پیام خراسان

آخرين مطالب

کدام شهرهای خراسان رضوی شدت سیل‌خیزی در آنها بسیار است؟ اجتماعي

کدام شهرهای خراسان رضوی شدت سیل‌خیزی در آنها بسیار است؟
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی عضو گروه پژوهشی خشکسالی و تغییر اقلیم در دانشگاه بیرجند گفت: شهرستان‌های تربت‌جام، تربت‌حیدریه، مشهد و کاشمر از جمله شهرهایی هستند که شدت سیل‌خیزی در آنها زیاد و خیلی زیاد است.
هادی معماریان در گفت و گو با ایسنا با اشاره به روز جهانی آب خاطرنشان کرد: کمپین روز جهانی آب برای سال 2023 مدت‌هاست فعال شده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
امسال، تمرکز سازمان ملل متحد بر تسریع تغییرات برای حل بحران آب و مسئله فاضلاب است.
وی اظهار کرد: این کمپین جهانی با نام «خود تغییر باش»، مردم را تشویق می‌کند تا در زندگی خود برای تغییر نحوه استفاده، مصرف و مدیریت آب اقدام کنند. دستور کار اقدام آب نیز مجموعه‌ای از تعهدات داوطلبانه دولت‌ها است.
دانشیار و عضو گروه پژوهشی خشکسالی و تغییر اقلیم در دانشگاه بیرجند بیان کرد: شرکت‌ها، سازمان‌ها، مؤسسات، ائتلاف‌ها و اعضای عمومی، بسیج شده‌اند تا پیشرفت سریعی را در راستای رسیدن به اهداف مورد توافق بین‌المللی آب و فاضلاب، به ویژه هدف ششم توسعه پایدار (SDG 6) یعنی آب و فاضلاب برای همه تا سال 2030 ایجاد کنند.
این کارشناس حوزه آب و خاک با بیان اینکه جهان در حال حاضر به طور جدی از مسیر هدف SDG 6 یعنی آب و جمع‌آوری و تصفیه فاضلاب برای همه تا سال 2030 خارج شده است، اظهار کرد: آخرین داده‌ها نشان می‌دهد که دولت‌ها باید به طور متوسط چهار برابر سریع‌تر کار کنند تا به موقع به این هدف برسند.
معماریان عنوان کرد: اختلال عملکرد در سراسر چرخه آب باعث تضعیف پیشرفت در همه مسائل مهم جهانی، از سلامت گرفته تا گرسنگی، برابری جنسیتی تا مشاغل، آموزش و پرورش تا صنعت، بلایا تا صلح می‌شود.
این فعال زیست‌محیطی افزود: در این راستا تغییر سریع و دگرگون کننده‌ای مورد نیاز است و همه می‌توانند نقش خود را در این زمینه ایفا کنند. قطعاً هر اقدامی - مهم نیست چقدر کوچک - تفاوت ایجاد خواهد کرد.
وی ادامه داد: مطالعات نشان می‌دهد که چهار دسته از عوامل در ایران شامل عوامل اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و محیط زیستی، کشور را از رسیدن به توسعه پایدار بازداشته است.
معماریان مهمترین مشکلات محیط زیستی را شامل بهره‌برداری بیش از حد از سفره‌های آب زیرزمینی با کسری مخزن تجمعی بیش از 100 میلیارد متر مکعب، فرسایش شدید خاک (بیش از 10 تن در هکتار در سال) و گرد و غبار، آلودگی منابع آب سطحی و زیرزمینی، آلودگی هوا به دلیل خودروهای فرسوده و مصرف سوخت‌های غیراستاندارد در خودروها و صنایع اعلام نمود.
وی همچنین از بین رفتن پوشش گیاهی به دلیل تخریب منابع طبیعی و خشکسالی‌های ممتد، نداشتن برنامه‌ای جامع در موضوع کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و تجارت کربن، عدم اجرای سیاست‌های سازگاری با تغییر اقلیم، کشاورزی سنتی و فرسوده بدون نگاه آینده‌نگر به فناوری‌های سبز و نوین، کاهش شدید تنوع گونه‌های گیاهی و جانوری، سدسازی‌ها و انتقال آب بین حوضه‌ای، از بین رفتن دریاچه‌ها و تالاب‌های طبیعی، مشکلات مربوط به دفع زباله‌ها و تصفیه فاضلاب و ...را به عنوان دیگر مشکلات محیط زیستی اعلام کرد.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: مسلماً همه یا تعدادی از عوامل گفته شده می‌تواند کشورمان را از رسیدن به اهداف توسعه پایدار و به خصوص هدف ششم آن‌ که مستقیماً با مسئله آب در ارتباط است بازدارد.
وی تصریح کرد: به نظر می‌رسد بر اساس شعار روز جهانی آب یعنی «خود تغییر باش» باید یک بازنگری کلی در رفتار محیط زیستی خودمان داشته باشیم. تا خود نخواهیم، تغییرات ایجاد نخواهد شد. این تغییرات فقط رفتار ما را عوض نخواهد کرد، بلکه بر رفتار اعضای خانواده، دوستان، همکاران و مدیران و حکمرانان این جامعه نیز مؤثر خواهد بود و تغییر رفتار جامعه منجر به اصلاح روندها خواهد شد.
صحرای بزرگ قره‌قوم کشور ترکمنستان عامل تخریب زمین و بیابان‌زایی شمال خراسان رضوی
این کارشناس حوزه آب و خاک در ادامه گفت: در حال حاضر، 80 درصد عرصه‌های سیل‌خیز خراسان رضوی با خطر سیل‌خیزی متوسط تا زیاد و زیاد تا خیلی زیاد روبرو هستند.
وی با بیان اینکه مساحت خراسان رضوی در حدود 11.6 میلیون هکتار و با گستردگی و حاکم بودن اقلیم‌ خشک و نیمه خشک است، تصریح کرد: بیش از 70 تا 75 درصد مساحت خراسان رضوی، از متوسط بارندگی حدود 208 میلی‌متر و دمای متوسط حدود 16 درجه سانتی‌گراد (بر اساس آمار 20 ساله)، برخوردار است.
معماریان عنوان کرد: وجود صحرای بزرگ قره‌قوم کشور ترکمنستان موجب شده شمال خراسان رضوی که از شرایط اقلیمی مناسبی برخوردار است در معرض تخریب زمین و بیابان‌زایی قرار بگیرد.
وی بیان کرد: شمال خراسان رضوی از نظر طبیعی، با حدود یک میلیون هکتار اراضی جنگلی (حدود 8.4 درصد مساحت استان و یک دوازدهم سطح جنگل‌های کشور) و همچنین با داشتن 5/5 میلیون هکتار رخساره بیابانی (یک ششم اراضی بیابانی ایران) نیز دارای شرایط مستعد بیابان‌زایی است.
این استاد دانشگاه گفت: اگرچه سرانه بیابانی شدن در کشور و همچنین خراسان رضوی در حدود نیم هکتار اعلام شده اما سرانه جهانی بیابانی شدن دو دهم هکتار در نظر گرفته شده است.
وی ادامه داد: در حال حاضر، 80 درصد عرصه‌های سیل‌خیز استان با خطر سیل‌خیزی متوسط تا زیاد و زیاد تا خیلی زیاد روبرو هستند که شهرستان‌های تربت‌جام، تربت‌حیدریه، مشهد و کاشمر از جمله شهرهایی هستند که شدت سیل‌خیزی در آنها زیاد و خیلی زیاد است.
معماریان همچنین خاطرنشان کرد: از نظر فرسایش بادی 1.6 دهم میلیون هکتار سطح خراسان رضوی به طور مستقیم تحت تأثیر کانون‌های بحران فرسایش بادی قرار دارد که نسبت به سطح کشور 11.8 درصد سطح استان، تحت تأثیر فرسایش بادی است.
وی در همین خصوص اذعان کرد: در شمال شرق شهرستان سرخس و در غرب، جنوب غربی و جنوب استان شهرستان‌های سبزوار، کاشمر، بجستان، خواف و نیشابور از جمله مناطقی هستند که فرسایش خاک در آنها بسیار زیاد است.
این فعال زیست‌محیطی افزود: علاوه بر فرسایش خاک، در برخی از دشت‌های خراسان رضوی نیز، زمین به واسطه برداشت بیش از حد از سفره‌های آب زیرزمین، دچار نشست شده که می‌توان به نشست 60 سانتی‌متری دشت مشهد و یا 70 سانتی‌متری دشت نیشابور(به طور متوسط سالانه) اشاره نمود.
وی افزایش تعداد چاه‌ها، تبدیل کاربری اراضی از مرتعی و جنگلی به کشاورزی و مسکونی و شور شدن اراضی را از دیگر عوامل انسانی بیابان‌زایی در استان خراسان رضوی دانست و تصریح کرد: دشت‌های مشهد، بجستان، کاشمر، نیشابور، سبزوار و درگز با خطر شور شدن اراضی کشاورزی روبرو هستند.
معماریان بیان کرد: بر اساس بررسی‌ها و نقشه‌ها، متوسط فرسایش آبی استان در سال حدود 14 تن در هکتار و میزان کل فرسایش خاک در استان حدود 160 میلیون تن در سال است.
وی عنوان کرد: رسوب ورودی به مخازن سدهای استان دارای روند رو به افزایش (با نرخ رشد سالانه 3 تا 6 درصد) بوده به طوری که در دوره آماری 35 ساله، میانگین رسوب ورودی به مخازن سدهای استان تا حدود 3 برابر افزایش داشته است.
این کارشناس حوزه آب و خاک افزود: با نگاهی به نقشه‌های فرونشست زمین و نرخ فرونشست سالانه در بلوک‌های مختلف مطالعاتی در می‌یابیم که دشت‌های استان از وضعیت نامطلوبی برخوردار و در برخی از مناطق از نرخ بالای فرونشست سالانه برخوردارند. به عنوان مثال، مناطقی در دشت کاشمر مانند اطراف قنات کسرینه، میزان فرونشست زمین بین 220 تا 240 میلی‌متر در سال است.
دامنه فرونشست در دشت‌های خراسان
وی گفت: در بازه زمانی بررسی فرونشست زمین در خراسان رضوی، دامنه فرونشست در دشت‌های خواف، باخرز و زاوه تا 120 میلی‌متر در سال برآورد شده است.
معماریان همچنین اظهار کرد: دشت سبزوار نیز با میانگین سالانه 100 میلیمتر فرونشست، وضعیت مشابهی دارد. سایر دشت‌ها از جمله، دشت مشهد چناران (160 تا 220 میلیمتر در سال)، دشت نیشابور (150 تا 200 میلیمتر در سال)، دشت کاشمر و خلیل‌آباد (120 تا 240 میلیمتر در سال)، بردسکن (100 تا 220 میلیمتر در سال) و دشت رباط سنگ (180 تا 240 میلیمتر در سال) و دشت تربت‌جام و فریمان (120 تا 180 میلیمتر در سال) در وضعیت بحرانی قرار دارند.
وی گفت: این بدان معناست که در صورت تداوم خشکسالی اقلیمی و برداشت از منابع آب زیرزمینی، روند فرونشست نیز تداوم داشته و منتهی به تخریب بدون بازگشت آبخوان‌ها می‌شود.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/519880/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

1900 خودروی شوتی در خراسان جنوبی متوقف شد

سوانح رانندگی شهری خراسان رضوی 2 کشته و 122 مصدوم در پی داشت

اینفوگرافی/ به‌بهانه روز جهانی مننژیت؛ آشنایی با شایع‌ترین علایم این بیماری

آیت‌الله جنتی: کارگران در صف مقدم دفاع از عزت ملی هستند

انقلاب اسلامی به یک چالش برای استکبار تبدیل شده است

عملیات روکش آسفالت محور طبس – یزد آغاز شد

مهارت‌آموزی 1493 بانوی بیرجندی در مرکز آموزش فنی و حرفه‌ای

شکست آمریکا در صحرای طبس تحقق وعده‌های خداوند است

راه اندازی چهارمین قطار مسافربری پنج ستاره قم مشهد + عکس

بافت قالی برای امور عام المنفعه در همت آباد

مشاهده یک گله مرال در جنگل‌های هیرکانی گیلان

جلسه شورای شهر اهواز با موضوع برکناری شهردار برای بار سیزدهم لغو شد

9 کانون آفت جوانه‌خوار بلوط در جنگل‌های سردشت شناسایی شد

آغاز نشست هم اندیشی سراسری هیات‌های رزمندگان اسلام در مشهد

شناسایی بیش از 22هزار بیمار دیابتی در نیشابور

قیمت برنج در میادین و بازارهای میوه و تره‌بار اعلام شد

قیمت برنج در میادین و بازارهای میوه و تره بار

اهدای عضو پس از آمبولی ریه و ایست کامل قلبی برای نخستین بار در ایران

(ویدیو) توضیحات شهردار تهران در مورد خدمات میادین میوه و تره‌بار

آغاز مبارزه بیولوژیکی با آفت برگ خوار بلوط

قیمت برنج ایرانی و خارجی در میادین تره بار

◄ چرا کرایه حمل و نقل بار ثابت ماند؟/ شاخص تن کیلومتر چه زمانی بروزرسانی می شود؟

ماجرای کشف جسد یک زن 59 ساله در تالش

احداث کتابخانه در10 شهر استان در آینده ای نزدیک

ثبت سفارش کتاب‌های درسی برای این پایه‌ها آغاز شد | دانش آموزان به این سایت مراجعه کنند

روایتی حقوقی و هنری از کارگران کارخانه چیت‌سازی بهشهر

قیمت کتاب‌های سال تحصیلی جدید دانش‌آموزان اعلام شد

کتاب «اُمّ علاء» نمایشگاه کتاب عرضه می‌شود

ثبت‌نام کتاب‌های درسی پایه‌های مختلف از امروز آغاز می شود

قیمت کتاب درسی دانش آموزان اعلام شد

تداوم فرهنگی ایران از دیدگاه اسلامی ندوشن

مهرداد صدقی با یک آبنبات جدید به نمایشگاه کتاب می‌آید

جلد دوم «سمفونی رنگ، هارمونی خط» رونمایی می‌شود

قرآن کریم؛ در فهرست پرفروش‌ترین کتاب‌های جهان

رونمایی از طرح جدید ترافیک تهران با یک تغییر بزرگ

وقوع باران و مه در برخی جاده های خراسان رضوی

مردم و تشکل‌های اجتماعی از «طرح نور» حمایت و پشتیبانی کرده‌اند

گلچینی از گل و گیاه در نمایشگاه بین‌المللی بیرجند

آغاز واکسیناسیون زائران حج تمتع 1403 در خراسان رضوی

تعاونی‌های دانش‌بنیان خراسان شمالی ویژه حمایت می‌شوند

فروش 7 هزار میلیارد ریالی فرآورده‌های نفتی در خراسان جنوبی

مجتمع کُک طبس باید به حداکثر ظرفیت تولید برسد

هنرستان‌ها متناسب با نیازهای بومی خراسان شمالی نیرو تربیت کنند

سوانح رانندگی در خراسان رضوی منجر به فوت 2 نفر شد

سوانح رانندگی خراسان رضوی 2 کشته و 122 مصدوم در پی داشت

495 هزار نفر از جمعیت خراسان جنوبی زیرپوشش بیمه سلامت

آمریکایی‌ها فراموش نکنند؛ صدای خُرد شدن پنجه عقاب در سکوت صحرا

افزایش 51 درصدی تولیدات گلخانه‌های خراسان جنوبی

دوران تهدید ملت ها به پایان رسیده است/روح تازه در رزمندگان مقاومت

نمایش شکست آمریکا در طبس در بیلبورد‌های پایتخت