پیام خراسان

آخرين مطالب

اقتصاد آب نیازمند توجه مسؤولان/ 122کیلومتر شبکه آبرسانی خراسان‌جنوبی اصلاح و بازسازی شد اجتماعي

اقتصاد آب نیازمند توجه مسؤولان/ 122کیلومتر شبکه آبرسانی خراسان‌جنوبی اصلاح و بازسازی شد
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش خبرگزاری فارس از بیرجند، سال‌ها است حیات اقتصادی و اجتماعی خراسان‌جنوبی تحت تأثیر قهر طبیعت و معضلی بزرگ به نام خشکسالی قرار گرفته و حال خوشی ندارد.
زخمی کهنه، که فشار زیادی به کشاورزی این خطه وارد کرده، به طوری که این احتمال می‌رود در آینده نزدیک با چالش جدی روبرو شویم.
خراسان‌جنوبی چهارمین سرزمین خشک ایران است که مردم آن در این برهه سخت با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم می‌کنند و برای گذر از بحران خشکسالی باید چاره‌ای اندیشیده شود.
در این رابطه با حسین امامی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان‌جنوبی گفت‌و‌گویی داشتیم.
فارس: وضعیت کنونی آب در خراسان‌جنوبی چگونه است؟
امامی: ما درگیر خشکسالی بلندمدت هستیم و در سال‌های نادری بارندگی غیرمتعارفی ممکن است داشته باشیم و این امر سبب شده منابع ما از نظر کمی و کیفی تحت تنش قرار بگیرند.
ما و همکاران تلاش کردیم تاکنون در شهرهای استان تنش جدی نداشته باشیم ولی در مجتمع‌های روستایی با توجه به اینکه مجتمع‌ها خیلی گسترده شدند و ما گام‌های آخر برای آبرسانی کامل به روستاهای استان را در افق دو ساله پیش رو داریم، بحث‌های توسعه‌ای خیلی خوبی انجام شده و تلاش کردیم با کمک دهیاران و شوراهای اسلامی روستاها مصرف آب را مدیریت کنیم و تولید آب بالایی برای برخی مجتمع‌ها داریم.
از جهتی نیز، بحث آبیاری فضای سبز و انشعابات غیرمجاز ما را درگیر کرده و برخی از مجتمع‌های ما را ناپایدار می‌کند که در خیلی از روستاها آبی که ما وارد شبکه می‌کنیم از آب قناتی که برای آبیاری استفاده می‌شود بیشتر است.
در ارتفاعات، فضای سبز زیادی ایجاد شده که شبکه‌های ما را ناپایدار می‌کند و از مردم می‌خواهیم با توجه به سرمایه‌گذاری سنگین و با قیمت نازلی که در اختیار مردم قرار می‌گیرد، مصرف را مدیریت کنند تا ما بتوانیم خدمات پایدار و مستمری را به مردم ارائه کنیم. 
فارس: در استان 125 میلیون مترمکعب میزان برداشت سالانه از آب است که از آب ورودی تغذیه سفره ها بیشتر است، از آنجایی که بیشترین مصرف آب در بخش کشاورزی است، بفرمائید چه تمهیداتی در این زمینه اندیشیده شده است؟
امامی: کسری مخزن ما 125 میلیون مترمکعب است که برنامه‌ای جامع در کل مصارف آب، با عنوان سند سازگاری، با همکاری تمام دستگاه‌های ذیربط و ذی‌نفعان تبیین شده که اگر این سند اجرایی شود می‌تواند گره‌گشا باشد و ما به عنوان شرکت آبفا در بخشی از این سند موظف هستیم بحث مدیریت مصرف و کاهش هدررفت شبکه‌ها را داشته باشیم.
در راستای این سند، موظف شدیم سالانه 110 کیلومتر اصلاح شبکه را انجام دهیم هر چند این عدد کافی نیست ولی در سال گذشته 122 کیلومتر اصلاح و بازسازی شبکه‌ها را انجام دادیم و با توجه به اینکه بخش کشاورزی بزرگترین مصرف‌کننده است می‌تواند بزرگترین نقش را داشته باشد.
امید است با همراهی دستگاه‌های ذینفع و خود مردم بتوانیم این چالش را پشت سر بگذاریم و توسعه پایدار را در استان شاهد باشیم که بتوانیم بحث صنعتی شدن، تأمین آب معادن و شرب را داشته باشیم.
فارس: سال گذشته قدم‌های مثبتی برداشته شد که شما به گوشه‌ای از آن اشاره کردید، ولی یکی از اولویت‌ها اجرای پنج طرح تغذیه مصنوعی بود که طرح کنتورگذاری هوشمند آن از سال 92 تا آذرماه 1400 اتفاق افتاد و 200 میلیون مترمکعب در مصرف آب صرفه‌جویی شد ولی بحث این است که روند هزینه‌بری است، در این زمینه توضیح بفرمائید؟
امامی: عمده چاه‌های کشاورزی استان کنتورگذاری شده و اقدامات خوبی انجام شده و دغدغه‌ای که وجود دارد در بحث شارژ است که همراهی همه دستگاه‌ها را می‌طلبد.
ما در شرکت آبفای استان نیز در تلاش هستیم چاه‌های آب شرب را مجهز به کنتور کنیم تا تولید دقیق شود، ولی همه ما باید کمک کنیم تا شرکت آب منطقه‌ای بتواند بحث شارژ منظم کنتورها را انجام دهد.
در یک مقطع کوتاه روند مصرف آب در بخش کشاورزی روندی کاهشی بود و این باعث شد کسری مخزن از 180 به حدود 100 میلیون مترمکعب برسد و در یک مقطع به هر دلیلی شارژ یک سال جدی گرفته نشد و در عرض یک سال کسری مخزن ما 25 میلیون مترمکعب رشد کرد.
نکته مهم این است که همه ما به شرکت آب منطقه‌ای کمک کنیم تا این هدف‌گذاری در سندسازگاری را محقق کند.
فارس: در خصوص ذخیره‌سازی سیلاب روان آب و کنترل سیلاب و در نتیجه کاهش خسارت‌ها چه چاره‌اندیشی شده است؟
امامی: اقدامات کاملی در این بخش وجود دارد و سند کامل نیز داریم و در سند سازگاری هم این موضوع قید شده است.
در حوزه خود شرکت سهامی آب منطقه‌ای بحث طرح‌های تغذیه مصنوعی به ویژه در نوار مرزی که طرح‌های تغذیه مصنوعی داریم که هم در مهار آب و هم در خروج آب از دسترس و بی‌کیفیت شدن آن مؤثر است.
طرح تغذیه‌ای در بالا دست می‌تواند سبب بهبود تغذیه قنوات و چاه‌ها شود و کیفیت آب را ارتقاء دهد و در این چند سال در بخش آبخیزداری و در بخش تغذیه مصنوعی اقدامات خوبی انجام شده است.
فارس: مهمترین علت خشکسالی چیست و مردم در این برهه از زمان چه کاری می‌توانند انجام دهند؟
امامی: اگر چالش‌ها را رصد کنیم، خراسان‌جنوبی چون در منطقه خشک و نیمه خشک قرار دارد همیشه با محدودیت ذاتی آب مواجه است و این یک امر طبیعی است و ما باید خود را با شرایط سازگار کنیم.
خشکسالی در عرصه‌های جهانی به وقوع می‌پیوندد و این مهم است که ما این مسئله را مدیریت کنیم و با توجه به دانش بشری و رشد دانش بشری و اینکه بشر برای هر مشکلی چاره‌اندیشی کرده، در دوره های مختلف تعداد زیادی سد و سازه‌های آبی ایجاد شده که در فصول پر باران ذخیره‌سازی کنیم تا هم آن را برای مصارف شرب و هم برای توسعه کشاورزی مورد استفاده قرار دهیم.
مهمترین موضوع این است که منابع ما با ظرفیت آبی ما تطبیق داشته باشد و ظرفیت‌های حوزه سرزمینی که وجود دارد با سند آمایش منطبق باشد و توسعه‌های ما در بخشی انجام بگیرد که ظرفیت وجود دارد و واقعیت این است همه ما در مقطعی در بحث آمایش، کم دقتی به خرج دادیم و متناسب با ظرفیت در حوزه فلات مرکزی ایران انجام نشده و دغدغه‌های متعددی به وجود آمده است و برای شرب و صنعت که کمتر از 10 درصد مصارف است،گرفتار شدیم.
اکنون از آبی که برای آن محدودیت وجود دارد درست استفاده نمی‌کنیم، راندمان ما در بخش‌های مختلف پایین است و هدررفت زیادی داریم.
به اقتصاد آب بی‌توجهی شده است، بخش کشاورزی آب مجانی و انرژی مجانی استفاده کرده و در بخش آب شرب عمده تعرفه‌های ما آنقدر ناچیز است که هزینه فروش آب ما از هزینه استحصال آب در بخش کشاروزی ارزان‌تر شده و ما برای هر مترکعب آب کمتر از یک هزار تومان می‌فروشیم و یک سند جامع می‌تواند در این زمینه گره‌گشا باشد و سند سازگاری می‌تواند بخش عمده‌ای از مشکلات را حل کند.
فارس: آیا در بحث کمبود آب و کم فشاری آب در طبس گلشن تدبیری اندیشیده شده است؟
امامی: در طبس گلشن با توجه به محدودیتی که در سد نهرین وجود داشت، در سال گذشته طرحی آماده شد که به صورت فوری دو چاه در محدوده رضوان‌شهر حفاری می‌شود که ما بتوانیم آن‌ها را سریعاً وارد مدار کنیم.
پیش‌بینی می‌شود حدود 30 لیتر در ثانیه از این محل تأمین آب شود و محدوده روستای فهالنج هم بالغ بر 100 لیتر بر ثانیه تأمین آب برای توسعه اقدام ملی طبس پیش بینی شده و خط 35 کیلومتری انتقال آب است که اعتبارات آن پیش‌بینی شده و همکاران آب منطقه‌ای این دو پروژه را اجرایی می‌کنند و دغدغه‌ها مرتفع می‌شود.
بحث کم فشاری هم برای مدیریت مصرف است که پرت شبکه را کاهش دهیم و مصارف را مدیریت کنیم.
با این اقدامات تلاشمان این است که با جیره‌بندی و کمبود آب در طبس مواجه نشویم و بتوانیم طرح‌های توسعه‌ای که به صورت وسیع تأمین آب پایدار در دو سایت 50 هکتاری و 79 هکتاری که اکنون در حال اجرا است را هم انجام دهیم.
فارس: در مورد مصرف آب کارخانه فولاد قاینات چاره‌ای اندیشیده شده و آیا در آینده با چالش مواجه نخواهیم بود؟
امامی: ما مذاکرات خوبی با شرکت ملی فولاد ایران برای تأمین آب فولاد قاینات داشتیم که به نتیجه خوبی رسیده و آمادگی داریم، تفاهم‌نامه را منعقد کنیم.
در مورد سرمایه‌گذاری فولاد در شبکه فاضلاب شهر قاین و تصفیه‌خانه شهر قاین توافق شده که در یک افق 25 ساله بالغ بر 60 میلیون مترمکعب از این محل برای فولاد قاین تأمین آب انجام خواهد شد و طرح‌های توسعه‌ای فولاد بر این مبنا شکل خواهد گرفت.
فارس: برخی از کشورها با چالش آب مواجه هستند و توصیه‌هایی برای جلوگیری از کم آب شدن استخرها دارند از این دست توصیه‌ها برای استان ما لازم و ضروری نیست یا به آن مرز نرسیدیم؟
امامی: کسری مخزن نشان‌دهنده این است که سفره‌های ما ناپایدار است و هر روز این تنش که به سفره‌ها وارد می‌شود بیشتر می‌شود و می‌تواند ما را در آینده نزدیک با مشکلات مواجه کند.
در بحث استخرها و آبنماهایی که داریم با توجه به اینکه استان ما خشک و گرم است و میزان تبخیر در استان بالغ بر 3 هزار و 200 میلیمتر در سال است و فضای سبز، شستشو و استفاده غیرمتعارفی که داریم با فرهنگ ما سازگار نیست و می‌تواند در درازمدت ما را دچار چالش کند.
پیام/69071

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/466543/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کتاب کامبوزیا خط مقاومت در ایران را نشان می‌دهد

مشارکت مردمی در بهزیستی خراسان جنوبی 116 درصد افزایش یافت

شوراهای اسلامی بدون حب و بغض‌های سیاسی در راستای حل مشکلات مردم گام بردارند

قیمت رانا به کانال 600 میلیونی بازگشت

یک فوتی و یک مصدوم در پی آتش سوزی و انفجار گاز نیشابور

بهره برداری ساختمان شرکت فولاد در سایت سنگان + عکس

رایان گیگز در 50 سالگی برای سومین‌بار پدر می‌شود

محصولات مرتعی نیشابور، سرمایه‌ای رو به نابودی

جاری شدن سیل در بعضی از مناطق بردسکن

آمادگی هند برای تولید کتاب‌های صوتی با هوش مصنوعی

از هر هزار تولد، یک تا سه نوزاد با آسیب شنوایی متولد می شود/شناسایی163 نوزاد ناشنوا در خراسان شمالی

خراسان رضوی دومین استان دارای خدمات روانشناسی

امدادرسانی هلال احمر بیرجند به 16 نفر متاثر از سیلاب

قیمت عجیب حواله‌های خودرو؛ 12 میلیارد تومان ناقابل!

باران های رگباری بیرجند

مستند «آقای خاص» کشتی برای اولین بار از تلویزیون

برخورد قاطع با کم فروشی نانوایان در مشهد

وزش باد و ریزش باران در خراسان رضوی ادامه دارد

آلزایمر ارزی دولتمردان

باران‌های رگباری در بیرجند

تولید 2 هزار و 600 متر مربع فرش درخراسان‌شمالی

آتش سوزی و انفجار گاز در نیشابور یک فوتی و یک مصدوم بر جای گذاشت

دستاورد گواهی 30 درصدی چه بود؟/ تولید زیر بار فشار دستورالعمل ها

جنگل فندقلو میزبان گردشگران و اردوهای دانش آموزی

تولید زیر بار فشار دستورالعمل ها

بی‌توجهی راننده پژو در محور فرعی صفی‌آباد حادثه آفرید

کتاب شام برفی به چاپ نهم رسید

روستای مهموئی سرآمد کشور در کمک به اعتاب مقدسه

رقابت 15هزار داوطلب کنکور سراسری در خراسان جنوبی

برگزاری همایش پیاده‌روی خانوادگی در شهر خروشهرستان نیشابور

علت عدم ساخت بیمارستان در سلطان آباد شهرستان خوشاب

گزارش وزارت بهداشت درباره سرطان‌زایی سیگارهای الکترونیک/ زیر بار صدور مجوز نمی‌رویم

خانه‌ دار کردن مردم به سبک دولت سیزدهم

باورهای ارتباطی غلط تبدیل به پاشنه آشیل زندگی زوج‌ها شده است

رشد 50 درصدی گردشگری در بخش «کَن»

صنعت نشر هند برای تولید کتاب‌های صوتی با هوش مصنوعی آماده می‌شود

جمع آوری 254 معتاد متجاهر در مشهد

شرایط کشاورزان دیم کار مطلوب است

بیداری جهانی زمینه تحول در جبهه مقاومت را رقم خواهد زد

آبگیری 3 میلیون و 950هزار متر مکعب در حوزه‌های منابع آبخیزداری طبس

فیلم/آب گرفتگی معابر شهر بیرجند پس از بارش رگباری باران

تسهیلات بانکی به سمت رونق تولید هدایت شود

بیرجند رکورددار بارش های روز گذشته در استان

مطالبات برجای مانده حوزه شهری حاجی‌آباد نیازمند تدابیر شوراها است

نقش بارز کارگران و کارفرمایان در جهاد اقتصادی

برنامه امسال دولت سیزدهم برای عبور موفق از اوج بار تابستان

نجات گردشگران گم‌شده در جنگل‌های خلیل‌شهر بهشهر

(ویدئو) کاشت نهال به‌جای درختان قطع شده در جنگل‌های هیرکانی

سالن ورزشی استاندارد در شهرستان بجستان نداریم

بهره برداری ازدومین زائرسرای ویژه محرومان کمیته امداد در مشهد