پیام خراسان

آخرين مطالب

اسرار دروازه «میر» مقالات

اسرار دروازه «میر»
  بزرگنمايي:

پیام خراسان -

پیام خراسان


هر شهری در تاریخ خودش، رازهای ناگفته بسیاری دارد؛ رازهایی که گاهی در قالب قصه‌ها و افسانه‌ها، ماندگار و از نسلی به نسل دیگر منتقل می‌شوند.
گاهی آن‌ قدر شکل و شمایل این گزارش‌ها تغییر می‌کند که آدم نمی‌تواند بفهمد اصل ماجرا چیست؟! دقیقاً می‌شود همان «یک کلاغ، چهل کلاغ».
غیرممکن است که شما تاریخ یک شهر را مرور کنید، اما به چنین داستان‌هایی برنخورید، حتی اگر از عمر تأسیس آن شهر، مدت زیادی نگذشته باشد.
حالا فکر کنید شهری مانند مشهدالرضا(ع) با آن تاریخ هزار و 200 ساله‌اش، جایی که محل آمد و شد اقوام مختلف بوده‌ است، چقدر رازهای ناگفته و حکایت‌های اسرارآمیز می‌تواند داشته باشد؟ رازها و اسراری که آغازش اصلاً مشخص و معلوم نیست. 
مثلاً همین کوچه «پنجه» در بالاخیابان که مدت‌ها قبل، یک ‌بار درباره‌اش نکاتی را در صفحه نخست رواق گفتیم؛ چه کسی می‌داند که چطور و چگونه ماجرای آن سنگ شکل گرفت و بعد، محل روشن کردن شمع‌های نذری شد؟ 
حالا این کوچه پنجه خوب است؛ دست‌کم رد و نشانی دارد و قصه و حکایتی؛ برخی جاها در مشهد هست که فقط از آن‌ها اسمی مانده ‌است و آن اسم را هم فقط اهل تاریخ شنیده‌اند؛ بی‌آنکه کسی مطلع از راز و رمز و گذشته آن حکایت‌ها باشد. ماجرای دروازه اسرارآمیز «میر» در مشهدالرضا(ع) یکی از این حکایت‌هاست که امروز می‌خواهم برایتان ماجرایی نقل کنم.
دروازه «میر» کجاست؟
کسانی که مقداری با تاریخ مشهد آشنا باشند، دروازه‌های قدیمی آن را می‌شناسند: نوغان، سراب، ارگ، عیدگاه، پایین‌خیابان و بالاخیابان؛ تقریباً در مجاورت هر محله‌ای، یک دروازه ورود و خروج بوده‌ است. اما دروازه «میر» کجاست و نامش از کجا گرفته شده؟ 
طبق روایت‌های تاریخی و آنچه از پدران ما، نسل به نسل به گوشمان رسیده ‌است، دروازه میر، در بخش شرقی محله نوغان قدیم قرار داشت؛ جایی که امروزه حدوداً در حاشیه بولوار وحدت (از چهارراه مقدم طبرسی به سمت پنجراه پایین‌خیابان) واقع شده‌ است. دلیل نام‌گذاری دروازه هم، نزدیک بودن آن به یک زیارتگاه قدیمی بوده‌؛ زیارتگاه «میرعلی آمو». کسی نمی‌داند که میرعلی آمو کیست و چه کرده اما ظاهراً مزارش در نزدیکی مشهد، دست‌کم برای اهالی نوغان، اعتبار و تقدسی ویژه داشته ‌است.
امین احمد رازی، جغرافیدان ایرانی و نویسنده کتاب «هفت اقلیم» که در سال 972 خورشیدی و در نیمه نخست دوره سلطنت شاه‌عباس یکم درگذشته‌ است، درباره مزار میرعلی آمو می‌نویسد: «در جوار شهر مزار فیض ‌آثار میرعلی آموست که هر که در آن مرقد سوگند به دروغ خورد هلاک گردد». 
این گزارش نشان می‌دهد مشهدی‌های 400 سال پیش، احتمالاً برای قرار و مدار به مزار میرعلی آمو می‌رفتند و آنجا عهد و پیمانشان را با سوگند خوردن، ضمانت می‌کردند. این مزار، در داخل شهر قرار نداشت و طبق برخی روایت‌های تاریخی، در دوره افشاریه که احتمالاً تفاوت چندانی با دوره صفویه نداشته ‌است، در فاصله حدود یکی دو کیلومتری دیوارهای شهر قرار گرفته ‌بود.
معنای این حرف آن است که دروازه میر، قدمتش از دوره صفویه که برای نخستین بار باروی شهر مشهد ساخته شد، فراتر نمی‌رود، اما قدمت خودِ مزار میر، خیلی بیشتر از این حرف‌هاست و احتمالاً در حوالی قلعه شادکن که در بررسی موقوفات محراب‌خان به آن اشاره کردیم، قرار داشته‌ است.
نفرین دروازه میرعِلِیمُون
اما درباره دروازه میر یا به قول مشهدی‌های قدیم دروازه «میرعِلِیمُون»، حرف‌های عجیب و گاهی ترسناک هم زده می‌شود؛ مثلاً چه؟ مشهدی‌های قدیم معتقد بودند و می‌گفتند این دروازه، دروازه نزول بلاست و اگر باز شود، شهر را در نفرینی ویرانگر گرفتار خواهد کرد و هیچ کس نمی‌تواند از شر آن نجات پیدا کند. 
به همین دلیل، دروازه میر همیشه بسته بود و در دوره صفویه که دروازه پایین خیابان را ساختند، کلاً از رده خارج شد. قصه این دروازه چه بوده ‌است که باز کردنش سبب فتنه در شهر می‌شد؟ خیلی از قدیمی‌های محله نوغان که امروز دیگر در میان ما نیستند و عمرشان را به شما داده‌اند، درباره اتفاق‌های غیرطبیعی مربوط به دروازه سخن می‌گفتند و این مسئله را به طلسم، جادو و... ربط می‌دادند، اما به اعتقاد پژوهشگران، مسئله این نفرین را می‌شود به سادگی ضرب دو دوتا، چهارتا حل کرد!
واقعیت ماجرا چیست؟
واقعیت این است که تا پیش از ورود شاه عباس یکم به مشهد و بیرون کردن ازبکان در خراسان، شهر مشهد پیاپی مورد حمله آن‌ها بود.
اگر یادتان باشد برایتان تعریف کردم که در سال 968 خورشیدی، ازبک‌ها به فرماندهی عبدالمؤمن‌خان چه بر سر مشهد آوردند و چه قتل‌عامی به راه انداختند؟
تا پیش از آنکه دروازه پایین‌خیابان ساخته شود، دروازه میر محل ورود کاروان‌ها و شاید لشکریانی بود که از سمت مرو و سرخس به سوی مشهد می‌آمدند؛ بنابراین هجوم ازبک‌ها اغلب از سمت این دروازه اتفاق می‌افتاد و آن‌ها غارت و کشتار را از ورودی دروازه میر آغاز می‌کردند.
این حملات که در یک دوره حدوداً 80 ساله، به صورت هر چند سال یک بار اتفاق می‌افتاد، این دیدگاه را در میان مردم مشهد تقویت کرد که انگار دروازه میر، نفرین شده ‌است و باز کردن آن، موجب ویرانی و نابودی شهر می‌شود به همین دلیل آن را دروازه‌ای نفرین شده نامیدند و باز شدنش را آغاز یک فتنه بزرگ در شهر می‌دانستند.
امروزه در محل حدودی این دروازه، بوستانی کوچک به نام «بوستان میر» ساخته‌اند و کمتر کسی می‌داند که دلیل این نام‌گذاری چیست؟ اما خب، حالا شما می‌دانید.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/427932/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چرا شعر نوجوان مورد توجه نیست؟

«کولبری» نه شغل است و نه شریف/ مردم از ناچاری بار بر دوش می‌گیرند

داورزن خراسان رضوی هزار و 700 نفر شتر دارد

20 هزار لیتر سوخت قاچاق در مرزهای خراسان رضوی کشف شد

254 معتاد متجاهر در مشهد جمع آوری شدند

خراسان رضوی بیش از 9 هزار زائر حج تمتع آماده اعزام دارد

سه هزار قطعه زمین در بخش احمدآباد مشهد به نهضت ملی مسکن اختصاص یافت

مردم خراسان رضوی سال گذشته 136 میلیون کیلووات برق بیشتری مصرف کردند

بسته‌های ویژه مادران باردار به 825 هزار خانوار خراسان رضوی تعلق می‌گیرد

بازسازی منازل محرومان روستای دولت‌آباد به همت جهادگران قمی

ماجرایی تازه برای خریداران طلا؛ مالیات جدید در راه است؟

مقایسه تعرفه اینترنت ثابت اپراتورها

ویدئوی دیگری از باران‌های رگباری امروز بیرجند

راه‌ها در خراسان جنوبی باز شده، اما همچنان ناایمن هستند

ببینید | درخواست فوری شهردار حاجی‌آباد از مردم؛ اوضاع خراب است!

فیلم | جاده شهداد - نهبندان مسدود است

ببینید | درخواست فوری شهردار حاجی‌آباد پس از وقوع سیل؛ اوضاع خراب است!

بیمارستان رضوی مشهد: تکذیب فروش اسناد حاوی اطلاعات بیماران به عنوان کاغذ باطله

اختصاص پنل‌های خورشیدی برای تأمین درآمد پایدار دهیاری‌ها ضرورت دارد

(ویدئو) زورخانه پهلوان رستم؛ بنایی کهن در تاریخ شهر مشهد

شهریه مدارس غیردولتی شفاف می‌شود

حذف تکراری پرسپولیس مقابل گربه سیاه در اراک/ پرسپولیس دو بار بازی برده را از دست داد

پنجه آلومینیوم بر صورت قرمزها / پرسپولیس دو بار بازی برده را از دست داد

کشف بیش از 20 هزار لیتر سوخت قاچاق در مرز دوغارون

ضرورت اختصاص پنل‌های خورشیدی برای تأمین درآمد پایدار دهیاری‌ها

پیش‌ بینی قیمت طلا و سکه 8 اردیبهشت 1403

آزمایش اولین «واکسن شخصی» برای نوعی از سرطان روی بیمار انگلیسی

علم‌الهدی: می‌خواهید به بهانه پر کردن سبد جمعیت انقلابی، همان کسانی را هم که انقلابی هستند از خود برنجانید؟

67 درصد از زوجین جوان مشهدی باور دارند که همسرشان باید ذهن آن‌ها را بخواند

ین ژاپن باز هم سقوط کرد

هشدار سازمان هواشناسی نسبت به رگبار باران و وزش باد شدید

نگاه رهبر انقلاب به مسائل حوزه کتاب همه جانبه است

خون شریک 2 + فیلم

واگذاری زمین به 177 خانوار ایثارگر آذربایجان شرقی

بانک مرکزی: کاهش نرخ رشد 12 ماهه نقدینگی تداوم دارد

آزمون دوباره از 135 کنکوری جامانده «زیرکوه»!

امدادرسانی ارتش به دانش آموزان کنکوری در سیلاب

دستگیری سارق گاردریل‌های جاده‌ای در شیروان

دستگیری قاچاقچیان چوب در لفور سوادکوه

این بار کسی جیمی‌جامپ را بغل نکرد | دستگیری جیمی جامپ در بازی پرسپولیس و آلومینیوم اراک

رونمایی از هفت محصول دانش بنیان کشاورزی در دهکده فناوری و نوآوری کشاورزی خراسان رضوی

فرونشست عمیق زمین در یکی از خیابان‌های مشهد

جشنواره‌ای با عطر و بوی گل محمدی

پیش بینی بارش‌های رگباری در سطح شهرستان بردسکن تا پایان هفته

(ویدئو) ثبت رقص و حرکات پروتئین-لیپید برای اولین بار

استفاده از کولر گازی چه میزان قبض برق را افزایش می‌دهد؟

سارق گاردریل‌های جاده‌ای در شیروان دستگیر شد

فرونشست عمیق زمین در تقاطع کلاهدوز و قاضی طباطبایی(7 اردیبهشت 1403)

فرونشست عمیق زمین در تقاطع خیابان کلاهدوز و قاضی طباطبایی مشهد

ششمین جشنواره انتخاب کتاب سال آذربایجان‌غربی برگزار می‌شود