پیام خراسان

آخرين مطالب

شاید لایه اوزون هرگز ترمیم نشود علمي

شاید لایه اوزون هرگز ترمیم نشود
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - با وجود اینکه دانشمندان پیش از این اعلام کرده بودند حفره لایه اوزون بهبود پیدا کرده و خطر رفع شده است، بررسی‌ جدید برخی از دانشمندان اکنون نشان می‌دهد که زمان برای اعلام این خبر هنوز خیلی زود بوده است.

به گزارش سی‌ان‌ان، بازیابی لایه اوزون- که کیلومترها بالاتر از سطح زمین قرار دارد و از سیاره ما در برابر پرتو فرابنفش محافظت می‌‌کند- یکی از بزرگ‌ترین دستاوردهای زیست‌محیطی جهان است، زیرا پرتو فرابنفش می‌تواند به دی‌ان‌ای جانداران آسیب برساند، باعث سوختگی پوست شود، و در درازمدت به سرطان پوست منجر شود.
اما بررسی جدیدی که یافته‌های آن روز سه‌شنبه منتشر شده است نشان می‌دهد که لایه اوزون ممکن است هرگز ترمیم نشود و حتی ممکن است حفره آن در حال گسترش نیز باشد. این یافته‌ها برخلاف بررسی‌های اخیر چند پژوهش‌ مورد حمایت سازمان ملل متحد است که نشان می‌دادند وضع لایه اوزون تا سال 2040 به وضع قبلی در دهه 1980/1360 باز خواهد گشت.
در سال 1985 (1364)، ‌حفره‌ای بزرگ در لایه اوزون کشف شد. دو سال پس از آن، 46 کشور جهان استفاده از بیش از 100 ماده شیمیایی مخرب لایه اوزون را ممنوع کردند و تصمیم گرفتند استفاده از این مواد را، که سبب ایجاد حفره‌ای در لایه بالایی قطب جنوب شده بود، به‌تدریج کاهش دهند و در نهایت حذف کنند. ایجاد حفره در لایه اوزون عمدتا به استفاده از کلروفلوئوروکربن‌ها یا به‌اصطلاح سی‌اف‌سی‌ نسبت داده می‌شود که به کار‌گیری آن‌ها در آن زمان، در اسپری‌های هواپخش، حلال‌ها، و دستگاه‌های خنک‌کننده و عایق‌‌ها بسیار رایج بود.
ممنوع شدن استفاده از این مواد در قالب پروتکل مونترآل به بازیابی لایه اوزون کمک شایانی کرد و نتیجه خوبی در پی داشت. با این حال، حفره اوزون در فصل بهار بر فراز قطب جنوب شروع به بزرگ‌تر شدن می‌کند و در تابستان دوباره کوچک می‌شود و در سال‌های 2020 تا 2022 به حدی بزرگ شد که دانشمندان نیوزیلندی را بر آن داشت که علت وقوع این پدیده را بررسی کنند.
دانشمندان در مقاله‌ای که در مجله عملی «نیچر کامیونیکیشنز» منتشر شد گفتند که میزان اوزون در جو زمین از سال 2004 تا کنون 26 درصد کم شده است. این به معنای آن است که حفره اوزون نه‌تنها از نظر مساحت بزرگ باقی مانده است، بلکه عمیق‌تر نیز شده است. به گفته دانشمندان، قطب جنوب در بیشتر مدت فصل بهار اوزون کمتری دارد و وجود حفره‌های اوزون با مدت زمان بقای طولانی، در سال‌های 2020-2022 کاملا با این تصویر سازگار است. آن‌ها می‌گویند اندازه و عمق حفره به‌ویژه در ماه اکتبر در هر سه سال یادشده زیاد بوده است.
در این بررسی، دانشمندان با استفاده از یک ابزار ماهواره‌ای لایه اوزون را بین ماه‌های سپتامبر تا نوامبر مطالعه کردند. آن‌ها برای مقایسه رفتار و تغییر سطح اوزون و بررسی نشانه‌های ترمیم، از داده‌های تاریخی ثبت‌شده استفاده کردند و سپس کوشیدند دریابند چه عواملی به این تغییرات دامن می‌زند.
به گفته دانشمندان، رقیق شدن لایه اوزون و عمیق شدن حفره آن ناشی از تغییرات در تاوه قطبی در قطب جنوب است. به عبارت دیگر، در اثر تغییراتی در چرخش گردابی از فشار کم و هوای بسیار سردی است که بر فراز قطب جنوب پیش می‌آید.
البته نویسندگان این مقاله بیش از این به کشف علت بروز این تغییرات نپرداخته‌اند، اما در عین حال می‌گویند که بسیاری از عوامل دیگر نیز ممکن است در تخریب لایه اوزون نقش داشته باشد؛ عواملی از جمله آلودگی ناشی از گرم شدن زمین، ذرات ریز معلق در هوا که از آتش‌سوزی‌ها و آتش‌فشان‌ها ناشی می‌شود، و حتی تغییرات در چرخه خورشیدی.
دانشمندان می‌گویند حفره‌های بزرگ اخیرا ایجادشده در لایه اوزون ممکن است فقط در اثر مصرف سی‌اف‌سی‌ها نبوده باشد. به گفته آن‌ها، در عین حال که پروتکل مونترآل برای کاهش تدریجی سی‌اف‌سی و جلوگیری از فاجعه زیست‌محیطی بی‌تردید موفق بوده است، به نظر می‌رسد حفره‌های جدید لایه اوزون در قطب جنوب با تغییرات دینامیکی جو (اتمسفر)‌ زمین مرتبط باشد.
برخی از دانشمندان به یافته‌های این بررسی با دیده تردید نگاه می‌کنند و می‌گویند این یافته‌ها بیش از حد بر حفره‌های مشاهده‌شده در سال‌های 2020 تا 2022 اتکا دارد و این برای نتیجه‌گیری در مورد وضع طولانی‌مدت لایه اوزون کافی نیست.
پژوهشگران پیش از این علت‌های گوناگونی برای توضیح پیدایش این حفره‌های بزرگ اوزون پیدا کرده بودند، از جمله دود ناشی از آتش‌سوزی‌های 2019 و فوران‌های آتش‌فشانی. آن‌ها می‌گویند در سال‌های وقوع لانینا، تاوه قطبی در استراتوسفر قوی‌تر و سردتر از حد معمول است و این سبب می‌شود که غلظت اوزون نیز در آن سال‌ها کمتر باشد.
به گفته منتقدان این مقاله، در سال‌های 2020 تا 2022 شاهد وقوع لانینای سه‌گانه نادری بوده‌ایم که این پدیده و اثر آن در مقاله مذکور در نظر گرفته نشده است. مارتین جوکر، پژوهشگر مرکز پژوهش‌های تغییرات آب‌وهوایی در دانشگاه نیو ساوت‌ ولز استرالیا، می‌گوید که نویسندگان این مقاله داده‌های دو سال 2002 و 2019 را حذف کرده‌اند تا «رویدادهای استثنایی» نتایج یافته‌های آن‌ها را مخدوش نکند. این در حالی است که اندازه حفره اوزون در سال‌های 2002 و 2019 بسیار کوچک شده بود. از این رو، در نظر گرفتن این عوامل حذف‌شده احتمالا نتیجه این تحقیق را تغییر می‌دهد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/611960/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انتخاب جالب کین برای سرسخت‌ترین مدافع دنیا

بند عجیب قرارداد بازیکنان بارسا؛ پرواز اضافی ممنوع!

اخراج 200 کارمند یونایتد پس از شکست در فینال

ادعای توتو مرکاتو؛ طارمی فصل بعد هم می‌ماند

والورده تا 2026 روی نیمکت بیلبائو

تجارت جدید مدافع سابق رئال؛ شرکت ماهیگیری!

فکر نمی‌کردم به این زودی به فینال سی‌ال برسم

نبرد مرگ و زندگی یووه برای سهمیه لیگ قهرمانان

توصیه عجیب به ویرتز؛ در لورکوزن بمان!

نامه احساسی وینی به آنچلوتی؛ وداع سخت است!

تجدید میثاق با شهدا / دیدار مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران گلستان با مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس و مقاومت استان

پیام استاندار خراسان جنوبی به مناسبت" سالروز آزاد سازی خرمشهر"

نمی‌گذاریم رئال در این بازی مهم به راحتی ببرد!

بارسا پشیمان شد؛ باید به حرف مسی گوش می‌کردیم

واکنش‌ها به دعوت نشدن فودن؛ توخل بالاخره فهمید!

آهنگ «خوشحالم» از بهنام بانی

فضای مجازی به بستر اصلی جریان‌سازی تبدیل شده است

سوم خرداد، نماد عزت ملی و تجلی قدرشناسی مردم نسبت به خادمان نظام است

لورکوزن با جانشین ژابی آلونسو به توافق رسید!

سرمربی جدید رم انتخاب شد

ماهانه 50 هزار رأس دام زنده از خراسان‌شمالی خارج می‌شود

وینیسیوس: رفتار مودریچ با من یک نعمت بود!

پرز: میراث مودریچ تا ابد جاودانه خواهد ماند

آنچلوتی: پس از رئال مربی باشگاه دیگری نمی‌شوم!

گواردیولا: می‌بریم و به لیگ قهرمانان می‌رویم!

وزش باد شدید در نقاط مختلف خراسان رضوی

حضور رئیس‌دفتر رئیس‌جمهور شهید بر مزار شهید آیت‌الله رئیسی

مناسبت روز/ جمعه، 2 خردادماه

وزارت نیرو: برق سیمان را به اندازه سال قبل تامین کردیم

وداع با نابغه‌ای جاودان؛ مودریچ و پایان یک عصر طلایی!

سیتی در یک قدمی جذب ستاره پرطرفدار میلان

توخل: انگلیس باید با الکساندر آرنولد هماهنگ شود!

حضور داور ایرانی در لیگ برتر والیبال افغانستان

نامه خداحافظی آنچلوتی: شب‌های جادویی برنابئو ماندگار شد

حضور بیش از 1600 نفر از معلمان خراسان رضوی در مسابقات ورزشی فرهنگیان استان

انحصارگران محصولات غذایی نقره‌داغ می‌شوند

ماکلله: VAR به شدت آزارم می‌دهد، زیبایی فوتبال را گرفته است!

آنچلوتی رسما از رئال مادرید جدا شد

واکنش سازمان لیگ به رقم‌های نجومی

سد بزرگ برای پرسپولیسی‌ شدن مدافع تیم قهرمان

آمادگی تن‌هاخ برای قبول هدایت بایرلورکوزن

تعادل بازار با توزیع انبوه میوه‌های نوبرانه

هوینس شخصاً برای جذب ویرتس دست به کار شد

پاداش بزرگ پرز برای قهرمانی رئال در جام باشگاه‌های جهان

میاتوویچ: مودریچ نمی‌خواست از رئال برود

تبعات شکست منچستریونایتد در لیگ اروپا

سعید دقیقی رسما از خیبر جدا شد

رونمایی از کتاب «روستای تاریخی باغو» با تأکید بر ضرورت صیانت از میراث بومی کیش

امام جمعه اهل سنت کیش: فرهنگ بومی باغو گنجینه‌ای زنده از هویت ایرانی است

آمریکا بازار پسته را از ایران گرفت