پیام خراسان

آخرين مطالب

قرق، جنگل‌های بلوط را نجات می‌دهد گفتگو

قرق، جنگل‌های بلوط را نجات می‌دهد
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش بازار، مهرداد اکبریان، معاون دفتر حفاظت و حمایت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: در صورتی که جنگل های بلوط زاگرس قرق شود بعد از سه سال اتفاقات مهمی در جنگل‌های بلوط زاگرس روی می‌دهد و شاهد احیا آن خواهیم بود اما به خاطر مسائل معیشت جنگل نشینان این کار انجام نمی‌شود.
وی درباره وضعیت طغیان آفات در جنگل‌های بلوط زاگرس اظهار کرد: ما همیشه در همه مناطق رویشی کشور حشراتی بومی داریم که بر اساس شرایط زیستی و اقلیمی، جمعیت آن‌ها نوسان و به مرحله آفت یا طغیان می‌رسند.
وی با بیان اینکه طغیان وقتی مطرح می‌شود که جمعیت حشرات از آستانه زیان اقتصادی عبور کند، افزود: صرف مشاهده یک گونه جانوری یا حشره یا لارو به معنای طغیان نیست، اگر طغیانی شکل بگیرد و به مرحله‌ای برسد که خسارت وارد شود، آستانه زیان اقتصادی تلقی می‌شود.
معاون دفتر حفاظت و حمایت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور ادامه داد: برخی آفات مثل شب پره جوانه‌خوار بلوط یا شب پره برگ‌خوار سفید بلوط سال‌هاست که در زاگرس وجود دارند و بومی منطقه هستند. بنابراین صرف مشاهده آن‌ها طغیان حساب نشده، مگر اینکه جمعیت آن‌ها از آستانه عبور کند.
وی با بیان اینکه برخی عوامل باعث شده که در سال‌های اخیر دوره بازگشت طغیان این آفات کوتاه‌تر شود، تصریح کرد: آفات جزئی از اکوسیستم طبیعی‌اند و اگر در حد نرمال باشند تنوع زیستی را تکمیل می‌کنند؛ اما اگر از آستانه عبور کنند موجب تنش در اکوسیستم می‌شوند.
چرا جنگل های بلوط در حال نابودی است؟
اکبریان گفت:مجموعه عواملی نظیر فشارهای خسارتی انسانی، خشکسالی‌های پیاپی، بهره‌برداری‌های بی‌رویه (سقزگیری، چرای دام، قطع درخت و سرشاخه‌بری)، کاهش حقابه باعث شده تاب‌آوری جنگل کم شود و درختان تحت تنش قرار بگیرند.
وی اظهار داشت: نابودی دشمنان طبیعی در اثر زراعت زیر اشکوب در اثر سم پاشی زراعی از یک طرف و تنش درختان به دلیل تجمیع شیره و مواد غذایی متفاوت از نظر قند در برگ‌ها و جوانه‌ها که جاذب آفات هستند و باعث افزایش تغذیه آن‌ها می‌شوند، خسارت فزاینده ایجاد می‌کندِ کاهش سرمای زمستان باعث شده تخم و شفیره آفات که در گذشته از بین می‌رفتند، باقی بمانند. این مجموعه عوامل موجب شده که طی یکی دو دهه اخیر طغیان آفات بیشتر به چشم بیاید.
معاون دفتر حفاظت و حمایت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با بیان اینکه سازمان منابع طبیعی هیچ اقدامی بدون تأیید کمیته گیاه‌پزشکی کشور انجام نمی‌دهد، گفت: این کمیته متشکل از سازمان منابع طبیعی، سازمان حفاظت محیط زیست، موسسه جنگل ها و مراتع، سازمان حفظ نباتات، دانشگاه و موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی کشور است و توصیه‌های این کمیته مبنای اقدام ماست.
اکبریان با اشاره به اینکه استفاده از سموم شیمیایی در جنگل‌های طبیعی برای مبارزه با آفات ممنوع است گفت: تنها راهکار مجاز، مبارزه بیولوژیک است. در کشور ما آفت کش بیولوژیک باسیلوس تورینجنسیس (Bt) تولید می‌شود که یک باکتری طبیعی است و فقط روی لارو پروانه‌ها اثر دارد و روی انسان، دام و دیگر موجودات بی‌ضرر است.
وی با بیان اینکه ایران جزو سه کشور تولیدکننده این ترکیب در منطقه است، اظهار داشت: در سه سال گذشته مبارزه بیولوژیک با شب پره برگ‌خوار سفید بلوط در استان‌های کهگیلویه و بویراحمد، خوزستان و فارس انجام شد و امسال طغیان این آفت کاهش یافته است. اما مبارزه با پروانه جوانه‌خوار سخت‌تر است چون لاروهای آن داخل جوانه‌ها تغذیه می‌کنند و در مرحله خروج اثر Bt روی لاروهای بزرگ‌تر کمتر است.
وی گفت: عرصه منابع طبیعی کشور 132 میلیون هکتار است و وسعت زیاد، صعب‌العبور بودن مناطق، نبود تجهیزات مناسب برای محلول‌پاشی، کمبود اعتبارات، تأخیر در تخصیص منابع و کمبود پیمانکاران متخصص از چالش‌های جدی است.
معاون دفتر حفاظت و حمایت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با بیان اینکه با استفاده از توان نیروهای مردمی و سازمان‌های مختلف، اقدامات مؤثری انجام داده ایم گفت:تا زمانی که فشارهای انسانی، خشکسالی و موضوع حقابه منابع طبیعی مدیریت نشود و معیشت وابسته به طبیعت اصلاح نشود، روند قهقرایی اکوسیستم‌ها و طغیان آفات ادامه خواهد داشت.
وی گفت: در واقع آفات مثل یک سرماخوردگی‌اند وقتی بدن (اکوسیستم) ضعیف باشد همین سرماخوردگی مشکل‌ساز می‌شود، بنابراین راهکار اساسی تقویت سلامت اکوسیستم و کاهش تنش‌هاست.
یک دوره قرق ساده جنگل های بلوط کشور را نجات می‌دهد
اکبریان در پاسخ به اینکه آیا وضعیت جنگل‌ها بلوط مانند بیماری نیست که رو به موت و بیماری غیر قابل بازگشت باشد گفت: هرگز، این جنگل ها با یه دوره قرق ساده در یک دوره مشخص دوباره به وضعیت قبل خود برمی‌گردد.
وی افزود: یک منطقه جنگلی قبرستانی در آذربایجان غربی در شهرستان میرآباد است که مردم منطقه به دلیل اینکه احترام زیادی برای این قبرستان قائل هستند اجازه هیچ دست درازی به این جنگل نمی دهند حتی دام وارد جنگل نمی‌شود و کشاورزی در آن صورت نمی‌گیرد.
وی گفت: عمق لاشبرگ در این منطقه در حد منطقه ی هیرکانی است و درختانی است که 500 سال عمر دارد.
معاون دفتر حفاظت و حمایت سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور گفت: در صورتی که جنگل های بلوط زاگرس قرق شود بعد از سه سال اتفاقات مهمی در جنگل‌های بلوط زاگرس روی می‌دهد و شاهد احیا آن خواهیم بود اما به خاطر مسائل معیشت جنگل نشینان این کار انجام نمی‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/867463/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تجلیل از همیاران و داوطلبان اجتماعی و دبیران سازمان‌های مردم نهاداستان

تمجید شزنی از جانشین احتمالی: بهترین است

شرط رئالی‌ها برای جذب نیکو؛ جدایی وینی یا رودریگو!

درگیری شدید هواداران تاتنهام و منچستریونایتد در بیلبائو

پیام نیولز برای مسی: می‌خواهیم زودتر برگردی!

مقایسه عملکرد یامال و امباپه در 17 سالگی

رونالدو 29 ساله است!

کلیپی که نشان می‌دهد چرا غول‌های اروپا به دنبال فلورین ویرتز هستند

حواشی حضور هواداران منچستریونایتد در اسپانیا برای فینال لیگ اروپا

اعتصاب هواداران میلانی: با شرمندگی تنها بمانید

جشن قهرمانی اشلوت ادامه دارد

پرسپولیس رکورددار درآمدزایی از لباس

دستبرد مرد پژوسوار به فروشگاه زنجیره‌ای مقابل دوربین‌های مداربسته!

برگزاری گردهمایی مدیران مدارس ابتدایی شهرستان خوسف با حضور معاون آموزش ابتدایی استان

مواکب اربعین باید مردمی باشد

قاضی‌زاده هاشمی: شهید رئیسی برای روحانیت آبرو شد

روز زیارتی امام رضا (ع) فرصتی برای طلب شفاعت است

راز جوشکاری بی نقص و ماندگار

جانبازان در مسجد شجره لباس احرام به تن کردند

اعزام 600 نفر از بسیجیان بجنورد به مرقد مطهر امام خمینی(ره)

نظارت بر جذب 5.5 همت اعتبار توسط ذی‌حسابان خراسان جنوبی

اعلام زمان آغاز پرداخت وام ودیعه مسکن در خراسان جنوبی

گل‌های برتر رونالدو و ریوالدو برای برزیل در کوپا آمریکا

نگرانی رئال‌ از وضعیت بلینگام در آستانه جام جهانی باشگاه‌ها

رونالدو در آستانه انتقال به بوتافوگو!

جدایی «وازکز» از رئال مادرید پس از 10 سال

بیماری ناشناخته جان فوتبالیست اسرائیلی را گرفت

پاسخ منفی مهاجم جنجالی به یوونتوس

رکوردشکنی تماشاگران استقلال در آسیا

اندونگ در اختیار کمیته انضباطی استقلال

تأکید سرپرست معاونت سوادآموزی آموزش و پرورش خراسان جنوبی بر توسعه برنامه‌های آموزشی در زندان مرکزی

مدیر آموزش و پرورش راز_و_جرگلان منصوب شد

کنسرت «ایرانم» علیرضا قربانی از 4 خرداد با قطعات جدید/ بلیت‌فروشی عصر امروز آغاز می‌شود

دلایلی که باعث می‌شود تصاویر دوربین مداربسته مدرک قانونی محسوب نشود

پروازهای جدید در راه فرودگاه بجنورد| یزدایر باز می‌گردد

افزون بر یک‌هزار میلیارد ریال به مجتمع فرهنگی بجنورد اختصاص یافت

تداوم جلسات هماهنگی کنگره 4000 شهید استان گلستان با برگزاری دومین نشست تخصصی

زمان واریز سهمیه بنزین خردادماه

ارتقای مهارت و اشتغال پایدار، برنامه‌ریزی هدفمند نیاز دارد

فرمول یک در مسیر ورود به تایلند تا سال 2028

واکنش مهاجم بارسلونا به گمانه‌زنی‌ها درباره جدایی‌اش

از پایان کار پپه رینا در مستطیل سبز تا تمایل یونایتد به جذب هافبک ایتالیایی

گواردیولا: اگر منچسترسیتی ترکیب را کوچک نکند، استعفا می‌دهم!

دل‌پیرو: از حالا مرا مربی خطاب کنید!

مراسم خداحافظی دی بروینه با باشگاه منچسترسیتی

اعلام سن فیزیولوژیکی؛ رونالدو 29 ساله است!

بلان: حالا ما از الهلال بهتریم

ادعای سنگین مدیرعامل استقلال علیه دانشگر

درخشش دانش‌آموز مشهدی در نخستین همایش ملی «هوش مصنوعی، فرهنگ و رسانه»

برگزاری جلسه آشنایی با قوانین و مقررات تخلفات اداری در شهرستان جاجرم