پیام خراسان

آخرين مطالب

بحران ادبیات داریم مقالات

بحران ادبیات داریم
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - مریم حسینیان با تأکید بر این‌که بحران ادبیات داریم، می‌گوید: مسئله نقد ادبی، کارگاه‌های ادبی و خاموش‌شدن چراغ جایزه‌های معتبر را از دلایلی می‌دانم که در فضای ادبی ما بحران، ایجاد کرده و این تقصیر مخاطب نیست.
این نویسنده در گفت‌وگو با ایسنا درباره مسئله مخاطب اظهار کرد: در واقع بحران ادبی است که سبب ریزش مخاطب می‌شود یا باعث می‌شود مخاطب سخت سراغ خواندن کارهای جدید برود؛ نباید همیشه توپ را در زمین مخاطب بیندازیم.
به نظرم مخاطب خیلی باهوش است.
او با اشاره به تغییرات سیستم اطلاع‌رسانی و معرفی کتاب، گفت: زمانی رسانه‌های معتبری چون مجلات ادبی و مطبوعات و خبرگزاری‌ها که منابع محدود و مشخصی بودند به مخاطب برای انتخاب کتاب کمک می‌کردند و تکلیف مخاطب روشن بود؛ اما حالا هر کسی می‌تواند یک رسانه برای پیشنهاد کتاب باشد که این موضوع به سردرگمی مخاطب منجر می‌شود. همچنین با رشد ناشران خصوصی تعداد عنوان‌های کتاب افزایش پیدا کرده است و ما با دریایی از انواع کتاب‌ها با ژانرهای مختلف مواجه هستیم و نمی‌دانیم کدام را انتخاب کنیم.
حسینیان خاطرنشان کرد: در یک دهه گذشته کثرت کارگاه‌های آموزشی به ادبیات آسیب‌زده است؛ در واقع این موضوع باعث شده نویسندگان جدید با رزومه پروپیمان نداشته باشیم. از هر کارگاهی که در تهران یا شهرستان برگزار می‌شود، دو یا سه نفر کتاب منتشر می‌کنند، در واقع بحران ادبی دقیقاً اینجاست.
او ادامه داد: زمانی که برای انتشار کتاب سخت‌گیری خاصی وجود نداشته باشد و فردی که دوسه سال است شروع به نوشتن کرده با فیلتر کارگاهی که از آن بیرون‌آمده رمان یا مجموعه داستانی می‌نویسد و ناشران نیز کارشناسی سخت‌گیرانه‌ای در ادبیات داستانی نداشته باشند، این موضوع‌ها باعث می‌شود کتاب درجه یک مخصوصاً در ادبیات داستانی نداشته باشیم. در این سال‌ها عنوان‌های گردن‌کلفت نداشتیم.
این داستان‌نویس یادآور شد: در این سال‌ها بحث معرفی کتاب پررنگ بوده؛ اما بحث نقد ادبی کم‌رنگ شده است. مخصوصاً بعد از دوره کرونا و رشد فضای مجازی، هر کسی در صفحه خود کتابی را مطابق سلیقه شخصی‌اش معرفی می‌کند و معیارهایی که قبلاً برای معرفی کتاب وجود داشت، دیگر وجود ندارد. همچنین خاموش‌شدن چراغ جایزه‌های ادبی معتبر نیز در بحران ادبیات مؤثر بوده است؛ به‌هرحال کتاب‌ها از چند مسیر داوری عبور می‌کردند که همه این‌ها فروکش کرده است.
او با بیان اینکه باتوجه‌به قیمت بالا کتاب، کتاب کالای تجملی محسوب می‌شود، گفت: قبلاً مخاطب سه عنوان کتاب که اسمش را شنیده بود می‌خرید و شاید از دوتایش خوشش می‌آمد؛ اما حالا فیلتر مخاطب باتوجه‌به قیمت بالای کتاب، مقداری دقیق‌تر شده و می‌خواهد کتابی را بخرد که مطمئن باشد کتاب خوبی است. در سال‌های اخیر منابع کمک به مخاطب برای انتخاب کتاب، کمتر شده است و به همین دلیل ریزش مخاطب را داشتیم.
حسینیان خاطرنشان کرد: در طول چند سال گذشته عنوان‌های متعدد در ادبیات داستانی دارد منتشر می‌شود اما کتاب‌ها کم‌فروغ هستند. البته این موضوع به نسل‌های مختلف داستان‌نویسی نیز بر می‌گردد و قرار نیست یک جمعیت چند هزارنفره همه نویسنده باشند، از میان آن‌ها شاید 10 نویسنده ماندگار باقی بماند. الان ما با این مسئله مواجه هستیم که به نظرم بحران قابل تأملی است و نامش را بحران ادبیات می‌گذارم و همین باعث می‌شود احساس کنیم بحران مخاطب داریم.
او درباره اینکه گاه این‌طور برداشت می‌شود که نویسنده برای مخاطبان خاصی می‌نویسد و به مخاطب وسیع فکر نمی‌کند، جایگاه مخاطب نیز اظهار کرد: همان‌طور که ادبیات سطح‌بندی شده است، مخاطب نیز سطح‌بندی می‌شود. هر کتابی برای هر مخاطبی نوشته نمی‌شود. ما سبک‌های مختلف نوشتن داریم؛ مخاطبی که کتاب رئالیستی دوست دارد، کتاب رئالیسم جادویی و فانتزی دوست ندارد؛ زیرا مخاطب این اثر نیست. این موضوع نه به معنای پایین‌بودن سطح مخاطب است نه ضعیف‌بودن اثر.
نویسنده «بهار برایم کاموا بیاور» و «ما اینجا داریم می‌میریم» ادامه داد: گاه منِ مخاطب از ناداستان اطلاعی ندارم و زمانی که یک ناداستان می‌خوانم شاید درک درستی از آن نداشته باشم و بگویم کتاب بدی بود. یا ممکن است مخاطبِ ادبیات عامه‌پسند بودم و بعد کتابی از یک نویسنده صاحب‌نام بخوانم و ناگهان با جهانی مواجه شوم که تابه‌حال با آن مواجه نبودم. برخی از نویسنده‌ها سبک خاصی دارند و نمی‌شود گفت نویسنده به مخاطب توجه ندارد. شخصاً این را قبول ندارم و به نظرم در هر ژانر از نویسنده اثر قابل تأملی خلق کند، اثر حتماً خوانده می‌شود.
این داستان‌نویس خاطرنشان کرد: به‌شدت معتقدم اثر خوب هنوز هم سینه‌به‌سینه و از طریق خود مخاطب کشف می‌شود. اگر کار قابل‌تأمل باشد، فرق نمی‌کند از یک کارگاه ادبی بیرون بیاید یا اتاق شخصی یک نویسنده حرفه‌ای، خوانده می‌شود. گاه در کارگاه‌ها اثر شگفت‌انگیزی نوشته می‌شود که نشان می‌دهد نویسنده خوبی است؛ اما نویسنده حرفه‌ای هم داریم که کتاب چهارم و پنجمشان کم‌رمق و اثر ضعیفی است. اگر اثر ضعیف باشد مخاطب درک می‌کند. هر ژانر مخاطب خود را دارد و اگر خوب باشد، حتماً دیده می‌شود.
مریم حسینیان ارتباط خود با مخاطب را عالی می‌داند و با بیان اینکه صفحات مجازی‌اش کاملاً خصوصی است، گفت: در دوران کرونا دو کتاب «بانو گوزن» و «نئوهاوکینگ‌ها» منتشر کردم، دو کتاب با دو سبک متفاوت؛ خب دو سال است درگیر بیماری بودم و «نئوهاوکینگ‌ها» هم روایت این بیماری‌ام است و در این دو سال نمی‌توانستم در جلسه‌ای حضور فیزیکی داشته باشم و همه ارتباط‌هایم مجازی بود و ارتباط خوبی با مخاطبان خود گرفتم. من برای همه مخاطبانم احترام قائلم و جز نویسنده‌هایی هستم که پاسخ تمامی پیام‌ها را می‌دهم. واکنش مخاطبانم برایم مهم است. برایم مهم است که مخاطبانم درباره کتاب‌هایم چه نظری دارند و از جمع‌بندی نظرها استفاده کرده‌ام.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/667748/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خراسان شمالی در سوگ شهید جمهور+فیلم

شهادت آیت‌الله رئیسی هدیه سلطان خراسان به خادمش بود

ماجرای درگیری پلیس با اوباش مسلح در مشهد

سرعت وزش باد در خراسان رضوی افزایش می‌یابد

کیفرخواست عاملان قصور در حادثه استخر ورزشی شهید هاشمی‌نژاد مشهد صادر شد

غمی جانکاه در دل مردمان دیار خراسان جنوبی

ارز مسافرتی زائران حج تمتع، امسال در فرودگاه تحویل داده می‌شود

پرورش گل محمدی؛ ظرفیتی که باید بیشتر شناخته شود

ارز زائران حج تمتع خراسان جنوبی در فرودگاه تحویل می‌شود

ارتشیان بیرجند با حضور خادمان حرم رضوی در سوگ شهید جمهور

خراسان جنوبی آماده میزبانی باشکوه از پیکر رئیس جمهور شهید

آیت‌الله رئیسی مزد مجاهدت‌های خالصانه خود را گرفت

آئین گرامیداشت شهدای خدمت در بجنورد

خراسان شمالی ؛ خدمات رئیس جمهور شهید را فراموش نمی‌کند

خراسان شمالی در سوگ شهید جمهور

ادارات خراسان شمالی پنجشنبه تعطیل است

جزئیات آیین تشییع پیکر خادم‌الرضا(ع) در مشهد مقدس

کرمانشاه بار دیگر رنگ و بوی «شهید مدافع وطن» به خود گرفت

تشکیل 6 کمیته ویژه در شهرداری مشهد برای برگزاری مراسم تشییع پیکر رئیس‌جمهور

ثبت تصویری از خانواده حسین امیرعبداللهیان برای اولین‌بار

مشهد آماده آخرین پذیرایی از «خادم جمهور»

اجتماع فراق یار در مشهد

اعزام 9536 زائر حج تمتع از 4 فرودگاه تا 31 اردیبهشت

شهید آیت الله رئیسی به معنای واقعی صادق الوعد و مرد عمل و میدان بود

خسارت1600 میلیارد ریالی سیل به زیر ساخت‌های عشایری خراسان رضوی

خسارت 1600 میلیارد ریالی سیل به زیر ساخت‌های عشایری خراسان رضوی

خیابانی در گلمکان به نام خادم الرضانامگذاری می‌شود

کاهش 6ماهه زمان پرداخت کارانه پزشکان و پرستاران دانشگاه علوم پزشکی مشهد

قطعی گاز فاروج و شیروان تا اطلاع بعدی لغو شد

پایش مستمر مراقبت سرمی مشمشه در باشگاه‌های سوارکاری سبزوار

کشف و ضبط200 کیلوگرم مواد مکمل خوراک دام غیربهداشتی در شهرستان فریمان

نمونه برداری از پرنده باکلان در شبکه دامپزشکی گناباد

سوگواره شعر «خادم الرضا(ع)» در مشهد برگزار شد

اقدامات شهید آیت‌الله رئیسی در حوزه سلامت انقلابی و ثمر بخش بود

مروری بر 23 بار حضور و دیدار رئیس‌جمهور شهید با دانشگاهیان

برگزاری مراسم سوگواری شهادت رئیس جمهور و همراهانش در شهر رباط سنگ بخش رخ شهرستان تربت حیدریه

آیت االله سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور جهادی و مردمی که در قلب مردم جای دارد.

کتاب «کارآفرینی و تشخیص فرصت‌ها» بررسی می‌شود

پای سخن رنگین‌کمانی از صاحب‌نظران

تو نوه ربابه‌خانم هستی!

محتوای خوب؛ شمارگان بالا؛ دسترسی وسیع

خبر‌های کوتاه از نقاط مختلف چهارمحال و بختیاری

ترکه‌هایی بر تن ظلم

پیام تسلیت رئیس دانشگاه شاهد به مناسبت عروج شهادت گونه آیت‌الله رئیسی و همراهانش

پیام تسلیت مدیر عامل صندوق قرض الحسنه شاهد به مناسبت شهادت رئیس محترم جمهور و همراهان ایشان

تشکیل 6 کمیته برای برگزاری مراسم تشییع پیکر آیت‌للله رئیسی در بیرجند

کشف بیش از یک تن مواد خوراکی غیرمجاز و انواع کالای قاچاق

اهل سنت خراسان جنوبی سوگوار رئیس جمهور محبوب ومردمی

شهید آیت‌الله رئیسی، تکیه‌گاه و پناهگاه خوبی برای مردم خراسان جنوبی بودند

اعزام سومین کاروان خراسان شمالی به حج تمتع ؛عصرامروز