پیام خراسان

آخرين مطالب

میهمان یک لقمه مادرپزی اجتماعي

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - بوی نان سنتی در فضا پیچیده است، چند قدمی جلوتر می‌رویم، گرماگرم هوا صورتمان را لمس می‌کند، اما این گرمای بهاری نیست، تنورها روشن شده و هُرم آتش آن در این خنکای بهاره بر تن ما نشسته است. عجب نان زرد و تازه‌ای! این بساط نان‌پزی نه در یک روستا برپا شده و نه در نانوایی شهری؛ اینجا حریم حرم امام رضا(ع) است و اهالی خونگرمی از سیرجان استان کرمان این فضا را برای خدمت به زائران و مجاوران حضرت مهیا کرده‌اند.
هفت تنور در کنار هم نصب شده و خانم و آقا با لباس‌های سفید و تمیز، مراحل کار را از تبدیل آرد تا نان شدن، پیش می‌برند. 

پیام خراسان

اینجا احساس خستگی نمی‌کنم
طاهره احدیت یکی از خانم‌هاست که از همان سال‌های نخست، همیشه همراه گروه بوده است. شمار تمام سفرهایی که در 57 سال عمرش به مشهد داشته را دارد. خودش می‌گوید تا به حال 37بار به مشهد آمده است. هم به عنوان زائر و هم مانند امروز به عنوان خادم. حالا هم لباس‌های سفیدش را پوشیده تا برای پخت نان آماده شود. او می‌گوید: «تمام سفرها را همراه موکب بوده‌ام. هرجا باشد و توفیق شود، همراهی می‌کنم. کار واقعاً سخت است اما در کربلا و مشهد هیچ سختی حس نمی‌کنم. من تنگی کانال نخاعی داشتم اما به کربلا رفتم و از امام حسین(ع) خواستم من را یاری کند تا شرمنده نشوم. پس از عمل هم به مشهد آمدم و خدا را شکر بدون هیچ مشکلی هر روز در پخت نان کمک می‌کنم».

پیام خراسان

صفای اینجا بیشتر است
اینجا با تجربه بزرگ‌ترها می‌چرخد و انرژی و نشاط جوانان هم چاشنی کار شده است. نفر بعدی که با او صحبت می‌کنم یکی از همین جوان‌ترهای جمع است. کارش جمع کردن نان‌های آماده شده است. آخرین باری که به مشهد آمده دو سال بیشتر نداشته و از آن زمان تا به حال 18 سال می‌گذرد. زینب محمودآبادی به این سفر آمده چون دوست داشته حضور در این فضا را تجربه کند؛ «نخستین بار است با مادرم همراه این کاروان آمده‌ام. دوست داشتم کار در این موکب را تجربه کنم. اما فکر نمی‌کردم این‌قدر تجربه خوبی باشد. اینجا جو خیلی خوبی دارد و همه هم‌کاروانی‌ها خوب و خوش‌برخورد هستند. با اینکه بار اولی‌ است که آمده‌ام اما بین آن‌ها اصلاً احساس غربت نمی‌کنم». خوش‌رویی و صمیمیتی که کلثوم حکمتی‌راد هم به آن اشاره دارد. او یکی از مشهدی‌هایی است که با این گروه همراه شده و حالا پای یکی از تنورها مشغول پخت نان است؛ «دوستی عمیقی میان خادمان این موکب است و روی خوشی با هم دارند. هیچ وقت چنین فضایی را تجربه نکرده بودم. اینجا همه خالصانه کار می‌کنند. آن‌ها حتی برای خواب و استراحت هم در همین موکب می‌مانند و از فضای داخلی مسجد که در اختیارشان قرار داده شده استفاده نمی‌کنند. می‌گویند عاشق این پرچم‌ها هستند و صفای اینجا بیشتر است».

پیام خراسان

نذر نان به نام مولا علی(ع)
پخت را که شروع می‌کنند اول از همه برای سلامتی امام زمان(عج) صلوات می‌فرستند و با توسلی به امام رضا(ع) اجازه می‌گیرند؛ صلواتی از طرف تمام کسانی که به هر نحوی یاری‌شان کردند و یا التماس دعا داشتند.
پای یکی از تنورها خانمی ایستاده و با دقت مشغول بررسی نان‌هاست. مانند بقیه خانم‌های گروه لباس یکدست سفیدی به تن دارد؛ «آقا به ما افتخار دادند که در جوارشان برای زائرانشان نان بپزیم». این نخستین جملاتی است که صغری حجتی می‌گوید. او ادامه می‌دهد: «شوهرم بیماری بسیار سختی داشت و من چندین سال پرستاری‌اش را کردم. بعد از آنکه شفایش را از امام رضا(ع) گرفت، گفت در حالت احتضار کسی به او گفته مزد من نانوایی علی(ع) است. آن موقع متوجه منظورش نشدیم تا اینکه چند سال بعد با این گروه آشنا شدم».
صغری خانم تقریباً همه سفرها را با موکب سیدالشهدا(ع) همراه بوده و هرجا رفته با بقیه خانم‌ها عطر دلنشین این نان محلی را به راه انداخته است؛ نانی که نام خاصی هم دارد؛ «نان مادر پزی». این نان خوشمزه را خانم‌های کرمانی در تنورهای سنتی دایره‌ای از جنس آهن می‌پزند. اما این یک نان معمولی نیست و با 10نوع داروی گیاهی و... مغذی شده است. مثلاً کنجد برای قوت بیشتر، سیاه دانه برای از بین بردن تأثیر نشاسته، زعفران برای رنگ بهتر و شنبلیله برای عطر و طعم بیشتر به آن اضافه شده است.

پیام خراسان

میهمانانی که میزبان شده‌اند
وارد موکب که می‌شوم، سراغ مسئول گروه را از بقیه می‌گیرم. اشاره همه به یک نفر است؛ حاج علی. نامی که همه همشهری‌هایش او را با آن می‌شناسند. البته نام کاملش علی باسفهرجانی است اما خودش می‌گوید به سیرجانی معروف است. چند روزی است که او و هم‌ولایتی‌هایش میهمان مشهدالرضا(ع) شده‌اند. البته میهمانانی که حالا خودشان به نوعی میزبان‌اند و با نانی که در موکب سیدالشهدا(ع) می‌پزند، از زائران علی بن موسی الرضا(ع) پذیرایی می‌کنند. حاج علی برایم تعریف می‌کند که همراه 40 نفر آقا و 80 نفر خانم در این موکب مشغول خدمت هستند و می‌گوید: «ما از روز دوم دهه کرامت در خدمت زائران آقا علی بن موسی‌الرضا(ع) هستیم و ان‌شاءالله تا یک روز پس از میلاد در اینجا می‌مانیم. در این موکب دو نوبت پخت نان داریم. در نوبت اول، پیش از ساعت 2 شب آماده‌سازی خمیر را شروع می‌کنیم و پخت نان را بعد از نماز تا ساعت 11 صبح ادامه می‌دهیم. 
در نوبت دوم هم از ساعت 15 تا حدود 9 شب پخت نان داریم». اما این نان‌های خوش‌عطر و طعم اینجا توزیع نمی‌شود و برکتی می‌شود در موکب‌های دیگر؛ «اینجا فقط محل پخت نان‌هاست. نان‌های پخته شده به موکب‌های اطراف حرم مطهر مانند مواکب امام رضا(ع)، اصفهانی‌ها، همدانی‌ها و... می‌رسد تا بین مردم توزیع شود». گوشه‌ای از موکب پشته پشته کیسه‌های زرد رنگی روی هم تلمبار شده است. کیسه‌هایی که قرار است برای پخت روزانه 4هزار نان استفاده شود. آقای سیرجانی خودش هم یکی از بانیان مهم این موکب است و ظاهراً سالانه بخشی از درآمد حاصل از کارش را برای خرید آرد و بقیه مایحتاج این کار اختصاص داده است. او درباره همراهی همشهریانش نیز می‌گوید: «تمام هزینه‌ها توسط همین خادمان موکب و بعضی خیران سیرجانی تأمین شده است. البته چند نفری هم از شهرهای مشهد، قم، فریمان و شهرهای اطراف سیرجان آمده‌اند که هم برای تأمین هزینه‌ها و هم برای کمک در پخت نان پای کار هستند».

پیام خراسان

موکبی برای همه ایام سال
خادمان موکب سیدالشهدا(ع) این همه دم و دستگاه و اسباب و وسایل پخت نان را هرجا که می‌روند، با خود می‌برند. آن‌ها فقط به مشهد نمی‌آیند و تقریباً تمام سال را در سفرند. وفات حضرت معصومه(س) در قم، ایام اربعین در کربلا، آغاز امامت امام زمان(عج) و نیمه شعبان در جمکران، کل ماه رمضان در سیرجان و پنجشنبه‌های هر هفته را هم در مهدیه سیرجان، صلواتی نان می‌پزند. حاج علی خاطره‌ای هم از یکی از سفرهای خادمان موکب سیدالشهدا(ع) نقل می‌کند: «در یکی از سفرهایی که در ایام اربعین داشتم، فرماندار کربلا به دیدن موکب آمد. با دیدن خانم‌های سفیدپوش داخل موکب به گریه افتاد. چند دقیقه بعد که آرام شد علت را پرسیدیم و گفت: ناخودآگاه لحظه‌ای خیال کردم اینجا مسجدالحرام است و همه این خانم‌ها محرم‌اند». این گروه از 14سال پیش هرسال به مشهد هم می‌آیند. او در این‌باره می‌گوید: «نخستین بار سال 90 به مشهد آمدیم و چهار سال اول را در ایستگاه شماره یک منزل‌آباد بودیم. آن‌ سال‌ها با موکب کرمانی‌ها همکاری داشتیم و برای ایام شهادت آقا می‌آمدیم. اما از سال94 که موکب سیدالشهدا(ع) را راه‌اندازی کردیم هر سال در ایام ولادت امام رضا(ع) در مشهد موکب داریم. از خدا خواستیم این توفیق را به همه بدهد و پخت نان در حرم حضرت زینب(س) و حضرت رقیه(س) را نیز نصیبمان کند». البته آن‌ها همکاری با موکب کرمانی‌ها را از سال83 و در همان شهر شروع کردند و حالا موکبی مستقل را به راه انداخته‌اند. به گفته آقای سیرجانی، این موکب‌ در شهرهای مختلف، سالانه 45تن آرد را به نیت سلامتی صاحب‌الزمان(عج) تبدیل به نان صلواتی می‌کند. 

پیام خراسان

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/678761/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آمادگی کامل تیم‌های دامپزشکی خراسان جنوبی برای نظارت بر ذبح دام ویژه عید قربان

نماز عید قربان در خراسان‌شمالی اقامه شد

اقامه نماز عید سعید قربان در گوشه و کنار استان اصفهان

استاد دانشگاه: مصرف خودسرانه آنتی‌بیوتیک‌ها عوارض زیادی دارد

انهدام باند سارقان محتویات خودرو با 30 فقره سرقت درشیروان

نگاهی به مزرعه به بار نشسته گندم در بستان آباد + فیلم

200 پایگاه آماده جمع آوری خیرات و نذورات مردم خیر و نیکوکار خراسان شمالی

کتاب‌های خودیاری فلسفی: ابزاری برای تحمیق توده‌ها یا همان رسالت همیشگی فلسفه؟

انسداد محور سرخه سمنان در اثر سیل/ بازگشایی محور تهران مشهد

برگزاری مراسم دعای روز عرفه در کاشمر

قاضی‌زاده هاشمی: مصمم به حمایت از قانون افراد دارای معلولیت هستیم

برگزاری مراسم دعای عرفه در گلزار شهدای گمنام بهشت رضا(ع) مشهد

حجت الله فرهادی رئیس ستاد مردمی انتخاباتی ایثار قاضی‌زاده شد

آتش‌سوزی جنگل‌های رستم مهار شده است

دلیل ورشکستگی هپکو بعد از خصوصی سازی به روایت جلیلی و دانش جعفری

برخورد 2 خودرو سواری در جاده اسفراین یک فوتی و 2 مصدوم برجا گذاشت

فیلم| مراسم دعای روز عرفه در بجنورد

کریستین اریکسن: این بار در یورو، داستان من بسیار متفاوت از دوره قبلی خواهد بود

ستاد انتخاباتی پزشکیان در خراسان جنوبی فعال شد

عکس| مدیرعامل پرسپولیس در حال زیارت حرم امام حسین (ع)

رئیس ستاد قاضی‌زاده‌هاشمی در بوشهر منصوب شد

واکنش جنجالی همسر روناک یونسی به ماجرای طلاقش

خادم خانواده ایثار؛ از فریمان تا پاستور

جلیلی:١١ سال مطالعه کردم و کتاب های زیادی خواندم /جلیلی چه وعده‌ای داد؟

آخرین اظهار نظر درباره‌ی زمان واریز معوقات فروردین بازنشستگان کارگری

یوسفی برای چهارسال سکاندار هیئت شمشیربازی استان شد

قاضی‌زاده هاشمی: خود را مصمم به اجرای کامل قانون حمایت از افراد دارای معلولیت می‌دانم

مراسم پر فیض دعای عرفه در پارک ملت مشهد

لیز خوردن موتورسیکلت که منجر به تصادف 2خودرو در مشهد شد (فیلم)

دعای عرفه در حسینه جماران بیرجند

مستند تبلیغاتی امیرحسین قاضی زاده هاشمی

افتتاح ستاد مسعود پزشکیان در خراسان شمالی

معمای کودکی رونالدو؛ هم تیمی ها جا ماندند، خودش پرده از راز برداشت! / زیرنویس فارسی

وعده جدید قاضی‌زاده هاشمی؛ این بار مسکن

فعال شدن جایگاه‌های عرضه دام در پایتخت

آمادگی شهرداری همدان برای رفع مشکلات کوی فردوس

نور امید در نقطه ی صِفر مرزی در سربیشه

شانزدهمین بسته انتخاباتی خبرگزاری صداو سیمای خراسان جنوبی

کوچک‌ترین خلل در روند برگزاری انتخابات، جبران ناپذیر است

قاضی‌زاده هاشمی: کم‌کردن شکاف درآمد و هزینه از اهداف دولت خانواده است

ببینید | فیلم کامل مستند انتخاباتی سید امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی

رای سبز قاضی استهبان برای متخلف محیط زیست

برای اولین بار در تاریخ؛ گلزنی دو بازیکن از اینتر با پیراهن ایتالیا در یک بازی از جام ملت‌های اروپا

بازسازی جنایت سیاه در مشهد

قضاوت داوران ایرانی برای اولین بار در هندبال ساحلی قهرمانی جهان

موتورسوار ایرانی برای نخستین‌بار قهرمان «سوپربایک» لیگ روسیه شد

افزایش 37 درصدی قیمت دام در آستانه عید قربان

برگزاری مراسم پر فیض دعای عرفه در شهر‌های خراسان رضوی

در حاشیه برگزاری جشن گلریزان گود زورخانه ذوالفقار فردوس: سید مهدی علیپرست به عنوان رئیس هیات ورزشهای پهلوانی و زورخانه ای شهرستان فردوس منصوب شد.

13 هزار میلیارد ریال در حساب دستگاه های اجرایی خراسان جنوبی است