پیام خراسان

آخرين مطالب

فرزند بیشتر، مغز والدین را جوان‌تر می‌کند یا پیرتر؟ علمي

فرزند بیشتر، مغز والدین را جوان‌تر می‌کند یا پیرتر؟
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که فرزندپروری مزایای شگفت‌انگیزی دارد که می‌تواند با تغییرات معمول مرتبط با افزایش سن در عملکرد مغز مقابله کند و از مغز در برابر پیری محافظت کند.

همه استرس، خستگی و مسئولیت‌هایی که بزرگ کردن فرزند به همراه دارد، می‌تواند باعث شود والدین احساس کنند که یک دهه یا بیشتر به سنشان اضافه شده است. اما بر اساس یک مطالعه جدید پدر و مادر شدن از مغز در برابر فرایند پیری محافظت می‌کند، به ویژه اگر چند فرزند داشته باشید.
محققان با استفاده از اسکن مغزی نزدیک به 38 هزار بزرگسال از بانک اطلاعات زیستی بریتانیا (UK Biobank) دریافتند که داشتن فرزندان بیشتر با افزایش اتصال در سراسر مغز مرتبط است، به‌ویژه در شبکه‌هایی که مسئول حرکت و احساسات بدنی هستند. این‌ها همان شبکه‌هایی هستند که با افزایش سن دچار کاهش اتصال می‌شوند، بنابراین فرزندپروری ممکن است در برابر روند پیری و این کاهش اتصالات، محافظت ایجاد کند.
آورام هولمز، استاد روانپزشکی در دانشکده پزشکی راتگرز، در این باره می‌گوید: «مناطقی که در اثر افزایش سن دچار کاهش در ارتباطات عملکردی می‌شوند، همان مناطقی هستند که در والدین دارای فرزندان بیشتر، افزایش اتصال نشان می‌دهند.»
این تیم تحقیقاتی، که شامل دانشمندانی از دانشگاه ییل و مؤسسات دیگر بود، اسکن‌های مغزی 19,964 زن و 17,607 مرد بین 40 تا 70 سال را تجزیه‌وتحلیل کرد.
تأثیر ماندگار فرزندپروری بر مغز با داشتن فرزندان بیشتر
اگرچه مدت‌هاست مشخص شده که بارداری تغییرات موقتی در بدن و مغز زنان ایجاد می‌کند، اما این تحقیق نشان می‌دهد که تجربه فرزندپروری می‌تواند تأثیرات ماندگاری بر عملکرد مغزی هم در مادران و هم در پدران داشته باشد.
هولمز می‌گوید: «به نظر می‌رسد که نه فقط بارداری بلکه محیط مراقبتی نیز در این تغییرات نقش دارد، زیرا این اثرات را هم در مادران و هم در پدران مشاهده می‌کنیم.»
دانشمندان سال‌هاست که نحوه تغییر مغز با افزایش سن را مطالعه می‌کنند. معمولاً با افزایش سن، ارتباطات درون شبکه‌های حسی و حرکتی کاهش می‌یابد، با این حال، محققان مشاهده کردند که والدینی که فرزندان بیشتری دارند، الگوی مخالفی را نشان می‌دهند، یعنی اتصال، به‌ویژه در شبکه حرکتی و حسی آن‌ها که مسئول پردازش احساسات بدنی و حرکتی است، افزایش می‌یابد.
اثر فرزندپروری بر مغز به‌صورت تجمعی ظاهر می‌شود، یعنی هرچه تعداد فرزندان بیشتر باشد، این تفاوت‌های مغزی قوی‌تر می‌شوند. این موضوع نشان می‌دهد که فرزندپروری و نه صرفاً پدر یا مادر بودن می‌تواند مسیر پیری مغز را تغییر دهد.
فرزندپروری، یک دوره تحولی کلیدی در زندگی
این یافته‌ها، که در مجله آکادمی ملی علوم (PNAS) منتشر شده‌اند، شواهد بیشتری ارائه می‌دهند که نشان می‌دهد والدین شدن فقط یک نقش موقت نیست، بلکه یک تغییر بزرگ در زندگی است که تأثیرات بیولوژیکی ماندگاری دارد.
همان‌طور که نوجوانی و پیری به‌عنوان دوره‌های کلیدی رشد در نظر گرفته می‌شوند، به نظر می‌رسد فرزندپروری نیز یکی از این دوره‌های تحولی مهم باشد که در آن مغز قابلیت انعطاف‌پذیری بالایی دارد و می‌تواند اتصالات جدیدی ایجاد کند.
ارتباطات اجتماعی بیشتر، قدرت بدنی بالاتر
جالب اینجاست که محققان دریافتند داشتن فرزندان بیشتر با افزایش ارتباطات اجتماعی نیز همراه است. والدینی که تعداد بیشتری فرزند دارند، گزارش کردند که روابط اجتماعی قوی‌تری دارند، توانایی بیشتری در اعتماد به دیگران دارند و دیدار و مراوده بیشتری با دوستان و خانواده دارند.
به‌طور خاص، در میان مردان، داشتن فرزندان بیشتر با افزایش قدرت دست مرتبط بود، شاخصی که نشان‌دهنده سلامت مغز و توانایی استقلال در دوران سالمندی است.
آیا فرزندپروری ارزش همه این خستگی‌ها و چالش‌ها را دارد؟
این یافته‌ها باورهای رایج درباره استرس و فرسودگی ناشی از فرزندپروری را به چالش می‌کشند. در حالی که بسیاری از افراد تصور می‌کنند که داشتن فرزند تنها فشار و خستگی به همراه دارد، این تحقیق نشان می‌دهد که والدین شدن ممکن است از طریق افزایش فعالیت بدنی، تعاملات اجتماعی و تحریک شناختی، مغز را تقویت کند.
محققان توضیحات متعددی برای این اثر ارائه می‌دهند: نخست آنکه فرزندپروری یک فرایند حسی-حرکتی بسیار فعال است، نگه داشتن، تکان دادن و غذا دادن به کودک، سیستم‌های حسی مختلفی را درگیر می‌کند. این موضوع می‌تواند توضیح دهد که چرا در والدین، افزایش اتصال در مناطق حسی و حرکتی مغز مشاهده شده است.
همچنین والدین به‌طور مداوم در حال پردازش نشانه‌های غیرکلامی از کودکان خود هستند، این فرایند می‌تواند به‌مرور زمان، شبکه‌های حسی، بصری، لمسی و شنوایی را تقویت کند و از کاهش فرآیند شناختی مرتبط با افزایش سن جلوگیری کند.
والد بودن یا نبودن؛ مراقبت از دیگران می‌تواند کلید ماجرا باشد
نکته مهم این است که این مطالعه نشان نمی‌دهد که افراد بدون فرزند در موقعیت نامناسبی قرار دارند یا داشتن فرزند را تنها راه حفظ سلامت مغز نمی‌داند، بلکه عوامل متعددی از جمله تحصیلات، فعالیت بدنی، رژیم غذایی و تعاملات اجتماعی نیز بر روند پیری مغز تأثیر می‌گذارند.
بنابراین نتایج این پژوهش بر اهمیت فرآیند مراقبت از دیگران و تاثیر آن بر رشد عصبی تأکید دارد، یافته‌ای که ممکن است فراتر از والدین بیولوژیکی باشد و والدین فرزندخوانده، پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها و سایر افرادی که نقش مراقبتی از دیگران دارند را نیز شامل شود. به نظر می‌رسد که تجربه مشترک مراقبت و پرورش دیگران عامل کلیدی در این تغییرات مغزی باشد.
هولمز در این باره می‌گوید: «اگر آنچه که ما مشاهده کرده‌ایم، بیانگر تعاملات اجتماعی بیشتر و حمایت اجتماعی باشد که در نتیجه داشتن فرزندان بیشتر در زندگی ایجاد می‌شود، پس این بدان معناست که می‌توانیم از همان فرآیندها در سایر موارد به جز فرزندپروری نیز بهره ببریم.»

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/829906/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فابرگاس بین دو نیمه پیشنهاد داد، لکنت زبان گرفتم!

دیگر نباید روی ایستگاهی از اینتر گل بخوریم!

یامال مثل مسی بارسا را به دوش می‌کشد

تورام: یامال سومین بازیکن دنیاست، نه اولی!

هشدار به فلیک؛ با این دفاع نمی‌شود قهرمان سی‌ال شد!

اشتباه برداشت کردید، توخل‌ جاسوس آلمان نیست!

از یحیی تا ژسوس؛ کولیبالی‌ها بلای جان شدند!

تغییر موضع پاریس؛ کاپیتان فروشی است

اعتراض استقلال به زمان برگزاری دیدار حذفی

رکورد تاریخی مسی در لیگ قهرمانان شکسته شد

آخرین شایعات نقل و انتقالاتی پرسپولیس

نصب کتیبه‌های ولادت امام هشتم در حرم مطهر رضوی

پایان مسابقات مهارت آموزی پسران مقطع متوسط اول پسران در رشته ورزشی بسکتبال

«اِد شیرن» در تسخیر ایرانی‌ها: موج میلیونی مخاطبان اینستاگرام

باید بنیان‌های اقتصاد خراسان شمالی تقویت شود

قیمت میوه و تره بار 11 اردیبهشت 1404

نگرانی از پدیده زوال بلوط طی فصل بهار و تابستان در جنگل‌های لرستان

زلزله در مشهد 2 مصدوم بر جا گذاشت – آفتاب نو | اخبار ورزشی

آیت‌الله کاظم صدیقی خطیب این هفته نماز جمعه تهران

سکوت سنگین در بازار خودرو؛ قیمت‌ها در سراشیبی

بروز سالانه 67 هزار نفر معلولیت بر اثر تصادفات جاده‌ای و رانندگی

جنگ رئال، بارسا و بایرن برای شاگرد ممتاز ژابی آلونسو

بدون این دو نفر چه بلایی سر رئال می‌آمد!

زلزله 5 ریشتری در رُشتخوار؛ خراسان رضوی لرزید

جاده‌های شمالی خراسان رضوی بارانی و لغزنده است

آهنگ «زمان» با صدای سیامک عباسی

افزایش نرخ معلولیت در خراسان جنوبی

قول‌های رئیس بهزیستی کشور برای کمک به مددجویان بهزیستی خراسان جنوبی

افزایش 29 درصدی مشارکت‌های مردمی در خراسان جنوبی

ایجاد اشتغال برای 15 هزار نفر از افراد تحت پوشش بهزیستی خراسان‌جنوبی

پاسداشت بیش از 70 شهید روحانی و طلبه خراسان جنوبی؛ یادی از شهید خدمت

رگبار و تگرگ بخش‌هایی از خراسان شمالی را در بر می‌گیرد

راز پیچیده قتل زن جوان فاش شد

3 مصدوم و خسارت‌های جزئی در روستاها در پی زمین لرزه رشتخوار

هوای مشهد قابل قبول است

زلزله در رشتخوار

زخم های کهنه و وعده های بر زمین مانده محله شهید آوینی مشهد

زمین لرزه 5 ریشتری رشتخوار را لرزاند+ جزئیات

واکنش سازمان هواپیمایی درباره افزایش بی‌ضابطه قیمت پرواز تهران- مشهد: با متخلفان برخورد قانونی می‌کنیم

تولید 86 مستند، نماهنگ و انیمیشن در کنگره شهدای کهگیلویه و بویراحمد

نامگذاری معابر به نام شهدا، راهی برای ترویج فرهنگ ایثار

تاکید مدیر کل بنیاد مازندران بر ترویج فرهنگ جهاد، ایثار و شهادت

وضعیت عجیب قیمت شکر؛ تحولات بازار کالاهای اساسی

رئال و نصف اروپا به‌دنبال الماس جدید آرژانتینی

19 نفر حین فرار از زلزله در 5 شهرستان خراسان رضوی مصدوم شدند

دیدار غیرمنتظره مجری مشهور با ستاره رپ!

بستر اشتغال 150هزار نفر مددجوی بهزیستی در خراسان جنوبی فراهم می‌شود

راه اندازی 705 هیئت امنای مردمی برای ایجاد 705 مدرسه جدید در استان

اسطوره نیوکسل در خیابان گیتار می‌‌زند!

صنعتگران و کارگران، سرمایه‌های ارزشمند استان هستند