پیام خراسان
به کتاب‌های تأثیرگذار بر همگرایی میان مذاهب اسلامی بهای بیشتری داده شود
پنجشنبه 25 ارديبهشت 1404 - 09:08:30
پیام خراسان - محمود ویسی، استادیار گروه فقه و مبانی حقوق و مدیر گروه فقه و مبانی حقوق شافعی در دانشگاه بین‌المللی مذاهب اسلامی، در گفت‌وگو با خبرنگار تقریب، ضمن ارزیابی‌ از فعالیت‌های مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، بر لزوم توجه بیشتر به تولیدات علمی وزین، چاپ آثار فاخر فقهی و بهره‌گیری از علما و فقهای شاخص اهل سنت تأکید کرد.
وی اظهار داشت: فعالیت‌های مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی قابل قبول و مثبت است، اما این روند می‌تواند بهتر و مؤثرتر نیز باشد؛ به‌ویژه اگر به کتاب‌هایی که وزن علمی بالاتری دارند و در راستای ایجاد هماهنگی و همگرایی میان مذاهب اسلامی تأثیرگذار هستند، بهای بیشتری داده شود.
وی با ذکر مثالی به انتشار یک اثر ارزشمند توسط مجمع تقریب اشاره کرد و گفت:حدود یکی دو سال پیش، مجمع تقریب اقدام به بازنشر کتاب فاخر بدایه المجتهد و نهایه المقتصد اثر ابن رشد قرطبی کرد که با افزودن آراء فقهی امامیه در کنار آراء چهار مذهب فقهی اهل سنت، به‌صورت یک مجموعه فقهی مقارن و جامع درآمد. این کتاب در قم و در زمان مرحوم آیت‌الله تسخیری منتشر شد و اکنون ما آن را به‌عنوان منبع درسی برای دانشجویان فقه اهل سنت و امامیه در دانشگاه تدریس می‌کنیم.
ویسی ادامه داد: بنده اخیراً نیز سفارش داده‌ام که نسخه‌هایی از این کتاب برای دوره‌های دیگر از قم به تهران منتقل شود. اما واقعیت این است که تعداد این‌گونه آثار اندک است.مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی می‌تواند با صرف هزینه و حمایت از علما و فقهای اهل سنت، کتابخانه تقریب را تقویت کرده و به چاپ و بازنشر آثار ارزشمند در این حوزه، اولویت بدهد.
وی با انتقاد از تمرکز برخی فعالیت‌ها بر تولیدات کلیشه‌ای و کم‌اثر گفت:در حوزه همگرایی، باید از کلی‌گویی فاصله گرفت و به سمت انتشار آثاری رفت که هم در مسائل فقهی کلاسیک و هم در موضوعات نوپدید و مستحدثه، پاسخ‌های دقیق و علمی ارائه دهند. هنوز بسیاری از مسائل جدید بی‌پاسخ مانده‌اند و مجمع تقریب می‌تواند با بهره‌گیری از علما و صاحب‌نظران به آن‌ها پاسخ دهد.
مدیر گروه فقه شافعی دانشگاه مذاهب اسلامی تأکید کرد:مجمع تقریب می‌تواند در مقام تطبیق و عمل، همگرایی را به‌صورت عینی و میدانی پیاده‌سازی کند و از علما و بزرگان مذاهب مختلف، به‌ویژه سه مذهب شاخص حنفیه، شافعی و امامیه، بیشتر بهره بگیرد. وقتی صحبت از تقریب بین مذاهب می‌شود. این فضا نباید به یک مذهب محدود بماند. حضور فعال علمای مذاهب مختلف ضروری است.
ویسی در پایان پیشنهاد داد: کتابی با عنوان اولویت‌بندی اولویت‌ها که اخیراً توسط یکی از علمای خارجی نوشته و به فارسی ترجمه شده، باید به‌عنوان راهبرد عملی در دستور کار مجمع تقریب قرار گیرد و از صاحب‌نظران و اندیشه‌ورزان برای تدوین نقشه راه مأموریتی بهره ببرد تا نقش مؤثر و فعال خود را بیش از پیش نمایان سازد.
انتهای پیام/

http://www.khorasan-online.ir/Fa/News/870029/به-کتاب‌های-تأثیرگذار-بر-همگرایی-میان-مذاهب-اسلامی-بهای-بیشتری-داده-شود
بستن   چاپ