پیام خراسان
اختصاص 90 درصد کشت بهاره سبزوار به طلای سفید/پنبه محصولی آب‌بر است اما جایگزینی برای آن نداریم
یکشنبه 6 شهریور 1401 - 10:16:45 AM
ایسنا

پیام خراسان- علی‌اصغر امانیان در گفت‌وگویی در خصوص کشت پنبه در شهرستان سبزوار اظهار کرد: با توجه به حمایت‌های صورت گرفته طی 2 سال اخیر خوشبختانه شهرستان سبزوار در سال زراعی جاری سطح زیر کشت پنبه را به 5000 هکتار رسانده که این روند نسبت به سال گذشته 20 درصد افزایش را نشان می‌دهد.

وی ادامه داد: پیش‌بینی می‌شود از این میزان کشت حدود 13 تا 15 هزار تن محصول پنبه در سبزوار برداشت شود. همچنین سبزوار رتبه اول سطح زیر کشت و تولید در استان را به خود اختصاص داده است.

مدیر جهاد کشاورزی سبزوار بیان کرد: در حال حاضر کود مورد نیاز برای کشت پنبه به طور کامل تامین شده و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.

امانیان افزود: پنبه بخشی از کشت‌های بهاره این شهرستان محسوب می‌شود؛ به همین دلیل با ترسیم الگویی بر اساس میزان آب مصرفی کشت بهاره، کودهایی همچون اوره، فسفات و پتاس به پنبه‌کاران اختصاص داده شده است.

وی با بیان اینکه عملکرد اراضی کشاورزی به علت کشت‌های مکرر به تدریج کاهش پیدا می‌کند، اضافه کرد: پنبه‌کاران باید نسبت به تقویت اراضی خود با انواع کودهای پایه همچون پتاس، فسفات و به ویژه کود اوره یا سبزبرگ که هر یک از آن‌ها نقش بسیار موثری در نحوه تولید و عملکرد پنبه دارد، اقدام نمایند.

مهم‌ترین مشکل توسعه کشت پنبه برداشت غیر مکانیزه آن است

مدیر جهاد کشاورزی سبزوار در خصوص مهمترین موانع پیش‌ روی صنعت پنبه در سبزوار اظهار کرد: یکی از معضلات صنعت پنبه در سبزوار برداشت آن به شیوه سنتی است. اکنون هم مهمترین دغدغه ما برداشت پنبه است. در فصل برداشت نیروی کار لازم موجود نیست و این مساله برای تولیدکنندگان و کشاورزان مشکلاتی را فراهم می‌آورد.

وی ادامه داد: در حال حاضر پیگیری‌های لازم جهت فراهم آوردن دستگاه‌های کمباین پنبه جمع‌کنی معروف به وش به سبزوار در دست اقدام است که امیدواریم در راستای توسعه مکانیزاسیون کشت در این شهرستان حمایت‌های لازم برای این منظور انجام شود. همچنین تا 2 سال پیش با مشکل قیمت محصول مواجه بودیم اما در حال حاضر پنبه قیمت واقعی خود را پیدا کرده و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.

امانیان در پاسخ به این سوال که در راستای پیشرفت و رونق این صنعت مهم در مجموع چه اقداماتی در سطح شهرستان انجام شده، عنوان‌ کرد: از اقداماتی که در این زمینه انجام گرفته، توسعه کشت ارقام سازگار با هر منطقه است که این موضوع جزئی از سیاست‌های وزارتخانه هم محسوب می‌شود. طی سه سال اخیر سایت‌های الگو و ارقام مختلف در سطح شهرستان کاشت و بهترین ارقام سازگار با اقلیم سبزوار انتخاب شد و اکنون کشاورزان از این ارقام استفاده می‌کنند. همچنین توسعه آبیاری با تیپ که افزایش عملکرد در واحد سطح و افزایش بهره‌وری آب را به همراه دارد، در سطح شهرستان انجام گرفته است.

وی در ادامه به مزایای کشت نشاء در صنعت پنبه اشاره کرد و افزود: به منظور بهبود کیفی محصول پنبه در سبزوار، مدیریت جهاد کشاورزی این شهرستان کشت نشاء را در دستور کار خود قرار داد و اکنون سبزوار در زمینه کشت نشاء پیشگام است. توسعه‌ این کشت نیز 2 مدار از مدارهای تغذیه آبی زمین‌های زراعی را کاهش داده و سبب افزایش بهره‌وری آن شده است.

استفاده پنبه‌کاران سبزواری از مزایای زنجیره‌ زراعت پنبه

مدیر جهاد کشاورزی سبزوار در خصوص بازار فروش این محصول در سبزوار تصریح کرد: به طور کلی نه‌تنها در کشت پنبه بلکه در تمام صنایع کشاورزی، محصولات از تولید تا فروش به ویژه حلقه‌ آخر که فروش و بازاریابی است، با چالش مواجه است و این موضوع شامل تولیداتی که خرید تضمینی ندارند، به جز گندم و دانه‌های روغنی که جزو سیاست‌گذاری دولت است، می‌شود.

وی ضمن تاکید بر لزوم کشاورزی قراردادی و استفاده‌ تمام پنبه‌کاران سبزواری از مزایای زنجیره‌ زراعت پنبه در این شهرستان خاطرنشان کرد: در سبزوار چهار کارخانه پنبه پاک‌کنی موجود است که در حال حاضر از این تعداد سه کارخانه در سطح شهرستان فعال است. در این کارخانه‌ها یک زنجیره‌ کامل از سنوات گذشته دیده می‌شود. در واقع کشاورزان از زمان تهیه بذر تا تحویل تولید با این کارخانه‌ها قراردادی را منعقد کرده‌ و دغدغه فروش ندارند و 100 درصد محصول کشاورز توسط کارخانجات سبزوار خریداری می‌شود. خریداران پنبه تنها برای پیدا کردن بازار فروش فرااستانی زمانی را به نگهداری این محصول اختصاص می‌دهند که البته در حال حاضر با توجه به کیفیتی که الیاف و وش پنبه سبزوار دارد، خوشبختانه در سطح کشور مشکلی برای فروش دیده نمی‌شود.

جایگزین بهتری از طلای سفید برای کشت بهاره در سبزوار نداریم

مدیر جهاد کشاورزی سبزوار در پاسخ به این سوال که با توجه به آمایش زمین، آیا پنبه محصول مناسبی برای سبزوار است، بیان کرد: آمایش زمین آن هم به معنای واقعی هنوز تهیه و تدوین نشده و آنچه که اکنون اتفاق می‌افتد، بر اساس اقلیم و سازگاری هر منطقه با محصول است. این موضوع روشن است که پنبه نیاز به آب فراوانی دارد اما کشت جایگزین و بهتر از پنبه نداریم.

وی اظهار کرد: کشت‌های علوفه‌ای و گیاهان دارویی از محصولاتی است که سازگار با این منطقه است اما آن‌ هم مسائل و مشکلات خود را دارد. در حال حاضر با توجه به درآمد بالا و رشد فزاینده‌ای که پنبه و چغندر برای کشاورزان به همراه داشته، می‌توان گفت که این 2 محصول سازگار با منطقه‌ سبزوار است.

مدیر جهاد کشاورزی سبزوار با تاکید بر ضرورت ایجاد صنعت نساجی در شهرستان سبزوار که زمینه‌ اشتغال 200 نفر را به صورت مستقیم فراهم می‌آورد، خاطرنشان کرد: کارخانجات و زنجیره تولید پنبه در سبزوار کامل است و تنها حلقه‌ گمشده آن صنعت نساجی است. برای رفع این مشکل فراخوانی برای جذب سرمایه‌گذار صادر شده تا این صنعت در سبزوار فعال شود؛ ضمن اینکه سبزوار در کشت و تولید پنبه از ظرفیت بسیار بالایی برخوردار است و بهترین گزینه برای سرمایه‌گذاری به شمار می‌آید. مدیریت جهاد کشاوزی حمایت‌هایی را در این زمینه برای سرمایه‌گذاران صنعت نساجی در نظر گرفته که امیدواریم با راه‌اندازی این صنعت زنجیره‌ تولید این محصول در سبزوار کامل شود.


http://www.khorasan-online.ir/Fa/News/468892/اختصاص-90-درصد-کشت-بهاره-سبزوار-به-طلای-سفید-پنبه-محصولی-آب‌بر-است-اما-جایگزینی-برای-آن-نداریم
بستن   چاپ