پیام خراسان

آخرين مطالب

ایران در جمع برترین‌های درختکاری اجتماعي

ایران در جمع برترین‌های درختکاری
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش همشهری‌آنلاین، براساس این مطالعات در مجموع از سال 2000 تا 2020 حدود 130.9 میلیون هکتار به «پوشش درختی» دنیا اضافه شده است یعنی وسعتی به اندازه کشور پرو. این درحالی است که وسعت جنگل‌زدایی در این مدت 100 میلیون هکتار است. ولی نکته اساسی این است که ارزش جنگل‌های قدیمی و غنی از کربن، به هیچ عنوان با جنگل‌های جدید برابری نمی‌کند.
تاثیر مخرب جنگل‌زدایی براساس این تحقیق اگرچه روند جنگل‌کاری در یک بازه 20ساله، بیشتر از جنگل‌زدایی است اما به هیچ عنوان تأثیرات اقلیمی جنگل‌زدایی خنثی نمی‌شود، به‌خصوص در مورد جنگل‌های قدیمی و باستانی. این جنگل‌ها به‌گونه‌ای متفاوت کربن را تثبیت می‌کنند. حیوانات و گیاهانی که جنگل‌ها را به‌عنوان خانه انتخاب می‌کنند، نیاز به رشد جنگل‌های قدیمی، پایدار، متراکم و با بافتی متصل به هم دارند؛ این چیزی است که جنگل‌های دست‌کاشت جدید عمدتا فاقد آن هستند.
براساس تحقیقاتی که در نشریه نیچر منتشر شده و در Global Forest Watch در دسترس است، اگر به جنگل‌های قدیمی، اجازه رشد مجدد و بازسازی داده شود به‌طور طبیعی آنها پتانسیل جذب 8.9 میلیارد تن دی‌اکسید کربن از جو در هر سال را تا سال2050 خواهند داشت البته به شرطی که همچنان مراتع و سطوح فعلی زیرکشت برای تولید غذا حفظ شود. این معادل 23درصد انتشار گازهای گلخانه‌ای از جو در هر سال است.
براساس تفسیر و توضیح مؤسسه منابع جهانی، از آنجایی که در این تحقیق جنگل‌کاری و جنگل‌زدایی در کنار هم در بازه زمانی 20ساله ارزیابی و ترکیب شده، این مجموعه داده پیشگامانه است. در این تحقیق ماهواره‌ها، داده‌های درختان و پوشش گیاهی زیر 5 متر را ارزیابی کرده‌اند. در نتیجه ممکن است اعداد در بازه زمانی 5تا 15سال آینده که درختان در این فاصله فرصت رشد یافته و به ارتفاع قابل تشخیص برای ماهواره‌ها برسند، به‌شدت تغییر کند. به‌خصوص پس از برنامه‌های گسترده جنگل‌کاری که دولت‌های آفریقایی از سال2015 به جد در حال انجام آن هستند.
در ایران چه خبر است؟ براساس داده‌های این تحقیق خالص جنگل‌کاری در ایران 31.7هزار هکتار است. اصلی‌ترین رویکرد کشور در کاشت درختان، زراعت چوب است به‌طوری که قرار است براساس برنامه ششم توسعه 80هزار هکتار درخت کاشته شود. این درختان اگرچه در آمارهای مسئولان به اسم جنگل‌کاری کاشته ‌شده‌اند اما هیچ ربطی به «اکوسیستم‌های جنگلی» ندارند.
هومن روانبخش، عضو هیأت علمی بخش تحقیقات جنگل توده جنگلی ارس معتقد است که زراعت چوب به‌معنای احیای اکوسیستم طبیعی نیست. او می‌گوید: بخش عمده‌ای از 12.5میلیون هکتار اراضی جنگلی کشور قدمتی بیش از 2میلیون سال دارند. قدمت اکوسیستم‌های طبیعی طی فرایند سازگاری بسیار طولانی‌مدت شکل گرفته‌اند. در جنگل‌ها نیز، طبیعت زمان زیادی برای ایجاد سازگاری، تنوع زیستی و ذخیره ژنتیک به‌منظور تطابق حداکثری صرف کرده است. اکوسیستم‌ها دو ویژگی مهم «خودتنظیمی» و «پایداری» دارند که به آنها کمک می‌کند خودشان را مثل یک زخم در بدن ترمیم کنند و هر چه تنوع ژنتیک بالاتر باشد توانایی سازگاری و پایداری در آن بیشتر می‌شود. جنگل‌های مصنوعی این ویژگی‌ها را ندارند و برای نگهداری از آنها هزینه و انرژی زیاد باید صرف کرد.
این عضو هیأت مدیره انجمن علمی جنگلبانی ایران در گفت‌وگو با همشهری می‌گوید: اکوسیستم‌های مصنوعی و دست‌ساز بسیار شکننده‌اند. به‌طور مثال امسال در دومین سال خشکسالی پیاپی، جنگل‌های دست‌کاشت مناطق خشک و نیمه‌خشک کشور مثل چیتگر، سرخه‌حصار و... با تنش مواجه شده‌اند. سوسک چوبخوار که درصورت ضعیف شدن درخت به آن حمله می‌کند، طغیان کرده است. حتی درخت ارغوان که جزو درختان بومی است و توانایی سازگاری بالایی برای اقلیم ایران دارد، پایداری و ثبات ندارد و نیاز به آبیاری و رسیدگی بیشتری دارد. این درحالی است که در همین ارتفاعات میانی پارک ملی سرخه‌حصار که جنگل تنک یا درخت‌زارهای طبیعی بادامک دارد، در برابر خشکسالی‌ بقای بهتری داشته‌اند.
او می‌گوید: جنگل‌کاری‌هایی که به‌منظور «احیای اکوسیستم جنگل‌های موجود» انجام می‌شود و به آن غنی‌سازی و بازسازی جنگل گفته می‌شود، تنها درصورتی موفق خواهد شد که عوامل تخریب آن از چرای بی‌رویه، شخم زیر اشکوب و... حذف شود. در این صورت جنگل می‌تواند بدون دخالت انسان نیز احیا شود. به‌منظور تسریع در احیا و توالی اکولوژیک در این جنس از جنگل‌ها نیاز است از همان گونه‌ها و اکوتیپ‌های منطقه استفاده شود. نوع دیگری از جنگل‌کاری که در کشور به وفور انجام می‌شود، جنگل‌کاری به‌منظور زراعت چوب، ایجاد فضای سبز و یا کمربند سبز برای حفاظت خاک است. تحقیقات جدید نشان می‌دهد که اگر برنامه‌های حفاظتی به سمت حفاظت از پوشش‌های طبیعی و مرتعی برود، کارایی اکولوژیک بیشتری از جنگل‌های دست‌کاشت دارد.
هومن روانبخش، عضو هیأت علمی دانشگاه سمنان با اشاره به اینکه زراعت چوب منجر به احیای پوشش جنگلی و اکوسیستم‌های زنده و در هم تنیده نمی‌شود، می‌گوید: زراعت چوب، در مباحث حفاظت منابع طبیعی نمی‌گنجد و جنگل‌کاری با هدف زراعت چوب و منافع اقتصادی کاملا متفاوت از جنگل‌کاری با هدف حفظ اکوسیستم است.
کد خبر 698320 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها درختکاری گیاهان و درختان محیط زیست جنگل محیط زیست ایران

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/467311/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برق هیچ چاه مجاز دارای اضافه برداشت در خراسان شمالی شارژ نمی شود

77 درصد حجم سدهای استان خراسان شمالی خالی است

استطاعت جسمی بیش از 65000 زائر حج تمتع تأیید شد

راه‌ اندازی پایگاه ملی عطارشناسی در مشهد

قیمت قارچ در میادین تره بار شهرداری تهران کاهش یافت

خراسان رضوی در جایگاه دوم انجام پایش های نظارتی در کشور

کلاهبرداری 2 میلیاردی با ترفند فروش طلا در سایت واسطه‌گر

اجرای طرح جدید شورای نماز در روستا‌های همدان برای اولین بار در کشور

کسب رتبه دوم خراسان رضوی در پایش‌ های زیست محیطی کشور

بازدید استاندار خراسان رضوی از طرح تعریض پل دهرود

واژگونی و حریق خودروی حامل سوخت قاچاق در خواف/ راننده جان باخت

تحویل واحدهای مسکن ملی مهرگان در مشهد تا پایان سال

2446 واحد مسکونی در شهرک مهرگان مشهد در حال ساخت است

رسیدگی به پرونده تخلف رئیس اتحادیه نانوایان مشهد در دادسرا

برای اولین‌بار در تاریخ؛ داور تکواندوی ایرانی به پارالمپیک دعوت شد

بیانیه جمعی از جامعه قرآنی مشهد در حمایت از عملیات«وعده صادق»

ترامپ بار دیگر دادگاهی شد

صدور 96 جواز تاسیس واحدهای صنعتی و تولیدی در تربت حیدریه

تشییع پیکر ابوالشهداء حاج رجبعلی دهنوی در مشهد+عکس

محکومیت یک میلیارد ریالی جریمه عرضه خارج از شبکه کود شیمیایی در نهاوند

معرفی برگزیدگان مسابقات بوچیا جام برکت و کرامت در مشهد

برنامه ریزی برای راه اندازی بازار میوه و تره‌بار و ایجاد میدان عرضه دام در فیروزکوه

سامانه بارشی در راه خراسان جنوبی

مانده 1280 میلیارد تومانی اعتبارات تملک دارایی‌های خراسان جنوبی

700 واحد مسکن روستایی خراسان شمالی بهره برداری شد

قتل خانوادگی در شیروان/ دستگیری قاتل در کمتر از یک ساعت

چالش تامین کودهای کشاورزی در خراسان شمالی

سه طرح هادی در شیروان افتتاح شد

قاتل شهروند شیروانی دستگیر شد

چه تعداد زائر تهرانی عازم عربستان می‌شود؟

63 درصد اعتبارات جهاد کشاورزی خراسان شمالی جذب شد

77 درصد حجم سدهای استان خراسان شمالی خالی است + فیلم

کشف جاساز بیش از یک تن شیشه در بار 23 تنی سنگ

خراسان رضوی در پایش‌های زیست محیطی کشور دوم شد

جشنواره محصولات بومی‌محلی استان گلستان برگزار می‌شود

قیمت قارچ در میادین و بازار‌های میوه و تره بار کاهش یافت

طغیان رودخانه کندر آسمینون شهرستان منوجان

اعضای کودک خردسال مشهدی جان 5 نفر را نجات داد

تداوم ساخت 2446 واحد مسکونی در شهرک مهرگان مشهد

تکمیل مسکن ملی مهرگان دو تا پایان سال

افزایش 30درصدی مستمری مددجویان بهزیستی خراسان رضوی

عامل 80 درصد حیوان گزیدگی‌ها در مشهد طی سال گذشته سگ‌ها بودند

رانندگان اسنپ و تپسی، زیر بار کمیسیون

اکران مستند پذیرش در مشهد

استاندار خراسان رضوی: طرح تحول روستایی محور آبادی روستاها است

بازداشت باند خانوادگی سرقت در زنجان

این استان ها امروز منتظر بارش باران باشند

خبری تازه از عرضه شیرخشک در داروخانه ها

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 28 فروردین 1403

پیش بینی بورل از حمله اسرائیل به ایران