پیام خراسان

آخرين مطالب

شاید لایه اوزون هرگز ترمیم نشود علمي

شاید لایه اوزون هرگز ترمیم نشود
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - با وجود اینکه دانشمندان پیش از این اعلام کرده بودند حفره لایه اوزون بهبود پیدا کرده و خطر رفع شده است، بررسی‌ جدید برخی از دانشمندان اکنون نشان می‌دهد که زمان برای اعلام این خبر هنوز خیلی زود بوده است.

به گزارش سی‌ان‌ان، بازیابی لایه اوزون- که کیلومترها بالاتر از سطح زمین قرار دارد و از سیاره ما در برابر پرتو فرابنفش محافظت می‌‌کند- یکی از بزرگ‌ترین دستاوردهای زیست‌محیطی جهان است، زیرا پرتو فرابنفش می‌تواند به دی‌ان‌ای جانداران آسیب برساند، باعث سوختگی پوست شود، و در درازمدت به سرطان پوست منجر شود.
اما بررسی جدیدی که یافته‌های آن روز سه‌شنبه منتشر شده است نشان می‌دهد که لایه اوزون ممکن است هرگز ترمیم نشود و حتی ممکن است حفره آن در حال گسترش نیز باشد. این یافته‌ها برخلاف بررسی‌های اخیر چند پژوهش‌ مورد حمایت سازمان ملل متحد است که نشان می‌دادند وضع لایه اوزون تا سال 2040 به وضع قبلی در دهه 1980/1360 باز خواهد گشت.
در سال 1985 (1364)، ‌حفره‌ای بزرگ در لایه اوزون کشف شد. دو سال پس از آن، 46 کشور جهان استفاده از بیش از 100 ماده شیمیایی مخرب لایه اوزون را ممنوع کردند و تصمیم گرفتند استفاده از این مواد را، که سبب ایجاد حفره‌ای در لایه بالایی قطب جنوب شده بود، به‌تدریج کاهش دهند و در نهایت حذف کنند. ایجاد حفره در لایه اوزون عمدتا به استفاده از کلروفلوئوروکربن‌ها یا به‌اصطلاح سی‌اف‌سی‌ نسبت داده می‌شود که به کار‌گیری آن‌ها در آن زمان، در اسپری‌های هواپخش، حلال‌ها، و دستگاه‌های خنک‌کننده و عایق‌‌ها بسیار رایج بود.
ممنوع شدن استفاده از این مواد در قالب پروتکل مونترآل به بازیابی لایه اوزون کمک شایانی کرد و نتیجه خوبی در پی داشت. با این حال، حفره اوزون در فصل بهار بر فراز قطب جنوب شروع به بزرگ‌تر شدن می‌کند و در تابستان دوباره کوچک می‌شود و در سال‌های 2020 تا 2022 به حدی بزرگ شد که دانشمندان نیوزیلندی را بر آن داشت که علت وقوع این پدیده را بررسی کنند.
دانشمندان در مقاله‌ای که در مجله عملی «نیچر کامیونیکیشنز» منتشر شد گفتند که میزان اوزون در جو زمین از سال 2004 تا کنون 26 درصد کم شده است. این به معنای آن است که حفره اوزون نه‌تنها از نظر مساحت بزرگ باقی مانده است، بلکه عمیق‌تر نیز شده است. به گفته دانشمندان، قطب جنوب در بیشتر مدت فصل بهار اوزون کمتری دارد و وجود حفره‌های اوزون با مدت زمان بقای طولانی، در سال‌های 2020-2022 کاملا با این تصویر سازگار است. آن‌ها می‌گویند اندازه و عمق حفره به‌ویژه در ماه اکتبر در هر سه سال یادشده زیاد بوده است.
در این بررسی، دانشمندان با استفاده از یک ابزار ماهواره‌ای لایه اوزون را بین ماه‌های سپتامبر تا نوامبر مطالعه کردند. آن‌ها برای مقایسه رفتار و تغییر سطح اوزون و بررسی نشانه‌های ترمیم، از داده‌های تاریخی ثبت‌شده استفاده کردند و سپس کوشیدند دریابند چه عواملی به این تغییرات دامن می‌زند.
به گفته دانشمندان، رقیق شدن لایه اوزون و عمیق شدن حفره آن ناشی از تغییرات در تاوه قطبی در قطب جنوب است. به عبارت دیگر، در اثر تغییراتی در چرخش گردابی از فشار کم و هوای بسیار سردی است که بر فراز قطب جنوب پیش می‌آید.
البته نویسندگان این مقاله بیش از این به کشف علت بروز این تغییرات نپرداخته‌اند، اما در عین حال می‌گویند که بسیاری از عوامل دیگر نیز ممکن است در تخریب لایه اوزون نقش داشته باشد؛ عواملی از جمله آلودگی ناشی از گرم شدن زمین، ذرات ریز معلق در هوا که از آتش‌سوزی‌ها و آتش‌فشان‌ها ناشی می‌شود، و حتی تغییرات در چرخه خورشیدی.
دانشمندان می‌گویند حفره‌های بزرگ اخیرا ایجادشده در لایه اوزون ممکن است فقط در اثر مصرف سی‌اف‌سی‌ها نبوده باشد. به گفته آن‌ها، در عین حال که پروتکل مونترآل برای کاهش تدریجی سی‌اف‌سی و جلوگیری از فاجعه زیست‌محیطی بی‌تردید موفق بوده است، به نظر می‌رسد حفره‌های جدید لایه اوزون در قطب جنوب با تغییرات دینامیکی جو (اتمسفر)‌ زمین مرتبط باشد.
برخی از دانشمندان به یافته‌های این بررسی با دیده تردید نگاه می‌کنند و می‌گویند این یافته‌ها بیش از حد بر حفره‌های مشاهده‌شده در سال‌های 2020 تا 2022 اتکا دارد و این برای نتیجه‌گیری در مورد وضع طولانی‌مدت لایه اوزون کافی نیست.
پژوهشگران پیش از این علت‌های گوناگونی برای توضیح پیدایش این حفره‌های بزرگ اوزون پیدا کرده بودند، از جمله دود ناشی از آتش‌سوزی‌های 2019 و فوران‌های آتش‌فشانی. آن‌ها می‌گویند در سال‌های وقوع لانینا، تاوه قطبی در استراتوسفر قوی‌تر و سردتر از حد معمول است و این سبب می‌شود که غلظت اوزون نیز در آن سال‌ها کمتر باشد.
به گفته منتقدان این مقاله، در سال‌های 2020 تا 2022 شاهد وقوع لانینای سه‌گانه نادری بوده‌ایم که این پدیده و اثر آن در مقاله مذکور در نظر گرفته نشده است. مارتین جوکر، پژوهشگر مرکز پژوهش‌های تغییرات آب‌وهوایی در دانشگاه نیو ساوت‌ ولز استرالیا، می‌گوید که نویسندگان این مقاله داده‌های دو سال 2002 و 2019 را حذف کرده‌اند تا «رویدادهای استثنایی» نتایج یافته‌های آن‌ها را مخدوش نکند. این در حالی است که اندازه حفره اوزون در سال‌های 2002 و 2019 بسیار کوچک شده بود. از این رو، در نظر گرفتن این عوامل حذف‌شده احتمالا نتیجه این تحقیق را تغییر می‌دهد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/611960/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

62 سال گذشت؛ اولین قهرمانی میلان در جام باشگاه‌های اروپا با برتری 2-1 مقابل بنفیکا

29 سال گذشت؛ دومین قهرمانی یوونتوس در لیگ قهرمانان اروپا با غلبه بر آژاکس در ضربات پنالتی

شیطنت های سون هیونگ مین در اتوبوس تاتنهام

اهدای جایزه بازیکن سال اتحادیه نویسندگان فوتبالی به محمد صلاح

در صورت آموریم گفتم که ما را ناامید کردی!

از سوپرگل رویس تا درخشش گیوکرس

آیندهوون قهرمانی را از آژاکس دزدید!

خلاصه بازی الاهلی عربستان 1 - الاتفاق 3

تردید در تاتنهام؛بازیکنان نگران آینده پوستکوگلو!

ستاره‌های بارسلونا راهی شهربازی شدند!

فرمین لوپز:رویای من قهرمانی در چمپیونزلیگ با بارساست!

روایتی از یک روز کاری غیرمنتظره در کنار استاندار خراسان جنوبی

لزوم تقویت ارتباط نسل جوان با فرهنگ ایثار و شهادت

انتصاب "امیرحسین کریم‌لو" به عنوان سرپرست بخشداری مرکزی نهبندان

انتصاب "مهناز بوستانی درمیان" به عنوان سرپرست بخشداری مرکزی شهرستان درمیان

کریستال پالاس برای اولین بار قهرمان جام حذفی شد!

رفع موانع سرمایه‌گذاران در کیش محور نشست مدیرعامل منطقه آزاد با معاون حقوقی رئیس‌جمهور

ویدئویی که باشگاه رئال مادرید به بهانه جدایی «لوکا مودریچ» از این تیم منتشر کرد

کودک درون بارسایی‌ها زنده شد؛ جشن در شهر بازی!‏

10 باشگاه برای خرید رونالدو صف کشیدند!

بمب قطر؛ السد از بارسلونا بازیکن خرید

افشای رسوایی شرط‌بندی در سویا با پیام‌های واتساپی!

ژرژ مندز: «یامال» قراردادش را تمدید می‌کند؛ او قطعا توپ طلا را خواهد برد

مترو مشهد در روز دحوالارض رایگان شد

هنرستان‌ها نقش بسیار مهمی در تربیت نیروی انسانی ماهر دارند

ترانه «زنگ بزنی» با صدای محسن ابراهیم زاده

با پیگیری‌های مستمر، حل پرونده‌های قدیمی وارد مسیر اقدام شده است

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت پدر شهیدان والامقام «خیامی»

چقدر خرما صادر می‌کنیم؟

لامین همین حالا تمدید می‌کند؛ لاپورتا نگران است

فصل تمام نشده، رئال آماده جام باشگاه‌های جهان است

فهرست خروجی رئال؛ خط قرمز روی 5 ستاره نامدار

تمدید قرارداد رافینیا با بارسلونا تا 2028

بیماری کارتال علیه لیست تمدید پرسپولیس

آغاز پاتک سپاهان به پرسپولیس

ادعای عجیب علیه سپاهان؛ دو ساله، 250 میلیارد!

صدور هشدار زرد هواشناسی؛ رگبار و رعدوبرق شدید

مدیر کل بنیاد مازندران در آئین طلایه داران کنگره شهدا با حضور وزیر کشور تجلیل شد

گلر جدید بارسا تأیید شد؛ خوان گارسیا از اسپانیول

واکنش‌ها به وداع مودریچ؛ همه دوستت دارند لوکیتا

خداحافظی غیرمستقیم کونسیسائو با میلان!

بهترین‌های لیگ اروپا؛ کوتی رومرو ستاره اول جام

فهرست عراق برای صعود به جام جهانی اعلام شد

نماد‌های استانی سهام عدالت سرانجام تعیین تکلیف خواهند شد

هشدار به فروشندگان سهمیه کارت سوخت؛ جریمه های چند صد میلیونی در راه است

چراغ سبز تن‌هاخ؛ اوکی، جانشین ژابی می‌شوم!‏

معمار پی‌اس‌جی تا 2030 تمدید کرد

آیین غبارروبی مزار اهداکنندگان عضو در مشهد برپا شد

آغاز به کار مرکز پیوند بافت در آرامستان بهشت رضا(ع) مشهد

نوجوان 16 ساله در سد «ینگجه» نیشابور غرق شد

ویکی پدیاجستجو