پیام خراسان

آخرين مطالب

در یک مطالعه بررسی شد

زنان باردار در مورد غربالگری‌ جنین چقدر آگاهی دارند؟ علمي

زنان باردار در مورد غربالگری‌ جنین چقدر آگاهی دارند؟
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - بررسی‌های یک مطالعه نشان داد که آگاهی کلی زنان باردار در مورد غربالگری پیش از تولد، سندرم داون و آمنیوسنتز زیاد نیست و دسترسی به منابع اطلاعاتی برای تصمیم‌گیری آگاهانه والدین ضرورت داد.

اختلالات ژنتیکی مانند سندرم داون (تریزومی 21)، سندرم ادوارد (تریزومی 18) و ... اختلالاتی هستند که به دلیل اضافه یا کم بودن تعداد کروموزوم‌ها اتفاق می‌افتد و احتمال بروز آن‌ها با بالا رفتن سن مادر، افزایش می‌یابد. سندرم داون، شیوع زیادی دارد، به همین دلیل از اواسط دهه 1960 میلادی غربالگری برای تشخیص زودهنگام و تخمین خطر بروز این اختلال با استفاده از سن مادر، استفاده شد.
غربالگری پیش از تولد، یک بخش ضروری از مراقبت‌های دوران بارداری است. در این آزمایش از طریق اندازه‌گیری برخی نشان‌گرها در خون مادر، احتمال بروز اختلالات ژنتیکی جنین مانند سندرم داون (تریزومی 21) بررسی می‌شود. با توجه به اهمیت آن، زنان باردار باید اطلاعات قابل اعتمادی در مورد این آزمایش داشته باشند. 
آزمایش غربالگری ترکیبی سه ماهه اول در هفته‌های 11 تا 13 بارداری (با حداکثر 6 روز تاخیر) انجام می‌شود. در این غربالگری، ترکیبی از آزمایشات مختلف مانند میزان هورمون β-HCG (گنادوتروپین جفتی انسانی) و پروتئین پلاسما مرتبط با بارداری (PAPP-A)، اندازه‌گیری مایع زیر پوست پشت گردن جنین (شفافیت نوکال یا NT)، انجام می‌شود و همچنین بر اساس سن مادر، احتمال بروز ناهنجاری‌ها ارزیابی می‌شود.
به طور کلی حدود پنج درصد از زنانی که غربالگری انجام می‌دهند، به عنوان ریسک بالا مشخص می‌شوند. این آزمایش بین 82 تا 87 درصد از جنین‌های مبتلا به سندرم داون را تشخیص می‌دهد و در کل غربالگری، احتمال خطر بروز ناهنجاری را مشخص می‌کند و برای تایید وجود یا عدم ناهنجاری، نیاز به آزمایش‌های تهاجمی بعدی است.
تشخیص زودهنگام ناهنجاری‌ها باعث اطمینان خاطر والدین مضطرب می‌شود و داشتن اطلاعات به آن‌ها اجازه می‌دهد تا در مورد آزمایشات تهاجمی بعدی آگاهانه تصمیم بگیرند. آمنیوسنتز (آزمایش مایع آمنیوتیک)، CVS (نمونه‌گیری از پرزهای جفتی جنین) و آزمایش cell-free نمونه‌هایی از آزمایش‌های تهاجمی برای تشخیص ناهنجاری‌ها هستند.
با توجه به اهمیت نتایج این آزمایش‌ها، ضروری است که زنان باردار در مراحل اولیه بارداری، در مورد مزایا، خطرات و عوارض جانبی آزمایش‌های غربالگری مختلف دانش کافی داشته باشند، تا آگاهانه‌تر تصمیم بگیرند.
مطالعات قبلی نشان داده که غربالگری پیش از تولد با سطح دانش و نگرش زنان باردار مرتبط است و دانش کافی می‌تواند باعث یک تصمیم‌گیری آگاهانه شود. همچنین بررسی‌ها حاکی از این است که پیشینه‌های قومی در تصمیم برای انجام غربالگری مؤثر است و احتمالاً سطح تحصیلات در این تصمیم‌گیری‌ها مؤثر است. به علاوه آموزش توسط ارائه‌دهندگان مراقبت‌های بهداشتی، می‌تواند در افزایش آگاهی زنان در مورد غربالگری‌های پیش از تولد، مؤثر باشد.
در 17 آبان‌ماه سال 1390، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران دستورالعملی صادر کرد که بر اساس آن، ارائه‌دهندگان مراقبت‌های بهداشتی، ملزم شدند تا غربالگری پیش از تولد را به همه زنان باردار برای تعیین ناهنجاری‌های احتمالی جنین شامل ناهنجاری‌های کروموزومی و نقص لوله عصبی، پیشنهاد کنند. این برنامه آزمایش‌های ترکیبی سونوگرافی، آزمایش خون مادر و همچنین آزمایش‌های تهاجمی‌تر را پوشش می‌دهد. همچنین آزمایش cell-free نیز بر اساس نیاز ارائه می‌شود.
در مورد میزان دانش و آگاهی زنان باردار ایرانی در خصوص غربالگری پیش از تولد، مطالعات محدودی انجام شده است. بر همین اساس پژوهشگران با انجام یک مطالعه دانش زنان باردار ایرانی در مورد غربالگری پیش از تولد، سندرم داون و آمنیوسنتز مورد بررسی قرار گرفت و همچنین عواملی که در کسب این اطلاعات تاثیرگذار هستند نیز ارزیابی شدند.
این مطالعه از فروردین سال 1392 تا تیرماه 1393 در بیمارستان آموزشی مصطفی خمینی تهران انجام شد و 471 زن باردار مورد بررسی قرار گرفتند.
بررسی شرکت‌کنندگان این مطالعه نشان داد که میانگین سن این زنان حدود 29 سال (بین 19 تا 43 سال) بود. اکثر شرکت‌کنندگان 415 نفر (بیش از 88 درصد) و همسرانشان 398 نفر (نزدیک به 85 درصد) دارای تحصیلات دبیرستانی یا دانشگاهی بودند. حدود 65 درصد از شرکت‌کنندگان اطلاعات خود در مورد غربالگری پیش از تولد، سندرم داون و آمنیوسنتز را از متخصصان مراقبت‌های بهداشتی به دست می‌آوردند.
نتایج به دست آمده در خصوص میزان آگاهی این زنان باردار نشان داد که حدود 45 درصد از شرکت‌کننده‌ها معتقد بودند که غربالگری پیش از تولد به طور کامل سلامت جنین را تایید می‌کند و تنها حدود 25 درصد از افراد معتقد بودند که این آزمایش‌ها نشان‌دهنده ناهنجاری‌های جنینی است.
همچنین اکثر شرکت‌کنندگان (بیش از 74 درصد) از خطرات سقط جنین آگاه نبودند و نزدیک به 26 درصد از شرکت کنندگان اطلاع‌داشتند که آمنیوسنتز می‌تواند باعث سقط جنین شود.
به طور کل میانگین نمره‌ آگاهی کلی شرکت‌کنندگان حدود 9.93 بود. به علاوه میانگین نمره آگاهی آنان در مورد غربالگری پیش از تولد حدود 5.26، در خصوص سندرم داون حدود 3.25 و در مورد آمنیوسنتز حدود 1.41 بود.
مادران مسن‌تری که سن حاملگی حدود 12 تا 25 هفته داشتند، از آگاهی بیشتری برخوردار بودند. آن دسته از زنانی که خود یا همسرانشان دارای تحصیلات دانشگاهی بودند، نسبت به زنان دارای تحصیلات ابتدایی از آگاهی بهتری برخوردار بودند. زنان بارداری که دارای فرزند قبلی با ناهنجاری یا بروز ناهنجاری تولد در خانواده بودند، اطلاعات بیشتری داشتند. به علاوه مشخص شد هنگامی که متخصصان مراقبت‌های بهداشتی منبع اطلاعات مادران باردار بودند، اطلاعات مادران بیشتر بود.
به گفته پژوهشگران این مطالعه، «در این بررسی میانگین نمره آگاهی در خصوص غربالگری پیش از تولد، بالاتر از میزان آگاهی در مورد سندرم داون و آمنیوسنتز بود و این یافته می‌تواند در درجه اول با این واقعیت مرتبط باشد که وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران دستورالعملی برای ترویج این آزمایش‌ها صادر کرده است.»
بررسی‌های این مطالعه نشان داد که تعداد زیادی از شرکت‌کنندگان معتقد بودند که تمام ناهنجاری‌های مادرزادی را می‌توان با غربالگری پیش از تولد تشخیص داد. علاوه بر این، آن‌ها احساس می‌کردند که زمانی که نتایج آزمایش‌های غربالگری سه ماهه اول و دوم منفی باشد، نوزادانشان مطمئناً دچار سندرم داوم نخواهند شد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/454677/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وزش باد و ریزش باران در خراسان رضوی ادامه دارد

آلزایمر ارزی دولتمردان

باران‌های رگباری در بیرجند

تولید 2 هزار و 600 متر مربع فرش درخراسان‌شمالی

آتش سوزی و انفجار گاز در نیشابور یک فوتی و یک مصدوم بر جای گذاشت

دستاورد گواهی 30 درصدی چه بود؟/ تولید زیر بار فشار دستورالعمل ها

جنگل فندقلو میزبان گردشگران و اردوهای دانش آموزی

تولید زیر بار فشار دستورالعمل ها

بی‌توجهی راننده پژو در محور فرعی صفی‌آباد حادثه آفرید

کتاب شام برفی به چاپ نهم رسید

روستای مهموئی سرآمد کشور در کمک به اعتاب مقدسه

رقابت 15هزار داوطلب کنکور سراسری در خراسان جنوبی

برگزاری همایش پیاده‌روی خانوادگی در شهر خروشهرستان نیشابور

علت عدم ساخت بیمارستان در سلطان آباد شهرستان خوشاب

گزارش وزارت بهداشت درباره سرطان‌زایی سیگارهای الکترونیک/ زیر بار صدور مجوز نمی‌رویم

خانه‌ دار کردن مردم به سبک دولت سیزدهم

باورهای ارتباطی غلط تبدیل به پاشنه آشیل زندگی زوج‌ها شده است

رشد 50 درصدی گردشگری در بخش «کَن»

صنعت نشر هند برای تولید کتاب‌های صوتی با هوش مصنوعی آماده می‌شود

جمع آوری 254 معتاد متجاهر در مشهد

شرایط کشاورزان دیم کار مطلوب است

بیداری جهانی زمینه تحول در جبهه مقاومت را رقم خواهد زد

آبگیری 3 میلیون و 950هزار متر مکعب در حوزه‌های منابع آبخیزداری طبس

فیلم/آب گرفتگی معابر شهر بیرجند پس از بارش رگباری باران

تسهیلات بانکی به سمت رونق تولید هدایت شود

بیرجند رکورددار بارش های روز گذشته در استان

مطالبات برجای مانده حوزه شهری حاجی‌آباد نیازمند تدابیر شوراها است

نقش بارز کارگران و کارفرمایان در جهاد اقتصادی

برنامه امسال دولت سیزدهم برای عبور موفق از اوج بار تابستان

نجات گردشگران گم‌شده در جنگل‌های خلیل‌شهر بهشهر

(ویدئو) کاشت نهال به‌جای درختان قطع شده در جنگل‌های هیرکانی

سالن ورزشی استاندارد در شهرستان بجستان نداریم

بهره برداری ازدومین زائرسرای ویژه محرومان کمیته امداد در مشهد

حمایت یک هزار و 127 میلیارد تومانی از سبد امنیت غذایی مردم سیستان و بلوچستان

به ظرفیت‌های خدمات‌رسانی مشهد به صورت ویژه پرداخته شود

جریان گاز در مناطق سیل‌زده خراسان جنوبی و کرمان پایدار است/ اعزام تیم‌های امداد برای خدمت‌رسانی

جمع آوری254 معتاد متجاهر در مشهد

مسیرهای خراسان جنوبی مسدود نیست

واردات قهوه 75 درصد افزایش یافت

سیل به مزار امامزاده سیدعلی (ع) نهبندان رسید

علما حافظان مرزهای دینی هستند

57 سال؛ میانگین سنی حجاج ایرانی در سال 1403

تامین سوخت کشاورزان جغتای با فناوری نوین

انتقاد تند علم الهدی از تلاش برای بازگرداندن خواننده ها و هنرمندان خارج نشین به ایران /بخاطر جذب حداکثری باید عناصر ناپاک و ضدانقلاب به کشور برگردند؟

کددار شدن درمانگاه تامین اجتماعی بردسکن

عمل جراحی آنوریسم مغزی در نیشابور با موفقیت انجام شد

دستگیری 5 متهم حفاری غیرمجازو کشف 2 دستگاه گنج‌یاب در نیشابور

محمدسیفی بار دیگر طلای ووشو جهان را تصاحب کرد

ایجاد سامانه اعلام بار مجازی راهگشای مشکلات حمل‌ و نقلی مهریز است

داورزن هزار و 700 نفر شتر دارد