پیام خراسان

آخرين مطالب

نگاهی به پیشینه محبوب‌ترین غذای نذری در مشهد مقالات

نگاهی به پیشینه محبوب‌ترین غذای نذری در مشهد
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - ماه‌های محرم و صفر، فرصتی مناسب برای اقامه سنت حسنه اطعام است. پیشینیان ما، به خوبی از این فرصت استفاده می‌کردند و با تکیه بر ساختارهای مالی سنت‌های نذر و وقف، زمینه اجرای سنت اطعام را فراهم می‌آوردند تا از برکات این امرِ خیر بهره‌مند شوند. البته معنای این حرف، آن نیست که در دیگر ایام سال، اطعامْ کاری نیکو و بجا شناخته نمی‌شود، نه! چنین نیست.
اما واقعیت آن است که همراهی این سنت با مراسم عزاداری اهل‌بیت(ع) و طبخ غذا و پذیرایی از عزاداران، با نام و یاد آن بزرگواران، برکتی ماندگار دارد که تنها اهلِ این عملِ خیر، مفهوم آن را درک می‌کنند. بگذریم؛ در میان غذاهایی که به عنوان غذای نذری، عموماً در میان خراسانی‌ها و خصوصاً در میان مشهدی‌ها از اعتبار ویژه‌ای برخوردار است، «شله مشهدی» چیز دیگری است!
معنای حرف مرا، مخاطبان مشهدی بهتر و دقیق‌تر می‌فهمند. مشهور است که مشهدی‌های اصیل، قدرت مقاومت در برابر «شله» را ندارند و با دیدنش، عنان از کف می‌دهند و شتابان، در طلب مقصود می‌دوند و حتی می‌توان با این غذا، از آن ها اعتراف گرفت! اما از شوخی گذشته، «شله مشهدی» فقط در میان مشهدی‌ها طرفدار ندارد؛
این غذای خاص، شهرتی فراگیر دارد و در سراسر دنیا، علاقه‌مندانی پیدا کرده‌است. عرض بنده، اصلاً مبالغه نیست و از تعصب نسبت به زادگاهم ناشی نمی‌شود. مشهدی‌ها در مراسم نذری، به ویژه نذری ماه‌های محرم و صفر و به خصوص، نذری ایام شهادت امام رضا(ع)، روی «شله مشهدی» حساب ویژه باز می‌کنند.
با این حال، اطلاعات ما درباره تاریخ این غذای پرطرفدار مشهدی، بسیار اندک و حتی می‌شود گفت در حد هیچ است. برای ادای دِین به این غذای تاریخ‌ساز و مهم، تصمیم گرفتم سری به متون تاریخی بزنم و هر چه در این باره به دستم آمد، برای شما عزیزان نقل کنم. قطعاً این روایت بی‌اشکال نیست اما شاید بتوان آن را نخستین یادداشت تاریخی درباره پیشینه و سرگذشت «شله مشهدی» دانست که با تکیه بر متون قدیمی تاریخی به رشته تحریر درآمده‌است.
جایی – شاید در ویکی‌پدیا یا خبرگزاری ایسنا – خواندم که عزیزی فرموده‌بود پیدایش «شله مشهدی»، به دوره مغول باز می‌گردد و حاصل قحطی و فلاکت فراگیری است که هجمه این قوم وحشی به بار آورد. نگارنده این سطور، منبع تاریخی آن کارشناس گرامی را نمی‌داند، آن‌چه از دستش بر می‌آمد و می‌توانست، کنکاش کرد اما به چنین دیدگاهی نرسید.
با این حال، نظر آن گرامی در جای خود محفوظ و البته قابل بررسی است. واقعیت آن است که جایگاه تاریخی غذایی که امروزه آن را با نام «شله مشهدی» می‌شناسیم، با اسامی مختلف و طبخ‌های اندکی متفاوت، بسیار مهم و درخور توجه بوده‌.
آن‌چه مسلّم است، پخت غذایی متشکل از گوشت و حبوبات و غلات لِه شده، در خراسان قدیم بسیار مرسوم بود. از نام پیش از اسلام این الگوی غذایی، اطلاعی به دست نیامد، اما بعد از اسلام، ظاهراً با ورود اعراب به خطه خراسان و شباهت میان این غذا با «هریسه» که در میان اعراب به شکل متفاوتی طبخ می‌شد، نام این غذای مطبوع را در خراسان، «هریسه» گذاشتند.
هریسه به عنوان غذایی بومی در مناطق مختلف خراسان بزرگ، از جمله در سناباد و نوغان قدیم، طرفداران بسیاری داشت و گویا باعث پدید آمدن صنف مستقلی در میان آشپزان آن دوره شده‌بود. قدیمی‌ترین سندی که درباره فعالیت صنف «هریسه‌پز» یا به قول جعفر بن محمد یزدی در «تاریخ یزد»، «هَرّاس» وجود دارد.
ظاهراً مربوط به محمد بن جعفر نرشخی (درگذشته سال 348ق) در کتاب «تاریخ بخارا» است که ضمن نقل رویدادهای سال 325ق، از آتش‌سوزی بزرگ بخارا نوشته و آورده‌است: «جمله بازارها بسوخت و آغاز آن از دکان هریسه‌پزی بود به دروازه سمرقند».
مرتضی راوندی در جلد سوم «تاریخ اجتماعی ایران»، هریسه‌پزان – بخوانید شله و حلیم‌پزان! – را، صنفی مستقل از اصناف فعال در قرن هفتم می‌داند و در تعریف «هریسه» می‌نویسد: «غذایی است که از ترکیب گوشت و دانه‌ها [ی حبوبات و غلات] کوبیده به دست می‌آید.» ظاهراً این غذا در شرق خراسان نیز، طرفدارانی یافت و چنان‌که امروز شاهد شهرت جهانی «شله مشهدی» هستیم، در قرن دهم و یازدهم نیز به عنوان غذایی مجلسی و شاهانه، وارد منوی غذایی فرمانروایان گورکانی در هند شد. «آنه ماری شیمل» در کتاب «در قلمرو خانان مغول» می نویسد: «[در دوره اکبرشاه گورکانی] از همه نوع غذای گوشتی، مثل هریسه که از گوشت، گندم، کره خالص (شاید منظور روغن زرد باشد) و دارچین و همچنین حلیمِ هم‌خانواده با هریسه که سبزیجات به آن اضافه شده، استفاده می‌شده‌است.»
به نظر می‌رسد این غذا، مدتی بعد با تغییراتی، به عنوان «غلور» در جامعه مطرح شد و این فرصت را یافت که با پایین آوردن درصد گوشت و بالابردن درصد حبوبات و غلات، به سفره نیازمندان نیز، راه باز کند؛ به دیگر سخن، غلور این توانایی را داشت که با شرایط اقتصادی مخاطبانش، تغییر کند و نسخه‌های کم‌خرج‌تری از آن ارائه شود. با این حال، حتی در هندوستان، شله همیشه به عنوان غذای سفره اغنیا شناخته نمی‌شد. «محمد معصوم بکری» (درگذشته 1019ق)، در کتاب «تاریخ معصومی»، ضمن شرح حوادث سال 932 و نقل ماجرای حمله «میرزاحسن‌شاه» به مولتان هند و محاصره این منطقه، می‌نویسد: «اُمرای مولتان از جهت کمی غله منع کرده‌بودند که هیچ‌کس نان نپزد، بلکه همه مردم که غله داشتند، فی‌الجمله به غلور و شوربا روزگار می‌گذراندند». تا حدود 100 سال بعد، غلور به عنوان غذایی راهبردی در امور نذری مورد توجه قرار گرفت؛ هم در خراسان و شهر مشهد و هم در مناطق شمالی هند! نورالدین محمد جهانگیر (درگذشته 1037ق)، از فرمانروایان گورکانی هند، در «جهانگیرنامه» به نام بنگاه‌های خیریه‌ای با عنوان «غلورخانه» اشاره می‌کند که به دستور وی تأسیس شد و در آن ها به فقرا و نیازمندان، کمک خوراکی می‌کردند. با این‌حال، برخلاف نظر مصحح کتاب «جهانگیرنامه»، «غلورخانه» از ابداعات فرمانروای هند نبوده‌است و مشهدی‌ها از خیلی وقت قبل‌تر، در امر تأسیس «غلورخانه» - بخوانید شله‌پزخانه! – فعال بوده‌اند. در بررسی تاریخ تأسیس مهمانسرای امام رضا(ع) در شهر مشهد، به اقدام امیرعلیشیر نوایی (درگذشته 906ق)، وزیر خردمند سلطان‌حسین بایقرا، در ‌تأسیس غلورخانه بر می‌خوریم که نیای مهمانسرای حضرتی امروز بود و در ایام مختلف سال، به زائران و مجاوران، شله نذری می‌داد. احتمالاً تغییرات بنیادی در پخت غلور قدیمی و تبدیل آن به «شله مشهدی» امروز، از همان ایام، یعنی حدود 530 سال قبل رقم خورد و به تدریج، مشهدی‌ها به این غذای مجلسی، نذری و خوشمزه، هویتی مستقل از غلور بخشیدند.
بد نیست به این موضوع اشاره کنیم که غلورپزی، در تاریخ خراسان، ریشه و قدمتی طولانی دارد و عموماً کاربردی مهم در امور نذری داشته‌است. مثلاً، طبق گزارش محمدحسین پاپلی یزدی و عباس جلالی، در مقاله «آیین‌های باران‌خواهی در زمان خشکسالی‌ها» (مجله تحقیقات جغرافیایی، پاییز و زمستان 1378)، مردم سربیشه خراسان، از پخت غلور و توزیع آن، به عنوان نذر برای آمدن باران بهره می‌بردند. در گزارش این دو آمده‌است: «در عقرب (آبان) و قوس (آذر) باید باران ببارد. اگر نیاید یک شب جمعه یا روز جمعه ... زنان روستا بچه‌های 10 تا 15 ساله را در مکانی جمع می‌کنند. دیگی را می‌گذارند و مردم به فراخور، مشتی برنج، عدس، لپه و ... می‌آورند و در دیگ می‌ریزند. پس گندم نیم‌کوب شده یا آس شده می‌ریزند تا غلور بپزند.» غلور که در مشهد به تدریج شکل و شمایل «شله مشهدی» به خود گرفت، از نظر الگوی غذایی در میان غذاهای نذری، سلطه‌ای تمام یافت و سایه‌اش بر بسیاری از غذاهای محلی افتاد. شاید جوانان مشهدی با این غذاها آشنایی چندانی نداشته‌باشند، اما کافی است از قدیمی‌های شهر، به خصوص بانوان، درباره برخی غذاهای از یاد رفته مانند «آش ابودردا»، «آش اُماج کُماج» و «آش بلغور خیر» و کیفیت طبخ آن ها سوال کنید تا به این نفوذ الگوی غذایی پی ببرید. به عنوان نمونه، طبق گزارش ابراهیم شکورزاده، در کتاب بسیار خواندنی «عقاید و رسوم عامه مردم خراسان»، برای پخت آش «ابودردا» که نذر بیماران دردمند می‌شد، خانم‌های مشهدی به درِ هفت خانه از همسایگان و خویشان که در آن ها فردی با نام «فاطمه» زندگی می‌کرد، می‌رفتند و بعد از طرح دردمندی، از هر خانه یک نوع حبوبات می‌گرفتند و آن را همراه با مقداری آرد و سبزی (تره، جعفری، برگ چغندر، گشنیز و...)، گاهی همراه با گوشت، طبخ و با مراسم خاصی بین مردم تقسیم می‌کردند. یکی از جنبه‌های بسیار جذاب غذاهایی مانند شله مشهدی، همین پیوند عمیق آن ها با اعتقادات مذهبی مردم است؛ رویکردی که به ریشه‌دار بودن دین در ساختار اجتماعی و فرهنگی مردم ایران مربوط می‌شود.
 

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/580956/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ماجرای عجیب و غریب مصدومیت وینی در ال‌کلاسیکو!

فلیک در اوج هیجان؛ قلبم را باید معاینه کنند!‏

انتقاد آنچلوتی از امباپه؛ می‌توانست بهتر دفاع کند!‏

تساوی لیورپول و آرسنال در بازی بزرگ هفته

رپر آمریکایی برنده اصلی ال‌کلاسیکو بود

برگزاری کوتاه‌ترین نشست دوران مربیگری مجیدی!

طارمی بازهم برای اینتر گل ساخت!

آرتتا: این بازی از آرسنال برایم قابل قبول نیست

واویلا از قلی‌زاده؛ چه گلی، چه وقتی!

گلزنی کریم بنزما در دیدار امشب الاتحاد مقابل الفیحا

جانشین تاج در جشن تراکتور اعلام شد

چهارمین شکست متوالی شاگردان آنچلوتی؛ رئال مادرید حریف بارسلونای فلیک نمی‌شود

"سلطان عینک خاورمیانه" در طرقبه شاندیز دستگیر شد

شنونده «شک می کنم» با صدای رضا یزدانی باشید

آهنگ «ممنونم» را از سامان جلیلی بشنوید

ترانه «دل» با صدای علیرضا طلیسچی

راز سفر ترامپ به غرب آسیا لو رفت

راز پوشیدن کفش قرمز پاپ‌ها چیست و آیا آنها حقوق می‌گیرند؟

بازدید سرپرست حجاج ایرانی از روند خدمات رسانی در مرکز پزشکی هلال احمر

لزوم ساخت مخزن 5 هزار متر مکعبی در خلیل آباد

مشهد اینوکس؛زمینه ساز بازگشت اعتماد به بازار سرمایه

دومین قرارداد تولید بار اول در حوزه پایش فیزیکی منعقد شد

حضور نیافتن وزیر ورزش در جشن قهرمانی تراکتور / مشهد میزبان بازی ایران و کره شمالی

انتصاب سرپرست مدیریت استاندارد، سلامت، غذا و دارو کیش

هارداسان رونمایی شد؛ مشاهدات بی‌پرده از آیت الله رئیسی

حضور «راشومون» بعد از 4 سال در نمایشگاه کتاب

سعید جلیلی: «دانش» و «کتاب» راه حل مسائل کشور است

مجدالدین معلمی: عدم توازن حلقه‌های تولید و پخش صنعت نشر

مجدالدین معلمی: حلقه‌های تولید و پخش صنعت نشر متوزان نیست

کتاب «چند قدم تا تو؟» رونمایی شد

«هنر باهنر» در نمایشگاه کتاب تهران خواندنی شد

فروش حضوری و مجازی نمایشگاه کتاب به 174 میلیارد تومان رسید

ببینید | واکنش جدید ظریف به دور تازه مذاکرات ایران و آمریکا

نخستین فلوشیپ ادبی تهران فردا افتتاح می‌شود

اغراق و حماسه شاعران دفاع مقدس، از واقعیت‌های جنگ عقب می‌ماند

سعید جلیلی: «دانش» و «کتاب» راه‌حل مسائل کشور است

کتاب «مرد بی‌اسلحه» در غرفه امیرکبیر عرضه شد

پیکر مطهر شهید ناصر جوهر زاده کارمند بنیاد شهید بعد از قریب به 39 سال شناسایی و به آغوش وطن بازگشت

وقتی اتلاف برق معادل 408 میلیون بشکه نفت دیده نمی‌شود اما کولر مردم را مقصر می‌دانند

سیر تاریخی تورم؛ از ثبات تا بحران و فشار بی‌سابقه بر رفاه ایرانیان

پاداش درخشش برابر بارسا؛ طارمی دوباره فیکس شد

یونایتد 0-2 وستهم؛ باخت کابوس‌وار فینالیست اروپا

کامبک بزرگ بارسا در نیمه اول با دبل رافینیا

گل سوم رئال مادرید به بارسلونا توسط امباپه

گل اول لیورپول به آرسنال توسط خاگپو

گل دوم لیورپول به آرسنال توسط لوئیز دیاس

ضدحمله رئال مدافع بارسا را مصدوم کرد!

هت‌تریک امباپه؛ غرور کار دست بارسا داد

تونل افتخار برای لیورپول؛ وعده آرتتا عملی شد

خط دفاع آرسنال بعد از پی‌اس‌جی روز خوش ندارد