پیام خراسان

آخرين مطالب

روزگار سفید پنبه قهوه‌ای مقالات

روزگار سفید پنبه قهوه‌ای
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - پنبه مله آن قدر نزد مردمان این دیار قداست داشت که با آن ساجده، جانماز، پرده و سفره می‌بافتند و به طور حتم هم همه این ها و یکی دوتا از آن در صندوقچه جهاز دختران دم بخت و نوعروسان برای تیمن و تبرک می گذاشتند. 
قدمت قداستش به قرن نهم برمی گردد شاید همین قداست آن سبب شده تا اکنون نیز گره از بخت دردمندان و نیازمندان هم در موسسه خیریه حضرت رسول (ص) خوسف و بیرجند می گشاید.
در جغرافیای ایران، مهد و خاستگاه خوسف است که نوعی خاص و بی نظیر از پنبه است که در هیچ نقطه از ایران زمین و یا حتی دنیا یافت نمی شود.
اما چرا به این نوع پنبه مله می گویند؟ در اصطلاح محلی مل به معنا خاک های نرمی است که پشت بندهای خاکی پس از بارندگی ها جمع می شود و چون خوسفی ها در گذشته وقتی بذر پنبه سفید را در پشت این بندها نشاء می کردند و به صورت دیم پنبه به بار می نشست و رنگ آن قهوه ای بود به آن پنبه مله می گفتند.
نکته جالب توجه در مورد پنبه مله این است که چون الیاف کوتاهی دارد به وسیله چرخ های دستی نخ ریسی قدیمی تبدیل به نخ نمی شد و با دست و چلک آن را به نخ مبدل می‌کرده اند.
رنگ قهوه ای این پنبه و الیاف کوتاه آن سبب شده تا گذشتگان این دیار آن را یک معجزه یا تقدس بدانند چرا که هم رنگش با پنبه ها معمولی متفاوت بوده و هم الیافی کوتاه داشته است.
همین تقدس داشتن این پنبه سبب می شد تا زنان هنرمند خوسفی با نخ آن وسایل ببافند که نزد آن هم تقدس و تیمن داشته است از جمله سجاده،جانماز، پرده، سفره نان و ...
کاشت این پنبه خاص در قطب تولید پنبه مله ایران است با استمرار خشکسالی ها و نبود مشتری منسوخ شد و دیگر پنبه کاران خوسفی کمتر سراغ کاشت این نوع خاص رفتند تا این که بانی احیای پنبه مله خوسف برای احیای آن پا به میدان گذاشت در ابتدا هم چندان رغبتی از سوی مسئولان برای ثبت ملی و احیای این نوع خاص پنبه و تولیدات آن نبود اما معصومه کرمانی عضو موسسه خیریه حضرت رسول خوسف با کاشت نیم کیلو بذر پنبه مله آهنگ احیا آن را نواخت به طوری که اکنون مشتری ها درصف انتظارند برای سفارش هایشان.
ابتدا هم از سال 82 که کار پارچه بافی در کارگاه دست های پرتوان موسسه خیریه حضرت رسول شروع پارچه هایی پنبه ای که در خوسف بافته می شود را خریداری و آن را تبدیل به البسه می کرد.
اما از سال 92 تصمیم گرفت هنر پارچه بافی خوسف آن هم به ویژه با پنبه مله را در خاستگاه و مهد این نوع خاص پنبه احیاء کند.
چون پنبه و پارچه آن موجود نبود برای ثبت ملی آن اقدام به کاشت بذرش با نیم کیلو کرد و وقتی هم که به پنبه کاران مراجعه کرد و دلیل این که دیگر چرا سراغ کاشت این نوع پنبه نمی روند خشکسالی و نبود مشتری عنوان کردند اما این احیاگر پنبه مله به پنبه کاران هم ولایتی اش قول داد اگر پنبه مله به کارند به طور حتم محصول آن ها را خریداری می کند.
مرکز تحقیقات کشاورزی خراسان جنوبی نیز با این احیاگر پنبه مله همراه شد و بذر در اخیتارش گذاشت تا کاشت این پنبه دوباره به فراوانی برسد.
بیشتر بخوانید
مله، از صندوقچه خاطرات تا سبد صادرات بعد از همراهی پنبه کاران موسسه حضرت رسول هم با جرات محصول تولیدی آن ها را خریداری کرد و چون پنبه ها زیاد بود نمی شد با دست همه را به نخ تبدیل کرد چرا ریسندگان قدیمی کم بودند از توان نسل جدید هم تبدیل پنبه ها به نخ خارج بود به همین واسطه مسئول موسسه حضرت رسول در خوسف با 70 کارخانه تماس گرفت تا این که قبول کارخانه ها برای ریسیدن پنبه ها سرعت کار برای بافت پارچه، حوله، قطیفه و... به همان نسبت بالا رفت.
ابتدا 40 دار برای بافت پارجه تدارک دیده شده و بعد از آن هر سال چند دار اضافه شد به طوری که اکنون به 80 دار با همین تعداد بافنده رسیده است.
این دارها نیز علاوه بر شهر خوسف در اختیار متقاضیان در روستاهای ماژان، گارجگان، فدشک، خور و ... قرار گرفت و هر چقدر متقاضی باشد مشکلی در تأمین امکانات و مواد اولیه و آموزش آن ها نیست بلافاصله بعد از بافت پارچه ها هزینه آن به حسابشان واریز می شود.
آن قدر خواهان از داخل و خارج استان با بازاریابی های که انجام شده دارد که مشتری ها در صف انتظارند و بیشتر بازار یابی ها نیز در نمایشگاه هایی که شرکت می کنیم انجام می شود.
هر چند هنوز اقدامی برای صدور این نوع خاص پنبه و تولیدات آن به خارج انجام نشده است اما در نمایشگاهی که در یزد مرکز نساجی ایران برپا شد استادان و اهل فن به پارچه مله و تولیدات آن نمره 20 دادند.
بازار پسندی این نوع پنبه خاص نیز با گل دوزی ها، تولید البسه و .... در دستور کار است به طور که با اهدا یک منزل مسکونی به موسسه حضرت رسول روی پارچه های تولیدی گلدوزی می شود تا ارزش افزوده آن بیش از پیش افزایش یابد و بازار پسندی آن بیشتر شود.
یکی از مشتریان پر و پاقرص این موسسه و بانی احیای پنبه مله خوسف اداره کل میراث فرهنگی و موزه لباس بیرجند است به طوری که قواره قواره پارچه از آن ها می خرند.
پارچه هایی هم که تولید می کنند بیشتر با عرض 80 است اما چون این عرض کم است به دنبال خرید دستگاه ماکو پران است تا با عرض بیشتر پارچه تولید کند چرا که مشتری ها نیز به دنبال پارچه هایی با عرض بیشتر از 80 هستند.
البته این نکته را هم کرمانی متذکر شد که وقتی عرض پارچه کم باشد پرت آن زیاد و هزینه آن بالاتر در می آید هرچند در کارگاه های دوخت البسه از همان تکه پارچه ها نیز برای تکه دوزی روی لباس ها و دیگر تولیدات استفاده می کنند چون پارچه مله ارزشمند و گران است.
بعلاوه چون الیاف پنبه مله کوتاه است ضایعات زیاد دارد به طوری که از 3 تن پنبه ای که برای کارخانه فرستاده اند یک تن پارچه تحویل آن ها داده است.
همین که از پنبه مله و تولیدات آن می گوید تولیداتی که در محل کار دارند بیش از اندازه چشم نوازی می کنند به همین واسطه مجبور می شوی وسط حرف هایش قیمتش را جویا شوی و آن طور که این هنرمند و احیاگر پنبه مله گفت: هر متر پارچه بین 180 تا 320 هزار تومان و به هر نسبت که پنبه مله آن کمتر باشد قیمت آن هم کمتر است.
کرمانی که تحقیق و پژوهش هایی هم در مورد این نوع پنبه دارد به این نکته اشاره کرد که قدمت مله بنابر کتاب نظام قاری که کتاب البسه ایران به قرن نهم هجری برمی گردد در این کتاب از مله نام برده شده است.
همین طور مادرش پرده ای از نخ مله دارد که این پرده را مادربزرگش از مادر بزرگ خودش هدیه گرفته و قدمت آن حدود 160 سال است.
با این که آن چه در ویترین تولیدات این موسسه است همه از قبل سفارش داده شده و پیش فروش است اما همراهان تعدادی جانماز ساده به عنوان تبرک می خرند تا از این مرکز تولیدی دست خالی برنگردند.
سپس سراغ مزرعه پنبه مله ای که در شهر خوسف و بافت تاریخی آن کاشت شده می‌رویم و باز هم خانم کرمانی آن جا توضیحاتی در مورد این نوع پنبه خاص می دهد و در پایان هم این نکته را گوشزد می شود که در برخی از نقاط استان چون پنبه مله خریدار بسیار دارد پنبه ها تولیدیشان را رنگ می کنند به عنوان پنبه مله می فروشند که این تقلب می تواند به نوع خالص آن که در شهر ملی پنبه مله ایران تولید می شود لطمه وارد کند.
دانش کشاورزی، فن نخریسی و سنت‌ها و نمودهای شفاهی پنبه ملّه شهرستان خوسف 23 تیرماه سال 97 در فهرست ملی میراث فرهنگی ناملموس ثبت شد.
همچنین نخستین خانه مله بافی خراسان‌جنوبی تیرماه سال 97 در خانه تاجور شهرستان خوسف راه اندازی شد.
مردادماه سال 98 نیز شهر خوسف برای نخستین بار به عنوان شهر ملی ملّه ثبت شد.
در جهت احیای پارچه مله نخستین شرکت تعاونی تخصصی صنایع دستی ملّه با عنوان شرکت تعاونی تولیدی صنایع دستی ریس‌مله خوسف نیز راه‌اندازی شده است.
اکنون نیز متولیان امر در پی آن هستند تا علاوه بر افزایش سطح زیرکشت این محصول خاص زمینه جهانی شدن پنبه مله خوسف را نیز فراهم کنند تا با در نوردیدن مرزهای جهانی زمینه رونق صنعت توریسم و فروش محصولات تولیدی خاص مله را در بازار جهانی نیز فراهم آورند.
منبع: فارس
باشگاه خبرنگاران جوان خراسان جنوبی بیرجند

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/608076/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مه صبحگاهی و رشد ابر در ارتفاعات هرمزگان / دریا آرام و هوای گرم تا پایان هفته ادامه دارد

تمدید مرد سال آسیا با الهلال؛ 680 میلیارد ناقابل!

رونالدو آماده بازی شد

اولین خرید سپاهان امضا کرد

هوای مشهد آلوده است؛ وضعیت هشدار برای هفتمین روز

48 پایگاه تغذیه سالم در خراسان شمالی افتتاح شد .

شستشوی بیش از 400 مخزن ذخیره آب در خراسان شمالی برای ارتقای کیفیت آب

جدول قطعی برق خراسان شمالی امروز چهارشنبه 31 اردیبهشت

قیمت شیرخام تعیین شد

ترانه «دو نفره» از بابک جهانبخش

امتحانات نهایی، آزمونی مهم برای سنجش علمی و انضباط آموزشی است

عموی مقتول منکر دخالت در قتل شد

برای جذب افکار عمومی باید از کلیشه عبور کرد

قیمت‌گذاری غیرواقعی زمین، مانع توسعه پایدار در مناطق کم‌برخوردار است

بی‌نیازی از دنیا مبنای دفاع از مظلوم و دیپلماسی مقاومت است

فوتبال ایتالیا باید از بارسلونا یاد بگیرد!

چیپ دیدنی از یک‌سوم و بریس دیابی

خلاصه بازی منچسترسیتی 3 - بورنموث 1

گل سوم منچسترسیتی به بورنموث توسط گونزالس

گل اول بورنموث به منچسترسیتی توسط جبیسون

اخراج کواچیچ، سیتی برابر بورنموث 10 نفره شد!

ظهرها در هتل بمانید و سلامت خود را حفظ کنید

گل دوم منچستر سیتی به بورنموث توسط برناردو سیلوا

موقعیت دروازه خالی که دی بروینه موفق به گل کردن آن نشد

پرواز هالند روی دروازه بورنموث

یک سانتی‌متر تا باز شدن دروازه سیتی!

شوخی برونو با آموریم؛ او هم تحت فشار است!

قطار بندرعباس - مشهد به‌دلیل نقص فنی با تأخیر 8 ساعته به مقصد رسید

درخشش خراسان رضوی در یازدهمین جشنواره الگوهای برتر تدریس تفکر و سبک زندگی

کسب رتبه برتر خراسان رضوی، در پاسخگویی به تماس‌های سامانه ملی نماد 1570

دیدار مردمی مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان با خانواده‌های معظم شهدا و ایثارگران

نگاه اخلاق‌ مدارانه فعالان درمانی بنیاد عامل کسب موفقیت است

پوکر سردار آزمون در خراب کردن پنالتی!

تا 2028 با بارسلونا تمدید کرد

بردن و جام گرفتن در دی‌ن‌ای منچستریونایتد است

پنالتی از دست رفته شباب الاهلی توسط سردار آزمون

فهرست تیم ملی عربستان بدون بازیکنان الهلال!

مصدومیت سردار آزمون

گل اول سیتی به بورنموث توسط مرموش در دقیقهٔ 14

حا‌ل‌ و‌ هوای مزار شهید رئیسی در حرم رضوی

35 درصد از فضای سبز کاشمر با آب شرب آبیاری می‌شود

چهارمین المپیاد شایستگی‌محور هنرستان‌های خراسان رضوی با معرفی برگزیدگان به کار خود پایان داد

بازدید سرزده معاون استاندار از پروژه‌های نهضت ملی مسکن بیرجند

اظهارات قابل تأمل سخنگوی اتاق اصناف در خصوص رشد عجیب یارانه نان

آزمون پس از النصر اضافه شد

جام دزدیده شده چمپیونزلیگ پیدا شد!

جدایی رسمی گزینه سپاهان با پوستر گودلاک!

ترابی سرانجام جواب درویش را داد

گل‌محمدی با قرمزها دو ساله بست

رکورد جذاب لیگ نخبگان برای ایران و استقلال!

ویکی پدیاجستجو