پیام خراسان
حسرت خرید کتاب در نگاه کودکان؛ ناشران هم از گرانی گله دارند
چهارشنبه 24 ارديبهشت 1404 - 12:04:26
پیام خراسان - به گزارش خبرنگار گروه فرهنگ و هنر برنا؛ تبسم کشاورز – سی و ششمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران امسال با حضور گسترده ناشران داخلی و خارجی در حال برگزاری است و یکی از بخش‌های مهم و ویژه‌ای که توجه‌ها را به خود جلب کرده، بخش کودکان و نوجوانان است که در کنار شبستان اصلی نمایشگاه واقع شده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
بخش کودک و نوجوان نمایشگاه با شور و نشاط ویژه‌ای همراه است اما در عین حال مشکلاتی دارد که باعث نارضایتی بسیاری از غرفه‌داران شده. گزارش حاضر، به بررسی وضع بخش کودک و نوجوان، مشکلات جانمایی غرفه‌ها، چالش‌های فروش و نظرات غرفه‌داران مختلف در این بخش از نمایشگاه می‌پردازد.
غرفه‌هایی با شور و نشاط اما فروش کم
نخستین توقف ما در غرفه کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است، جایی که با فعالیت‌های مختلف فرهنگی، شور و شوق زیادی در بین بازدیدکنندگان ایجاد شده‌است. برنامه‌هایی نظیر عروسک‌گردانی، خواندن قصه‌های شاد و توزیع بادکنک برای کودکان، این فضا را به یکی از جذاب‌ترین نقاط نمایشگاه تبدیل کرده. این شور و هیجان با مشارکت فعال خانواده‌ها در برنامه‌ها همراه است اما دست مردم همچنان از کتاب خالی است. یکی از غرفه‌دار‌های این انتشارات در گفت‌و‌گویی به خبرنگار برنا؛ می‌گوید: «نسبت به سال‌های گذشته شاهد کاهش فروش کمی هستیم و تعداد کتاب‌های فروخته‌شده بسیار کم‌تر از سال‌های قبل است. مردم بیشتر به تماشای برنامه‌ها می‌پردازند تا خرید کتاب‌ها.»
این فروش کم، نگرانی‌هایی را ایجاد کرده است و به گفته یکی دیگر از مسئولان غرفه‌ها «در حالی که سال‌های گذشته مردم به طور میانگین 5 کتاب می‌خریدند، امسال فقط توان خرید یک کتاب را دارند.»
پیشرفت دیجیتال؛ اپلیکیشن‌های قصه‌گو و چالش‌های آن
کمی جلوتر از غرفه کانون، به غرفه نشر «طاوسانه» رسیدیم که با معرفی یک اپلیکیشن قصه‌گوی دیجیتال، نوآوری جدیدی را در نمایشگاه امسال به نمایش گذاشته است. این اپلیکیشن که شامل بیش از 300 داستان با قابلیت‌های انیمیشن و بازی است، تلاش دارد تا از طریق فروش اشتراکی کسب درآمد کند. یکی از فروشندگان این انتشارات به خبرنگار برنا می‌گوید: «اولین سالی است که در نمایشگاه حضور داریم و اپلیکیشن ما با بسیاری از انتشارات فرق دارد. هدف ما این است که از فروش اشتراکی و داستان‌گویی دیجیتال درآمد کسب کنیم.»
اما این تحول دیجیتال برای بسیاری از غرفه‌داران و ناشران به چالشی تبدیل شده است. یکی از فروشندگان به این موضوع اشاره می‌کند که ورود اپلیکیشن‌های دیجیتال به نمایشگاه موجب کاهش فروش کتاب‌های چاپی شده و این مسئله را به عنوان یکی از مهم‌ترین مشکلات بزرگ نمایشگاه امسال می‌داند.
مشکلات جانمایی و شکایات مردم و غرفه‌داران
از غرفه کانون که می‌گذریم، وارد غرفه‌های دیگر بخش کودک و نوجوان می‌شویم و با غرفه‌داران مختلفی گپ‌و‌گفت می‌کنیم. یکی از مسائل مشترک در بین تمام غرفه‌ها، مشکلات جانمایی و فضای نامناسب نمایشگاه است. بسیاری از غرفه‌داران بر این باورند که جانمایی غرفه‌ها به‌طور منطقی و براساس ترتیب الفبایی نیست و پیدا کردن غرفه‌های خاص مانند انتشارات «پرتقال» یا «افق» به سختی امکان‌پذیر است. این موضوع باعث سردرگمی بازدیدکنندگان می‌شود و آنان را از بازدید راحت‌تر نمایشگاه محروم می‌کند. یکی از ناشران به خبرنگار ما می‌گوید: «این‌که غرفه‌ها بر اساس ترتیب الفبایی یا منطقی مرتب نشده‌اند، باعث شده پیدا کردن انتشارات خاص وقت زیادی را از مردم بگیرد.»
قیمت کاغذ و هزینه‌های تولید؛ چالش‌های مالی ناشران
قیمت کاغذ و هزینه‌های تولید کتاب یکی از مسائل دیگری است که به‌شدت بر روند فروش تاثیر دارد. به گفته یکی از غرفه‌داران انتشارات «امیرکبیر» گرانی کاغذ و استفاده از مواد اولیه گران‌قیمت برای تولید کتاب‌های کودک، منجر به افزایش قیمت‌ها شده است. این امر نه‌تنها ناشران را در وضع بدی قرار داده بلکه برای خریداران هم خرید کتاب را دشوار کرده است. در همین خصوص مسئولان یکی از نشر‌ها می‌گوید: «قیمت کاغذ بالا رفته و این مسئله موجب شده که بسیاری از کتاب‌های ما به ویژه کتاب‌های کودک و نوجوان با قیمت‌های بالاتری عرضه شوند.»
نمایش یا نمایشگاه؟
سی و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، در بخش کودک و نوجوان، تصویر روشن‌تری از حال کتاب را در کشور نشان می‌دهد؛ جایی که شوق هست، جمعیت هست، برنامه هست، ولی خرید نیست. غرفه‌دار‌ها چشم‌به‌راه مانده‌اند و بچه‌ها با دست‌های خالی، از کنار قفسه‌ها عبور می‌کنند. اگر قرار است کتاب همچنان بخشی از خاطرات کودکی باشد، باید کاری کرد تا مسیر دیدن به خریدن برسد. در غیر این صورت، نمایشگاه کتاب بیش از آن‌که محل خرید کتاب باشد، به تفرجگاهی برای دیدن و سرگرمی تبدیل می‌شود.

پیام خراسان

انتهای پیام/
+
آخرین اخبار ورزشی را در جامعه ورزشی آفتاب نو بخوانید.
حقوق زنان، قربانی تأخیر؛ لایحه منع خشونت از مجلس پس گرفته شد الان بخر، بعداً پرداخت کن(BNPL): آزادی مصرف یا دام بدهی‌های پنهان؟ نقدی بر عملکرد دولت و رسانه‌ها در فاجعه بندرعباس گاف‌های پرهزینه رسانه ملی؛ تشدید اختلافات داخلی و تنش در روابط خارجی چالش های آبرو داری از ایران و ایرانی در واتیکان

http://www.khorasan-online.ir/Fa/News/869418/حسرت-خرید-کتاب-در-نگاه-کودکان؛-ناشران-هم-از-گرانی-گله-دارند
بستن   چاپ