پیام خراسان

آخرين مطالب

سایه سنگین خشکسالی بر منابع آبی پایتخت اقتصادي

سایه سنگین خشکسالی بر منابع آبی پایتخت
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - ایسنا /در حالی که تابستان به روزهای گرم خود رسیده، منابع آبی استان تهران و البرز با یکی از سخت‌ترین شرایط سال‌های اخیر مواجه شده‌اند. بررسی‌ها نشان می‌دهد میزان بارندگی در سال آبی جاری نه‌تنها کمتر از حد نرمال بوده، بلکه در مقایسه با دوره‌های مشابه نیز کاهش قابل توجهی داشته است.
اطلاعات منتشر شده از وضعیت سدهای پنج‌گانه تأمین‌کننده آب تهران و مناطق اطراف، از کاهش میانگین 47 درصدی ذخایر این سدها نسبت به سال گذشته حکایت دارد. سد امیرکبیر با 58 درصد کاهش، در بدترین وضعیت قرار گرفته و پس از آن سدهای لار، طالقان، لتیان و ماملو نیز کاهش‌هایی بین 32 تا 47 درصد را تجربه می‌کنند. این کاهش در شرایطی اتفاق افتاده که بارندگی‌ها در استان تهران نسبت به میانگین بلندمدت، حدود 44 درصد کمتر بوده و سال آبی جاری در جایگاه دومین سال کم‌بارش 57 سال اخیر قرار گرفته است.
از سوی دیگر، کاهش 43 درصدی ورودی آب به سدهای کشور نیز نشانه‌ای جدی از تداوم خشکسالی در ابعاد ملی است. اگرچه مدیریت رهاسازی آب از مخازن باعث شده عقب‌ماندگی در حجم ذخیره‌شده به 26 درصد محدود شود، اما همچنان ظرفیت پرشدگی سدهای کشور تنها حدود 46 درصد اعلام شده است.
بازار
در پی افزایش دمای هوا و رشد ناگهانی مصرف در ساعات پیک، برخی مشترکان در تهران با نوسانات فشار آب مواجه شده‌اند. در این بین شرکت آبفای استان تهران ضمن رد هرگونه برنامه‌ریزی برای قطعی آب، اعلام کرده این نوسانات عمدتاً ناشی از رشد مصرف و گرمای شدید است. با این حال، از شهروندان خواسته شده با کاهش دست‌کم 20 درصدی مصرف، از افت فشار و احتمال بحران در هفته‌های آتی پیشگیری کنند.
در چنین شرایطی، وزارت نیرو با اجرای پروژه‌هایی نظیر خط دوم انتقال آب از سد طالقان به تهران، کرج و قزوین، تلاش دارد بخشی از کمبودهای پیش رو را جبران کند. با این حال، مسئولان تأکید دارند که حتی با پیشرفت این پروژه‌ها، بدون همراهی جدی مردم در کاهش مصرف، عبور از شرایط بحرانی ممکن نخواهد بود.
راهکارهای پیشنهادی برای مدیریت مصرف آب
برای عبور از این مقطع بحرانی، همراهی مردم به اندازه اجرای پروژه‌های بزرگ ملی اهمیت دارد. برخی راهکارهای عملی و ساده برای کاهش مصرف آب در شرایط فعلی در بخش خانگی شامل کاهش مدت زمان دوش گرفتن به کمتر از 5 دقیقه، استفاده از سر دوش‌های کم‌مصرف، نصب مخزن ذخیره آب و پمپ برای مقابله با افت فشار در ساعات پیک، استفاده از ماشین لباسشویی و ظرف‌شویی تنها با بار کامل، پرهیز از شستن خودرو و حیاط با شلنگ آب، جمع‌آوری و استفاده مجدد از آب خاکستری (مانند آب شست‌وشوی میوه‌ها) می‌شود.
همچنین در بخش عمومی و اداری می‌توان با خاموش کردن آب در سرویس‌های بهداشتی عمومی در ساعات غیرکاری، آموزش و اطلاع‌رسانی در سازمان‌ها و مدارس درباره صرفه‌جویی و بررسی نشت احتمالی لوله‌ها در ساختمان‌های اداری و تجاری و در فضای سبز شهری و خانگی با آبیاری در ساعات خنک روز (صبح زود یا شب) برای کاهش تبخیر، جایگزینی چمن با گیاهان مقاوم به کم‌آبی و استفاده از سامانه‌های آبیاری قطره‌ای به‌جای شلنگ یا آب‌پاش می‌توان میزان مصرف آب را کاهش داد.
در نهایت، به نظر می‌رسد تهران و بسیاری از نقاط کشور در سال جاری نه‌تنها با کاهش بارندگی، بلکه با آزمونی برای تاب‌آوری در مدیریت مصرف منابع آبی مواجه شده‌اند؛ آزمونی که بدون تغییر در رفتار مصرفی شهروندان و سیاست‌های بالادستی و همچنین اجماع سازمان‌های ذی‌ربط عبور از آن دشوار خواهد بود.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/885005/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گرم‌ترین روزهای سال در راه است؛ مشهد به 40 درجه می‌رسد

ادامه ناپایداری‌های جوی و دریایی در هرمزگان همراه با افزایش دما و کاهش رطوبت

انتصاب مدیرکل مصدومین شیمیایی بنیاد شهید و امور ایثارگران

بیت‌کوین از آمازون عبور کرد؛ پنجمین دارایی ارزشمند جهان!

فرسودگی 28 درصدی شبکه آبرسانی خراسان جنوبی

«حسود» با صدای شاهین بنان

آغاز رقابت برای کسب میزبانی جام جهانی باشگاه‌ها 2029

نیمار خودروی معروف بتمن را خرید!

مناسب سازی خیابان‌ها، نیاز اساسی معلولان

قدرت نظامی ایران اسلامی در جنگ 12 روزه دشمن را حیرت زده کرد

زندگی دوباره به 4 نفر با اهدای عضو بانوی مشهدی

مسدود شدن 256 حلقه چاه غیرمجاز در خراسان رضوی

دستورالعمل حمایت از سرآمدان نخبگان شاهد و ایثارگر به استان‌ها ابلاغ شد

غنی‌سازی اوقات فراغت دانش‌آموزی در 450 پایگاه تابستانه

کول پالمر: این قهرمانی کیف داد چون به ما شک داشتند

بمب تابستانی پرسپولیس خنثی شد!

فعالیت 450 پایگاه تابستانی در 500 رشته متنوع برای غنی‌سازی اوقات فراغت دانش‌آموزان

5 مدل پرده که در سال 2025 حتما مُد خواهند شد

دوره بعدی جام جهانی باشگاه‌ها کجا برگزار می‌شود؟

واکنش انریکه به درگیری‌اش با ژوائو پدرو

تاریخ‌سازی پالمر در خرابه‌های پاریس

اعتراض پالمر به ترامپ: چی کار می‌کنه؟!

طعنه ستاره چلسی به پاریس: بلد نیستند ببازند!

خداحافظی صمیمانه انریکه و شاگردانش با مودریچ در خارج از ورزشگاه

مارکینیوش: این شکست فصل شگفت‌انگیز ما را لکه‌دار نمی‌کند

ارائه خدمات به بیش از 230 هزار نفراز مددجویان بهزیستی خراسان شمالی

تحویل 133 هکتار زمین طرح جوانی جمعیت به بنیاد مسکن

رفع تصرف 10 هکتار اراضی حریم رودخانه‌های خراسان شمالی

هوای «سالم» مشهد در 23 تیرماه

آغاز مرمت اضطراری 9 اثر تاریخی شهرستان تربت حیدریه

زندگی دوباره به چهار نفر با اهدای عضو بانوی مشهدی

آهنگ «نوستالژی» با صدای آرمین زارعی

تأمین کالا، توزیع مناسب و نظارت مؤثر؛ سه اصل اساسی در مدیریت بازار است

اقتصاد ایران در دام بازارگرایی؛ روایت مؤمنی از انحراف سیاست‌ اقتصادی پس از جنگ 8 ساله

بیت‌کوین 120 هزار دلار را هم رد کرد

ادامه وزش باد در خراسان جنوبی

خلاصه بازی چلسی 3-0 پاری سن ژرمن

اثر جدید حمید سحری؛ قهرمانی چلسی در جام‌ جهانی باشگاه‌ها

شکایت رسمی از یامال؛ تولدی که جنجالی شد

یوآخیم لوو روی نیمکت ازبکستان؟

چهره در هم شکسته الخلیفی پس از گل سوم!

مارسکا: بازی را در همان 10 دقیقه اول بردیم

حجم گردوغبار هوای مشهد کاسته شد

از خاک تا آسمان، از گندم تا شهید...

انسداد 70 حلقه چاه غیرمجاز در خراسان شمالی

برگزاری اجتماع بزرگ دختران عاشورایی در نیشابور

انتقاد فرماندار فریمان از کیفیت پائین نان در فریمان

ثبت بیش از هزار و 500 مورد ابتلا به سالک در خراسان رضوی

هوای سالم مشهد پس از 2 روز آلودگی

*“دی‌دار” از مرز یک میلیون عضو گذشت / گام بلند بیمه دی در ارتقای تجربه مشتری*