پیام خراسان

آخرين مطالب

در قالب یک پژوهش بررسی شد

فعالیت‌های پژوهشی در دانشگاه با چه موانعی روبه‌رو است؟ علمي

فعالیت‌های پژوهشی در دانشگاه با چه موانعی روبه‌رو است؟
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی انجام پژوهش نه تنها نشانه اعتلای کشورهاست بلکه یکی از مهم‌ترین عوامل توسعه در دنیای امروزی محسوب می‌شود، راهبری تحقیقات از ارکان اصلی نظام آموزش عالی به شمار می‌رود و اهمیت دادن به امر تحقیقات خودکفایی و استقلال واقعی را به ارمغان می‌آورد در حالی که بی‌توجهی به آن، منجر به پرداخت هزینه گزاف نیز خواهد شد.

در این پژوهش آمده در دنیای تکنولوژی و مبتنی بر دانش کنونی، انجام پژوهش و تحقیق، از نشانه پیشرفت و اعتلای کشورها در سطح بین‌المللی و یکی از مهم‌ترین عوامل توسعه محسوب می‌شود، چراکه موجب افزایش سرمایه‌های ملی و بهره‌وری در بخش‌های مختلف کشور خواهد شد. دانشگاه‌ها به عنوان مهم‌ترین و کلیدی‌ترین نهاد توسعه جامعه با ورودی‌هایی از قبیل قشر جوان و مولد کار، داده‌ها و اطلاعات موجود و خام، سیاست‌ها و بودجه‌های معین و خط مشی مشخص برای تحقق اهداف عالیه که تربیت متخصص، محقق و تولید دانش و فن‌آوری از جمله مهمترین آن‌هاست، در جهت استقلال و توسعه جامعه ایفای نقش می‌کنند. 
محققان در پژوهشی با عنوان «موانع انجام فعالیت‌های پژوهشی در دانشگاه از دیدگاه دانشجویان» آورده‌اند، در این زمینه نیز مسئولان، سیاستمداران و مدیران کشور در سند چشم‌انداز کشور، ایران در سال 1404 کشوری توسعه یافته در جایگاه بالای اقتصادی، علمی و فن‌آوری در سطح منطقه خواهد بود. در کشورهای در حال توسعه، معمولا کارگزاران به دلایل مشکلات اقتصادی، اجتماعی و سیاسی به دنبال رفع مشکلات آنی بوده و به تحقیقات که معمولا نتایج آن سال‌ها بعد مورد استفاده قرار می‌گیرد، کمتر توجه دارند.
این پژوهش توسط محمد صالحی، عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی ساری، پرویز سعیدی، عضو گروه حسابداری و مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی علی آباد کتول، نگین جباری، عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی گرگان، مریم کاظمی ملک محمودی، دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه مازندران و شیما کاظمی ملک محمودی، معاون تحقیقات و فن‌آوری دانشگاه علوم پزشکی گلستان، انجام شده که نشان می‌دهد بدون تردید مهم‌ترین عامل پیشرفت بشر نیز در هزاره سوم و تغییرات عمده برنامه‌های آموزش پزشکی، مرهون توجه و استفاده از نتایج پژوهش‌های علمی در عرصه‌های مختلف دانش و تکنولوژی بوده است.
در این راستا دانشگاه و مراکز آموزش عالی به لحاظ جایگاه علمی، فکری و معنوی، مبدا تولید دانش، ایده‌ها و فن‌آوری نوین هستند و نقش مهمی در توسعه و پیشرفت کشور دارد. در این زمینه، آنچه مهم به نظر می‌رسد، نقش مدیریت و راهبری پژوهش‌ها در دانشگاه‌هاست. راهبری تحقیقات دانشگاهی از ارکان اصلی نظام آموزش عالی به شمار می‌رود. تحلیلی بر روند تحقیقات علمی ایران در دهه اخیر نشان می‌دهد که کشورمان در عرصه‌های علمی پیشرفت‌های قابل توجهی را تجربه کرده است اما با این وجود، سهم ما از تولید علم دنیا بسیار محدود بوده است.
اهمیت پژوهش و تولید دانش در جوامع کنونی به اندازه‌ای است که می‌توان از پژوهش به عنوان اصلی‌ترین نیروی محرکه برای ترقی جامعه و یکی از شاخص‌های مهم رشد نام برد. بر این اساس، می‌توان ادعا کرد که بین تحقیقات و میزان پیشرفت حقیقی هر کشوری رابطه مستقیم وجود دارد و تا زمانی که کشور و دانشگاه‌های ما با حل موانع پیش‌روی تحقیق و مشکلات انجام فعالیت‌های پژوهشی نتواند به معنای واقعی و کاربردی از دستاوردهای تحقیقات راهبردی، کاربردی و توسعه در برنامه‌ریزی‌های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و برنامه‌های آموزشی بهره ببرند به توسعه پایدار و سرمایه اجتماعی به مفهوم واقعی دست نخواهیم یافت. 
در راستای این هدف، نظام‌دهی به پژوهش‌های دانشگاهی یکی از مهمترین عوامل مؤثر بر تحقیقات دانشگاه‌ها است، چراکه اشاعه روحیه تحقیق و ایجاد انگیزه و رغبت در اعضای هیات علمی و محققان دانشگاه نسبت به امر تحقیق در گرو ایجاد سیستم و نظام‌دهی به امور پژوهش و تهیه ابزار کار است. اهمیت دادن به امر تحقیقات و افزایش فعالیت‌های پژوهشی در هر کشور سبب توسعه و پیشرفت شده، خودکفایی و استقلال واقعی برای آن مملکت به ارمغان می‌آورد و بی‌توجهی به امر پژوهش، در آینده منجر به پرداخت هزینه گزاف‌تر از تحقیق خواهد شد. البته پر واضح است ساماندهی به امر پژوهش بدون شناسایی موانع امکان‌پذیر نیست. 
با توجه به اینکه در این پژوهش موانع انجام فعالیت‌های پژوهشی در دانشگاه از نظر دانشجویان دارای سابقه پژوهشی و بدون سابقه پژوهشی بررسی شد و دیدگاه این دو گروه از دانشجویان مقایسه و به تفکیک بعضی عوامل دوموگرافیکی در 2 حیطه سازمانی و حیطه فردی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در نتیجه، دانشجویان دارای سابقه پژوهشی عدم وجود هسته تحقیقاتی در دانشکده را مانع مهم انجام فعالیت‌های پژوهشی ذکر کردند. همچنین دانشجویان بدون سابقه پژوهشی ضعف در نگارش مقاله علمی و عدم تسلط بر کار آماری را مهم‌ترین مانع انجام پژوهش نیز بیان کردند.
با توجه به پیشینه تحقیق و نتایج انجام پژوهش در این زمینه می‌توان گفت تعیین دیدگاه دانش‌پژوهان، محققان، متخصصان و نخبگان جوان جامعه می‌تواند راهکاری کاربردی به دست‌اندرکاران پژوهش داده و گامی مهم در جهت حل موانع پیش‌روی تحقیق، فرهنگ‌سازی و نهادینه کردن آن و رسیدن به اهداف عالیه پژوهش در دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزشی پژوهشی و رسیدن به سند چشم‌انداز ایران توسعه یافته در سال 1404 و رتبه یک منطقه نیز باشد.
این پژوهش در فصلنامه علمی پژوهشی توسعه آموزش جندی شاپور در سال 1395 منتشر شده است.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/435991/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سیلاب ورودی شهر صفائیه رفسنجان مهار شد

استقبال پرشور یزدی‌ها از آیین احیای سنت گلاب‌گیری باغ جهانی دولت‌آباد

شهرداری کلنگ به دست؛ این بار نوبت یکی از قدیمی‌ترین بناهای هنری تهران است

تغییر مسیر پرواز تهران-زاهدان-مشهد

تغییر مسیر پرواز مسیر تهران زاهدان مشهد بعلت شرایط نامساعد جوی

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

پرداخت تسهیلات به 534 طرح تولید و کارآفرینی خراسان جنوبی

آیت‌الله مهمان‌نواز یک روحانی ولایت‌مدار و بصیر بود

ضبط مناظرات دو نامزد راه یافته به مرحله دوم انتخابات مجلس در مشهد

جذب نزدیک به 40 قاضی برای تقویت کادر قضایی آذربایجان غربی

نوجوان 16 ساله ناپدید شده در جنگل‌های رامسر پیدا شد

افتتاح دوره های شرح و تفسیر نهج البلاغه در شهر دولت آباد

کشف بیش از 8 کیلوگرم تریاک در خلیل آباد

زائرسرای «کرامت 2» ویژه مددجویان کمیته امداد در مشهد افتتاح شد

راه‌اندازی 4 نیروگاه خورشیدی در سال جدید

بهره برداری از زائرسرای «کرامت 2» ویژه مددجویان کمیته امداد در مشهد

سیلاب وارد بخش سنگان شهرستان خواف شد

42 مدرسه در شهرستان گناباد بازسازی شد

بدل‌اندازی 2 مرد به طلافروشان شهر شیروان

نشستی دربارۀ ابن‌سینا و مکتب فلسفی اصفهان

­کتاب تاریخ شفاهی دفاع مقدس منتشر شد

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

محکومیت دبستان غیرانتفاعی دخترانه به علت گران فروشی خدمات آموزشی

احیای بیش از 300 کارخانه از ابتدای دولت در خراسان رضوی

برای بازماندگان از کنکور در شهرستان زیرکوه تصمیم‌گیری می‌شود

تصمیم جدید برای بازماندگان از کنکور در شهرستان زیرکوه

کشف 3 هزار لیتر سوخت قاچاق از 10 خودرو

امضای تفاهم نامه طرح فیبر نوری در بیرجند

راز دلیل قتل زن 80 ساله ثروتمند توسط پرستار شخصی‌اش!

رونمایی از محصولات دانش بنیان کشاورزی در مشهد

توجه به توریسم درمانی در ساخت بیمارستان کلاهدوز قوچان مؤثر است

افتتاح زائرسرای ویژه مددجویان کمیته امداد در مشهد

کشف 24 فقره سرقت از باغ ویلا‌های جاده مشهد-کلات

فرماندار مشهد:طرح نهضت ملی مسکن از اقدامات خوب دولت سیزدهم است

مسدود شدن راه ارتباطی 50 روستا در بم

تشکیل رنگین کمان در آسمان بردسکن

احیای گلابگیری باغ دولت‌آباد یزد برای تأمین گلاب حرم رضوی

لزوم اقدام به موقع برای ثبت نام کتاب دانش آموزان

عجیب‌ترین مجسمه؛ بزبز قندی محجبه در شهر کتاب؟! | تصویر

میانه ظرفیت ایجاد و احداث کتابخانه مرکزی را دارد

شهرداری میانه از پیشگامان ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی است

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

نخستین برات الکترونیکی صادر شد

پاکسازی محیط زیست در روستای رهنه به مناسبت هفته زمین پاک + تصاویر

جریمه قاچاقچی نوشابه های انرژی خارجی در خواف

ایجاد بازارچه مرزی سرخس در انتظار منطقه آزادشدن

سنگ تمام مردم خراسان جنوبی برای بازسازی عتبات عالیات

عرضه محصولات خراسان جنوبی در نمایشگاه اکسپو 2024 تهران

تفاهم‌نامه فیبررسانی به منازل و کسب و کارها در بیرجند امضا شد