پیام خراسان

آخرين مطالب

انتخاب کارن همایونفر؛ واسطه‌ای بین هنر انقلابی و هنر عمومی سیاسی

انتخاب کارن همایونفر؛ واسطه‌ای بین هنر انقلابی و هنر عمومی
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - - سیدحسین شهرستانی، جامعه شناس و مدیر گروه حکمت هنر پژوهشکده «فرهنگ و هنر اسلامی» حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی درمورد چرایی انتخاب یک موسیقیدان مثل کارن همایونفر به عنوان چهره سال هنر انقلاب اسلامی گفت: این مسئله دو بخش دارد: یکی در رابطه با هنر و دیگری در رابطه با موسیقی.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
رویدادی مانند رویداد انتخاب چهره هنر سال انقلاب، جایزه‌ای است که هویت و جهت‌گیری‌های فرهنگی را آشکار می‌کند. او در ادامه گفت: جایزه امسال دقیقا مصداق همین موضوع است. جایزه‌ها هم سیاست‌ها را آشکار می‌کنند و هم بر سیاست‌های بعدی تأثیر می‌گذارند. یعنی سلیقه می‌سازند و صرفاً نتیجه یک سری سیاست‌ها از پیش‌طراحی شده نیستند. همان‌طور که وقتی اسکار به یک نفر جایزه می‌دهد، هنرمندان به آن سمت و سو می‌روند. اساساً کار جایزه‌های بزرگ همین است و همچنین نهاد‌ها و سیاست‌گذاران نیز از بازخورد اعطای این جوایز تأثیر می‌پذیرند. به همین دلایل جایزه امسال یک نقطه عطف مهم در جایزه هنر انقلاب و و در نقطه تعادلی از مفهوم هنر انقلاب قرار گرفته است.
دایره هنر انقلابی محدود نیست
شهرستانی افزود: معمولاً در اینجا از هنرمند بودن با مسامحه یاد می‌شود و وجه انقلابی هنرمند قالب‌تر می‌شود،، اما مفهوم انقلاب دایره وسیع‌تری دارد حتی کسانی که به طور مشخص حزب‌اللهی شناخته نمی‌شوند نیز در این دایره قرار می‌گیرند. سیاست فرهنگی مطلوب نظام این است که دایره کسانی که وفادار به انقلاب هستند، تنها محدود نباشد به کسانی که به شکل مشخص به عنوان حزب‌اللهی شناخته می‌شوند.
او در ادامه مطرح کرد: جایزه هنر انقلاب می‌تواند مانند جشنواره فجر باشد که حوزه عمومی هنر را مد نظر قرار دهد یا می‌تواند آن‌قدر تنگ‌دامنه شود که فقط محدود به هنر انقلاب اسلامی گردد. در یازدهمین دوره چهره هنر انقلاب، شخصیت و اثری انتخاب شده که در چهارچوب ارزش‌های انقلاب قرار دارد. هم در میدان عمومی هنر معتبر است و تنها در بازار مصرف هنر انقلاب تعریف نمی‌شود. این همان مسیری است که حوزه هنری باید در پیش بگیرد.
هیچ هنرمندی در چهارچوب سازمانی نمی‌گنجد
این جامعه شناس در ادامه گفت: گاهی اوقات عده‌ای فکر می‌کنند که حوزه هنری، حصاری است برای حفاظت از هنرمند انقلابی تا از بحران‌های عمومی هنر مصون بماند. دوقطبی کشیدن بین هنر انقلابی و هنرمند انقلابی، باعث حفاظت از هنر نمی‌شود، بلکه آن را در حبس نگه می‌دارد. هنرمند باید در میدان عمومی هنر کارش دیده شود و هنرمندی خود را اثبات کند. هیچ هنرمندی نمی‌تواند تنها در یک چهارچوب سازمانی باقی بماند، چون هنر زبان جهانی است.
وی افزود: در دهه اول انقلاب، محمدرضا لطفی در همین حوزه موسیقی فعالیت می‌کرد، نادر ابراهیمی در حوزه هنری بوده استو حتی بسیاری از شخصیت‌های دیگر که با تعریف کادربندی شده حزب‌اللهی انقلابی سازگار نبوده‌اند تا آن جایی پیش می‌رود که شنیده شده که اگر به کارن همایونفر جایزه داده شود، آیا هنرمند انقلابی دلسرد نمی‌شود؟ این تفکری است که ممکن است عده‌ای داشته باشند. به نظر من، یکی از مهم‌ترین شخصیت‌هایی که در این همایش حضور داشت، آقای محمدرضا دوست‌محمدی هنرمند حوزه گرافیک بود. ایشان هم به‌طور متواضعانه‌ای گفت: «که امیدوارم روزی هنر انقلاب به جایی برسد که حتی من به عنوان نامزد مطرح نشوم.» این جایزه نه‌تنها برای هنرمندان انقلابی تنگ نمی‌شود، بلکه به مفهوم هنر انقلاب اعتبار می‌بخشد. وقتی چهره‌ای مانند کارن همایونفر این جایزه را می‌گیرد، تبدیل به واسطه‌ای بین هنر انقلابی و هنر عمومی می‌شود. این‌گونه است که دیوار زدایی می‌شود و مرز‌ها شکسته می‌شوند.
هزینه و اهمیت انتخاب کارن همایونفر
‌شهرستانی در پاسخ به این سوال که فارغ از ارزش هنری و تکنیکی اثر کارن همایونفر، به نظر شما دلیل دیگری که باعث شده جایزه آقای همایونفر ارزش و اهمیت بیشتری پیدا کند، چیست؟ گفت: وقتی کارن همایونفر این جایزه را دریافت می‌کند، منتی بر سرش نیست، چون هزینه‌های آن را با دل و جان پذیرفته است. وقتی کسی می‌خواهد این جایزه را بگیرد، به نوعی پیه تمامی تبعات آن را به تن می‌مالد. او در در مستند خود هم خیلی هوشمندانه و مناسب، مسئله ایران و ایرانی بودن را مطرح کرد. انتخاب کارن همایونفر به‌عنوان چهره هنر انقلاب سال 1403 به نوعی می‌تواند واسطه‌ای بین هنر انقلابی و هنر غیرانقلابی باشد و کمتر کسی می‌تواند این نقش را ایفا کند.
مردم پسند بودن نمایش «رستم و سهراب» و دلایل عدم دریافت جایزه
‌او در ادامه در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه نمایش تئاتر «رستم و سهراب» نیز در میان نامزد‌های جوایز سال هنر انقلاب قرار داشت و به‌ویژه در بین عموم مردم محبوبیت زیادی کسب کرده بود، چرا نتوانست جایزه را دریافت کند و حتی به‌عنوان یکی از گزینه‌های اصلی نیز معرفی نشد؟ گفت: اصل این که سازمانی مانند اوج که در حوزه حماسی ملی، مانند شاهنامه چنین کاری تولید می‌کند، یک اتفاق مبارک است. من به‌طور مستقیم به بچه‌های انقلابی آموخته‌ام که می‌توان از فردوسی، تفسیری مردمی و همزمان انقلابی ارائه داد. اگر جریان فرهنگی رقیب از فردوسی استفاده می‌کند، این به دلیل کم‌کاری ما و ابتذال زمانه است. چرا که فردوسی اساساً شیعه است و نمی‌تواند در جریان ضداسلامیِ ناسیونالیستی به کار گرفته شود. بهره‌برداری جریان مقابل از فردوسی به دلیل کم‌کاری ماست.
وی افزود: حال، چرا نمایش «رستم و سهراب» نتوانست جایزه را دریافت کند، احتمالاً به ملاحظات دیگری برمی‌گردد که بنده از آنها اطلاع ندارم. در هر صورت، اثر هنری می‌تواند طیف‌بندی هنری و اقتصادی خاص خود را ایجاد کند که شاید برای طبقات اجتماعی خاصی مناسب باشد. البته این ممکن است با مفهوم هنر انقلاب تعارض داشته باشد، چه هنر انقلاب اسلامی و چه هنر انقلاب‌های چپ و حتی هنر اجتماعی-مردمی در سراسر جهان. هنر انقلاب از قرن بیستم خارج از گالری‌ها و سالن‌ها به دیوار‌ها و مکان‌های عمومی آمده است. این هنر در سراسر جهان با هنر دیواری و هنر عمومی شناخته می‌شود.
سریال «آقای قاضی» و تغییر تصویرکلیشه‌ای از قاضی
او در پایان درخصوص مجموعه آقای قاضی گفت: کار انقلابی به معنای شعار دادن و ایستادن روی لبه‌های تیز گفتمان انقلاب با لحن آزاردهنده نیست. این کار، هم عامه پسند و هم انقلابی است. من طرحی دادم که باید تصویر قاضی در رسانه ملی تغییر کند. یک کاراکتر قاضی در سینمای ایران ساخته شده که به کلیشه تبدیل شده است. اصلا سینما به‌طور طبیعی بر روی کلیشه‌ها تأثیرگذار است. اگر حاتمی‌کیا حاج کاظم را نمی‌ساخت معلوم نبود سینمای انقلاب چه تصویری را از او نشان دهد. او یک کاراکتر ساخت و سایرین از آن تقلید کردند، کاراکتر قاضی در سینمای ایران به یک پیرمرد ضد زن تبدیل شده است. اما کاراکتر قاضی در سینمای آمریکا یک مرد منطقی و کاریزماتیک است. آقای مهرگان توانست کاراکتر قاضی را تغییر دهد و آن انگاره کلیشه‌ای را از بین ببرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/859773/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زمین‌لرزه شدید در رشتخوار

تصاویر؛ تهران عصر قاجار؛ از باغ فردوس تا مغازه خواربارفروشی

پیام مدیرعامل شرکت مجتمع فولاد خراسان به مناسبت فرا رسیدن روز کارگر

برگزاری سی‌وسومین مرحله اردوی راهیان پیشرفت در شرکت فولاد سنگان

فرمانده کل سپاه: خط راه‌آهن چابهار – زاهدان یک دستاورد ملی است.

دبل‌هت‌تریک قهرمانی تیم زنان چلسی در لیگ برتر!

5 نفر در واژگونی خودرو پراید در محور تربت جام به فریمان مصدوم شدند

باستونی: یامال بهترین بازیکن دنیاست!

میختاریان: تا آخر عمر حسرت گلم به بارسا را می‌خورم!

رافینیا: خیلی ریسک کردیم ولی صعود می‌کنیم

الحدیده یمن بار دیگر هدف حمله جنگنده‌های آمریکایی قرار گرفت

باشگاه پرسپولیس: محرومیت پیروانی را فورا لغو کنید

رافینیا و یک ضربه دیدنی؛ بارسلونا 3-3 اینتر

بهترین بازیکن بارسا-اینتر قبل از پایان مشخص شد!

بارسا 3-3 اینتر؛ فینالیست در سن‌سیرو مشخص می شود

گل سوم بارسلونا به اینتر توسط رافینیا

اعتراض شدید پرسپولیس به تشدید محرومیت پیروانی

موقعیت خوب برای طارمی؛ بارسلونا 3-3 اینتر

بحران برق در اسپانیا؛ بارسلونا 3-3 اینتر

خراسان رضوی، پیشگام در تحقق نهضت توسعه عدالت آموزشی با مشارکت مردمی است

گل اول اینتر به بارسلونا توسط مارکوس تورام

حسرت و ناراحتی کریستیانو رونالدو پس از ناکامی النصر از صعود به فینال لیگ نخبگان آسیا

پلیس مانع درگیری هواداران بارسلونا و اینتر!

گل دوم اینتر به بارسلونا توسط دنزل دومفریس

گل اول بارسلونا به اینتر توسط لامین یامال

چه تکنیک نابی داره یامال؛ بارسلونا 1-2 اینتر

بدبیاری فلیک در نیمه اول؛ کنده مصدوم شد!

گل دوم بارسلونا توسط فران تورس در دقیقه 38

گل سوم اینتر به بارسلونا توسط دنزل دومفریس

تمجید هالند از یامال؛ پسر، تو فوق‌العاده‌ای!

کاوازاکی حریف الاهلی در فینال لیگ نخبگان شد؛ رونالدو و النصر عاجز از صعود به دیدار نهایی

گام نخست تحول در سوادآموزی، تغییر نگرش مدیران است

تحول در آموزش متوسطه با محوریت مهارت‌آموزی، یادگیری مادام‌العمر و پیوند با سند تحول بنیادین محقق می شود

ملودی ماندگار و آرامش بخش فیلم «گلادیاتور» با پیانو

حج و زیارت درمورد دریافت ارز مسافری اطلاعیه ای داد

روایت عجیب از درس خواندن یک فوتبالیست: کتاب ندارم!

ترانه «بگو به باران» را از چارتار بشنوید

تحقیرمان می‌کنید ولی تاتنهام قهرمان اروپا می‌شود

گل اول کاوازاکی به النصر توسط ایتو

گل اول النصر به کاوازاکی توسط سادیو مانه

گل دوم کاوازاکی به النصر توسط اوزکی

فرصت 45 دقیقه‌ای رونالدو برای فرار از حذف

پدر ستاره لیورپول لو داد: تمدید نزدیک است!‏

تصمیم جدی رودریگو؛ جدایی تابستانی از رئال!

ترکیب اینتر برابر بارسا: تورام فیکس، طارمی نیمکت!

گل سوم کاوازاکی به النصر توسط  آکیهیرو لناگا

گل دوم النصر به کاوازاکی توسط آیمن یحیی

بوژوویچ: سرقت نکردم، اجازه خداحافظی می‌دادید!

برچسب غیرقابل فروش روی ستاره خاموش پرسپولیس

ماتزاری و استقلال، ماراتن دوباره آغاز شد!