پیام خراسان

آخرين مطالب

بیماری «قارچ سیاه» خطرناک است؟ علمي

بیماری «قارچ سیاه» خطرناک است؟
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - ترس از ابتلا به کرونا هنوز به‌پایان نرسیده که ماجرای جدیدی به فهرست نگرانی‌های مردم اضافه شده است؛ ابتلا به قارچ سیاه. از چند روز گذشته که یکی از متخصصان ماجرای ابتلا به این بیماری را مطرح کرد، موج جدیدی از ترس عمومی مردم شکل گرفته است. مردم به‌دنبال پاسخی به سؤال‌هایشان درباره این بیماری هستند، درحالی‌که متخصصان عفونی تأکید کردند که این بیماری جدیدی نیست، در سال گذشته 5 مورد ابتلا در ایران گزارش شده، بیماری مسری نیست و بیش از همه بیماران مبتلا به دیابت یا بیماران دارای نقص ایمنی شدید که دارو‌های خاصی مصرف می‌کنند و درگیری عفونی شدیدی ناشی از ابتلا به کرونا دارند، در خطر قرار دارند. مینو محرز، عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا و شروین شکوهی، رئیس بخش عفونی بیمارستان لقمان در کنار بسیاری از متخصصان تأکید می‌کنند که هراس مردم بی‌اساس است و نیاز به وحشت نیست.قارچ سیاه تجربه جدیدی در ایران نیست. مسعود مردانی، عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا و متخصص بیماری‌های عفونی جزو نخستین کسانی بود که درباره دیده شدن این بیماری در ایران صحبت کرد.
او حالا در توضیح بیشتر می‌گوید: «این بیماری از گذشته در ایران و کشور‌های دیگر وجود داشته است، تنها اتفاق جدیدی که رخ داده این است که برخی از بیماران کرونایی که کورتون با دوز فوق فیزیولوژیک مثل دگزامتازون را برای مدت زمان طولانی دریافت می‌کنند، ممکن است این قارچ به دستگاه تنفسی، چشم، مغز و اعصاب آن‌ها ورود پیدا کرده و منجر به عفونت شود، این بیماری هم بسیار کشنده است.»
او به شیوع این بیماری در هند و کشور‌های دیگر اشاره می‌کند: «این مسئله تنها در هند رخ نداده، بلکه در ایران هم چند‌ماه پیش در بیمارستان لقمان یک مورد ابتلا به قارچ سیاه را داشتیم که به‌دلیل تشخیص زودهنگام حال این بیمار با درمان ضد‌قارچ بهبود پیدا کرد. در کشور هند این موارد ابتلا، اما بسیار قابل توجه است و می‌توان گفت که دلایلی ازجمله گرمای هوا، افزایش جمعیت مبتلا به کرونا و استفاده بیشتر از کورتون برای بیمارانی که سیستم ایمنی ضعیف‌تری دارند این وضعیت را در آن کشور رقم زده است.»
این متخصص در توضیح بیشتر درباره دلایل ابتلا به این بیماری می‌گوید: «خود بیماری کرونا، التهاب و درگیری ریوی ایجاد می‌کند که محیط را برای رشد قارچ مناسب می‌کند، از سوی دیگر، تجویز بیش از اندازه کورتون سیستم دفاع سلولی بدن را پایین می‌آورد و قارچ‌ها در این محیط ایجاد بیماری می‌کنند.» به‌گفته این متخصص، قارچ سیاه بیماری مسری‌ای نیست و تنها افرادی را هدف قرار می‌دهد که نقص سیستم ایمنی دارند؛ مثل مبتلایان به دیابت کنترل‌نشده، کسانی که استفاده بیش از حد از کورتون دارند یا بیماران دارای سرطان که شیمی‌درمانی شده‌اند. به همین دلیل نگرانی برای ابتلای عمومی به این بیماری وجود ندارد، فقط اینکه مردم از مصرف خودسرانه کورتون و دگزامتازون خودداری کنند.
گزارش تنها 5 مورد ابتلا در یک‌سال گذشته
بیماران دیابتی که مبتلا به کرونا می‌شوند، بیشتر در خطر گرفتار شدن به قارچ سیاه هستند؛ پیام طبرسی، رئیس بخش عفونی بیمارستان مسیح دانشوری این موضوع را مطرح می‌کند و می‌گوید: «بیشترین موارد ابتلا به قارچ سیاه در میان بیماران مبتلا به دیابت گزارش می‌شود، علت آن هم کاملا مشخص است، دیابت این افراد پس از ابتلا به کرونا، از کنترل خارج می‌شود، به همین دلیل برای درمان این افراد، کورتون تجویز می‌شود و این مسئله آن‌ها را معرض ابتلا به موکورمایکوزیس قرار می‌دهد.»
با این همه، اما طبرسی این اطمینان خاطر را می‌دهد که شیوع این بیماری آنقدر نیست که نگرانی ایجاد کند، اما به هر حال وجود دارد و باید مراقب بود؛ «میزان مرگ‌ومیر در اثر این بیماری، 50 درصد است، در یک سال گذشته حدود 5 مورد ابتلا در ایران گزارش شده که 2 مورد از بیماران، جانشان را از دست دادند. تمام این بیماران دیابتی بودند و درگیری ریویی بالایی داشتند که ابتلا به قارچ سیاه، منجر به مرگ‌شان شد.»
به‌گفته این متخصص، هم‌اکنون، مهم‌ترین خطر، کرونا به‌دلیل کشندگی بالای آن است نه قارچ سیاه؛ «دلیل شیوع بالای این بیماری در هند، بالا بودن جمعیت و آمار قابل توجه بیماران مبتلا به دیابت آنهاست. طی مدت اخیر هم با توجه به بحران کرونا مصرف کورتون به‌شدت افزایش پیدا کرده که این عوامل موجب افزایش بیماران کرونایی مبتلا به موکورمایکوزیس شده است.»
ایمنی پایین، دلیل ابتلا
نگرانی بالای مردم نسبت به ابتلا به قارچ سیاه، موضوعی است که از نظر شروین شکوهی، رئیس بخش عفونی بیمارستان لقمان، بی‌اساس است، چراکه این بیماری همیشه وجود داشته و نباید آن را پررنگ کرد. او می‌گوید: «تمام پزشکان متخصصان در حوزه عفونی حتی پیش از کووید بیماران مبتلا به این قارچ را دیده‌اند. این بیماری به‌هیچ‌وجه قابل انتقال نیست. اسپور قارچ موکورمایکوزیس در بینی هر فردی وجود دارد و اگر شخصی به‌دلیل کرونا بستری شود، ممکن است بعد از چند روز همان اسپور شروع به ریشه و خراب کردن سینوس‌ها کند. این قارچ برای افرادی با سیستم ایمنی سالم مشکلی ایجاد نمی‌کند، اما در کسانی که سیستم ایمنی ضعیف‌تری دارند می‌تواند منجر به بیماری شود.»
به‌گفته این متخصص، ایمنی کم افراد دارای بیماری زمینه‌ای، خود بیماری کووید-19 و کاهش ایمنی بر اثر استفاده از دارو‌هایی برای درمان کرونا تجویز می‌شود، منجر به عفونت موکور می‌شود؛ «از روز اول پاندمی کرونا هم ما با این بیماری مواجه بودیم و همین حالا هم، بیماری دارم که مبتلا به این عفونت است، این بیماری قارچی در سال‌های گذشته وجود داشته و همیشه هم مهم بوده، بنابراین اتفاق جدیدی نیست.» او درباره نشانه‌های ابتلا به این بیماری می‌گوید: «نشانه‌های ابتلا به این بیماری، درگیری سینوس‌هاست. این بیماری در تعداد بسیار کمی از مبتلایان به کرونا به‌دلیل پایین بودن ایمنی بدن، دارو‌ها و حمله قارچ به بافت‌های سالم سینوس، ایجاد می‌شود و اگر زود تشخیص داده نشود، منجر به مرگ می‌شود.»
نیازی به وحشت نیست
مینو محرز، عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا هم معتقد است که نباید مردم را نگران کرد. او با انتقاد از اخباری که درباره عوارض نگران‌کننده ابتلا به بیماری قارچ سیاه در روز‌های گذشته، می‌گوید: «واقعا نمی‌دانم با وجود اینکه مردم با استرس و اضطراب‌های زیادی مواجهند، باز هم برخی افراد با مطرح کردن کشندگی قارچ موکورمایکوزیس این نگرانی‌ها را دامن می‌زنند. موکورمایکوزیس همیشه در بیماران دارای قند بالا عفونت‌های سیستمیک را رقم می‌زند که درصورت تشخیص زودهنگام قابل درمان است و اصلا ما به‌عنوان قارچ سیاه از آن یاد نمی‌کنیم.»
به‌گفته محرز، اینگونه نیست که اگر در هند، میزان ابتلا به این بیماری بالا رفته بنابراین ما در آینده نزدیک با شیوع آن در ایران مواجه می‌شویم، چرا که این بیماری مسری نیست؛ «در ایران این بیماری عفونی وجود دارد، اما میزان ابتلای آن بالا نیست و نیاز به ایجاد چنین هراس و وحشتی در میان مردم ندارد. در کنار همه اینها، در میان قارچ‌ها، موکورمایکوزیس کمترین میزان انتشار را دارد.» او درباره انتشار این بیماری از طریق دستگاه‌های اکسیژن‌ساز هم توضیح می‌دهد: «نمی‌توانیم با اطمینان بگوییم که این دستگاه‌ها عامل انتشار قارچ از فردی به فرد دیگر نباشد، اما دستگاه‌های اکسیژن‌ساز به‌طور مداوم، در حال ضدعفونی و استریل شدن هستند. از ابتدای پاندمی کرونا تاکنون هزاران بیمار مبتلا درمان شده‌اند، اما تعداد افرادی که به این قارچ مبتلا شده‌اند بسیار کم است.»

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/367569/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بهنام صفوی؛ خواننده‌‏ای که جوان مُرد

اینتر با وینگر برزیلی تمام کرد!

کین: قهرمان شدم، حالا چه می‌خواهند بگویند؟

کاپلو: طارمی کلید قهرمانی اینتر می‌شود!

خط‌ونشان مهاجم کره‌ای برای منچستریونایتد

نشست هماهنگی‌ میزبانی دیدار فوتبال ایران و کره شمالی در مشهد

یک کشته و 4 مصدوم بر اثر تصادف شدید در جاده کلات

آهنگ «قانون احساس» با صدای مجید خراطها

تجلیل از مادران افتخار آفرین شهرستان بشرویه

پروازهای فرودگاه بیرجند به 18 پرواز در هفته افزایش یافت

اجرای برنامه محفل به یاد شهید رئیسی در خراسان جنوبی

کمیته‌های مردمی پای کارمراسم بزرگداشت سالگردشهید رئیسی در خراسان‌جنوبی

جشن بزرگ «فرهنگ و ادب در سایه‌سار شاهنامه» برگزار می‌شود

سازمان حج و زیارت اطلاعیه داد/ آمار ورود زائران ایرانی به سرزمین وحی اعلام شد

اتهام سنگین و عجیب در لیگ آزادگان؛ تبانی، خیانت و زد و بند

کمبود ماما در پایگاه‌های بهداشتی

ضرورت توسعه همکاری خراسان رضوی و چابهار برای احیای محور شرق و تقویت صادرات

وزیر کار این بار بدون کارت زرد مجلس را ترک کرد

بررسی برخی عوامل افزایش جنایتی به نام سقط جنین | نسل‌کشی سوداگران

سفر هوایی مشهد به رامسر برقرار شد

منطقه آزاد انزلی، در مسیر جذب 300 هزار تن بار صادراتی با شبکه ریلی

آتش در کمین جنگل های کهگیلویه؛از عامل انسانی تا کمبود تجهیزات مهار آتش

تغییر نماد گوگل برای اولین بار در 10 سال گذشته / عکس

بررسی برخی عوامل افزایش شمار جنایتی به نام سقط جنین | نسل‌کشی سوداگران

حل اختلاف دو طایفه با عمامه/ جوان دائم الخمری که عاقبت مسجدی شد

ورود وزیر میراث فرهنگی ،گردشگری و صنایع دستی، سفیر ازبکستان و دبیر کل کشورهای عضو اکو به جزیره کیش

بازرسی سازمان منطقه آزاد کیش از انبارها و کانتینرهای بندرتجاری کیش

رونمایی از پوستر همایش ملی بزرگداشت فردوسی با حضور وزیر فرهنگ

نویسنده کتاب «آواز حجاز» از بازخوردهای مخاطبان و تجارب نوشتنش گفت

شبکه آموزش با مستند «شاه بیت شاعران» به استقبال روز بزرگداشت فردوسی می‌رود

لزوم توجه ویژه به تدریس شاهنامه در مدارس

نشر شاهد در خط مقدم ترویج فرهنگ ایثار و شهادت ایستاده است

40 درصد سود پیش‌بینی‌شده با سرمایه‌گذاری در صنعت برق و انرژی کشور با مجوز رسمی

صمصامی: تفکر اقتصادی مدنی‌زاده از همتی تندتر است

پیام استاندار خراسان شمالی در پی تاریخ‌سازی تنیسور هم‌استانی

صادرات خراسان جنوبی در فروردین ماه امسال 119 درصد رشد داشته است

تردد کند در محور مواصلاتی زاهدان - بیرجند در پی واژگونی تریلی سوخت

نام‌نویسی بیش از 10 هزار بازنشسته خراسان جنوبی برای دریافت وام ضروری

خشم وینی از ستاره‌های رئال؛ لعنتی‌ها!

همراهی مایکل اوون با آرنولد؛ بیش از همه او را درک می‌کنم

پیراهن جدید سیتی؛ پلی میان گذشته و آینده!‌

کایل اسنایدر بازداشت شد!

برنامه من‌یونایتد برای قهرمانی؛ کباب‌خوری به جای خیابان‌گردی!

گل اسطوره میلان به نام فلسطین، صهیونیست‌ها را به آتش کشید

کدام کشور‌ها بیشترین تعداد مربی در تیم‌های ملی را دارند؟

کلید انتقال آنچلوتی به برزیل؛ ستاره سابق رئال!

سایت کره‌ای: طارمی جوکر فینال می‌شود

سخنگوی استقلال: انتخاب سرمربی با مشورت سیدورف خواهد بود

شرح وظایف سیدورف در استقلال

شهید رییسی نماد اوج خدمت به مردم است