پیام خراسان
بررسی طرح مسیر نور برای احیا و ثبت تاریخی یک مسیر فرهنگی گردشگری در ایران
چهارشنبه 25 تير 1404 - 16:36:16
پیام خراسان - وقتی صحبت از امام رضا(ع) می‌شود، ذهن بسیاری از ما، تنها به مشهدالرضا محدود می‌شود. اما یک طرح فرهنگی ـ گردشگری در حال باز کردن زاویه‌ای تازه از این موضوع است: احیای مسیری که حضرت، در سفر تاریخی خود به خراسان، از آن عبور کرده‌اند.

به گزارش اداره کل روابط عمومی استانداری خراسان رضوی، مسیر نور، عنوان پروژه‌ای است که با هدف بازسازی، معرفی و تبدیل این گذرگاه تاریخی به یک مسیر فرهنگی و گردشگری، از سوی گروهی از متخصصان و علاقه‌مندان به میراث رضوی طراحی شده است.
محور اصلی این پروژه، حرکت از نیشابور تا مشهد است؛ جایی که قدمگاه‌هایی چون دهسرخ، سعدآباد، قدمگاه و محسن‌آباد در آن قرار دارند و هنوز هم نام و خاطره حضور امام هشتم در آن زنده است.
در همین راستا، جلسه‌ای با حضور استاندار خراسان رضوی و مدیر پروژه برگزار شد تا راه‌های تأمین مالی و اجرایی این طرح مورد بررسی قرار گیرد.
از یونسکو تا قدمگاه؛ روایت مدیر پروژه از "مسیر نور "
مرجان‌السادات نعمتی‌مهر، مسئول پروژه، در این نشست با اشاره به نمونه‌های موفق جهانی، گفت: در جهان مسیرهای زیارتی بسیاری وجود دارد که حتی در یونسکو ثبت شده‌اند. ما نیز می‌توانیم چنین مسیری را برای امام رضا(ع) تعریف کنیم، با تکیه بر روایت‌های تاریخی و ظرفیت‌های فرهنگی بومی خراسان رضوی.
او با تأکید بر اینکه این پروژه صرفاً یک طرح گردشگری نیست، بلکه نوعی بازخوانی فرهنگ زیارت است، افزود: ما می‌خواهیم زیارت فقط در نقطه پایانی یعنی حرم خلاصه نشود؛ بلکه مسیر نیز معنا پیدا کند. روستاها و مکان‌های میان راه، باید به‌صورت تخصصی روی یک مضمون کار کنند. مثلا یک روستا محور نگارگری اسلامی باشد، یکی هنر خوشنویسی، و دیگری تذهیب.
نعمتی‌مهر با اشاره به چالش‌هایی که پروژه با شهرداری نیشابور داشته، به اهمیت سایت تاریخی مسجد جامع شهر کهن نیشابور اشاره کرد و گفت: ضروری است که در این مکان، کاوش‌های باستان‌شناسی انجام شود تا به عنوان یک نقطه‌ی کلیدی در این مسیر معرفی شود. این مسجد می‌تواند به یک موزه زنده از دوره حضور حضرت رضا(ع) تبدیل شود.
او در پایان خواستار حمایت مالی و نهادی از سوی استانداری و وزارتخانه‌های مرتبط شد و تأکید کرد: پروژه مسیر نور در شورای فرهنگی حرم مطرح شده، دبیرخانه آن نیز در آستان قدس رضوی فعال است. ما امیدواریم این مسیر، با حمایت نهادهای ملی و استانی، به یک سند جامع فرهنگی تبدیل شود.
از ظرفیت شورای عالی زیارت استفاده کنیم
در بخش دیگر جلسه، غلامحسین مظفری، استاندار خراسان رضوی ضمن تمجید از ابعاد فرهنگی و تمدنی پروژه، بر استفاده از ظرفیت‌های قانونی شورای عالی زیارت برای پیشبرد این طرح تأکید کرد و گفت: مصوبات شورای عالی زیارت، مصوبات رسمی دولت است. اگر طرح "مسیر نور" در این شورا به تصویب برسد، می‌توان آن را به‌صورت رسمی و ملی دنبال کرد. پیشنهاد من این است که دبیرخانه شورا پیش‌نویس طرح را آماده و در دستور کار قرار دهد.
وی با اشاره به بعد فرابخشی این پروژه ادامه داد: این طرح فقط یک پروژه عمرانی یا گردشگری نیست. ما با یک مسیر فرهنگی، تمدنی و هویتی مواجه هستیم. باید نگاه جامع و هم‌افزایی داشته باشیم.
مظفری همچنین بر لزوم رعایت ملاحظات تاریخی و باستان‌شناسی تأکید کرد و هشدار داد: شهرداری نیشابور نباید در سایت مسجد جامع شهر کهن نیشابور، هیچ سازه جدیدی احداث کند تا فرصت کاوش و بازآفرینی این میراث ارزشمند از بین نرود.
او در پایان گفت: ما باید با کمک نهادهای فرهنگی مانند آستان قدس، پروژه را به‌گونه‌ای طراحی کنیم که نه‌فقط زیارت را تسهیل کند، بلکه با ترکیب هنر و معنویت، به یک تجربه تمدنی تبدیل شود.

http://www.khorasan-online.ir/Fa/News/885401/بررسی-طرح-مسیر-نور-برای-احیا-و-ثبت-تاریخی-یک-مسیر-فرهنگی-گردشگری-در-ایران
بستن   چاپ