پیام خراسان

آخرين مطالب

کدام شهرهای خراسان رضوی شدت سیل‌خیزی در آنها بسیار است؟ اجتماعي

کدام شهرهای خراسان رضوی شدت سیل‌خیزی در آنها بسیار است؟
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی عضو گروه پژوهشی خشکسالی و تغییر اقلیم در دانشگاه بیرجند گفت: شهرستان‌های تربت‌جام، تربت‌حیدریه، مشهد و کاشمر از جمله شهرهایی هستند که شدت سیل‌خیزی در آنها زیاد و خیلی زیاد است.
هادی معماریان در گفت و گو با ایسنا با اشاره به روز جهانی آب خاطرنشان کرد: کمپین روز جهانی آب برای سال 2023 مدت‌هاست فعال شده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
امسال، تمرکز سازمان ملل متحد بر تسریع تغییرات برای حل بحران آب و مسئله فاضلاب است.
وی اظهار کرد: این کمپین جهانی با نام «خود تغییر باش»، مردم را تشویق می‌کند تا در زندگی خود برای تغییر نحوه استفاده، مصرف و مدیریت آب اقدام کنند. دستور کار اقدام آب نیز مجموعه‌ای از تعهدات داوطلبانه دولت‌ها است.
دانشیار و عضو گروه پژوهشی خشکسالی و تغییر اقلیم در دانشگاه بیرجند بیان کرد: شرکت‌ها، سازمان‌ها، مؤسسات، ائتلاف‌ها و اعضای عمومی، بسیج شده‌اند تا پیشرفت سریعی را در راستای رسیدن به اهداف مورد توافق بین‌المللی آب و فاضلاب، به ویژه هدف ششم توسعه پایدار (SDG 6) یعنی آب و فاضلاب برای همه تا سال 2030 ایجاد کنند.
این کارشناس حوزه آب و خاک با بیان اینکه جهان در حال حاضر به طور جدی از مسیر هدف SDG 6 یعنی آب و جمع‌آوری و تصفیه فاضلاب برای همه تا سال 2030 خارج شده است، اظهار کرد: آخرین داده‌ها نشان می‌دهد که دولت‌ها باید به طور متوسط چهار برابر سریع‌تر کار کنند تا به موقع به این هدف برسند.
معماریان عنوان کرد: اختلال عملکرد در سراسر چرخه آب باعث تضعیف پیشرفت در همه مسائل مهم جهانی، از سلامت گرفته تا گرسنگی، برابری جنسیتی تا مشاغل، آموزش و پرورش تا صنعت، بلایا تا صلح می‌شود.
این فعال زیست‌محیطی افزود: در این راستا تغییر سریع و دگرگون کننده‌ای مورد نیاز است و همه می‌توانند نقش خود را در این زمینه ایفا کنند. قطعاً هر اقدامی - مهم نیست چقدر کوچک - تفاوت ایجاد خواهد کرد.
وی ادامه داد: مطالعات نشان می‌دهد که چهار دسته از عوامل در ایران شامل عوامل اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و محیط زیستی، کشور را از رسیدن به توسعه پایدار بازداشته است.
معماریان مهمترین مشکلات محیط زیستی را شامل بهره‌برداری بیش از حد از سفره‌های آب زیرزمینی با کسری مخزن تجمعی بیش از 100 میلیارد متر مکعب، فرسایش شدید خاک (بیش از 10 تن در هکتار در سال) و گرد و غبار، آلودگی منابع آب سطحی و زیرزمینی، آلودگی هوا به دلیل خودروهای فرسوده و مصرف سوخت‌های غیراستاندارد در خودروها و صنایع اعلام نمود.
وی همچنین از بین رفتن پوشش گیاهی به دلیل تخریب منابع طبیعی و خشکسالی‌های ممتد، نداشتن برنامه‌ای جامع در موضوع کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و تجارت کربن، عدم اجرای سیاست‌های سازگاری با تغییر اقلیم، کشاورزی سنتی و فرسوده بدون نگاه آینده‌نگر به فناوری‌های سبز و نوین، کاهش شدید تنوع گونه‌های گیاهی و جانوری، سدسازی‌ها و انتقال آب بین حوضه‌ای، از بین رفتن دریاچه‌ها و تالاب‌های طبیعی، مشکلات مربوط به دفع زباله‌ها و تصفیه فاضلاب و ...را به عنوان دیگر مشکلات محیط زیستی اعلام کرد.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: مسلماً همه یا تعدادی از عوامل گفته شده می‌تواند کشورمان را از رسیدن به اهداف توسعه پایدار و به خصوص هدف ششم آن‌ که مستقیماً با مسئله آب در ارتباط است بازدارد.
وی تصریح کرد: به نظر می‌رسد بر اساس شعار روز جهانی آب یعنی «خود تغییر باش» باید یک بازنگری کلی در رفتار محیط زیستی خودمان داشته باشیم. تا خود نخواهیم، تغییرات ایجاد نخواهد شد. این تغییرات فقط رفتار ما را عوض نخواهد کرد، بلکه بر رفتار اعضای خانواده، دوستان، همکاران و مدیران و حکمرانان این جامعه نیز مؤثر خواهد بود و تغییر رفتار جامعه منجر به اصلاح روندها خواهد شد.
صحرای بزرگ قره‌قوم کشور ترکمنستان عامل تخریب زمین و بیابان‌زایی شمال خراسان رضوی
این کارشناس حوزه آب و خاک در ادامه گفت: در حال حاضر، 80 درصد عرصه‌های سیل‌خیز خراسان رضوی با خطر سیل‌خیزی متوسط تا زیاد و زیاد تا خیلی زیاد روبرو هستند.
وی با بیان اینکه مساحت خراسان رضوی در حدود 11.6 میلیون هکتار و با گستردگی و حاکم بودن اقلیم‌ خشک و نیمه خشک است، تصریح کرد: بیش از 70 تا 75 درصد مساحت خراسان رضوی، از متوسط بارندگی حدود 208 میلی‌متر و دمای متوسط حدود 16 درجه سانتی‌گراد (بر اساس آمار 20 ساله)، برخوردار است.
معماریان عنوان کرد: وجود صحرای بزرگ قره‌قوم کشور ترکمنستان موجب شده شمال خراسان رضوی که از شرایط اقلیمی مناسبی برخوردار است در معرض تخریب زمین و بیابان‌زایی قرار بگیرد.
وی بیان کرد: شمال خراسان رضوی از نظر طبیعی، با حدود یک میلیون هکتار اراضی جنگلی (حدود 8.4 درصد مساحت استان و یک دوازدهم سطح جنگل‌های کشور) و همچنین با داشتن 5/5 میلیون هکتار رخساره بیابانی (یک ششم اراضی بیابانی ایران) نیز دارای شرایط مستعد بیابان‌زایی است.
این استاد دانشگاه گفت: اگرچه سرانه بیابانی شدن در کشور و همچنین خراسان رضوی در حدود نیم هکتار اعلام شده اما سرانه جهانی بیابانی شدن دو دهم هکتار در نظر گرفته شده است.
وی ادامه داد: در حال حاضر، 80 درصد عرصه‌های سیل‌خیز استان با خطر سیل‌خیزی متوسط تا زیاد و زیاد تا خیلی زیاد روبرو هستند که شهرستان‌های تربت‌جام، تربت‌حیدریه، مشهد و کاشمر از جمله شهرهایی هستند که شدت سیل‌خیزی در آنها زیاد و خیلی زیاد است.
معماریان همچنین خاطرنشان کرد: از نظر فرسایش بادی 1.6 دهم میلیون هکتار سطح خراسان رضوی به طور مستقیم تحت تأثیر کانون‌های بحران فرسایش بادی قرار دارد که نسبت به سطح کشور 11.8 درصد سطح استان، تحت تأثیر فرسایش بادی است.
وی در همین خصوص اذعان کرد: در شمال شرق شهرستان سرخس و در غرب، جنوب غربی و جنوب استان شهرستان‌های سبزوار، کاشمر، بجستان، خواف و نیشابور از جمله مناطقی هستند که فرسایش خاک در آنها بسیار زیاد است.
این فعال زیست‌محیطی افزود: علاوه بر فرسایش خاک، در برخی از دشت‌های خراسان رضوی نیز، زمین به واسطه برداشت بیش از حد از سفره‌های آب زیرزمین، دچار نشست شده که می‌توان به نشست 60 سانتی‌متری دشت مشهد و یا 70 سانتی‌متری دشت نیشابور(به طور متوسط سالانه) اشاره نمود.
وی افزایش تعداد چاه‌ها، تبدیل کاربری اراضی از مرتعی و جنگلی به کشاورزی و مسکونی و شور شدن اراضی را از دیگر عوامل انسانی بیابان‌زایی در استان خراسان رضوی دانست و تصریح کرد: دشت‌های مشهد، بجستان، کاشمر، نیشابور، سبزوار و درگز با خطر شور شدن اراضی کشاورزی روبرو هستند.
معماریان بیان کرد: بر اساس بررسی‌ها و نقشه‌ها، متوسط فرسایش آبی استان در سال حدود 14 تن در هکتار و میزان کل فرسایش خاک در استان حدود 160 میلیون تن در سال است.
وی عنوان کرد: رسوب ورودی به مخازن سدهای استان دارای روند رو به افزایش (با نرخ رشد سالانه 3 تا 6 درصد) بوده به طوری که در دوره آماری 35 ساله، میانگین رسوب ورودی به مخازن سدهای استان تا حدود 3 برابر افزایش داشته است.
این کارشناس حوزه آب و خاک افزود: با نگاهی به نقشه‌های فرونشست زمین و نرخ فرونشست سالانه در بلوک‌های مختلف مطالعاتی در می‌یابیم که دشت‌های استان از وضعیت نامطلوبی برخوردار و در برخی از مناطق از نرخ بالای فرونشست سالانه برخوردارند. به عنوان مثال، مناطقی در دشت کاشمر مانند اطراف قنات کسرینه، میزان فرونشست زمین بین 220 تا 240 میلی‌متر در سال است.
دامنه فرونشست در دشت‌های خراسان
وی گفت: در بازه زمانی بررسی فرونشست زمین در خراسان رضوی، دامنه فرونشست در دشت‌های خواف، باخرز و زاوه تا 120 میلی‌متر در سال برآورد شده است.
معماریان همچنین اظهار کرد: دشت سبزوار نیز با میانگین سالانه 100 میلیمتر فرونشست، وضعیت مشابهی دارد. سایر دشت‌ها از جمله، دشت مشهد چناران (160 تا 220 میلیمتر در سال)، دشت نیشابور (150 تا 200 میلیمتر در سال)، دشت کاشمر و خلیل‌آباد (120 تا 240 میلیمتر در سال)، بردسکن (100 تا 220 میلیمتر در سال) و دشت رباط سنگ (180 تا 240 میلیمتر در سال) و دشت تربت‌جام و فریمان (120 تا 180 میلیمتر در سال) در وضعیت بحرانی قرار دارند.
وی گفت: این بدان معناست که در صورت تداوم خشکسالی اقلیمی و برداشت از منابع آب زیرزمینی، روند فرونشست نیز تداوم داشته و منتهی به تخریب بدون بازگشت آبخوان‌ها می‌شود.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/519880/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بحران شدید کم‌آبی در خراسان جنوبی؛ درخواست صرفه‌جویی 20 درصدی

از انتخاب برونو فرناندز به عنوان بهترین بازیکن فصل یونایتد تا علاقه لیورپول به جذب فریمپونگ

جزئیات پرونده عجیب و اتهام بزرگ به سون در کره!

سقوط خطرناک ستاره بارسا در جشن قهرمانی!

تغییر نظر مسئولان اینتر در مورد فروش طارمی

پرسپولیس اقدام تراکتور را تلافی کرد

کشف یک‌کیلو و 380 گرم هروئین از معده زن و شوهر قاچاقچی در آشخانه

کشف بیش از یک‌ کیلو هروئین از معده زن و شوهر قاچاقچی در آشخانه

وضعیت جوی،دریایی و دمایی استان هرمزگان در شنبه 27 اردیبهشت

خدمات شهید رئیسی در تاریخچه ذهن مردم خوزستان باقی است

برنامه‌های بزرگداشت هفته شهدای خدمت در استان ایلام اعلام شد

تشریح برنامه‌های گرامیداشت سالگرد شهید رئیسی و شهادت شهدای خدمت در زنجان/گرامیداشت یاد شهدای خدمت در راستای وفاق ملی

مردمی بودن از جلوه‌های مهم مدیریت شهید رئیسی عزیز بود

چرا کم درآمدها بیشتر از پولدارها گاز مصرف می کنند؟

شیر گران شد

صادرات نفت ایران رکورد 10 ساله را شکست

مسیر آینده توسعه اقتصادی خراسان جنوبی از هوش مصنوعی و فناوری می‌گذرد

بهانه‌های پوچ استفانو پیولی!

مارسکا: چلسی در مسیر درستی است

اسطوره جودو در پی ششمین المپیک

جریمه نقدی فدراسیون فوتبال به‌ خاطر فوتبال ساحلی

دو کشته و 4 مصدوم در تصادف زنجیره‌ای شاندیز

نرگس محمدی راز میزان مهریه اش را فاش کرد+فیلم

مناسبت روز/ شنبه، 27 اردیبهشت‌ماه

شهادت مظلومانه شهید رئیسی و همراهانش، ضایعه‌ای بزرگ برای نظام جمهوری اسلامی بود

وقتی قیمت گوشت 5 برابر شد؛ واکنش وزیر جهادکشاورزی به نرخ میلیونی

غیبت النصر در فصل آینده لیگ نخبگان آسیا

میلان هم مهاجم رم را پس فرستاد

پیام مدیرکل آموزش و پرورش خراسان رضوی به مناسبت روز ملی ارتباطات و روابط عمومی

برای قضات شریفی که رفتارشان مصداق عینی خلیفه‌الله را به تصویر می‌کشد

حج‌نگار_18 / از کرخه تا کعبه

کنگره 3هزار شهید خراسان شمالی آبان ماه برگزار می شود

حذف پرافتخارترین تیم NBA از پلی‌آف

تلف شدن 60 گوسفند بر اثر برخورد با اتوبوس

تبعات «تغییر دستوری» پول ملی در کره شمالی

پیام استاندار خراسان جنوبی به مناسبت "روز ارتباطات و روابط عمومی"

شهدای خدمت الگویی ماندگار برای مدیران و نسل‌های آینده جامعه اسلامی هستند

سیره رئیس‌جمهور شهید، در ارتباط با مردم باید بازگو و تشریح شود

برگزاری برنامه‌های بزرگداشت اولین سالگرد شهدای خدمت در چهارمحال و بختیاری

خلاصه بازی چلسی 1 - منچستریونایتد 0

خلاصه بازی استون ویلا 2 - تاتنهام 0

رونالدو به تبریز و اصفهان نمی‌آید!

فرصت‌سوزی عجیب مادوئکه؛ چلسی 1-0 منچستریونایتد

خلاصه بازی النصر 1 - التعاون 1

پنالتی آبی‌ها توسط VAR رد شد؛ چلسی 0-0 منچستریونایتد

گل اول چلسی به منچستریونایتد توسط کوکوریا

دومین خرید تابستانی پرسپولیس مشخص شد

بازدید معاون رئیس‌جمهور از غرفه نشر شاهد در سی‌وششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران / رونمایی از 36 عنوان کتاب جدید هم‌زمان با هفته بزرگداشت شهدای خدمت

جشن خیابانی بازیکنان بارسلونا با هواداران پس از قهرمانی در لالیگا

گل اول النصر به التعاون توسط اتاویو

ویکی پدیاجستجو