پیام خراسان

آخرين مطالب

چگونه ایران خوانِ ضیافت روس و انگلیس شد؟ سیاسی

چگونه ایران خوانِ ضیافت روس و انگلیس شد؟
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش خبرگزاریخبرآنلاین به نقل از روزنامه اعتماد، قرارداد 1907 مربوط به صحنه‌های شوم رقابت سیاسی و اقتصادی روس و انگلیس در ایران است که در سال‌های دوره پادشاهی فتحعلی‌شاه تا انقلاب مشروطه شکل گرفت. حوادث و وقایع ناشی از این رقابت زیان‌های جبران‌ناپذیری را به کشور و ملت ما وارد آورد. این رقابت و کشمکش در دوره انقلاب مشروطه ایران نیز ادامه داشته و به صورت‌های مختلف جلوه کرده است، دولت روسیه تزاری رژیم استبدادی و دستگاه سلطنت قاجار را تقویت می‌کرد و اما بریتانیا می‌خواست با کمک به نهضت مشروطه‌خواهی و جلب محبت رهبران انقلاب ایران راه را برای نفوذ هرچه بیشتر در رژیم جدید برای خود باز کند و از طرفی نیز جنایات سیاسی خود را که تا آن روز در ایران مرتکب شده بود، کمرنگ جلوه بدهد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
اما پیشامدها حوادث بین‌المللی انگلستان را به سمتی سوق داد که بزرگ‌ترین جنایت تاریخی درباره ایران عقد قرارداد 1907 را مرتکب شد.
ادوارد براون انگلیسی در کتاب تاریخ ایران قسمتی از مقالات جراید ایران و اروپا را درباره قرارداد نقل کرده است. او اشاره می‌کند به این‌که این پیمان در انگلستان پیروزی درخشانی از ناحیه مردان سیاسی به حساب می‌آمد. ولی از ناحیه پاره‌ای از سیاسیون مانند لرد کرزن و مستر لینج مورد انتقاد قرار گرفت. نه از بابت جنایتی که این قرارداد درباره ملت ایران انجام داد، بلکه از آن جهت که در این معامله انگلستان نسبت به روسیه در موقعیت بدتری قرار گرفته است و مستر لینج انگلیسی در مقاله‌ای که در مجله آسیایی امپراتوری انتشار داده بود درصدد تحقیر ملت ایران برمی‌آید. ایران را مانند روح مرده‌ای می‌داند که در ضیافتی که به احترام روسیه در این قرارداد برپاساخته‌ایم، ظاهر شده است... میان حیات و مرگ افتاده... بدون این‌که در این قرارداد شرکت داده شود تنها و بیچاره به پای ما افتاده است (شمیم، ص482، 1374) .
ادوارد براون در مقالاتی که انتشار داده در این زمینه، روسیه را کاشانه استبداد بی‌لگام، دشمن دیرینه آزادی در تمام شئون، نابودکننده همه مللی که قبلا آزادی داشته‌اند، از طرف مشروطه‌خواهان قلمداد ‌کرد و اگر انگلستان دربند دوستی با وی بود، چگونه می‌توانست دوست قابل اعتماد برای مشروطه‌خواهان باشد. پاولویچ روسی در کتاب «تاریخ مشروطیت ایران» درباره قرارداد 1907 به این مسئله می‌پردازد که پیروزی انقلاب مشروطه باعث اشتعال آتش انقلاب در هندوستان بود و این موضوع موجبات هراس انگلستان را در پی داشت و این امر باعث شد که در دیپلماسی خود نسبت به نهضت آزادی‌خواهی ایران تجدیدنظر کند و این امر را علت اساسی سازش روس و انگلیس و عقد قرارداد 1907 می‌داند و این‌که بین سیاست انگلیس و روسیه در مورد ایران تفاوت اصولی وجود دارد، کاملا یک تفاوت ظاهری بیش نیست. دولت بریتانیا عملا نشان داد که هرگز هواخواه رژیم مشروطه پارلمانی نبوده فقط می‌خواسته جنایات خود درباره ایران را همیشه با دستکش سفید مرتکب شود و وقتی پای منافع خاص خود مطرح شد از پشت سر به ایران خنجر زد و ملت ایران را به روسیه یعنی دشمن سرسخت آزادی و استقلال ایران فروخت. پایان بازی بزرگ و کاهش تنش‌های استعماری مورخانی مانند پیترهاپکرک در کتاب «بازی بزرگ» به مبارزه امپراتوری‌ها در آسیای مرکزی تاکید می‌کنند که این قرارداد نقطه پایانی بر رقابت‌های طولانی روسیه و بریتانیا در منطقه‌ای از ایران تا افغانستان و تبت بود.
کریستوفر کلارک در کتاب خوابگردها، چگونه اروپا در سال 1914 به جنگ جهانی اول رفت، اشاره می‌کند که قدرت روزافزون آلمان، بریتانیا و روسیه را به هم نزدیک کرد. ضعف روسیه پس از سال 1905 و تمایل به کاهش تنش‌ها که دومینیک لیون در تحلیل‌های خود به این موضوع اشاره می‌کند.
یرواند آبراهامیان در کتاب ایران بین دو انقلاب توضیح می‌دهد که این قرارداد ایران را به سه بخش تقسیم کرد: منطقه شمال (نفوذ روسیه)، منطقه مرکزی (بی‌طرف)، منطقه جنوب (نفوذ بریتانیا) . این تقسیم‌بندی عملا حاکمیت ایران را تضعیف کرد و راه را برای مداخلات بیشتر استعماری باز گذاشت. بریتانیا می‌خواست از نفوذ روسیه به سمت هند جلوگیری کند و روسیه نیز به دنبال تسلط بر بازارهای ایران بود. سر اولاف کارو در آثار خود اشاره می‌کند که این قرارداد افغانستان را به عنوان منطقه تحت نفوذ بریتانیا به رسمیت شناخت و روسیه از ادعاهای خود در تبت دست کشید. این توافق به بریتانیا اطمینان داد که روسیه به سمت هند پیشروی نخواهد کرد.اگرچه به کاهش تنش بین دو امپراتوری کمک کرد، اما به بهای قربانی شدن استقلال ایران تمام شد و زمینه را برای مداخلات بیشتر استعمارگران در قرن بیستم فراهم کرد .
259
کد خبر 2059505

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/863629/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آزمون پس از النصر اضافه شد

جام دزدیده شده چمپیونزلیگ پیدا شد!

جدایی رسمی گزینه سپاهان با پوستر گودلاک!

ترابی سرانجام جواب درویش را داد

گل‌محمدی با قرمزها دو ساله بست

رکورد جذاب لیگ نخبگان برای ایران و استقلال!

تارگت شماره یک استقلال؛ تکنیکی‌ترین هافبک ایران

ترانه «صد سال تنهایی» با صدای امیر عباس گلاب

واگذاری زمین در خراسان شمالی با اولویت سرمایه‌گذاری مولد باشد

راز محبوبیت شهید رئیسی ایمان و خدمت بی‌منت به مردم بود

خراسان شمالی با کمبود محل‌های اقامتی روبه‌رو است

شهید رئیسی از نوجوانی چهره‌ای دلنشین و خادم مخلص امام رضا (ع) بود

خبر مهم درباره قیمت روغن

افزایش قیمت بنزین در راه است؟

ایکر کاسیاس 44 ساله شد

اخراج بزرگ در فوتبال؛ 15 بازیکن یک‌جا در لیست خروج

تمدید دوم ستاره بارسا تنها بعد از دو ماه!‏

افسوس بارسا؛ هویسن باید بازیکن ما می‌شد نه رئال!‏

می‌خواهم به خاطره کره‌ای‌ها یونایتد را شکست دهیم

تصمیم بارسا: شزنی بماند، قید خرید جدید را می‌زنیم

خداحافظی پوستکوگلو؛ کاش با یک جام بروم

شناسایی متکدی با 69 میلیون تومان پول نقد در مشهد

استاندار: مدیران نباید موجب فرار سرمایه از خراسان‌شمالی شوند

پروازهای رایمون روی آسمان کیش؛ برقراری پروازهای تهران–کیش

اظهارات عجیب نایب‌ رئیس اتحادیه سنگکی‌های تهران: نان سنگک 50 هزار تومانی در تهران وجود ندارد

پای نیکل‌های بابک زنجانی به بانک مرکزی باز شد

پرداخت حقوق کارمندان از خزانه کشور، یکپارچه شد

سکه و طلا گران شد؛ دلار از 85 هزار تومان عبور کرد

فهرست پرتغال؛ رونالدو آماده نیمه نهایی لیگ ملت‌ها

اعتراض مارسکا؛ چرا بتیس بیشتر از ما استراحت می‌کند

راه رفتن روی زانو؛ شکرگزاری خاص رافینیا در مونتجوئیک

بلژیک با دی‌بروینه، کورتوا و لوکاکو آماده جام جهانی

برنده توپ طلا برگشت؛ رودری امشب بازی می‌کند

پاسخ رئیس اتلتیکو به لاپورتا؛ من هم یامال را دوست دارم

رودریگو از فصل آینده پیراهن آبی می‌پوشد!‏

هفت سال پیش در چنین روزی، کریستیانو رونالدو آخرین گل خودش را با پیراهن رئال مادرید به ثمر رساند

روابط عمومی‌ها، دیده‌بانان خط مقدم جنگ رسانه‌ای هستند

طی مراسمی با حضور معاون استاندار و فرماندار شهرستان مشهد یک مدرسه شش کلاسه به بهره‌برداری رسید.

آهنگ «هر شب» از میثم ابراهیمی

جزییات جدید از ترور قاضی رازینی و مقیسه

پاسخ منفی اینزاگی به الهلال/ سیلوا و اسپریتو؛ گزینه‌های بعدی

معضل بزرگ اینزاگی؛ سری A یا چمپیونزلیگ!

بارسا با فلیک محبوب‌تر شده است!

دروازه‌بان منچستریونایتد در مسیر عربستان

دختر، تابلوی تعویض پدر را بالا برد!

اسپانسرها برای یامال سر و دست می‌شکنند!

کمپانی به دنبال حفظ سانه؛ بایرن سر کیسه را شل می‌کند؟

وقتی دی‌بروینه، مقابل دیوارنگاره خود و جام‌های کسب‌شده همراه با سیتی می‌ایستد!

آلونسو شاگرد سابق خود را برای رئال می‌خواهد

قرارداد بزرگ فیفا؛ حق پخش جام جهانی فروخته شد