پیام خراسان
پیری جمعیت و افزایش هزینه‌های دولت در آینده
یکشنبه 8 آبان 1401 - 8:35:53 AM
ایسنا

پیام خراسان- جواد براتی در خصوص افزایش پیری جمعیت و اثرات آن بر رشد هزینه‌های دولت، اظهار کرد: در تمام دنیا به موضوع اقتصاد بسیار توجه می‌شود. اگر قرار باشد در هر حوزه‌ای برنامه ریزی صورت گیرد نیازمند آمار و اطلاعات بوده و بحث‌های اقتصادی جزو بخش‌های کلیدی است.

وی با اشاره به اینکه جمعیت پیر در کشور در حال افزایش بوده و از طرفی جمعیت جوان کشور نیز رو به کاهش گذاشته است، افزود: این مساله موجب می‌شود تا تعداد افراد بازنشسته در کشور زیاد شود. در اقتصاد نظریه‌ای وجود دارد که عنوان می‌کند که افراد در جوانی کار و پس انداز کرده تا در پیری از آن استفاده کنند.

عضو هیات علمی گروه اقتصاد جهاد دانشگاهی خراسان رضوی با اشاره به اینکه پیری جمعیت مشکلاتی را به همراه دارد، ادامه داد: هم اکنون بیمه‌ها با مشکلات زیادی روبه رو شده‌اند.  برای مثال بیمه تامین اجتماعی اینگونه نیست که افراد حق بیمه بدهند و پول افراد بعد 30 سال به صورت حقوق ماهانه به خود فرد پرداخت شود، بلکه تامین اجتماعی به صورت لحظه‌ای عمل می‌کند. بیمه تامین اجتماعی حق بیمه را از افراد شاغل دریافت کرده و اینگونه حقوق بازنشسته‌ها را پرداخت می‌کند. وقتی نسبت جمعیت جوان کم و افراد پیر افزایش می‌یابد هزینه بیمه‌ها نیز افزایش پیدا می‌کند.

براتی با تاکید بر اینکه امروز افراد تحت پوشش بیمه به دلیل توسعه افزایش یافته است، افزود: در گذشته افراد بیمه شده زیادی در کشور نبودند. اکنون بالای 90 درصد جمعیت کشور بیمه هستند و بخش غالب جامعه بیمه بازنشستگی دارند. در 20 سال آینده بر اثر بازنشستگی متولدین دهه 50 و 60 که جمعیت بالایی نیز دارند، سهم هزینه‌های دولت افزایش و به دلیل کاهش جمعیت جوان و شاغل درآمدهای دولت کم می‌شود زیرا سهم بازپرداخت بیمه از طرف جمعیت جوان کاهش می‌یابد. در آن زمان یک معضل مهم در کشور بیمه‌ها خواهند شد. دولت برای حل این مشکل دو راهکار پیش رو دارد. اول اینکه حق بیمه افراد را زیاد کند که به دلایلی امکان پذیر نیست و دوم اینکه به دنبال افزایش درآمدهای مالیاتی برود.

عضو هیات علمی گروه اقتصاد جهاد دانشگاهی خراسان رضوی درباره افزایش هزینه‌های دولت و اثرات آن خاطرنشان کرد: وقتی که هزینه‌های دولت زیاد می‌شود قاعدتا بر سرمایه گذاری در کشور هم تاثیرگذار است. در حال حاضر بخش سرمایه گذاری هم مستهلک شده است، برای مثال هم اکنون باند فرودگاه‌های کشور خراب است.

براتی ادامه می‌دهد: تنها راه افزایش درآمدها در کشور این است که مالیات‌ها و حق بیمه را افزایش دهند. در حال حاضر وضعیت جامعه به گونه‌ای است که بخش زیادی از جامعه زیر خط فقر قرار گرفته و اگر قرار باشد مالیات و حق بیمه افزایش یابد ناهنجاری اجتماعی ایجاد می‌شود. در این شرایط دولت در دو راهی قرار می‌گیرد. بحث بیمه در سال‌های آینده از اهمیت زیادی برخوردار است که امروز چندان بحث روز جامعه نیست؛ بر همین اساس دولت باید به این موضوع توجه کند.


http://www.khorasan-online.ir/Fa/News/476542/پیری-جمعیت-و-افزایش-هزینه‌های-دولت-در-آینده
بستن   چاپ