پیام خراسان
/ماه رمضان/
یک کارشناس مذهبی: روزه‌داری بستری برای تربیت انسان‌هاست
دوشنبه 15 فروردين 1401 - 12:34:24
ایسنا - فرهنگی - خراسان رضوی
پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی یک کارشناس مذهبی گفت: با توجه به اینکه محوریت تربیت الهی سختی و رنج است، عبادات و به طور ویژه روزه‌داری بستر تربیت انسان‌ها را فراهم می‌سازد.

حجت‌الاسلام حمیدرضا ویژه در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص فلسفه وجودی روزه گرفتن و برخی از عبادات اظهار کرد: به طور کلی فلسفه وجودی اصلی عبادات و به ویژه روزه گرفتن موضوع تربیت انسان‌هاست. بنابراین در راستای تربیت انسان‌ها عباداتی مانند روزه در مسیر تربیت شدن بر او واجب شده است. از این رو به تعبیری عبادات برنامه‌های تربیتی انسان به شمار می‌رود.
وی ادامه داد: به طور کلی 2 نوع تربیت الهی و غیرالهی وجود دارد. همچنین در تربیت الهی روش‌مندی وجود دارد. از این رو مهم‌ترین برنامه‌های تربیت الهی مبتنی بر اصل سختی کشیدن و با محوریت رنج است. به عبارتی بر خلاف تربیت‌های غیرالهی تربیت الهی مبتنی بر محدودیت، سختی و رنج است و بستر رشد انسان در مسیر رنج، سختی و محدودیت قرار دارد؛ در حالی که تربیت غیرالهی در راستای راحت‌طلبی حرکت می‌کند.
این کارشناس مذهبی با بیان اینکه نگاه راحت‌طلبانه مسیرها را به سوی آزادی می‌برد، تصریح کرد: به تعبیری خلق ایده آزادی نتیجه اعتقاد افراد به راحت‌طلبی است و در واقع روحیه راحت‌طلبی انسان زمینه آزادی‌خواهی و محدودیت نداشتن انسان را ایجاد می‌کند؛ در حالی که در تربیت الهی چنین اتفاقی رخ نمی‌دهد و محوریت بر تحمل سختی، رنج و محدودیت است.
ویژه عنوان کرد: به عنوان مثال نماز خواندن محدودیت‌هایی مبتنی بر سختی مانند از خواب بیدار شدن هنگام صبح را ایجاد می‌کند. همچنین حجاب نیز سختی‌هایی به همراه دارد. بنابراین کسانی که موضوعات مرتبط با حجاب را تحت تاثیر قرار می‌دهند، دنبال انسان راحت‌طلب هستند و نه کسی که در کنار سختی‌ها و رنج‌ها رشد پیدا می‌کند.
وی بیان کرد: با این حال برنامه‌های الهی چون مبتنی بر تربیت و رشد انسان است، مسیر سخت و همراه با رنجی دارد. خداوند در قرآن نیز بیان کرده که «لقد خلقنا الانسان فی کبد» به این معنا که انسان را در سختی‌ها خلق کرده‌ایم. روزه نیز از عبادات محسوب می‌شود است. روزه یعنی محدودیت و رنج کشیدن؛ در واقع روزه محدودیت در حلال‌ها به همراه دارد.
ویژه خاطرنشان کرد: خوردن و آشامیدن که در مواقع معمولی حلال بوده، در ماه رمضان حرام می‌شود. در این ماه اعمال حرام‌ همچنان حرام است اما برخی حلال‌ها نیز حرام می‌شود. در واقع محدودیت شدیدتری در یک دوره زمانی خاص ایجاد می‌شود. یعنی روزه یک برنامه بسیار فشرده است که انسان بتواند دوره تربیتی خود را طی کرده و به رشد و کمال برسد. بنابراین در این بازه زمانی روزه تربیت و رشد انسان را چند برابر می‌کند؛ گویی همانند اردوهای ورزشی و اعتکاف‌های علمی خداوند نیز در حوزه‌های تربیتی اعتکاف یا اردوی عبادتی قرار داده است.
وی گفت: پس ماه رمضان حتما همراه محدودیت‌ها و سختی‌هایی خواهد بود زیرا برای تربیت باید رنج و سختی را پشت سر گذاشت.
این کارشناس مذهبی بیان کرد: بنابراین با توجه به اینکه فلسفه وجودی ماه رمضان تربیت است، باید در این ماه سختی‌های بیشتری را متحمل شده و برنامه‌های فشرده‌ای که خداوند واجب کرده را همراه با برنامه‌های مستحب انجام دهیم تا حوزه تربیتی‌مان قوی شود.
ویژه با اشاره مستحبات ماه مبارک رمضان اظهار کرد: از جمله بهترین برنامه‌های مستحب در این ماه انس با قرآن و فهم آن است. ترک محرمات بهترین عبادت در این ماه را به شمار می‌رود که شامل ترک محرمات در رفتار، افکار(اعتقادات) و گفتار می‌شود.
انتهای پیام

http://www.khorasan-online.ir/Fa/News/452398/یک-کارشناس-مذهبی--روزه‌داری-بستری-برای-تربیت-انسان‌هاست
بستن   چاپ