پیام خراسان
12 درصد آب کشاورزی خراسان رضوی از محل قنات تامین می‌شود
چهارشنبه 2 آذر 1401 - 11:15:31 AM
ایرنا

پیام خراسان- جعفر جوادی روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: خراسان رضوی با دارا بودن 6 هزار و 970 رشته قنات، دارنده سهم 17 درصدی از کل قنوات کشور و رتبه نخست در میان استان‌ها از لحاظ تعداد قنات ها است.

وی ادامه داد: طول مجموع قنات های خراسان رضوی در حدود 13 هزار کیلومتر است و از این حیث نیز رتبه نخست را در میان استانها دارد.

مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی با بیان اینکه از مجموع یک میلیون هکتار زمین کشاورزی (زراعی و باغی) استان، 72.6 درصد زیر کشت آبی و 27.3 درصد زیر کشت دیم قرار دارد، گفت: قناتها در تامین آب و مدیریت بحران کم آبی نقش بسزایی دارند که باید بیشتر به آنها توجه شود.

جوادی خاطرنشان کرد: کانال قنات ممکن است تا رسیدن به سطح زمین چندین کیلومتر طول داشته باشد که همین امر در رساندن آب به اراضی کشاورزی بسیار کارگشاست.

وی با بیان اینکه از مجموع حدود هفت هزار رشته قنات استان، طی سال گذشته حدود پنج هزار و 900 کیلومتر، معادل 45.5 درصد آن، بازسازی و مرمت شده است، بیان کرد: قناتها نقش بسزایی در تامین معیشت کشاورزان دارند.

جوادی افزود: با احیای و مرمت قنوات و تامین آب کشاورزی، می‌توان به تثبیت، ایجاد اشتغال و مهاجرت معکوس روستاییان از شهرها به روستاها کمک شایانی کرد.

مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی اظهار کرد: از جمله مزایای‌ قناتها و کاریزها در استان را باید تامین آب کشاورزی، آب مورد نیاز برای شرب انسان و دام، خصوصا در بخشهای مرکزی و جنوبی استان، تامین آب پایدار، متعادل کننده سفره های آب زیرزمینی با توجه به بحرانی بودن دشتهای این منطقه و عدم مصرف انرژی و هزینه زیاد در استحصال آب و حفظ محیط زیست باید ذکر کرد.

"قنات یا کاریز" به عنوان تکنیک باستانی ابداع ایرانیان شامل یک مادرچاه و مجموعه‌ای از کانالهای شیبدار افقی حفر شده زیرزمیی از محل سفره‌های آب زیرسطحی همراه با تعدادی چاههای عمودی مرتبط با آن است که این ماده حیاتی را از عمق زمین به نقاط مورد نظر با فاصله نسبتا زیاد از محل مادرچاه و منبع اصلی آب زیرسطحی برای مصارف آشامیدنی و کشاورزی به سطح قابل دسترسی در روی زمین منتقل می‌کند.

طول کانال افقی زیرزمینی قنات بطور معمول از محل مادرچاه تا سطح زمین در نقطه مورد نظر حفاران آن چندین کیلومتر است. دهانه خروجی قنات یا کاریز "سرقنات" نام دارد.


http://www.khorasan-online.ir/Fa/News/479515/12-درصد-آب-کشاورزی-خراسان-رضوی-از-محل-قنات-تامین-می‌شود
بستن   چاپ