پیام خراسان

آخرين مطالب

ارض اقدس رضوی به روایت نخستین جهانگرد مسلمان فرهنگي

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - تا آنان که حسرت سفر دارند و پای رفتنشان نیست، بتوانند با خواندن آن، کبوتر خیال خود را در سرزمین‌های دور پرواز دهند و جهان هستی و مردمان دیگر سرزمین‌ها را بشناسند.
به گزارش آستان‌نیوز، اسناد تاریخی بر جای مانده می‌گویند، کم نبوده افرادی که در سفرهایشان به گِرد جهان، به خراسان ما هم رسیده‌اند. در این میانه، بنیامینِ اسپانیایی و مارکوپولوی معروف ونیزی را باید در فهرست نخستین جهانگردانی نوشت که به ایران آمده‌، از مرزهای دیار خورشید عبور کرده و از حظِ حضورشان در این شهر نوشته‌اند، اما این دو جهانگرد، مطلب درخوری درباره مشهد نگفته‌اند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
برای مثال مارکوپولو وقتی سال 671 خورشیدی به خراسان ‌رسید، آنچه توصیف ‌کرد شبیه نوشته‌های ناصرخسرو از تون و طبس است و در نهایت تنها به این اکتفا می‌کند که بگوید: «آب و هوای خراسان خوب است و مردمانی خوش‌برخورد دارد». 
از زبان ابن‌بطوطه
حدود 30 سال پس از مارکوپولو هم اُدریکِ ونیزی وقتی برای سرکشی به دیرهای فرانسیسکِنی از راه ایران به چین می‌رفت هم چیزی ننوشت، زیرا سفرش همزمان با روزگار ویرانی خراسان پس از حمله مغول بود. همین است که نخستین توصیف‌ها از مشهد و حرم مطهر رضوی را می‌توان در سفرنامه «ابن‌بطوطه» خواند، زیرا او به دلیل مسلمان بودنش – در روزگاری که هیچ خارجی غیرمسلمانی حق ورود به حریم حرم را نداشت – به راحتی اذن دخول می‌یابد و روضه منوره و هر آنچه در آن بوده را به تصویر می‌کشد.
در مکتوبات تاریخی آمده، ابوعبدالله بن محمد بن ‌ابراهیم طَنْجی (703 تا 770 هجری قمری) معروف به ابن‌بطوطه که برخی مورخان، او را «مارکوپولوی جهان اسلام» لقب داده‌اند، در سفری که 27 سال طول ‌کشید، حوالی سنه 734 قمری (712خورشیدی) به مشهد رسید و عازم زیارت ‌شد.
مشهدِ علی‌ بن موسی‌ الرضا(ع)
سیاهه سفرنامه او نشان می‌دهد، نخستین بار که ابن‌بطوطه از مشهد یاد کرد، در تربت‌جام بود، پیش از رسیدن به طوس، وقتی داشت از خرابی‌های مغول یاد می‌کرد. او می‌نویسد: «سرانجام طغاثمور خود با 50 هزار نفر از مغولان به نبرد سربداران رفت، لیکن این بار نیز شکست خورد و شهرهای سرخس، زاوه و طوس که از بزرگ‌ترین شهرهای خراسان است به دست خلیفه سربداران افتاد و خلیفه آنان در مشهدِ علی ‌بن موسی ‌الرضا(ع) استقرار یافت». 
نکته جالب دیگری که در سفرنامه او مشهود است، این است که او هرگز نام مشهد را به تنهایی به کار نمی‌برد و این دیار را در همه جا «مشهدِ امام رضا(ع)» یا «مشهدِ علی‌ بن موسی‌ الرضا(ع)» اطلاق می‌کرد.
برای نمونه ابن‌بطوطه وقتی به مشهد رسید و رَحل اقامت پهن ‌کرد، نخست نسب امام(ع) را یادآور شد و ‌نوشت: «از طوس به مشهد امام رضا(ع) آمدیم. نسَب او از این قرار است: علی بن موسی، الکاظم بن جعفر، الصادق بن محمد، باقر بن علی، زین العابدین بن حسین شهید بن امیرالمؤمنین، علی بن ابی طالب(ع)». 
پس از این نیز ابن‌بطوطه دیدار خود با نقیب مشهد را توصیف کرد: «در این شهر با طاهر محمدشاه ملاقات کردم. عنوان طاهر به اصطلاح مردم آنجا همان است که در مصر، شام و عراق «نقیب» و در سند، هند و ترکستان «سیداجل» می‌گویند». 
و دیوارهای آن کاشی است
او در ادامه نیز دیدار خود از حرم مطهر رضوی را این طور به رشته تحریر درآورد: «مشهد مکرم امام رضا(ع) قبه‌های بزرگ دارد. قبر امام در داخل زاویه‌ای است با مدرسه و مسجدی در کنار آن و این عمارت‌ها همه با سبکی بسیار زیبا ساخته شده و دیوارهای آن کاشی است. روی قبر، ضریحی چوبی قرار دارد که سطح آن را با صفحات نقره پوشانیده‌اند. از سقف مقبره نیز قندیل‌های نقره آویزان است. آستان درِ قبه هم از نقره است و پرده ابریشم زردوزی بر در آن آویخته‌اند. داخل بقعه با فرش‌های گوناگون مفروش گردیده. روبه‌روی قبر امام، قبر هارون‌الرشید واقع شده که آن هم صندوقی دارد و شمعدان‌ها و چراغ‌ها روی آن می‌گذارند. هنگامی که زائران وارد بقعه می‌شوند، قبر هارون را لگد می‌زنند و امام‌رضا(ع) را سلام می‌کنند». 
نکته
پیش از ساخت ضریح‌ها، قبر مطهر امام ‌رضا(ع) را با صندوق می‌پوشانده‌اند. برابر مکتوبات تاریخی، چهار صندوق برای مزار مطهر ساخته ‌شد که صندوق نوشته شده توسط ابن‌بطوطه به احتمال بسیار زیاد دومین صندوق است که تا زمان شاه عباس روی قبر مطهر قرار داشت. درباره سازنده این صندوق، نگارنده کتاب «الثاقب فی ‌المناقب (تألیف حدود 560 قمری)» می‌نویسد: انوشیروان مجوس اصفهانی که به بیماری برص (پیسی که یک بیماری پوستی است) مبتلا بوده است، پس از تضرع بر مزار حضرت ‌رضا(ع) شفا می‌یابد و اسلام می‌آورد و بر مرقد امام (ع)، شبه‌صندوقی قرار می‌دهد. روی این صندوق چوبی را با صفحات نقره تزئین کرده بودند و چهارترنج نقره‌ای نیز روی آن قرار داشته است.
خبرنگار: علی سعیدیان

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/525408/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش به ادعاها؛ بایرن اهل تبانی نیست

قضاوت داور جنجالی در فینال لیگ اروپا

پیروزی الوحده با پاس گل احمد نوراللهی

اوج بحران رئال؛ فصل برای واسکز و وینی تمام شد

اسپالتی، توپ‌جمع‌کنی از خشن‌ترین محله دنیا!

بمب نقل و انتقالاتی در اردوگاه آبی‌پوشان؛ ستاره سابق میلان استقلالی شد

صعود تیم فوتبال پادما یدک اصفهان از لیگ مناطق به لیگ دسته یک کشور

صعود تیم فوتبال پادما یدک اصفهان به لیگ دسته یک کشور

انفجار یک رنگ‌فروشی در مشهد منجر به مصدومیت 2 نفر شد

ترانه عاشقانه «لحظه به لحظه» از بهنام بانی

ترانه «ای کاش» از فریدون آسرایی

ساعت کاری مدارس خراسان شمالی تغییر کرد

مسئولان حج و زیارت پای درد دل زائران در مدینه نشستند

سلامی به رنگ افتخار، حافظیه غرق در شکوه شد

ایجاد آتش بر در سطح 500 هکتار از جنگل‌های شهرستان دهلران

عرضه گوشت قرمز با کیفیت در میادین میوه و تره بار

اطلاعیه سازمان هواپیمایی در خصوص تاخیر پرواز مسیر تهران - مشهد

نمایشگاه کتاب تهران بهار علم و فرهنگ است

کیانوش عیاری شمع تولد 74 سالگی‌اش را در نمایشگاه کتاب فوت کرد

فرهنگ کتابخوانی با نمایشگاه کتاب تهران در حال گسترش است

ناگفته های حسام الدین آشنا از سختی های روحانی در ریاست جمهوری/ زیباکلام: از رأی به روحانی پشیمان نیستم اما.../موسوی: کسی کتابم را گردن نمی گرفت

افشاگری حسام الدین آشنا درباره حاشیه های سفر حسن روحانی به سیستان و بلوچستان/ می ترسم دوباره احضار شوم/ ریاست جمهوری در ایران بسیار دشوار است

انتقاد بدون پرده صادق زیباکلام از حسن روحانی/ وقتی کتاب «در معیت پرزیدنت» را خواندم متوجه شدم نویسنده چقدر در رنج بوده است

کباب قناری بر آتش سوسن و یاس*

کتاب رود گولیت (21): تیکی تاکا و فوتبال درگیرانه انگلیس؛ آیا بارسلونا می‌تواند در لیگ برتر دوام بیاورد؟

بازگشت سه ویژه‌نامه پرطرفدار مجله 24 به نمایشگاه کتاب | معرفی 100 فیلم، بازیگر و سریال ماندگار تاریخ سینما و تلویزیون

دلاوری و سلحشوری شهدای مدافع حرم موجب حفظ آرمان ها و ارزش ها شد

اعلام برنامه‌های سراسری بزرگداشت هفته شهدای خدمت / 25 اردیبهشت ماه؛ آغاز مراسم بزرگداشت شهدای خدمت

اما و اگرهای لغو اجرای قانون ممنوع بودن واردات کالاهای خارجی دارای مشابه ایرانی

شمال تهران: برق بیشتر، جنوب تهران: قطعی بیشتر؟

تداوم افت قیمت‌ سکه و طلا؛ دلار در جا زد

وینیسیوس و واسکز مصدوم شدند؛ رئال با 8 غایب مقابل مایورکا

آلمان‌ها شاکی از خداحافظی مولر؛ بایرن نورچشمی است!

خودباوری، رمز پیشرفت و استقلال ملت ایران

شنونده آهنگ «من» از شهاب مظفری باشید

داوری از رومانی، قاضی دیدار پاری سن ژرمن و اینتر در فینال لیگ قهرمانان اروپا

روزانه حدود 2 هزار زائر ایرانی وارد مدینه می‌شوند/ همه زائران در سلامت هستند

هواداری که برای بار اول به استادیوم آمده

گزینه‌ای جنجالی برای ریاست MI6 ؛ یک زن برای اولین بار رئیس سازمان جاسوسی انگلیس می‌شود

بهترین گزینه موجود برای مطالعه غزلیات روح نواز حافظ + فیلم

رونمایی از کتاب رئیس جمهور تراز انقلاب اسلامی

مأموریت ما حفظ آثار دفاع مقدس و روایت حماسه‌ها؛ حضور با بیش از 2٧٠٠ اثر

حضور مرکز وکلا در سی و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران

مخبر: شهید رئیسی بلافاصله بعد از ریاست جمهوری با بحث مذاکره با امریکا مواجه شد/ او بدون هیچ تاملی اعلام موضع کرد

در معیت پرزیدنت زیر ذره بین صادق زیباکلام، حسام الدین آشنا و رضا امیرخانی/ عبدالجواد موسوی: کسی حاضر نبود این کتاب را گردن بگیرد

آماری عجیب از تعداد خانه‌های خالی در کشور

رودریگو فصل رئال را نابود کرد!

معرفی داور فینال لیگ قهرمانان اروپا

داور فینال چمپیونزلیگ معرفی شد

مادرید در آستانه ورود ژابی آلونسو؛ بشکه باروت!