پیام خراسان

آخرين مطالب

قدمت «دروازه نفته» ممکن است به پیش از اسلام برسد اجتماعي

قدمت «دروازه نفته» ممکن است به پیش از اسلام برسد
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی یک پژوهشگر و باستان‌شناس خراسانی گفت: «دروازه نفته» در کلات نادر راه ورود به ایران از آسیای مرکزی است و با مطالعه معماری و پراکندگی قطعات سفال در این فضا می‌توان گفت که قدمت آن ممکن است به دوران قبل از اسلام برسد.
رجبعلی لباف خانیکی در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: دژ کلات عارضه‌ای طبیعی و بیضی شکل در منتهی‌الیه شمال شرق خراسان و بر میانه رشته کوه هزار مسجد واقع است.
این عارضه همواره به منزله یک دروازه ورودی به درون ایران و بسیار با اهمیت بوده است. در دو سوی دژ کلات دو دروازه اصلی به نام‌های دروازه ارغون شاه و دروازه یا دربند نفته واقع است.
وی با بیان اینکه «دربند نفته» در سمت شمال شرقی کلات نادر قرار دارد، افزود: از این دروازه ورود به نواحی جنوبی کشور ترکمنستان امکان پذیر است. در دوران درازی از تاریخ، اقوام متمدن ایران و آسیای میانه از این طریق با یکدیگر در ارتباط بوده‌اند و ورود اقوام مهاجم آسیای مرکزی به قلمرو ایران نیز به داخل ایران از همان طریق صورت می‌گرفته است. نقل قول وجود دارد که تیمور لنگ در 17 مرحله از دروازه نفته قصد ورود به ایران را داشته که موفق نشده است.
این پژوهشگر و باستان‌شناس خراسانی عنوان کرد: با توجه به موقعیت حساس و سوق الجیشی دژ کلات، طبیعی به نظر می‌رسد که در دروازه‌های ورودی کلات تاسیسات لازم به خصوص سازه‌های دفاعی از گذشته‌های دور احداث شده باشد. یکی از آن تاسیسات، سازه معماری جالبی است که بعد از دروازه بر بدنه شمال غرب و مشرف بر راه ارتباطی کلات به ترکمنستان ساخته شده است. آن سازه معماری سنگی که به «تخت دختر» شهرت یافته، بنایی است که به لحاظ ساختار گویا جهت اقامت و پاسداری گروهی قراول یا دیده‌بان و مدافع ساخته شده است.
وی ادامه داد: آن فضا به باور اهالی منطقه، سنگری است که سربازان نادرشاه افشار برای حفاظت از دروازه نفته در آن مستقر می‌شدند، اگر چه این گزاره نمی‌تواند ‌به دور از حقیقت باشد اما در ساختار معماری اولیه آن آثار و شواهدی موجود است که بیانگر احداث آن در زمانی پیش‌تر از دوران نادرشاه است، زیرا گذشته از پراکندگی قطعات سفال در محل متعلق به دوران تاریخی، فرم دیوارها و تیرکش‌های آن شباهت نزدیک به قلعه‌های شناسایی شده مربوط به دوران قبل از اسلام در منطقه دارد.
لباف خانیکی تصریح کرد: روزنه‌های مثلث شکل تعبیه شده بر دیوار جنوبی تخت دختر از نوع روزنه‌های مشابه بر دیوار «ارگ آق‌تپه» مربوط به دوران ساسانی در ترکمنستان است. آنچه از دور نمای تخت دختر به نظر می‌رسد، دیوار مرتفع سنگی با روزنه‌هایی بر بدنه آن است که مانند سدی در راستای شمال غرب و جنوب شرق حد فاصل دو برجستگی در دامنه کوه ساخته شده است.
وی اضافه کرد: بررسی آن سازه از نزدیک جزئیات بیشتری را آشکار می‌سازد. دیوار سد مانندی که از دور مشاهده می‌شود، توسط 2 برج با نقشه راست‌ گوشه و تقریبا مستطیل مانند برج‌های اشکانی شهر نیسا و برج‌های ساسانی کهن دژ نیشابور، در میان گرفته شده است. دیوار میانی از کف موجود تا بالاترین نقطه بیش از 8 متر ارتفاع و دو ردیف تیرکش دارد.
این پژوهشگر و باستان‌شناس خراسانی بیان کرد: در دیوارچینی آن سازه بر خلاف برج‌های دیگر کلات دقت زیادی صرف شده، سنگ‌ها قواره شده و در بلوک‌های مکعب مستطیل و منظم چیده شده‌اند. در برخی نقاط نمای بیرونی بقایای اندود گچ برجای مانده است. در امتداد شمال شرقی برج شرقی دیوار سنگی منظم دیگری کشیده شده که در نهایت با یک گوشه قائمه به شمال غرب برگشته و این فرضیه را تقویت می‌کند که در شمال تخت دختر مانند برج مشرف بر دروازه ارغون شاه حیاط نسبتا وسیعی وجود داشته است.
وی با اشاره به اینکه آن سازه معماری در مسیر سیلاب و عمق یک دره قرار گرفته و انباشت رسوبات هویت آن را با ابهام مواجه کرده است، خاطرنشان کرد: در چاله‌ای که حفاران غیرمجاز در پشت دیوار حفر کرده‌اند نشانه‌هایی آشکار شده که 3 طبقه بودن سازه را حکایت می‌کند و اندود گچ بر رویه داخلی دیوارها هم حاکی از اقامت و استقرار مدافعین در آن است.
لباف خانیکی گفت: آنچه اکنون قابل تشخیص است، عرصه آن سازه معماری با وسعت حدود 1600 متر مربع است. در گوشه جنوب غربی میان سرای تخت دختر اتاقی مربع در ابعاد 5.5 متر قابل تشخیص است. با توجه به نزدیکی آق‌تپه و نسا به کلات می‌توان فرض کرد که تخت دختر در دوره ساسانیان، با تاثیرپذیری از ارگ آق تپه یا حصار شهر نسا با برج‌های گوشه‌دار ساخته شده است.
وی افزود: در دروازه نفته تاسیسات دفاعی دیگری نیز ساخته شده که برج‌های دیده‌بانی نیمه خرابه بر دو سوی تنگه از آن جمله است. آن برج‌ها هم به لحاظ معماری بیشتر شباهت به برج‌های الحاقی تخت دختر دارند تا برج‌های دروازه ارغون شاه و ممکن است قدمت آن‌ها نیز به پیش از اسلام برسد.
این پژوهشگر و باستان‌شناس خراسانی اظهار کرد: در عمق تنگه نفته بقایای اندک دروازه آجری پل مانندی با پنج چشمه مانند دروازه ارغون شاه که از گزند سیل مصون مانده نیز قابل تشخیص است. «دروازه نفته» در 23 فروردین 1346 به شماره 664 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/669102/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تشدید بارش در 10 استان/ احتمال وقوع سیلاب

تشدید بارش‌ها در 10 استان؛ احتمال وقوع سیلاب!

آزادی 9 زندانی در مراسم پرچم گردانی حرم مطهر امام رضا(ع)

نجات یک شهروند از غرق شدن در سیلاب شاندیز توسط مردم

آبگرفتی شدید خیابان‌ نواب‌صفوی منتهی به حرم رضوی

محورهای مسدود خراسان رضوی اعلام شد

هواشناسی خراسان‌رضوی: میزان بارش‌ در برخی نقاط مشهد تا امشب به 50 میلیمتر می‌رسد

پل انقلاب مشهد بار دیگر زیر آب رفت!

حضور شهروندان با فرزندان خردسال در ارتفاعات بولوار نماز!

عکس/ بلایی که تگرک امروز مشهد سر خودروها آورد!

اختلال در سامانه صدور کارت امتحانات نهایی

فرماندار مشهد: تاکنون گزارشی از خسارت جانی در سیل امروز نداشته‌ایم

سیلاب در خیابان‌های باخرز

آزادی 9 نفر از زندانیان بیرجند به برکت حضور پرچم رضوی

ارائه آموزش‌های امدادی به مردم خراسان شمالی در دستور کار قرار گیرد

اخذ 1235 سند در راستای نهضت ملی مسکن و جوانی جمعیت در جاجرم

انتصابات در خراسان شمالی باید براساس شایستگی باشد

جشنواره آواها و نواها در بجنورد برگزار شد

فیلم‌های ارسالی از بارش شدید باران و سیل دوبـاره مشهد | مردم در خانه بمانند!

ببینید | بارش باران و تگرگ در مشهد

مجوز وزارت کشور به شهرداری مشهد برای تخریب دیوار‌ها و موانع عبور آب

فیلم | وضعیت پل ناصری در مشهد/ لطفا از تردد غیرضروری خودداری کنید

ببینید | شدت بارش باران در مشهد به اوج رسید

نمایی از قدرت سیل امـروز مشهد؛ یک خودرو را وسط بلوار بلند کرد و برد! | فیلم

فیلم| بارش 25 میلیمتری باران در مشهد ظرف نیم‌ساعت!

نجات کبوتران حرم امام رضا از باران سیل آسا | ویدئو

موتور پیک موتوری را سیل با خود برد | ویدئو

معابر مشهد با 30 دقیقه بارش سیلابی شد (+فیلم)

فیلم| بارش‌ در مشهد در 200 سال گذشته بی‌سابقه بوده است

1000 دانشجوی مشهدی به طرح پویش می‌پیوندند/ تحصیل 10 هزار مهارت‌جو در دانشکده‌های مهارت و کارآفرینی خراسان رضوی

ثبت 51 میلیمتر باران در ریوش کاشمر

فیلم| زیر آب رفتن بازار طبرسی مشهد!

فیلم| نجات یافتن یک شهروند از غرق شدن در سیلاب شاندیز توسط مردم

بارش 25 میلیمتر باران در مدت نیم ساعت در مشهد

عموم زیرگذرهای مشهد مسدود هستند

فیلم| نجات یک شهروند از غرق شدن در سیلاب شاندیز توسط مردم

افزایش ساعات سرویس‌دهی مترو و اتوبوسها در مشهد؛ شنبه 29 اردیبهشت

بارش 25 میلیمتر باران در مشهد ظرف نیم ساعت

(ویدئو) سیل در بلوار شهید ناصری مشهد خودرو را با خود بُرد

افزایش ساعات سرویس‌دهی مترو و اتوبوس‌ها در مشهد؛ شنبه 29 اردیبهشت

کاروان پیاده زائران سرخس در راه مشهد الرضا

ببینید | نجات دادان یک شهروند از غرق شدن در سیلاب شاندیز توسط مردم

تصاویر شدت بارش تگرگ در مشهد؛ سوراخ شدن سقف دارالقرآن حرم امام رضا

مشهد 3 روز پس از سیل

مردم وسط میدان بحران؛ نجات جان یک شهروند از غرق شدن در شاندیز | فیلم

(تصاویر) بارش شدید باران و آبگرفتگی در مشهد

سیلابی شدن معابر مشهد با وقوع بارش شدید همراه با تگرگ

فرماندار مشهد : تاکنون گزارشی از خسارت جانی در سیل امروز نداشته‌ایم

(ویدئو) فاضلاب خیابان هفت‌تیر مشهد پُر شد

نجات معجزه آسای یک شهروند از غرق شدن در سیلاب توسط مردم | ویدئو