پیام خراسان

آخرين مطالب

آبنبات بجنورد، تحفه مردم خراسان شمالی اجتماعي

آبنبات بجنورد، تحفه مردم خراسان شمالی
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - آبنبات سوغات شیرینی است که مدت‌ها با طعم دلپسندش بر بساط چای خانواده‌ها راه‌یافته و با شناساندن خود در شهر‌های دور و نزدیک و حتی آن‌سوی مرز‌ها به هر شیوه کام‌ها را شیرین و طرفدارانی پر و پا قرص پیدا کرده است.
امروزه اکثر بجنوردی‌ها هنگامی که قصد مسافرت و دیدار دوستان و عزیزان ساکن در شهر‌های دیگر را دارند، همچون گذشته‌ها به‌رسم سوغات، چند بسته آب‌نبات آن هم از نوع سفارشی همراه خود می‌برند، افزون بر این مسافرانی که به بجنورد می‌آیند یا در سر راه زیارت امام رضا (ع) از این شهر می‌گذرند نیز از طعم دلچسب آبنبات بجنورد بی‌نصیب نمی‌مانند و خود را مهمان این سوغات شیرین می‌کنند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
آبنبات یکی از مشتقات شکر و یا پودر قند است که طی فرایند جوشاندن و هوادهی خمیر آبنبات و سرد کردن و برش خمیر با قیچی در اندازه‌های کوچک، تبدیل به آبنبات می‌شود و در حال حاضر با مواد افزودنی، چون گیاهان دارویی و معطر و یا مواد آجیلی، چون گردو، مغز بادام درختی و زمینی تولید می‌شود و یکی از سوغات مهم خراسان شمالی است.
با توجه به ورود فن آوری‌های پیشرفته به این حرفه، تولید آبنبات قیچی در حال فراموشی است و فقط به‌صورت سفارشی تولید می‌شود و از آنجایی‌که این آبنبات مختص به خراسان شمالی است، لذا ضرورت حفظ آن به‌عنوان یک میراث ناملموس احساس می‌شود.
واژه آبنبات در گویش‌های محلی بجنوردی، فارسی و ترکی «آبنبات» به کردی «آوبنبات» و به ترکمنی «سویجی» در تاجیکستان «پیچک» در ازبکستان «قندلات» در روسیه «کانفت» و در ترکیه «مولانا» نامیده می‌شود.

پیام خراسان

مواد اولیه تولید آبنبات اصلی‌ترین مواد تشکیل‌دهنده آبنبات را می‌توان شکر خالص، آب، سفیده تخم‌مرغ، جوهر لیمو و طعم‌دهنده‌های طبیعی از جمله هل دانست و با توجه به اعتقادات محلی انجام کار آبنبات باید قبل از اذان صبح و در ابتدای وقت باشد.
مرحله تهیه شیره آبنبات
به ازای هر 100 کیلو آب 300 کیلو شکر را در پاتیل بزرگی به قطر 120 سانتی‌متر و ارتفاع 70 سانتی‌متر (بین 700 تا 200 کیلویی) که به همین منظور تهیه شده است، می‌جوشانند. درگذشته برای جوشاندن از هیزم استفاده می‌کردند.
با افزودن سفیده تخم‌مرغ به محتویات داخل دیگ مواد زده موجود در شکر و آب‌گرفته می‌شود که این گرفتگی به‌وسیله کف تیره‌رنگ ایجاد شده روی پاتیل نمایان است و این کف به‌وسیله کفگیر گرفته می‌شود تا شیره زلال و تمیز به دست آید.
توجه: برای به‌دست‌آمدن شربت تمیز و گرفتن مواد زائد در شکر به ازای هر 300 کیلو شربت دو عدد تخم‌مرغ به شربت اضافه می‌کنند، به این صورت که تخم‌مرغ را با آب مخلوط کرده به‌طوری‌که آب با فشار روی تخم‌مرغ ریخته و حالت کف سفیدی ایجاد می‌شود و آن را به همان شکل به شربت اضافه می‌کنند و هم می‌زنند باید به این نکته توجه داشت که یکی از تخم‌مرغ‌ها را قبل از جوشیدن شربت و تخم‌مرغ دومی را بعد از جوشیدن شربت به مواد اضافه می‌کنند.
مرحله اندازه‌گیری
تقریباً 12 کیلو از شربت به‌دست‌آمده را با وسایلی مثل ملاقه و آب‌گردان‌ها به داخل پاتیل کوچک‌تر به قطر 60 سانتی‌متر و ارتفاع 30 سانتی‌متر ریخته و با حرارت زیاد دوباره می‌جوشانند. پس از چند جوش مقداری جوهر لیمو (مقدار جوهر لیمو به‌صورت تجربی برآورد می‌شود، اما معمولاً برای هر 12 کیلو به‌اندازه یک‌دوم یک فنجان انگشتی است) به آن افزوده و آن‌قدر جوش داده می‌شود که شربت غلیظ شود. غلظت به‌دست‌آمده را معمولاً استادکاران باتجربه به‌صورت لمسی متوجه می‌شوند و برای اندازه‌گیری آن از وسیله‌ای به نام قیچی استفاده می‌شود.

پیام خراسان

نکته: بافت نهایی آبنبات بستگی به حرارتی دارد که محلول شکر در آن قرار داده شده است. وجود ماده حل‌شدنی همچون شکر باعث می‌شود که نقطه‌جوش محلول بالاتر رود، بنابراین محلول شکر در دمای بالاتری نسبت به آب خالص به جوش می‌آید. هرچه غلظت شکر به‌کاررفته بیشتر باشد، نقطه‌جوش محلول بالاتر می‌رود. زمانی که محلول شکر را حرارت می‌دهیم، به جوش می‌آید و آب موجود در آن شروع به تبخیر شدن می‌کند. با این عمل، غلظت محلول مدام بیشتر می‌شود و همین غلیظ شدن، سبب می‌شود که نقطه‌جوش محلول، بالا و بالاتر رود. پس نقطه‌جوش با غلظت شکر رابطه مستقیم دارد. به‌هرحال، قرار گرفتن محلول شکر در دما‌های بالاتر (که حاکی از غلظت بیشتر محلول است) تولید آبنبات سخت و در دما‌های پایین‌تر تولید آب‌نبات نرم می‌کند.
مرحله سرد کردن شربت
در این مرحله شربت تهیه شده را بر روی میز سنگ آبی «برای جلوگیری از چسبیدن مواد به میز مقداری کمی روغن خوراکی (روغن گیاهی مانند دانه‌های روغنی، سویا) روی میز استفاده می‌شود» ریخته و اجازه می‌دهند در مجاورت هوا مانده تا نیم گرم شود سپس به‌وسیله دست یا کاردک بلندی خمیر ولرم از میز سنگ آبی جدا می‌شود.
مرحله افزودنی
در این مرحله افزودنی‌هایی مانند هل، کنجد، دارچین، گردو و ... (با توجه به طبیعت منطقه و سردسیر بودن معمولاً اکثر افزودنی‌ها خاصیت گرم دارند، هر 35 کیلو 120 گرم هل به‌صورت خالص و برای آبنبات کنجدی هر 35 کیلو 2 کیلوگرم کنجد و 50 گرم هل) به شیره آبنبات اضافه شده و خمیر به‌دست‌آمده را به‌صورت دستی مالش می‌دهند تا محتویات ترکیب شود. پس از انجام این مرحله و به‌منظور جلوگیری از چسبندگی خمیر بعدی مقدار کمی روغن مایع بر روی سطح میز سنگ آبی ریخته می‌شود.
مرحله سفیدکردن
اینک خمیر طعم داده شده را که هنوز نیم گرم است به‌ وسیله دو نفر به‌ صورت حرکت افقی آن‌ قدر ورز می‌دهند تا تغییر رنگ داده و از رنگ زلال و شفاف به رنگ سفید تبدیل شود. (به مدت 15 تا 20 دقیقه)
مرحله قیچی کردن
خمیر به‌دست‌آمده را در تکه‌های کوچک به‌صورت لوله‌هایی با قطر 2 سانتی‌متری درآورده و سپس به‌وسیله قیچی آن را به تکه‌های 3 تا 4 سانتی‌متری برش می‌زنند.
مرحله سردکردن
مقداری پودر قند روی میز بزرگی ریخته و سپس آبنبات‌ها را روی آن پهن می‌کنند تا در مجاورت با هوا سرد و خشک شوند.
مرحله خشک‌کردن
توده آبنبات‌ها را توسط وردست بزرگی به داخل تشتی ریخته و مقداری از شربت تولید شده اولیه در پاتیل بزرگ را روی آن می‌پاشند که با این عمل امکان چسبندگی آبنبات‌ها به هم از بین می‌رود. پس از خشک‌شدن، محتویات بعد از 15 دقیقه آماده می‌شود.
مرحله بسته‌بندی
در این مرحله آبنبات‌ها را به‌صورت فله‌ای و یا در پاکت‌های نیم و یک کیلویی تحویل مشتری می‌دهند.

پیام خراسان

نویسنده گزارش اکرم دانش طلب
باشگاه خبرنگاران جوان خراسان شمالی بجنورد

پیام خراسان

منبع: باشگاه خبرنگاران
اخبار استان خراسان شمالی
اخبار بجنورد
کلیدواژه: آبنبات سوغات محلی دست آمده خراسان شمالی محلول شکر آبنبات ها سانتی متر تولید آب نقطه جوش تخم مرغ
درخواست حذف خبر:
«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد 36103746 را به همراه موضوع به شماره 100010022100 پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.
با استناد به ماده 74 قانون تجارت الکترونیک مصوب 1382/10/17 مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/473302/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خانه‌ دار کردن مردم به سبک دولت سیزدهم

باورهای ارتباطی غلط تبدیل به پاشنه آشیل زندگی زوج‌ها شده است

رشد 50 درصدی گردشگری در بخش «کَن»

صنعت نشر هند برای تولید کتاب‌های صوتی با هوش مصنوعی آماده می‌شود

جمع آوری 254 معتاد متجاهر در مشهد

شرایط کشاورزان دیم کار مطلوب است

بیداری جهانی زمینه تحول در جبهه مقاومت را رقم خواهد زد

آبگیری 3 میلیون و 950هزار متر مکعب در حوزه‌های منابع آبخیزداری طبس

فیلم/آب گرفتگی معابر شهر بیرجند پس از بارش رگباری باران

تسهیلات بانکی به سمت رونق تولید هدایت شود

بیرجند رکورددار بارش های روز گذشته در استان

مطالبات برجای مانده حوزه شهری حاجی‌آباد نیازمند تدابیر شوراها است

نقش بارز کارگران و کارفرمایان در جهاد اقتصادی

برنامه امسال دولت سیزدهم برای عبور موفق از اوج بار تابستان

نجات گردشگران گم‌شده در جنگل‌های خلیل‌شهر بهشهر

(ویدئو) کاشت نهال به‌جای درختان قطع شده در جنگل‌های هیرکانی

سالن ورزشی استاندارد در شهرستان بجستان نداریم

بهره برداری ازدومین زائرسرای ویژه محرومان کمیته امداد در مشهد

حمایت یک هزار و 127 میلیارد تومانی از سبد امنیت غذایی مردم سیستان و بلوچستان

به ظرفیت‌های خدمات‌رسانی مشهد به صورت ویژه پرداخته شود

جریان گاز در مناطق سیل‌زده خراسان جنوبی و کرمان پایدار است/ اعزام تیم‌های امداد برای خدمت‌رسانی

جمع آوری254 معتاد متجاهر در مشهد

مسیرهای خراسان جنوبی مسدود نیست

واردات قهوه 75 درصد افزایش یافت

سیل به مزار امامزاده سیدعلی (ع) نهبندان رسید

علما حافظان مرزهای دینی هستند

57 سال؛ میانگین سنی حجاج ایرانی در سال 1403

تامین سوخت کشاورزان جغتای با فناوری نوین

انتقاد تند علم الهدی از تلاش برای بازگرداندن خواننده ها و هنرمندان خارج نشین به ایران /بخاطر جذب حداکثری باید عناصر ناپاک و ضدانقلاب به کشور برگردند؟

کددار شدن درمانگاه تامین اجتماعی بردسکن

عمل جراحی آنوریسم مغزی در نیشابور با موفقیت انجام شد

دستگیری 5 متهم حفاری غیرمجازو کشف 2 دستگاه گنج‌یاب در نیشابور

محمدسیفی بار دیگر طلای ووشو جهان را تصاحب کرد

ایجاد سامانه اعلام بار مجازی راهگشای مشکلات حمل‌ و نقلی مهریز است

داورزن هزار و 700 نفر شتر دارد

بارش شدید باران در بردسکن

8200 خانوار عشایری در استان خراسان رضوی زندگی می‌کنند

پاکسازی محیط زیست توسط کودکان شهر زاوه در هفته زمین پاک + تصاویر

انتقال دانش آموزان مناطق مرزی خراسان جنوبی با خودروهای ارتش به محل آزمون کنکور

بیشترین خسارت سیل به راه‌های مواصلاتی خراسان جنوبی

کشف 20 هزار لیتر سوخت قاچاق در مرز‌های خراسان رضوی

پایان آزمون سراسری با رقابت داوطلبان گروه علوم تجربی

حاجیان ایرانی با میانگین سنی 57 سال عازم حج تمتع می‌شوند

میانگین سنی حجاج عازم حج تمتع 57 سال است

بانک‌ها اعتبارات را به سمت تولید سوق دهند

تامین سوخت مورد نیاز کشاورزان جغتای با استفاده از فناوری نوین

انتقاد امام جمعه باخرز از وضعیت تنها بیمارستان شهرستان

کنکور سراسری 1403 - مشهد

ساخت نمونک خودرو آتش نشانی باتلاش دانش آموزان نیشابور

روحانیون کاروان‌های حج مشعل داران معارف و مناسک هستند