پیام خراسان
ثبت پنج زمین‌لرزه بیش از 4 ریشتر در خراسان جنوبی
دوشنبه 22 ارديبهشت 1404 - 09:46:06
پیام خراسان - ایرنا / مسئول شبکه لرزه نگاری بیرجند گفت: سال گذشته پنج زمین لرزه بیش از چهار ریشتری در خراسان جنوبی به وقوع پیوست که بزرگترین آن با 4.7 ریشتر مربوط به 14 مهر 1403 نزدیک بهاباد واقع در استان بوده است.
حمید معینی اظهار کرد: سال گذشته 2 زمین لرزه در گزیک، یک زمین لرزه در خوسف و یک زمین لرزه در حاجی آباد قاین با قدرت بیش چهار تا پنج ریشتر به ثبت رسیده است.
بازار
وی یادآور شد: بیشترین فعالیت لرزه‌ای در مناطق گزیک (گسل‌های آواز و گزیک)، جنوب غرب طبس (خرد لرزه های امتداد گسل نایینی به سمت رباط پشت بادام) و گسل نه و سرشاخه‌های آن (دهک و شوسف) به وقوع پیوسته است.
مسئول شبکه لرزه نگاری بیرجند گفت: از موارد قابل توجه زلزله‌های سال گذشته نیز می‌توان به زمین لرزه 3.9 ریشتر جنوب بیرجند (رشته کوه باغران) در تاریخ 18 دی اشاره کرد که به دلیل نزدیکی به کانون زلزله (تقریبا 10 کیلومتر) کاملا حس شد ولی خسارتی نداشت.
وی تاکید کرد: بررسی مکان وقوع زلزله‌ها با عکس‌های ماهواره نشان از فعال بودن اکثر گسل‌های استان دارد، با توجه به وقوع زلزله‌های بزرگ (بیش از چهار ریشتر) در این مدت در اطراف گسل راور-نای بند که بیشتر در استان کرمان رخ داده اند، می‌توان احتمال فعالیت بیشتر گسل مذکور و سرشاخه‌های آن در خراسان جنوبی(نای بند-دیهوک) را انتظار داشت.
معینی با بیان اینکه حدود 50 گسل فعال در خراسان جنوبی وجود دارد و بیشتر شهرها و روستاهای استان در مجاورت آنها قرار دارند گفت: وقوع چهار زلزله بزرگتر از هفت ریشتر در 55 سال اخیر پتانسیل لرزهای بالای خراسان جنوبی را نشان می‌دهد که این تعداد در هیچ یک از استان‌های دیگر کشور مشاهده نشده است.
وی با بیان اینکه شناسایی محدوده‌های خطر و رعایت حریم گسل‌ها از ضروریات ساخت و سازهای شهری و روستایی است ادامه داد: با وجود اینکه بروز زلزله‌های مخرب در استان مطالعات دقیق در جهت شناخت لایه‌های پوسته و عمق لایه لرزه زا به عمل نیامده است ولی با توجه به تعیین محل و عمق زلزله‌ها توسط شبکه لرزه‌نگاری بیرجند، زلزله‌ها در این استان غالبا در عمق کم رخ داده‌اند که همین امر سبب بروز خسارات شدید مالی و جانی شده است.
مسئول شبکه لرزه نگاری بیرجند با اشاره به وجود 13 ایستگاه لرزه سنج در خراسان جنوبی گفت: شبکه لرزه نگاری بیرجند با چهار ایستگاه لرزه سنج سال 1384 آغاز به کار کرده که دهنه چاه، ممند، کوه شاه و تجگ نام دارد.
وی ادامه داد: ایستگاه آفریز، نهبندان، و چهار ایستگاه طبس به نام های پروده، کوهدشت، نستنج و شوراب در سال‌های بعد به این آمار اضافه شده است.
معینی یادآور شد: سال 1395 در پی توافقی با پژوهشگاه زلزله شناسی، اطلاعات دو ایستگاه شاهرخت و بصیران هم در اختیار شبکه لرزه نگار قرار گرفت تا پوشش ایستگاهی کامل‌تر شود.

http://www.khorasan-online.ir/Fa/News/867911/ثبت-پنج-زمین‌لرزه-بیش-از-4-ریشتر-در-خراسان-جنوبی
بستن   چاپ