مسیحیت به هیچ وجه کیش مردمان ضعیف و فرودست نبوده است
گفتگو
بزرگنمايي:
پیام خراسان - به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین به نقل از خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا): پرداختن به تاریخ دور و دراز و فرآیند پر فراز و نشیب «پیدایش دین مسیحیت در غرب» در محدوده تنها یک کتاب، کار سترگ و بلندپروازانهای است که مورخ برجستهای چون پتر براون شاید توانسته از عهده آن برآید و کتاب را از اقبال مورخان و اروپا شناسان فراوانی در سطح جهانی برخوردار سازد.
او در این کتاب، مسیر پرماجرای پیدایش دین مسیحی را از شروع عهد وسطای اولیه تا سال هزار میلادی به بررسی نشسته است، مسیری که از عصر امپراتوری روم غربی و گرویدن قسطنطینه اول امپراتور روم به مسیحیت در سال 312 میلادی آغاز میشود و نهایتا با پذیرش مسیحیت توسط سکنه جزیره ایسلند در سال هزار میلادی، مسیحی شدن سراسر قاره اروپا را به فرجام میرساند. کتاب «تاریخ پیدایش غرب مسیحی (اروپا چگونه مسیحی شد؟)» نوشته پتر براون با ترجمه و توضیح بهاءالدین بازرگانی گیلانی بهتازگی از سوی انتشارات کویر منتشر شده است.
بازرگانی در این باره گفت: براون مورخ سرشناس ایرلندی-آمریکایی، استاد تاریخ دانشگاههای آکسفرد، لندن، برکلی و پرینستون، و حوزه تخصصیاش تاریخ اواخر عهد باستان و رابطه دین و جامعه در دوران انتهایی امپراتوری روم تا اوایل قرون وسطاست. او در این کتاب که با اقبال جهانی فراوانی هم برخوردار شده، مسیر پرماجرای پیدایش دین مسیحی را از شروع عهد وسطای اولیه تا سال هزار میلادی به بررسی نشسته است، مسیری که از عصر امپراتوری روم غربی و گرویدن قسطنطین اول امپراتور روم به مسیحیت در سال 312 میلادی آغاز میشود و نهایتا با پذیرش مسیحیت توسط سکنه جزیره ایسلند در سال هزار میلادی، مسیحی شدن سراسر قاره اروپا را به فرجام میرساند.
وی افزود: نویسنده در این اثر، به روایت تاریخ طولانی کلیسای مسیحی نپرداخته است و کتاب هرگز شرحِ سرگذشت پاپها، اسقفها، کشیشها و کلیساها نیست. اوضاع و تحولات بهغایت متغیر تاریخی و محیطهای هیجانی و دنیاهای رنگارنگی که آئین مسیحیت در سرزمینهای ایرلند، بریتانیا، شمال ُگل، آلمان و بالاخره ممالک اسکاندیناوی تجربه کرده و خود را هرآینه با شرایط مختلف زمانی و مکانی تطبیق داده و موجودیت خود را به کرسی نشانده مورد تحقیق و تتبع مورخ قرار گرفته است.
این مترجم کتابهای تاریخی بیان کرد: نویسنده روایات کهن و اقوال آباء کلیسایی را که معتقدند گویا نصرانیان اقلیتی دائما تحت آزار و تعقیب بودند و یا زندگانی مخفی و با صعوبتی داشتند، با واقعیات آن دوران هیچ سازگار نمیبیند. حتی اقوال جدیدتر که گسترش مسیحیت را به عنوان دین رحمت و برابری در میان مردمان ضعیف و عقب نگاه داشته توصیف میکند کمتر قرین واقعیت میداند و با ارائه آیات و نشانههای واقعی و با استناد به مدارک و شواهد متقنِ تاریخی، نتیجه میگیرد که مسیحیت به هیچ وجه کیش بردگان و مردمان ضعیف و فرودست نبوده است.
وی افزود: نویسنده کتاب بر این باور است که قابلیت سازش و همکاری متفکران و مروجان آئین نصرانی با سلاطین، امیران، روسای قبایل و سرکردگان نظامی اقوام مختلف در سرزمینهای بدوی و فاقد فرهنگِ غرب و شمال اروپا و مساعی سایر آباء کلیسایی در تطبیق مسیحیت با رسوم و آیینهای باستانی، عامل اصلی در بازداشتن تدریجی حاکمان از بتپرستی و مناسک کافری بوده و در فرآیندی منعطف و صبورانه، نهایتا تخریب معابد و بتخانهها و گروش به کیش جدید را به همراه آورده است.
پتر براون با اتخاذ مواضع بیطرفانه، تأثیرپذیری متقابل آیینهای کهن مشرکان و بتپرستان از یک سو، و کیش جدید مسیحی از دیگر سو را با هنر نقالی تاریخی و نگاه نافذ کهنشناسانه به گونهای به تصویر میکشد که خواننده در مواردی عاجز از تمیز این مطلب میشود که به واقع کدام یک از دیگری تأثیر بیشتری پذیرفته است.
بهاءالدین بازرگانی مترجم، کتاب را از مجموعه آثار برجسته اروپایی موسوم به «احداث اروپا» انتخاب کرده است. احداث اروپا عنوان ابتکار بیش از دو دهه گذشته پنج ناشر معتبر آلمانی، انگلیسی، ایتالیایی، فرانسوی و اسپانیایی است که دستاندرکار گردآوری و انتشار تاریخ اروپا از جنبههای مختلف و از منظری جدید و محققانه شدهاند. در این ابتکار، حداقل 20 مورخ و جامعهشناس ممتاز غربی به سرپرستی ژاک لوگوف مورخ فقید فرانسوی، تاکنون 20 عنوان کتاب پیرامون تاریخ قاره اروپا را در یک کار مشترک تهیه و منتشر کردهاند. این گروه بر این باور است مهمترین مقولات تاریخی قارۀ اروپا را مطابق با تازهترین دیدگاهها و بررسیهای تاریخیِ غیر سنتی و غیر رواتگرایانه و مطابق با آموزه تاریخ نگاری «آنال»، بهطور فشرده تدوین کردهاند تا طرح تازهای باشد برای پاسخگویی با چالشهای تازه و سنگینی که اروپا در زمانه حاضر در عرصه جهانی با آن مواجه است.
پتر رابرت لامونت براون
پتر رابرت لامونت براون (زاده 26 ژوئیه 1935) یک مورخ ایرلندی است. او استاد بازنشسته تاریخ رولینز در دانشگاه پرینستون است. براون به دلیل ایجاد انسجام در زمینه اواخر دوران باستان اعتبار دارد و بیشتر به عنوان مخترع این رشته در نظر گرفته میشود. آثار او به ویژه به فرهنگ مذهبی امپراتوری روم بعدی و اروپای اوایل قرون وسطی و رابطه بین دین و جامعه مربوط میشود.

بهاءالدین بازرگانی گیلانی
بهاءالدین بازرگانی تاکنون هفت اثر از مجموعه احداث اروپا را با عناوین: «انقلابهای اروپایی» نوشته چارلز تیلی مورخ و جامعهشناس فقید آمریکایی؛ «اروپا مولود قرون وسطی» اثر ژاک لوگوف؛ «تاریخ پیدایش علوم جدید در اروپا» نوشته پائولو روسی مورخ فقید ایتالیایی؛ «تاریخ روابط اسلام و اروپا» نوشته فرانکو کاردینی مورخ ایتالیایی؛ «زنان در تاریخ اروپا» نوشتۀ گیزلا بوک مورخ و جامعهشناس آلمانی؛ «حقوق در تاریخ اروپا» اثر پائولو گروسی مورخ و حقوق دان ایتالیایی و بالاخره کتاب پیش رو (تاریخ غرب مسیحی) را به فارسی برگردانده و به چاپ رسانده است. وی در حال حاضر ترجمه و شرح هشتمین کتاب از این مجموعه را با عنوان «تاریخ روشنگری در اروپا» اثر اولریش ایم هوف مورخ سوئیسی، در دست اتمام دارد و مصمم است آثار دیگر این گروه را در آینده به این مجموعه اضافه کند تا مورد استفاده بیشتر علاقهمندان، دانشپژوهان و دانشجویان علوم تاریخی و اجتماعی قرار گیرد و بتواند در غنا بخشیدن به منابع جدید تاریخی و اجتماعی پیرامون باختر زمین در مملکتمان، که متاسفانه در مقایسه با موضوعات دیگر تا حدودی نازل است، مدد رساند.

کتاب «تاریخ پیدایش غرب مسیحی (اروپا چگونه مسیحی شد؟)»، نوشته پتر براون، با ترجمه و توضیح بهاءالدین بازرگانی گیلانی، با ویرایش جدید و تکمیلی در 496 صفحه و قیمت 590 هزار تومان از سوی انتشارات کویر منتشر شده است.

259
کد خبر 2060332
-
سه شنبه ۱۶ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۹:۵۱:۱۳
-
۷ بازديد
-

-
پیام خراسان
لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/864343/