برگزاری 17 نشست تخصصی در غرفه کتابخانه مجلس
گفتگو
بزرگنمايي:
پیام خراسان - سید باقر میرعبداللهی معاون پژوهش کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار مهر درباره فعالیت و حضور انتشارات نهاد قانونگذار کشور در نمایشگاه کتاب گفت: کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی با استقرار تیم جدید، پس از یک دوره وقفه و رکود نسبی، فعالیتهای خود را از سر گرفته است.
این تیم جدید حدود 3 تا 6 ماه در این حوزه فعالیت میکنند. وی افزود: نمایشگاه کتاب تهران بیشتر بهعنوان یک فروشگاه بزرگ کتاب شناخته میشود تا یک نمایشگاه به معنای واقعی کلمه. به عبارت دیگر، بسیاری آن را صرفاً یک بازار بزرگ عرضه کتاب میدانند. با توجه به وضعیت فعلی حوزه نشر در کشور که در سالهای اخیر شاهد انتشار آثار درجهیک در ردهبندیهای کتابداری نبودهایم، مدیریت مرکز اسناد و کتابخانه مجلس تصمیم گرفتند که تمرکز اصلی را بر معرفی ظرفیتها و استعدادهای کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی قرار دهند. اگرچه امسال 8 عنوان چاپ اول داشتیم، اما دغدغه اصلی ما معطوف به معرفی توانمندیهای این مجموعه است. طراحی غرفه ما نیز بازتابدهنده همین هویت و رویکرد است؛ که بخشی به نمایش کتاب و بخشی به معرفی اسناد اختصاص یافته است.
معاون پژوهش کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی ادامه داد: در صورت تداوم برگزاری نمایشگاه در سال آینده حجم قابلتوجهی از انتشارات جدید را عرضه خواهیم کرد. با قبول مسئولیت تعهد کردهام که حداقل 50 عنوان چاپ اول ارائه دهیم. در حال حاضر در نمایشگاه امسال کتابخانه 8 عنوان اثر داریم، اما برای سال آینده برنامهریزی ما بین 40 تا 50 عنوان جدید است که انشاءالله محقق خواهد شد.
وی افزود: کتابخانه مجلس شورای اسلامی دارای چهار مجله تخصصی است که عمدتاً در حوزه نسخهپژوهی و اسناد تاریخی فعالیت میکنند. متأسفانه در سالهای اخیر انتشار این مجلات با وقفه مواجه شده بود که انشاالله در سال جاری نسبت به احیای آنها اقدام خواهیم کرد. برنامهریزی ما شامل دو محور اصلی است که می توان به ادغام و ارتقای بخشی از نشریات به مجلات علمی-پژوهشی و انتشار یک یا دو نشریه جدید در حوزه اندیشه عمومی اشاره کرد.
میرعبداللهی ادامه داد: در حال آمادهسازی زیرساختها و ظرفیتهای لازم برای حضور مؤثرتر در سال آینده هستیم. این تحولات بخشی از برنامههای توسعهای مجموعه است که با هدف ارتقای جایگاه علمی و پژوهشی کتابخانه مجلس انجام میشود. در این دوره از نمایشگاه، تمرکز اصلی ما بر برنامههای ترویجی مرتبط با حوزه پژوهش بوده است. به همین منظور، 17 نشست تخصصی در موضوعات مختلف طراحی و برنامهریزی شده که از نظر کمّی، تعداد قابل توجهی محسوب میشود و پیگیریهای فراوانی برای تحقق آن صورت گرفته است.
وی افزود: به عنوان مثال پنجشنبه 18 اردیبهشت، آقای فخرزاده کارشناس حوزه تاریخ شفاهی، به بررسی چالشهای این حوزه پرداختند. او مباحث عمیقی را در مورد آسیبهای روشی، مفهومی، محتوایی و همچنین موانع موجود در فرآیند تولید تاریخ شفاهی مطرح کرد. روز بعد آقای سیدجواد میری، استاد جامعهشناسی پژوهشگاه علوم انسانی، درباره رابطه شناختی بین هویت ایرانی و هویت اسلامی-دینی و ملی سخنرانی ارزشمندی ارائه کرد. امروز هم سه نشست در محل غرفه و سرای کتاب نمایشگاه برگزار میشود.
میرعبداللهی ادامه داد: برنامهریزی ما، به گونهای است که تا پایان نمایشگاه، تقریباً هر روز در غرفه خود برنامههای مختلفی خواهیم داشت که عمدتاً شامل نشستهای تخصصی است. این نشستها عموماً در غرفه برگزار میشود، گاهی نیز در سالنهای جانبی نمایشگاه شاهد این اتفاق هستیم. اولین نشست امروز موضوع کتابسازی در تصحیحات متون، مسئله تصحیحات بازاری است که امید سروری و بهروز ایمانی در آن سخنرانی خواهند کرد، دومین نشست در محل غرفه نیز «ایران در سفرنامههای اروپاییان» نام دارد که با حضور مجید تفرشی و آزاده حیدری ساعت 16 برگزار میشود. نشست بعدی هم در سرای کتاب واقع در نیم طبقه اول و ساعت 15 برگزار خواهد شد که عنوانش «متن دیروز مخاطب امروز، رابطه شناختی ایرانی معاصر با میراث مکتوب» است، این نشست با سخنرانی سید سعید میرمحمدصادق و بهروز ایمانی برگزار میشود.
وی افزود: برنامه نشستهای ما به پنج حوزه تخصصی معاونت پژوهشی کتابخانه مرتبط است که شامل این پنج مورد است که می توان به اسلامشناسی، ایرانشناسی، مطالعات پارلمانی، مطالعات اسنادی و موزهای و تصحیح متون اشاره کرد. هر یک از نشستها به صورت مفهومی با یکی از این محورهای پنجگانه در ارتباط است. با انتشار برنامه زمانبندی و جزئیات جلسات، اطلاعات تکمیلی در اختیار علاقهمندان قرار خواهد گرفت.
معاون پژوهش کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی با اشاره به هشت عنوان آثار موجود در نمایشگاه کتاب گفت: این آثار حاصل پروژههایی است که قبلاً آمادهسازی شده بودند و مراحل نهایی انتشار بر روی آنها انجام گرفته که نشاندهنده بخشی از تلاشهای پژوهشی کتابخانه در دوره اخیر بوده است.
وی ادامه داد: دو جلد از مجموعه «اسناد عرایض» منتشر شده است. این مجموعه حاوی اسناد تاریخی نفیسی که شامل شکایات و عرایض مردم عادی به حاکمیت در ادوار مختلف تاریخی است. مجلدات سیزدهم و چهاردهم این مجموعه به چاپ رسیده است.
میرعبداللهی ادامه داد: جلد 56 فهرست نسخ خطی کتابخانه مجلس نیز اخیراً منتشر شده است. در همین راستا، یک اثر مهم دیگر نیز آماده انتشار داریم که انشاالله در همین روزها رونمایی خواهد شد. این اثر، ترجمه «رهنمودهای ایفلا» در حوزه امور پارلمانی که شامل دستورالعملهای تخصصی در زمینههای مدیریت کتابخانههای پارلمانی، استانداردهای کتابداری، و راهکارهای توسعه خدمات اطلاعاتی برای نهادهای قانونگذاری است. این اثر به عنوان سند معتبری، دیدگاههای بینالمللی ایفلا را در این حوزه تبیین میکند.
وی با اشاره به چند نمونه از انتشارات اخیر مانند فهرست نسخههای فارسی کتابخانه بلدیه استانبول و برخی منابع منتخب کتابخانه مرکزی تبریز و نسخه عکسی نفیس «کتاب التفهیم لاوائل صناعه التنجیم» اثر ابوریحان بیرونی که با کیفیت ممتاز و در شکلی فاخر به چاپ رسیده است، گفت: این آثار گواهی بر تلاشهای مستمر کتابخانه مجلس در جهت حفظ و انتشار گنجینههای علمی و فرهنگی کشور است.
کد خبر 6464682

-
دوشنبه ۲۲ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۵:۳۲:۴۹
-
۶ بازديد
-

-
پیام خراسان
لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/868212/