پیام خراسان

آخرين مطالب

حذف ارز ترجیحی در شرایط حساس بین المللی امری ضروری و لازم است شهرداری تهران

حذف ارز ترجیحی در شرایط حساس بین المللی امری ضروری و لازم است
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - حجت‌الاسلام والمسلمین سیدمحمد آقامیری اثرات جنگ اوکراین بر قیمت حال و آینده محصولات کشاورزی در جهان و تصویر آینده بازار محصولات کشاورزی پس از وقوع جنگ اوکراین را مورد بررسی قرار داد.

سه متغیر شوک جنگ اوکراین و تحریم روسیه، اختلال در تولید کودهای شیمیایی به دلیل محدود شدن صادرات گاز و شیوع خشکسالی گسترده در سطح جهان، آینده تولیدات غذایی را تهدید می‌کند و پیش‌بینی می‌شود عمده محصولات کشاورزی، در سال جاری میلادی با افزایش قیمت روبه رو خواهد شد و استراتژی عمده کشورها برای تهیه این محصولات و حفظ ذخایر غذایی متمرکز خواهد بود. 
تنش اوکراین باعث شده که جریان صادرات برخی از محصولات کشاورزی نظیر دانه‌های روغنی با اختلال روبرو شده، بویژه اینکه بخش قابل توجهی از محصولات کشاورزی نیز در مناطق مورد مجادله تولید می‌شود و در نتیجه در مقطع کنونی سه چالش، اقتصاد غذایی جهان را تهدید می‌کند. 
دسته نخست این تهدیدها به وضعیت کاهش عرضه نهاده‌های دامی به دلیل کمبود کشت غلات و دانه‌های روغنی در مناطق جنگی در اوکراین و اعمال تحریم‌ها بر اقتصاد روسیه است. دسته دیگر، کمبود کمی و کیفی کود شیمیایی به دلیل تحریم‌های گازی روسیه است. دسته سوم موضوع خشکسالی رخ داده در برخی نقاط جهان نظیر آمریکای جنوبی (همچون برزیل و آرژانتین) است. و در این راستا سیاست‌های کلان کشورمان نیاز به بازنگری دارد. 
براساس گزارش‌های بین المللی قیمت گندم به بالاترین سطح خود از سال 2008 به دلیل نگرانی‌های فزاینده از کمبود این محصول استراتژیک جهانی رسیده است. این به دلیل آن است که جنگ روسیه و اوکراین بیش از 25 درصد از صادرات این کالای اساسی و مورد نیاز مصرف جهانی را کاهش داده است.
به گزارش فائو، روسیه و اوکراین حدودا یک سوم صادرات جهانی گندم را تامین می‌کنند و از زمان حمله روسیه به همسایه خود، صادرات گندم در بنادر دریای سیاه به کمترین حجم خود در طول 10 سال گذشته رسیده و گاها در برخی از این بنادر صادرات گندم متوقف شده است و این یعنی شروع بحران گندم در جهان.
چین به عنوان یکی از تولیدکنندگان گندم و بزرگترین واردکنندگان گندم از هم اکنون اقدام به پیش خرید گندم کرده است این مسئله موجب می‌شود تا کمبود گندم در جهان به شدت احساس شود و در این جنگ خرید، هرکس پول بیشتری را پرداخت کند گندم راحت‌تری به دست می‌آورد.
خریداران چینی اخیرا به جز گندم حدود 20 محموله سویای آمریکایی و حدود 10 محموله ذرت را نیز رزرو کرده‌اند که این نشان می‌دهد غیر از گندم باید منتظر بحران در دیگر غلات نیز باشیم.
کشوری مانند لبنان که کشوری نسبتا فقیر محسوب می‌شود 80 درصد از گندم خود را از اوکراین وارد می‌کرد همچنین کشورهای دیگری مانند سومالی، سوریه و لیبی نیز در این فهرست قرار دارند که با مشکلات عدیده تأمین گندم مواجه هستند.
در ترکیه نیز شرایط همین گونه است، ترکیه بیش از 60 درصد از واردات گندم خود را از روسیه تأمین می‌کرد حتی قبل از حمله روسیه به اوکراین، تورم در ترکیه به شدت روند فزاینده ای داشت واکنون نیز شرایط پیچیده‌تر شده است. کشوری که تورمش در ماه فوریه(بهمن و اسفند سال 1400) به بالاترین حد در 20 سال گذشته بود اکنون شرایط بسیار بدتری را پیش رو دارد.
هم اکنون کشورهایی همچون مصر، تونس، لیبی، از منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا با مشکل کمبود گندم مواجه هستند در اروپا نیز اغلب کشورها با مشکل مواجه هستند و وضعیت آنها روزبه روز بدتر هم می شود چرا که روسیه و اوکراین منبع اصلی واردات گندم آنها بود. 
تحلیلگران معتقدند این مشکلی نیست که به این زودی حل شود. ذخایر گندم در همه جا به بدترین میزان رسیده است و شاید کشورهایی که وضعیت اقتصاد بهتری دارند به شرط مصرف بهینه و درست بتوانند از این بحران عبور کنند. 
در کشور عراق پیش‌بینی می شود با توجه به بحران کم آبی در دو سال گذشته و کاهش سطح آب دو رود دجله و فرات حداکثر تولید گندم عراق به دو میلیون تن برسد و در نتیجه با توجه به نیاز 4.5 میلیون تنی گندم َ در سال، این کشور نیاز به واردات حدو دونیم میلیون تن گندم داشته باشد. 
از طرفی کشور افغانستان دیگر همسایه نا پایدار و فقیر کشور از هم اکنون برای 3 میلیون تن گندم اعلام نیاز کرده است و در این میان کشور ما با نیاز به واردات حدود هفت میلیون گندم در سال آن هم با ارز ترجیحی 4200 تومان در معرض بیشترین آسیب و فرار سرمایه و یارانه به کشورهای اطراف قرار می گرفت بطوریکه گونی آردی که در کشور حدودا به قیمت شصت هزارتومان به صنف نانوایان تحویل می شود در مرز عراق و سوریه به قیمت حدود هفتصد هزارتومان قاچاق می شود. 
تصمیم شجاعانه دولت مبنی بر ساماندهی و هدفمندی یارانه‌ها اگر چه بدلیل نحوه اجرای نامطلوب و عدم اطلاع رسانی درست و عدم رعایت تقدم و تاخر در پرداخت یارانه و سپس حذف ارز ترجیحی، موجبات نارضایتی بخش عظیمی از مردم جامعه را فراهم کرد ولی اتخاذ چنین تصمیمی آن هم در شرایط حساس بین المللی امری ضروری و لازم به نظر می رسید و البته و متأسفانه به دلیل عدم وجود زیرساخت‌های کنترل و نظارت در سیستم اقتصادی کشور آثار تورمی خود را بر دیگر کالاهای مصرفی می‌گذارد.
پر واضح است که در صورت عدم اجرای حذف ارز 4200 تومان و از طرفی عدم توانایی کشورهای همسایه در تهیه گندم و آرد مورد نیاز خود، سیل قاچاق محصولات غذایی از جمله گندم و آرد به طرز وحشتناکی از شهرهای مرزی به سمت این کشورها گسیل می شد و عملا یارانه دولتی به جیب سودجویان و قاچاقچیان می رفت. 
دولت جوان، انقلابی و تازه نفس که از ظرفیت‌های علمی و اجرایی جوانان نخبه کشور بهره می‌برد سریعا در ایجاد سیستم‌های نظارتی اهتمام ویژه نموده تا آثار تورمی تخلفات افراد سود جو، سایه شوم خود را از زندگی مردم مقاوم، صبور کشور عزیزمان ایران بردارد. 
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/454362/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مشارکت مردمی در بهزیستی خراسان جنوبی 116 درصد افزایش یافت

شوراهای اسلامی بدون حب و بغض‌های سیاسی در راستای حل مشکلات مردم گام بردارند

قیمت رانا به کانال 600 میلیونی بازگشت

یک فوتی و یک مصدوم در پی آتش سوزی و انفجار گاز نیشابور

بهره برداری ساختمان شرکت فولاد در سایت سنگان + عکس

رایان گیگز در 50 سالگی برای سومین‌بار پدر می‌شود

محصولات مرتعی نیشابور، سرمایه‌ای رو به نابودی

جاری شدن سیل در بعضی از مناطق بردسکن

آمادگی هند برای تولید کتاب‌های صوتی با هوش مصنوعی

از هر هزار تولد، یک تا سه نوزاد با آسیب شنوایی متولد می شود/شناسایی163 نوزاد ناشنوا در خراسان شمالی

خراسان رضوی دومین استان دارای خدمات روانشناسی

امدادرسانی هلال احمر بیرجند به 16 نفر متاثر از سیلاب

قیمت عجیب حواله‌های خودرو؛ 12 میلیارد تومان ناقابل!

باران های رگباری بیرجند

مستند «آقای خاص» کشتی برای اولین بار از تلویزیون

برخورد قاطع با کم فروشی نانوایان در مشهد

وزش باد و ریزش باران در خراسان رضوی ادامه دارد

آلزایمر ارزی دولتمردان

باران‌های رگباری در بیرجند

تولید 2 هزار و 600 متر مربع فرش درخراسان‌شمالی

آتش سوزی و انفجار گاز در نیشابور یک فوتی و یک مصدوم بر جای گذاشت

دستاورد گواهی 30 درصدی چه بود؟/ تولید زیر بار فشار دستورالعمل ها

جنگل فندقلو میزبان گردشگران و اردوهای دانش آموزی

تولید زیر بار فشار دستورالعمل ها

بی‌توجهی راننده پژو در محور فرعی صفی‌آباد حادثه آفرید

کتاب شام برفی به چاپ نهم رسید

روستای مهموئی سرآمد کشور در کمک به اعتاب مقدسه

رقابت 15هزار داوطلب کنکور سراسری در خراسان جنوبی

برگزاری همایش پیاده‌روی خانوادگی در شهر خروشهرستان نیشابور

علت عدم ساخت بیمارستان در سلطان آباد شهرستان خوشاب

گزارش وزارت بهداشت درباره سرطان‌زایی سیگارهای الکترونیک/ زیر بار صدور مجوز نمی‌رویم

خانه‌ دار کردن مردم به سبک دولت سیزدهم

باورهای ارتباطی غلط تبدیل به پاشنه آشیل زندگی زوج‌ها شده است

رشد 50 درصدی گردشگری در بخش «کَن»

صنعت نشر هند برای تولید کتاب‌های صوتی با هوش مصنوعی آماده می‌شود

جمع آوری 254 معتاد متجاهر در مشهد

شرایط کشاورزان دیم کار مطلوب است

بیداری جهانی زمینه تحول در جبهه مقاومت را رقم خواهد زد

آبگیری 3 میلیون و 950هزار متر مکعب در حوزه‌های منابع آبخیزداری طبس

فیلم/آب گرفتگی معابر شهر بیرجند پس از بارش رگباری باران

تسهیلات بانکی به سمت رونق تولید هدایت شود

بیرجند رکورددار بارش های روز گذشته در استان

مطالبات برجای مانده حوزه شهری حاجی‌آباد نیازمند تدابیر شوراها است

نقش بارز کارگران و کارفرمایان در جهاد اقتصادی

برنامه امسال دولت سیزدهم برای عبور موفق از اوج بار تابستان

نجات گردشگران گم‌شده در جنگل‌های خلیل‌شهر بهشهر

(ویدئو) کاشت نهال به‌جای درختان قطع شده در جنگل‌های هیرکانی

سالن ورزشی استاندارد در شهرستان بجستان نداریم

بهره برداری ازدومین زائرسرای ویژه محرومان کمیته امداد در مشهد

حمایت یک هزار و 127 میلیارد تومانی از سبد امنیت غذایی مردم سیستان و بلوچستان