پیام خراسان
تاثیر روابط پایدار ایران و عمان بر گسترش صلح در منطقه
سه شنبه 3 خرداد 1401 - 10:34:58 AM
ایسنا

پیام خراسان- دکتر احمد فاطمی‌نژاد در گفت‌وگویی با اشاره به سفر رئیس‌جمهور کشورمان به عمان اظهار کرد: موضوعاتی نظیر روابط دوجانبه ایران و عمان و مسائل منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای مانند برجام و مسئله هسته‌ای ایران، می‌تواند از محورهای گفت‌وگوهای این سفر بوده باشد. با توجه به اخباری که منتشر شده است، امضای چند سند همکاری دوجانبه به ویژه در زمینه مناسبات اقتصادی نیز در دستور کار بوده است.

وی با اشاره به اینکه در شرایط تحریم، عمان می‌تواند یک واسطه برای فروش نفت ایران باشد، ادامه داد: به نظر می‌رسد بحث فروش نفت و گاز به واسطه عمان از مهم‌ترین برنامه‌ها و دغدغه‌هایی است که در این سفر دنبال شده است. ضمن اینکه مسائل اقتصادی دیگری مانند سرمایه‌گذاری‌های دوجانبه در حوزه توریسم نیز مور بحث است. اما مهم‌ترین مسئله‌ای که مطرح شد، مسائل اقتصادی است.

این تحلیلگر مسائل بین‌الملل اضافه کرد: جدای از این مباحث، حتما مسائل مرتبط با منطقه مانند موضوعات مرتبط با یمن و روابط ایران و عربستان نیز مورد بحث بوده است. ضمن اینکه عمان به صورت سنتی یکی از کشورهای میانجی بین ایران و غرب و به ویژه آمریکا بوده است و موضوعاتی در این زمینه نیز احتمالا مطرح شده است.

فاطمی‌نژاد تاکید کرد: ایران و عمان در چهار دهه اخیر و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، به لحاظ سیاسی  روابط خوبی داشته‌اند. هرچند که ما با کشورهای حاشیه خلیج فارس مشکلاتی داشتیم، اما عمان در این خصوص مستثنی بوده و می‌توان گفت که همواره رابطه پایداری بین ایران و عمان وجود داشته است.

وی با اشاره به رابطه باثبات ایران در زمان حاکمیت سلطان قابوس در عمان، ادامه داد: بعد از درگذشت سلطان قابوس که حدودا چهل سال نگاه باثباتی را نسبت به ایران در عمان ایجاد کرده بود، این نگرانی وجود داشت که تغییر پادشاه در عمان و روی کار آمدن حاکمان جدید، مشکلاتی در روابط پایدار ایران و عمان ایجاد کند. سفر آقای رئیسی به عمان از این منظر نیز قابل توجه است که می‌تواند پایه‌گذار دورانی جدید با هیات حاکمه جدید عمان  در ادامه روابط پایدار و دوستانه گذشته باشد.

عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه فردوسی با بیان اینکه ایران و عمان رابطه سیاسی مناسبی با یکدیگر دارند، گفت: به لحاظ اقتصادی نیز به ویژه در سال‌های اخیر که ایران تحت تحریم‌های شدید بوده است، عمان توانسته است به عنوان یکی از منافذ ارتباط ایران با جهان خارج به خصوص در بحث فروش نفت، ایفای نقش کند.

فاطمی‌نژاد خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه عمان یک کشور میانه‌رو است و با تمام کشورهای منطقه رابطه مطلوبی دارد، رابطه مطلوب ایران با عمان می‌تواند حلقه پیوند بین ایران با دیگر کشورهای منطقه باشد. به این معنی که نباید رابطه ایران با عمان را دوجانبه نگاه کرد؛ چرا که بسیاری از تنش‌ها و مسائلی که درمنطقه وجود دارد، می‌تواند از ناحیه ارتباط ایران با عمان حل و فصل شود و بهبود پیدا کند و در ایجاد صلح در منطقه بسیار تاثیرگذار باشد.

وی اضافه کرد: درگذشته عمان نقشی به این شکل ایفا کرده است و شاهد بودیم که بین ایران و عربستان راه حل‌هایی را پیشنهاد می‌کند و همچنین تلاش داشته است نقش میانجی‌گر را ایفا کند. بنابراین روابط دو کشور می‌تواند در گسترش صلح در منطقه بسیار اثرگذار باشد.

http://www.khorasan-online.ir/Fa/News/454861/تاثیر-روابط-پایدار-ایران-و-عمان-بر-گسترش-صلح-در-منطقه
بستن   چاپ