پیام خراسان
مشکلات بافندگان فرش روستای مرندیز بجستان تمامی ندارد
سه شنبه 3 خرداد 1401 - 10:38:37 AM
ایسنا

پیام خراسان- فاطمه صفا عنوان کرد: روستای مرندیز بجستان به واسطه حضور بافندگان و تولید فرش با کیفیت به عنوان دهکده فرش استان لقب گرفته و حدود 80 درصد بانوان این روستا بافنده فرش هستند.

وی اظهار کرد: در شهرستان بجستان حدود 1500 نفر بافنده فرش فعالیت دارند که 500 نفر از آنان در روستای مرندیز ساکن هستند. 80 درصد این 500 نفر بافندگان ساکن در منازل و کارگاه‌های شخصی و 20 درصد نیز در کارگاه‌های غیرشخصی مشغول فعالیت هستند.

وی افزود: فرش منطقه مرندیز در استان تک است و بافندگان در تهیه مواد اولیه با کیفیت وسواس خاصی دارند و طرح‌ها نیز به‌روزرسانی می‌شود.

صفا ادامه داد: به دلیل گرانی مواد اولیه و گرانی نیروی کارگری قیمت فرش دستباف نیز بالا رفته و با توجه به کاهش چشمگیر قدرت خرید مردم بسیاری از افراد توان خرید فرش دستباف با این قیمت‌ها را ندارند. همین موضوع باعث می‌شود علی‌رغم اینکه فرش با سود بسیار کم عرضه می‌شود اما به فروش نمی‌رسد و بافنده ضرر می‌کند.

مشکل بیمه همچنان مهمترین دغدغه بافندگان است

وی مشکل بیمه را یکی از مهمترین مشکلات بافندگان فرش عنوان کرد و افزود: این موضوع همچنان از مهمترین دغدغه‌های بافندگان است. در حال حاضر بیمه تامین اجتماعی به دلیل تکمیل ظرفیت بافندگان را بیمه نمی‌کند و پیگیری‌ها نیز در این زمینه بی‌نتیجه مانده است.

صفا که خود نیز بافنده فرش است و 15 سال در این زمینه فعالیت داشته، گفت: برای رشد بهتر فرش دستباف و حمایت از بافندگان از چندین سال قبل شرکت تعاونی فرش دستباف بانوان را در روستا راه‌اندازی و تلاش کردیم از این طریق زمینه رشد و فعالیت را برای بافندگان فراهم کنیم اما مشکلات این حوزه یکی 2 مورد نیست و همچنان با انبوهی از مشکلات مواجهیم.

وی به وضعیت اسف‌بار کارگاه‌های فرش‌بافی نیز اشاره کرد و یادآور شد: امکانات در کارگاه‌ها به خصوص در زمینه بهداشت صفر است و خود بافندگان نیز امکان و توان ساخت کارگاه‌های بهداشتی را ندارند و در این زمینه متاسفانه هیچ حمایتی هم صورت نمی‌گیرد. کمیته امداد نیز فقط با اهدای لامپ به روشنایی کارگاه‌ها کمک کرد و اقدام دیگری هم که اخیرا انجام شده، انجام چک‌آپ و معاینات پزشکی برای بافندگان بوده که این طرح نیز فقط برای 15 درصد از بافندگان اجرا شد و بقیه بلاتکلیف هستند.

مقدمات ایجاد کارگاه رنگرزی در روستا فراهم شده است

مدیر عامل شرکت تعاونی فرش دستبافت روستای مرندیز از راه‌اندازی کارگاه رنگرزی در این روستا خبر داد و خاطرنشان کرد: تا پیش از این رنگرزی را در خارج از شهرستان و در یزد یا کاشمر انجام می‌دادیم اما با توجه به اینکه کارگاه رنگرزی از ضروریات است، تصمیم گرفتیم کار رنگرزی را هم خودمان انجام دهیم که مقدمات کار فراهم شده و این کارگاه به زودی راه‌اندازی می‌شود.

وی تصریح کرد: رنگرزی زحمت‌های خاص خودش را دارد و بعد از پیگیری‌های فراوان به سختی امکانات اولیه‌اش را تهیه کردیم. به همین منظور دهیاری روستا فضایی در اختیارمان قرار داده اما وقتی رنگرزی را خودمان انجام دهیم، از مواد به کار رفته در رنگ مطمئن هستیم و تلاش می‌کنیم از این طریق نیز باز هم کیفیت فرش‌ها را افزایش دهیم.

صفا در پاسخ به این سوال که آیا معرفی روستای مرندیز به عنوان دهکده فرش تاثیراتی در رشد این هنر در روستا داشته، گفت: قطعا این اقدام بی‌تاثیر نبوده است. بعد از معرفی روستا به عنوان دهکده فرش تبلیغات در این زمینه زیاد شد و با شناخته شدن فرش تعداد بازدیدکنندگان از آن هم بیشتر شدند و فروش فرش روستای مرندیز نسبت به 15 سال پیش رشد زیادی داشته اما در زمینه هموار کردن مسیر تولید برای بافندگان کمک چندانی نشده است.

روستای مرندیز با 4800 نفر جمعیت در 35 کیلومتری شمال شرقی شهرستان بجستان واقع شده است. قالی‌بافی در این روستا قدمتی 60 ساله دارد و این روستا که حدود 80 درصد بانوان آن بافنده فرش هستند، به عنوان دهکده فرش استان لقب گرفته است.


http://www.khorasan-online.ir/Fa/News/454862/مشکلات-بافندگان-فرش-روستای-مرندیز-بجستان-تمامی-ندارد
بستن   چاپ