پیام خراسان

آخرين مطالب

حماسه نُت‌ها در دل میدان فرهنگي

حماسه نُت‌ها در دل میدان
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - تسنیم / آلبوم موسیقی بی‌کلام «سیدالامه» که با هنرمندی کارن همایونفر خلق شد، با نت‌هایی که غم و حماسه را توامان قاب می‌گرفت، به نغمه‌ی جمعیِ تمامِ دوست‌دارانِ دبیرکل شهید حزب‌‍الله تبدیل شد.
سال‌هاست در تقویم کشور روز شهادت سیدمرتضی آوینی به نام «روز هنر انقلاب اسلامی» نامگذاری شده است اما سنت برگزاری «هفته هنر انقلاب اسلامی» و معرفی «چهره سال هنر انقلاب» امسال وارد دومین دهه‌ی حیات خود می‌شود و این یعنی، انتخاب چهره سال، یک سنتِ به نسبت تازه در زیست‌بوم هنر انقلاب است. از سال 1393 و معرفی استاد مرتضی سرهنگی به عنوان چهره سال هنر انقلاب تا سال 1402 و انتخاب استاد مسعود نجابتی، ده هنرمند انقلابی مفتخر به کسب «تندیس انتظار» و رسیدن به عنوان «چهره سال هنر انقلاب» شده‌اند. از این ده هنرمند، چهار نفر از اهالی هنرهای تجسمی بوده‌اند تا سهم این عرصه‌ی هنری در میان برگزیدگان چهره سال هنر انقلاب، بیش از سایر عرصه‌ها باشد. سه نویسنده و یک شاعر هم پرچم اهالی ادبیات فارسی را در میان برگزیدگان این عنوان بالا نگه داشته‌اند و دو نفر از سینماگران انقلابی هم، نماینده اهالی هنرهای تصویری در میان چهره‌های هنر انقلاب هستند. انتخاب یازدهم اما فهرستِ عرصه‌های هنریِ صاحبِ این عنوان را توسعه داد تا پس از یک دهه، برای نخستین‌بار یک موسیقی‌دان به عنوان «چهره سال هنر انقلاب» معرفی شود. انتخاب «کارن همایونفر» البته از جهات متنوع بیشتری هم، یک انتخاب متفاوت برای هنر انقلاب اسلامی بود؛ یک انتخاب غافلگیرکننده.
بازار


از جهان هنر، برای آرمان‌های انقلاب
کارن همایونفر، متولد 1347 است، از 26 سالگی وارد دنیای حرفه‌ایِ سینما شده و تا امروز موسیقی متن بیش از 120 فیلم سینمایی و سریال را خلق کرده است. کارنامه کاری همایونفر، متنوع است و سابقه همکاری با بسیاری از کارگردانان مشهور سینمای ایران در میان فعالیت‌های او دیده می‌شود. از عبدالرضا کاهانی و وحید جلیلوند و پوران درخشنده، تا ناصر تقوایی و پیمان معادی و مسعود کیمیایی. اما نام همایونفر در یک دهه اخیر بیش از هر سینماگر دیگری با ابراهیم حاتمی‌کیا گره خورده است. حاتمی‌کیا برای تمام چهار فیلمی که از ابتدای دهه 90 تاکنون روانه پرده سینماها کرده، سراغ همایونفر رفته و نتیجه همکاری این دو هنرمند؛ خلق قطعات درخشان موسیقی متن «بادیگارد» است که با گذشت حدود ده سال، هنوز در حافظه مردم ایران می‌درخشد. و البته تداوم این همکاری، موسیقی متن جذاب «به وقت شام» و بعد «خروج» و این روزها «موسی کلیم‌الله» را رقم زده است تا ترکیب همایونفر-حاتمی‌کیا به یک ترکیب برنده در خلق موسیقی فیلم‌های ماندگار برای سینمای ایران تبدیل شود. همایونفر در سال‌های اخیر تلاش کرده تا با زبان پیچیده‌ی نُت‌های موسیقی، راوی «هنر متعهد» باشد و به فیلم‌هایی که جلوه‌ای از دغدغه‌های ملی و انقلابی دارند، رنگ و لعاب بدهد. این یعنی کارن همایونفر با انتخابی آگاهانه و از پسِ یک تجربه حرفه‌ایِ طولانی و موفق، اراده کرده تا هنرمندی در مسیر آرمان‌های والای انقلاب اسلامی باشد؛ یک آهنگساز حرفه‌ای، توانمند و درجه‌یک که دغدغه‌های شریف و انسانی‌اش، منجر به خلق آثاری شده که در سپهر هنر انقلاب اسلامی، درخشان است.


هنر در میدان
شهادت سیدحسن نصرالله در پاییز 1403 یکی از تلخ‌ترین اتفاقات سال بود؛ رخدادی سهمگین که دل‌های زیادی را شکست و غمی متراکم را در تمام جبهه مقاومت رقم زد. ترجمه‌ی این غمِ بزرگ به زبان هنر و پیونددادنش با حماسه‌ی زندگی این سیدِ شهید، کاری دشوار بود که بسیاری از هنرمندان برای تحقق آن، آستین همت بالا زدند. بسیاری از گرافیست‌ها به خلق پوسترهایی با محوریت زندگی شهید نصرالله دست زدند؛ شماری از نقاشانِ درجه‌یکِ ایرانی، به یاد سیدحسن نصرالله دست به قلم بردند؛ شاعرانی پرشمار برای او سرودند و نویسندگانی برایش نوشتند. در این میان اما «موسیقی» به ذوق و قریحه‌ی هنرمندی کاربلد و حرفه‌‎ای، جورِ دیگری به میدان آمد. آلبوم موسیقی بی‌کلام «سیدالامه» با نت‌هایی که غم و حماسه را توامان قاب می‌گرفت، به نغمه‌ی جمعیِ تمامِ دوست‌دارانِ دبیرکل شهید حزب‌‍الله تبدیل شد و نشست در قلبِ عاشقانِ او در ایران و لبنان و فلسطین و عراق و سوریه و جای‌جایِ جغرافیای بدون مرز مقاومت. کارن همایونفر در «سید الامه» هنرش را به شکلی غافلگیرکننده و رشک‌برانگیز به میدانِ جبهه مقاومت آورد، از زخمِ زبان‌ها نهراسید و برای سیدحسن نصرالله، مردی که حافظ صلح بود و پاسدارِ امنیت، شعری شیرین به زبانِ نت‌های موسیقی سرود. این ورودِ آگاهانه و متین به «میدان»، همایونفر را به شایسته‌ترین گزینه برای کسب عنوان «چهره سال 1403 هنر انقلاب اسلامی» تبدیل کرد.

پیام خراسان

یک انتخاب نمادین
انتخاب «چهره سال هنر انقلاب» در تمام این سال‌ها مورد انتقاد برخی کنشگران هنری قرار داشته؛ کسانی که معتقدند این، یک جایزه «محفلی» و محدود به هنرمندانِ مرتبط با یک یا چند سازمان خاص است. اگرچه مثالِ نقضِ این ادعا چندبار و در جریان انتخاب چهره‌هایی همچون مجید مجیدی، ابراهیم حاتمی‌کیا و حسن روح‌الامین نمایان شد اما انتخاب «کارن همایونفر» شاید بیش از تمامِ انتخاب‌های قبلی، شاهدمثالی بر گستردگی، تنوع و تکثرِ جایزه هنر انقلاب اسلامی باشد. این جایزه که با رای و نظر جمعی از هنرمندان و خبرگان هنر انقلاب اعطا می‌شود، امسال به هنرمندی تعلق گرفت که خاستگاهش، تفاوت و تمایزی جدی با برخی از منتخبان قبلی این عنوان داشت. یازدهمین انتخاب «چهره سال هنر انقلاب» یک نماد بود؛ نشانه‌ای از اینکه دایره‌ی هنر انقلاب از آن‌چه برخی تصور می‌کنند بزرگتر است و هر هنرمندی که هنرش را برای آرمان‌های والای انقلاب اسلامی به میدان بیاورد، مستقل از خاستگاه هنری‌اش، می‌تواند برنده‌ی «تندیس انتظار» باشد و به کسب افتخارِ «چهره سال هنر انقلاب اسلامی» برسد. فهرست یازده برگزیده‌ی «چهره سال هنر انقلاب» از ابتدا تاکنون، هم میزبان هنرمندانی است که تمام یا بخش زیادی از عمر حرفه‌ای خود را در حوزه هنری انقلاب اسلامی سپری کرده‌اند، هم هنرمندانی که در مقاطعی خاص و کوتاه با این نهاد انقلابی همکاری کرده‌اند و هم هنرمندانی که تاکنون سابقه همکاری با حوزه هنری را نداشته‌اند. این یعنی همانطور که حوزه هنری «خانه هنر انقلاب» است نه یک محفل و گعده خاص در دل هنر انقلاب، جایزه «چهره سال هنر انقلاب» هم نه محدود به یک سازمان و محفل، بلکه متعلق به تمام «زیست‌بوم هنر انقلاب اسلامی» است.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/858002/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصاویر؛ تهران عصر قاجار؛ از باغ فردوس تا مغازه خواربارفروشی

پیام مدیرعامل شرکت مجتمع فولاد خراسان به مناسبت فرا رسیدن روز کارگر

برگزاری سی‌وسومین مرحله اردوی راهیان پیشرفت در شرکت فولاد سنگان

فرمانده کل سپاه: خط راه‌آهن چابهار – زاهدان یک دستاورد ملی است.

دبل‌هت‌تریک قهرمانی تیم زنان چلسی در لیگ برتر!

5 نفر در واژگونی خودرو پراید در محور تربت جام به فریمان مصدوم شدند

باستونی: یامال بهترین بازیکن دنیاست!

میختاریان: تا آخر عمر حسرت گلم به بارسا را می‌خورم!

رافینیا: خیلی ریسک کردیم ولی صعود می‌کنیم

الحدیده یمن بار دیگر هدف حمله جنگنده‌های آمریکایی قرار گرفت

باشگاه پرسپولیس: محرومیت پیروانی را فورا لغو کنید

رافینیا و یک ضربه دیدنی؛ بارسلونا 3-3 اینتر

بهترین بازیکن بارسا-اینتر قبل از پایان مشخص شد!

بارسا 3-3 اینتر؛ فینالیست در سن‌سیرو مشخص می شود

گل سوم بارسلونا به اینتر توسط رافینیا

اعتراض شدید پرسپولیس به تشدید محرومیت پیروانی

موقعیت خوب برای طارمی؛ بارسلونا 3-3 اینتر

بحران برق در اسپانیا؛ بارسلونا 3-3 اینتر

خراسان رضوی، پیشگام در تحقق نهضت توسعه عدالت آموزشی با مشارکت مردمی است

گل اول اینتر به بارسلونا توسط مارکوس تورام

حسرت و ناراحتی کریستیانو رونالدو پس از ناکامی النصر از صعود به فینال لیگ نخبگان آسیا

پلیس مانع درگیری هواداران بارسلونا و اینتر!

گل دوم اینتر به بارسلونا توسط دنزل دومفریس

گل اول بارسلونا به اینتر توسط لامین یامال

چه تکنیک نابی داره یامال؛ بارسلونا 1-2 اینتر

بدبیاری فلیک در نیمه اول؛ کنده مصدوم شد!

گل دوم بارسلونا توسط فران تورس در دقیقه 38

گل سوم اینتر به بارسلونا توسط دنزل دومفریس

تمجید هالند از یامال؛ پسر، تو فوق‌العاده‌ای!

کاوازاکی حریف الاهلی در فینال لیگ نخبگان شد؛ رونالدو و النصر عاجز از صعود به دیدار نهایی

گام نخست تحول در سوادآموزی، تغییر نگرش مدیران است

تحول در آموزش متوسطه با محوریت مهارت‌آموزی، یادگیری مادام‌العمر و پیوند با سند تحول بنیادین محقق می شود

ملودی ماندگار و آرامش بخش فیلم «گلادیاتور» با پیانو

حج و زیارت درمورد دریافت ارز مسافری اطلاعیه ای داد

روایت عجیب از درس خواندن یک فوتبالیست: کتاب ندارم!

ترانه «بگو به باران» را از چارتار بشنوید

تحقیرمان می‌کنید ولی تاتنهام قهرمان اروپا می‌شود

گل اول کاوازاکی به النصر توسط ایتو

گل اول النصر به کاوازاکی توسط سادیو مانه

گل دوم کاوازاکی به النصر توسط اوزکی

فرصت 45 دقیقه‌ای رونالدو برای فرار از حذف

پدر ستاره لیورپول لو داد: تمدید نزدیک است!‏

تصمیم جدی رودریگو؛ جدایی تابستانی از رئال!

ترکیب اینتر برابر بارسا: تورام فیکس، طارمی نیمکت!

گل سوم کاوازاکی به النصر توسط  آکیهیرو لناگا

گل دوم النصر به کاوازاکی توسط آیمن یحیی

بوژوویچ: سرقت نکردم، اجازه خداحافظی می‌دادید!

برچسب غیرقابل فروش روی ستاره خاموش پرسپولیس

ماتزاری و استقلال، ماراتن دوباره آغاز شد!

پایان کار شاه‌ماهی نقل و انتقالات پرسپولیس