پیام خراسان

آخرين مطالب

رئیس سازمان اسناد ملی: هیچ کتاب و سندی را سانسور یا حذف نکرده‌ایم گفتگو

رئیس سازمان اسناد ملی: هیچ کتاب و سندی را سانسور یا حذف نکرده‌ایم
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - - غلامرضا امیرخانی با اشاره به 19 اردیبهشت‌ماه به عنوان روز اسناد ملی و هم‌زمانی آن با بزرگداشت ثقه‌الاسلام کلینی، گفت: این تقارن، پیوند میان سنت علمی و دینی ما با مسئله ثبت و نگهداری اسناد را به‌خوبی نشان می‌دهد.
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی، با تاکید بر ناشناخته‌بودن حوزه اسناد ملی در میان بخش‌هایی از جامعه و حتی مدیران، اظهار کرد: هدف ما از این نشست رسانه‌ای این است که این حوزه بیش از گذشته شناخته شود و اهمیت آن برای حفظ هویت ملی و حافظه اداری کشور درک شود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
امیرخانی با اشاره به سه مأموریت اصلی سازمان گفت: جمع‌آوری، حفظ و نگهداری، و اشاعه و اطلاع‌رسانی اسناد در قالبی سهل‌الوصول، وظیفه قانونی ماست. ما اسناد را از سازمان‌های دولتی، مجموعه‌های شخصی یا حتی از خارج کشور جمع‌آوری می‌کنیم و سپس آنها را فهرست‌نویسی، مرمت و طبقه‌بندی کرده و در اختیار محققان قرار می‌دهیم.
وی با تاکید بر ضرورت حفظ و صیانت از اسناد در عصر دیجیتال اظهار کرد: دسترسی به آرشیو دیجیتال سازمان از سراسر جهان امکان‌پذیر است. ما اسناد را بر اساس اولویت‌ها، به‌ویژه در پاسخ به درخواست پژوهشگران، دیجیتال‌سازی می‌کنیم. علاوه بر حفظ اسناد کاغذی، تمرکز ما بر حفظ و ماندگاری محتوای تولیدشده در سامانه‌های جدیدی مانند اتوماسیون‌های اداری نیز هست؛ چرا که با توجه به تحولات فناوری، از جمله خطر هک یا تغییرات ساختاری، امکان از بین رفتن بخشی از حافظه سازمانی کشور وجود دارد.
دیپلماسی فرهنگی و حضور بین‌المللی
رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی با اشاره به همکاری‌های بین‌المللی و پویایی این حوزه در دوره مدیریت خود اظهار کرد: در ماه آینده، با همکاری سفارت نروژ، بزرگداشت هنریک ایبسن را برگزار خواهیم کرد. همچنین برنامه‌هایی برای بزرگداشت پوشکین در کتابخانه ملی و نظامی گنجوی در روسیه با همکاری سفارت این کشور در دستور کار داریم. ماه گذشته نیز نمایشگاهی درباره فرهنگ پرتغال با همکاری سفارت آن کشور در سازمان برگزار شد. این برنامه‌ها بخشی از دیپلماسی فرهنگی ایران هستند که ما تلاش داریم با استفاده از ظرفیت کتابخانه و اسناد ملی، در تقویت این حوزه نقشی فعال داشته باشیم.
امیرخانی درباره اهمیت اسناد در دفاع از هویت ملی بیان داشت: ما بر مبنای اسناد از نام خلیج فارس دفاع می‌کنیم. در نقشه‌ها و متون تاریخی از قرون 16 تا 18 میلادی، این منطقه به‌روشنی با نام‌هایی، چون Persian Gulf، یا اگر عرب بودند با عناوینی مثل خلیج‌الفارسی یا بحرالفارسی ثبت شده است.
وی همچنین درباره توجه به اسناد ایرانی در خارج از کشور گفت: ما در این زمینه فعالیت‌هایی داشته‌ایم برای مثال در سال‌های گذشته مقداری سند از کشور فرانسه و آرشیو ملی آنجا گرفتیم. در هند نیز بخشی از اسناد ایرانی نگهداری می‌شود که به دلیل شرایط تاریخی و ارتباط فرهنگ فارسی با آن سرزمین حجم زیادی سند در این کشور وجود دارد. در برخی موارد مانند دوره گورکانیان هند، زبان رسمی فارسی بوده و اسناد بسیاری تولید شده‌اند. متأسفانه برخی از این اسناد در شرایط نامناسبی نگهداری می‌شوند. تلاش ما این است که از طریق همکاری‌های دیپلماتیک و تبادل فرهنگی، اسکن یا تصویر این منابع را گردآوری کنیم.
تأمین نیروی انسانی و پروژه‌های فناورانه
امیرخانی درباره چالش نیروی انسانی در سازمان تشریح کرد: بسیاری از نیرو‌های باسابقه در آستانه بازنشستگی هستند. ما نیازمند جذب نیرو‌های جوان، متخصص و با انگیزه هستیم. بخشی از این تامین از طریق آزمون‌های استخدامی و بخشی از مسیر جذب اعضای هیات علمی خواهد بود چرا که کتابخانه ملی یک نهاد تخصصی است و ما نیاز به نیروی متخصص در این سازمان داریم.
او همچنین افزود: ما پروژه‌هایی در زمینه هوش مصنوعی شروع کرده‌ایم. در حال حاضر، از هوش مصنوعی در تحلیل پایان‌نامه‌ها استفاده می‌شود که به دلیل فرمت تایپ‌شده آنها، نتایج دقیق‌تری دارد. در حوزه اسناد خطی هنوز چالش‌های زیادی باقی مانده، ولی این مسیر آغاز شده است.
نمایشگاه کتاب و اسناد ویژه
رئیس سازمان به برنامه‌های ویژه کتابخانه ملی در نمایشگاه کتاب تهران نیز اشاره کرد و گفت: غرفه‌ای گسترده از سوی سازمان در نمایشگاه برپا خواهد شد. بخشی از این غرفه به نمایش 15 سند ویژه تاریخی و فرهنگی اختصاص یافته و نشست‌هایی نیز در حوزه اسناد، مرمت و حافظه فرهنگی برگزار می‌شود.
او درباره اقدامات فرهنگی سازمان در داخل کشور اظهار کرد: واحد مبادله کتاب سازمان، به صورت فعال به مناطق محروم کتاب ارسال می‌کند و با کتابخانه‌های ملی کشور‌های مختلف نیز تبادل دارد. همچنین اتاق‌های سرای پژوهش در کتابخانه ملی در حال بازگشایی مجدد هستند. درباره مکانیسم استفاده از این فضاها، هنوز در حال بررسی دو رویکرد هستیم؛ یکی رایگان بودن، و دیگری اختصاص فضا در ازای دریافت هزینه از پژوهشگران جدی.
امیرخانی درباره برخی شایعات پیرامون حذف منابع از آرشیو تاکید کرد: هیچ برگ کتاب یا سندی در این سازمان به‌صورت عمدی از بین نرفته است. ما نه سانسور می‌کنیم و نه کتابی را به دلیل محتوایش حذف کرده‌ایم. جزوه‌ها، بروشورها، کتاب‌ها و مجلات از دوره پهلوی و پیش از انقلاب تا امروز، از اپوزیسیون تا نیرو‌های انقلابی، در اینجا نگهداری می‌شوند. ماموریت ما حفظ است، نه گزینش محتوایی.
هنر، ابزار معرفی آرشیو‌ها
وی همچنین، در پایان سخنان خود ابراز امیدواری کرد که برای معرفی اسناد و آرشیو‌ها از ظرفیت‌های هنر، سینما و موسیقی بهره گرفته شود و گفت: همان‌طور که در سال‌های گذشته، کتابخانه ملی در اشکال گوناگون با هنرمندانی، چون دکتر شفیعی کدکنی، پرویز تناولی، علیرضا قربانی و دیگر عزیزان همکاری داشته، امروز نیز باید از ابزار‌هایی مانند مستند، موسیقی و شعر برای معرفی حافظه تاریخی کشور استفاده کنیم. این رویکرد، به‌عنوان مثال، در فرانسه با ساخت مستندی درباره کتابخانه ملی توسط آلن رنه دنبال شد. من همین پیشنهاد را سال‌ها پیش به عباس کیارستمی هم داده بودم. همچنین، در سال 1385 با همکاری سفارت فرانسه، یک شب سالن مطالعه کتابخانه ملی به سالن نمایش تبدیل شد و گروهی از اهالی تئاتر از آن استفاده کردند. آن برنامه تجربه خاصی بود و امیدوارم نمونه‌هایی از این دست بیشتر تکرار شود.
در هفته اسناد ملی چهار نشست تخصصی در حوزه سند برگزار خواهد شد
همچنین در بخش دیگری از این نشست، علیرضا دباغی، معاون اسناد ملی، برنامه‌های هفته ملی سازمان اسناد و کتابخانه ملی را تشریح کرد و گفت: در این هفته، چهار نشست تخصصی در حوزه اسناد برگزار خواهد شد. 18 اردیبهشت، نشستی با عنوان «حفاظت از اسناد الکترونیکی» با شعار حفاظت از اسناد ملی، حفاظت از سرمایه ملی برگزار می‌شود. در 21 اردیبهشت نیز نشست «فرصت‌ها و چالش‌های اسناد الکترونیکی؛ از اتوماسیون تا دسترسی» با شعار اسناد الکترونیک، افقی جدید در چشم‌انداز فردا در دستور کار قرار دارد. نشست 29 اردیبهشت نیز با موضوع «ساماندهی اسناد الکترونیک در چارچوب اتوماسیون اداری» و شعار اسناد الکترونیک، پشتوانه اسناد ملی برگزار می‌شود و در 31 اردیبهشت نشستی دیگر با عنوان «بررسی ملاحظات استاندارد توصیف آرشیوی در تدوین فراداده‌های ضروری برای تولید، نگهداری و تعیین تکلیف اسناد و سوابق الکترونیکی» و با شعار استاندارد‌های فراداده‌ای، زبان مشترک حافظه ملی پیش‌بینی شده است.
وی همچنین از برگزاری همایش روز اسناد در تاریخ 22 اردیبهشت خبر داد و افزود: در این همایش که با حضور فعالان آرشیوی، پژوهشگران و مدیران فرهنگی و سیاسی برگزار خواهد شد، مسائل مهم حوزه اسناد ملی مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد.‌
منبع: سازمان اسناد و کتابخانه ملی

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/863467/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رودریگو محکم ایستاد؛ امکان ندارد از رئال بروم

لوکا مودریچ با رئال خداحافظی کرد

حریق گسترده انبار ضایعات در گناباد مهار شد

قیمت مرغ در بازار

سون هیونگ‌ مین در جشن قهرمانی زخمی شد!

کونته: 6 فینال را باخته‌ام ولی فردا قهرمانیم

آنچلوتی فشار روی نیمار را چندبرابر کرد

قیمت بلیت فینال چمپیونزلیگ؛ سه میلیارد تومان!

ترانه «کی میدونه» با صدای مجید رضوی

افزودن ویتامین‌ها بهانه‌ای برای گرانی کالاهای اساسی

بارسلونا برای لواندوفسکی جانشین نمی‌خرد

بمب رئال برای ضربه نهایی به بارسلونا

محرومیت سنگین رودیگر تایید شد

پاسخ آرتتا به شایعه خرید رودریگو؛ گلزن نیاز داریم

میزبانی سوپرجام اروپا به ایتالیایی‌ها داده شد

توسعه پایدار و اشتغال‌زایی در راستای تحقق سند تحول بنیادین آموزش و پرورش با نگاهی حمایت‌محور و آینده‌نگر نسبت به هنرستان‌ها اتفاق می‌افتد

تبریک به اینتر ولی کارشان تمام است!

متخصص انتخاب مربیان قهرمان در لالیگا!

عذرخواهی شاو از هواداران؛ به ته خط رسیدم

ماجرای «سوگند»، دختری در باند «تنهای وحشی»!

پیوند دانشگاه‌ و صنعت در راستای ایجاد ارزش افزوده در ظرفیت‌ها تقویت شود

فرونشست؛ زندگی روی 90 هزار کیلومتر مربع بحران

پویایی روابط عمومی، مؤلفه‌ای مؤثر در موفقیت سازمان است

انزو فرناندز رئالی‌ها را خوشحال کرد

آغاز عصری تازه در میلان با مدیر معروف

ایرانی‌ها هم‌زمان در آخرین قاب کلباء

حمله تند گارناچو به آموریم؛ زیر اتوبوس انداخته شدم!

جهانبخش شاید امشب برگردد!

سون: بله، حالا من اسطوره تاتنهام هستم

کینه مگوایر از کاپیتان تاتنهام؛ دعوا بعد از پایان بازی

داروین به غول لالیگایی بله گفت

اشرف‌ حکیمی: تا پایان سری A کاری با بازیکنان اینتر ندارم!

جام‌جهانی؛ آمریکا قول داد در ویزا سخت‌گیری نکند

قرارداد قرن در انتظار کریستیانو رونالدو!

تاکید بر ارائه برنامه جذب اعتبارات تملکی توسط مدیران دستگاه های اجرایی

تأکید معاون وزیر علوم بر توسعه فناوری در استان‌های کمتربرخوردار

مسئولان 38 خانه هلال برتر خراسان‌جنوبی در اردوی زیارتی تفریحی مشهد

تذکر جدی نماینده مردم به وزرای دولت برای قطع برق چاه‌های کشاورزی

خراسان جنوبی نیازمند جهش زیرساختی در اکوسیستم نوآوری است

ظرفیت‌های مغفول خراسان جنوبی با شرکت‌های دانش‌بنیان شکوفا می‌شود

توافق ناپولی با دی‌بروینه؛ قرارداد آماده است

موافقت بارسلونا با درخواست مهم فلیک

تصمیم نهایی رئال؛ روز وداع مودریچ رسید!

ادعای درست مسی درباره بهترین مدافع جهان

رونمایی از لباس جدید میلان؛ پیراهن جهنمی!

یامال در رئال؛ مدیر بارسلونا جواب داد

ناگلزمان: از امروز فقط یک هدف داریم، فینال مونیخ!

اخراج شماره 10؛ آخبارساین لطف بارسا به یامال

اتفاق بی‌سابقه برای اینتر قبل از فینال بزرگ

برونو فرناندز: اگر باشگاه بخواهد، از یونایتد می‌روم

ویکی پدیاجستجو