پیام خراسان

آخرين مطالب

مهر گزارش می دهد؛

تماشای تاریخ در سربیشه/از سرزمین لی لیپوتها تا دیار رنگ های ایران سياسي

تماشای تاریخ در سربیشه/از سرزمین لی لیپوتها تا دیار رنگ های ایران
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - بیرجند- شهرستان سربیشه با داشتن جاذبه های گردشگری زیبا، انسان را به عمق تاریخ فرامی خواند و با شگفتی های زیادی رو به رو می سازد.

خبرگزاری مهر ، گروه استان‌ها: خراسان جنوبی با داشتن 11 شهرستان دارای ظرفیت‌ها و پتانسیل‌های زیادی در بخش‌های مختلف اعم از کشاورزی، گردشگری، معدن و صنایع دستی است. سربیشه تیکه‌ای از پازل این خطه کویری بوده که عناصر گردشگری‌اش زبانزد است. جای جای این نقطه از خراسان جنوبی دارای ظرفیت‌هایی به ویژه در بخش گردشگری بوده که هر ساله توجه زیادی به خود جلب می‌کند.
هر ساله حجم زیادی از گردشگران با سفر به سربیشه، عمق تاریخ را نظاره می‌کنند و تصاویری زیبایی از مناطقی اعم از باغ مود، غار چنشت، خانه یاوری، چشمه آب ترش به یادگار می‌برند.
از نظر تاریخی سربیشه یکی از کهن‌ترین مناطق استان خراسان جنوبی محسوب می‌شود. قدمت «شهرستان سربیشه» به زمان زرتشتیان بر می‌گردد. محوطه‌ها، تپه‌های باستانی، قلعه و خانه‌های قدیمی، همچنین غارها و روستاهای تاریخی نشان گر سابقه تمدن طولانی در این دیار است.
چشمه آب ترش سربیشه
مجموعه آب‌درمانی آبترش در فاصله 34 کیلومتری شمال غرب شهر سربیشه قرار گرفته و دسترسی به این مکان از طریق جاده اصلی سربیشه به بیرجند و سپس جاده فرعی به سمت شمال به طول 19 کیلومتر امکانپذیر است.
این جاذبه خدادادی و طبیعی به لحاظ داشتن آب معدنی و شرایط محیطی بکر و زیرساخت مناسب، یکی از مناطق شاخص گردشگری در سربیشه است.
آب ترش از شکاف سنگ‌های آندزیت بازالت از زمین خارج می‌شود و بالا بودن مقدار گاز دی‌اکسیدکربن و سیلیس نشان‌دهنده منشأ عمیق آب این چشمه است. بسیاری از افراد این آب را به دلیل خاصیت درمانی، مرهمی برای درد مفاصل می‌دانند و عده‌ای هم از آن به عنوان یکی از شگفتی‌های هستی در زمین یاد می‌کنند.

پیام خراسان

خانه یاوری سربیشه
خانه یاوری از دیگر بناهای تاریخی سربیشه بوده که در داخل شهر سربیشه درمیان اراضی کشاورزی بر فراز تپه‌ای بلند و در جوار بقایای قلعه کهنه سربیشه قرار گرفته است.
سردر ورودی، هشتی، دالان ارتباطی، حیاط مرکزی یا میانسرا ، ایوان‌ها، اتاق‌های متعدد، مطبخ و انبار. در داخل مطبخ هنوز عناصری نظیر اجاق، تنور و هیزم خانه از مهمترین عناصر معماری این میراث دیرینه است.
در کنار مطبخ پستویی وجود دارد که هنوز کندوک‌های مخصوص ذخیره آذوقه و غلات (خمره‌های بزرگ گلی) در آن به چشم می‌خورد.
تزئینات هندسی آجری در نمای ورودی، رخبام‌های حیاط و همچنین نقاشی‌های دیوار در اتاق‌های ضلع جنوبی تصویری زیبا در قاب نگاه هر بیننده ایجاد می‌کند. گویی تاریخ در لابه لای دیوارهایش ثابت مانده و کالبدش دستخوش تغییراتی نشده است.
ملاقات با تاریخ بر بلندای قلعه تاریخی اسفزار
قلعه اسفزار یکی از منحصربه‌فردترین اثرهای تاریخی شهرستان سربیشه در خراسان جنوبی است که در ایام نوروز آماده پذیرش گردشگران داخلی و خارجی است.
قلعه تاریخی اسفزار همچون نگینی بر تاج تاریخی شهرستان سربیشه بوده و برفراز تپه‌ای مشرف به روستای اسفزار قرار دارد.
این قلعه از جمله قلعه‌های خشتی و گلی با حصار خارجی و برج‌هایی در چهارگوشه بوده که به عنوان بنایی دفاعی در مقابل حمله مهاجمان و راهزنان بنا شده است.
قلعه اسفزار دارای بارو و چهار برج در چهار گوشه است و قدمت آن به اواخر صفویه تا اواخر قاجار برمی‌گردد.

پیام خراسان


ماخونیک، سرزمین لی لی پوت های ایران
ماخونیک، روستایی با زیباترین عجایب دنیا در اطراف شهرستان سربیشه واقع شده که به سرزمین لی لی پوتهای ایران شهرت دارد.
در برخی اسناد قدیمی که تاریخ نگارش آنها به 300 سال قبل می‌رسد، نام روستا ماخونیک ذکر شده است که مرکب از دو جز «ماد» و « خنیک » است. ماد در زبان پهلوی و پارسی باستان به ماه تبدیل شده که یکی از معانی آن شهر و مملکت است و در مجموع به‌نام شهر ماخونیک است. درباره این روستا هیچ سابقه تاریخی مکتوبی وجود ندارد و فقط « کلنل چارلز ادوار دبیت » در کتاب سفرنامه خراسان و سیستان در دوره ناصرالدین شاه به توصیف منطقه ماخونیک پرداخته است.
مردم ماخونیک تا 50 سال پیش، چای نمی‌نوشیدند، شکار نمی‌کردند و اصلاً گوشت هم نمی‌خوردند و هنوز سیگار نمی‌کشند مردم ماخونیک این قبیل کارها را گناه می‌دانستند، ورود تلویزیون به این روستا به معنای ورود شیطان بود و اهالی تا چند سال پیش به تلویزیون می‌گفتند شیطان، آن‌ها هرگز اجازه نمی‌دادند کودکان پای صفحه تلویزیون بنشینند و جادو شوند.
ماخونیک روستایی محصور شده در کوه‌هایی بدون علف در ناحیه‌ای دور از دسترس و جایی که می‌شود قرن‌ها بدون دیده شدن زندگی کرد و از نظرها ناپدید ماند.
چیزی که در نگاه اول در روستای ماخونیک خراسان جنوبی توجه گردشگران را به خود جلب و بیشتر از هرچیزی آن‌ها را شگفت زده می‌کند سبک معماری خانه‌های این روستا است چرا که خانه‌های ماخونیک بسیار کوچک و هرکدام حاوی یک اتاق 10 یا 12 متری هستند که با سنگ و خاک ساخته شده و سقف آن با شاخ و برگ درختان پوشیده شده و این خانه‌ها اغلب به جز یک در ورودی کوتاه هیچ منفذی رو به بیرون ندارند.
در روستای ماخونیک نه تنها نحوه زندگی که محل سکونت نیز ساده و ابتدایی است بلکه خانه‌های روستاییان نیز دارای شکل هندسی خاصی نیست و تمام امکانات زندگی دریک اتاق جای گرفته است.

پیام خراسان


چنشت، سرزمین رنگ‌های ایران
روستای چنشت به عنوان یکی از هفت روستای شگفت‌انگیز ایران به لحاظ پوشش محلی به سرزمین رنگ‌ها شهرت دارد و در ایام مختلف سال به ویژه نوروز با جاذبه‌های زیبای طبیعی، تاریخی و فرهنگی پذیرای گردشگران است.
چنشت در فاصله 60 کیلومتری جنوب شرق شهرستان بیرجند و از توابع شهرستان سربیشه، به دلیل مورفولوژی خاص و موقعیت جغرافیایی آن و هم چنین داشتن مردمی با آداب و رسوم ویژه، وجود امامزاده سید حامد علوی و دو غار معروف، کلکسیونی از انواع جاذبه‌های گردشگری را در خود جای داده است که در اغلب ایام سال گردشگران زیادی از استان و خارج از استان را در خود جای می‌دهد.
استقرار روستا در منطقه میانکوهی، چشم‌انداز کوهستانی زیبا و جذابی به آن بخشیده است روستا در میان باغات گردو و دیگر میوه‌ها محصور شده است و مناظر زیبایی از تلفیق طبیعت و بافت مسکونی پدید آورده است. از دیگر جاذبه‌های مهم و طبیعی روستا می‌توان به غار چنشت و غار چهل چاه، مزار سید حامد علوی و بافت تاریخی چنشت اشاره کرد.
غار چنشت
شاید اسرارآمیزترین پدیده تاریخی بیرجند غار چنشت در روستای چنشت در 60 کیلومتری جنوب شرقی بیرجند باشد غار چنشت بر اساس متون تاریخی، 614 سال پیش به وسیله سید محمد مشعشع کشف شده است.
غار چنشت، بیش از 59 متر طول دارد و احتمال دارد که هزاران سال پیش در اثر زلزله، دو سمت کوه سر به هم نهاده و فضای متفاوتی ایجاد کرده است. این فضاها گاه عریض و با ارتفاع زیاد و گاه بسیار تنگ با ارتفاع کم هستند و عبور از آن‌ها به سختی انجام می‌گیرد. در این غار استخوان اجساد مردگان (در وضعیت‌های مختلف) و نیز آثار و نشانه متعددی از زندگی گذشتگان مانند سفال، چوب، پارچه، چرخ نخ و دیوارهای گچی مشاهده شده است.
غار چنشت در مجاورت بقعه امامزاده سید حامد علوی واقع شده است طبیعت بکر و سرسبز اطراف غار، نزدیکی آن به زیارتگاه و جذابیت تاریخی غار، موجب بازدید گردشگران بسیاری در ایام مختلف سال شده است مردم محلی در مورد این غار عقاید مذهبی ویژه‌ای دارند.
مزار بی بی زینب خاتون خواهر امام رضا (ع)
آستانه مبارکه بی بی زینب خاتون یکی از مشهورترین بقاع متبرکه خراسان‌جنوبی بوده که به سبب کرامات زیاد و قرار گرفتن در منطقه ییلاقی و خوش آب و هوا هر ساله پذیرای هزاران زائر از نقاط مختلف استان و استان‌های دیگر است.
بنا به شواهد تاریخی در آستانه مبارکه بی بی زینب خاتون، دختر امام موسی کاظم (ع) و خواهر گرامی امام رضا (ع) مدفون شده است که به دلیل قرارگیری در روستای کاهین شهرستان سربیشه در میان مردم استان خراسان جنوبی به مزار کاه‌ی شناخته می‌شود.
بی بی زینب خاتون (س) دختر امام موسی کاظم (ع) و خواهر امام رضا (ع) است که بعد از گذر روستای کاهین ، دارفانی را وداع گفتند و بر سر تپه‌ای مدفون شدند، امروز نیز آستانه مقدسه امامزاده بی بی زینب خاتون (س) در روستای کاه‌ی ( کاهین ) بخش مود شهرستان سربیشه واقع شده است.
مزار کاه‌ی بر فراز کوهی بلند در جوار روستای کاه‌ی و در 52 کیلومتری شهر سربیشه و 17 کیلومتری شهر مود از طریق جاده آسفالته ارتباط دارد، مزار در منطقه‌ای ییلاقی و سرسبز و خوش آب‌وهوا قرار دارد. نام اولیه این روستا کاهین بوده که به تدریج به کاهن و کاه‌ی تغییر یافته است.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/520944/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وضعیت بحرانی و سیل‌زده حاجی‌آباد از زبان شهردار این شهر

فرونشست زمین و ایجاد گودال ٢ متری خیابان کلاهدوز مشهد

سیل امروز 20 دقیقه محور بردسکن به طبس را مسدود کرد!

کتابخانه‌های سیار نیاز کتابخوانی عشایر را برطرف می‌کند

پیاده‌روی بزرگ خانوادگی در بجنورد به مقصد «بش‌قارداش» برگزار شد

رهاسازی 7 هزار قطعه ماهی گرمابی در مزارع شیروان

صادرات 500 میلیون دلار اقلام نساجی در سال گذشته

قیمت گوشت مرغ 239 هزار تومان شد!

کتاب کامبوزیا خط مقاومت در ایران را نشان می‌دهد

مشارکت مردمی در بهزیستی خراسان جنوبی 116 درصد افزایش یافت

شوراهای اسلامی بدون حب و بغض‌های سیاسی در راستای حل مشکلات مردم گام بردارند

قیمت رانا به کانال 600 میلیونی بازگشت

یک فوتی و یک مصدوم در پی آتش سوزی و انفجار گاز نیشابور

بهره برداری ساختمان شرکت فولاد در سایت سنگان + عکس

رایان گیگز در 50 سالگی برای سومین‌بار پدر می‌شود

محصولات مرتعی نیشابور، سرمایه‌ای رو به نابودی

جاری شدن سیل در بعضی از مناطق بردسکن

آمادگی هند برای تولید کتاب‌های صوتی با هوش مصنوعی

از هر هزار تولد، یک تا سه نوزاد با آسیب شنوایی متولد می شود/شناسایی163 نوزاد ناشنوا در خراسان شمالی

خراسان رضوی دومین استان دارای خدمات روانشناسی

امدادرسانی هلال احمر بیرجند به 16 نفر متاثر از سیلاب

قیمت عجیب حواله‌های خودرو؛ 12 میلیارد تومان ناقابل!

باران های رگباری بیرجند

مستند «آقای خاص» کشتی برای اولین بار از تلویزیون

برخورد قاطع با کم فروشی نانوایان در مشهد

وزش باد و ریزش باران در خراسان رضوی ادامه دارد

آلزایمر ارزی دولتمردان

باران‌های رگباری در بیرجند

تولید 2 هزار و 600 متر مربع فرش درخراسان‌شمالی

آتش سوزی و انفجار گاز در نیشابور یک فوتی و یک مصدوم بر جای گذاشت

دستاورد گواهی 30 درصدی چه بود؟/ تولید زیر بار فشار دستورالعمل ها

جنگل فندقلو میزبان گردشگران و اردوهای دانش آموزی

تولید زیر بار فشار دستورالعمل ها

بی‌توجهی راننده پژو در محور فرعی صفی‌آباد حادثه آفرید

کتاب شام برفی به چاپ نهم رسید

روستای مهموئی سرآمد کشور در کمک به اعتاب مقدسه

رقابت 15هزار داوطلب کنکور سراسری در خراسان جنوبی

برگزاری همایش پیاده‌روی خانوادگی در شهر خروشهرستان نیشابور

علت عدم ساخت بیمارستان در سلطان آباد شهرستان خوشاب

گزارش وزارت بهداشت درباره سرطان‌زایی سیگارهای الکترونیک/ زیر بار صدور مجوز نمی‌رویم

خانه‌ دار کردن مردم به سبک دولت سیزدهم

باورهای ارتباطی غلط تبدیل به پاشنه آشیل زندگی زوج‌ها شده است

رشد 50 درصدی گردشگری در بخش «کَن»

صنعت نشر هند برای تولید کتاب‌های صوتی با هوش مصنوعی آماده می‌شود

جمع آوری 254 معتاد متجاهر در مشهد

شرایط کشاورزان دیم کار مطلوب است

بیداری جهانی زمینه تحول در جبهه مقاومت را رقم خواهد زد

آبگیری 3 میلیون و 950هزار متر مکعب در حوزه‌های منابع آبخیزداری طبس

فیلم/آب گرفتگی معابر شهر بیرجند پس از بارش رگباری باران

تسهیلات بانکی به سمت رونق تولید هدایت شود