پیام خراسان
چشم انداز 1400 برای زنان؛ تحقق عدالت جنسیتی و تداوم تلاش ها
سه شنبه 17 فروردين 1400 - 19:08:49
پیام خراسان - در موضوع زنان و خانواده جهت گیری های روشن و سیاست گزاری های راهبردی دولت های یازدهم و دوازدهم زمینه را برای تحولات مطلوب فراهم کرده است.

در موضوع زنان و خانواده جهت گیری های روشن و سیاست گزاری های راهبردی دولت های یازدهم و دوازدهم زمینه را برای تحولات مطلوب فراهم کرده است. بسمه تعالی
چشم انداز 1400 برای زنان؛ تحقق عدالت جنسیتی و تداوم تلاش ها
معصومه ابتکار
چشم انداز ورود به قرن پانزدهم هجری شمسی که سال 1400 نقطه آغازین آن است را باید با توجه به رویکردهای ملی و تحولات بین المللی ترسیم کرد. در موضوع زنان و خانواده جهت گیری های روشن و سیاست گزاری های راهبردی دولت های یازدهم و دوازدهم زمینه را برای تحولات مطلوب فراهم کرده است؛ اگر چه فشارهای بین المللی، تحریم ها و تبعات اقتصادی آن بر جامعه عوارض زیادی به دنبال داشته که اجرای این برنامه ها و تحقق اهداف را با کُندی روبرو می کند.
اکنون رویکرد عدالت جنسیتی برای اولین بار در برنامه ریزی های ملی واستانی لحاظ شده و زیرساختی را به منظور اجرای برنامه های عدالت محور دستگاههای دولتی و در برش استانی فراهم کرده است. پس انتطار می رود همانطور که در سال 1399 اجرای برنامه ها پس از تهیه و تدوین اسناد مربوطه، تصویب و ابلاغ آنها آغاز و داده های اولیه به سامانه رصد و پایش وارد شد، در سال 1400 استمرار یابد و علاوه بر برش استانی، برش های شهرستانی نیز تدوین و عملیاتی شود. سامانه رصد و پایش شاخص های عدالت جنسیتی نیز در سال پیش رو با ورود داده های بیشتر تکمیل شود و امکان بهره مندی برای سیاست گزاران و تصمیم گیران فراهم آید.
همچنین برای دستیابی به اهداف می بایست سامانه های رصد و پایش وضعیت زنان سرپرست خانوار که حاصل تعامل بین بخشی و تلاش های وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بوده جهت بهره برداری مدیران از این اطلاعات تکمیل شود، به نحوی که بتوانند برای دهک های آسیب پذیر زنان سرپرست خانوار برنامه ریزی لازم را انجام دهند.
لازم به تاکید است که در دولت دوازدهم دو طرح بزرگ الگوسازی برای توان افزایی زنان سرپرست خانوار با همکاری بخش های دولتی و غیردولتی انجام شده که به اشتغال پایدار بیش از 14000 نفر انجامیده و مرحله اتصال به بازار آن نیز آغاز شده که به عنوان یک الگوی موفق، توسعه آن می بایست در سال آتی صورت گیرد و زنجیره تولید تا فروش را تقویت کند. 
برای زنان روستایی و عشایر که مورد توجه خاص دولت جناب آقای روحانی بوده، اند برنامه های ارتقاء سواد آموزی، آموزش برای تولید محصولات استاندارد و توانمندسازی در زنجیره گیاهان دارویی، اصلاح ساختار قامتی و حمایت از تشکیل صدها صندوق اعتبارات خرد زنان از جمله موارد به اجرا در آمده است که ضرورت توسعه آنها غیرقابل انکار بوده، چرا که باید جمعیت بیشتری از زنان روستایی و عشایر را در برگیرد.
توجه به زنان کارآفرین و تولید کننده طی سال های اخیر به لحاظ ظرفیت مغفول مانده زنان توانمند کشور در این زمینه به وییه در قالب حمایت از مشاغل خانگی و صنعتی، حمایت از استارت آپ ها و شرکت های دانش بنیان زنان و بازاریابی از طریق درگاههای قانونی فروش مجازی توسعه خواهد یافت، مگر اینکه بخواهیم از پیشرفت و رونق اقتصادی صرفنظر کنیم. چنانچه ارتقا مهارت های سازمان های مردم نهاد به عنوان ارکان جامعه مدنی و حکمرانی مطلوب همواره لازم بوده و اکنون که فقط در این معاونت طی 4 سال اخیر آموزش 2200 سمن انجام گرفته و فعالیت های مشترک در بیش از 450 موضوع از مقابله با آسیب های اجتماعی گرفته تا کارآفرینی به ثمر رسیده، نباید از این روند رو به رشد چشم پوشید. 
از طرح های مهمی که با همکاری همین نهادهای مردمی برای تقویت انسجام ملی و مقابله با آسیب ها پیاده شده، ارتقاء تاب آوری اجتماعی بوده که در 1130 نقطه کشور اجرا شده و از نتایج آن تعداد قابل توجهی تسهیلگر محلی بوده که تربیت شده اند و سرمایه جوامع محلی در امر افزایش آگاهی و مهارت زندگی هستند. چنانچه در همکاری معاونت ریاست جمهوری در امور زنان و خانواده با ستاد مبارزه با مواد مخدر هم اینک در 13 استان پرخطر به لحاظ اعتیاد، 130 تشکل تسهیلگر جدید در حال آموزش هستند.
طراحی گفتگوی خانواده که در معاونت برای تقویت روابط اعضای خانواده با پشتوانه علمی و اجتماعی مورد اهتمام قرار گرفت و در 68 نقطه کشور اجرا و الگوسازی شد نیز در همین روند مورد تاکید است. همچنین گفتگوی بین نسلی برای حل مناقشات بین نسلی که پس از مطالعات انجام شده به راه اندازی "رادیو نسل" در شبکه های اجتماعی و بر روی شنوتو و کست باکس منجر شد تا در همگرایی خانواده ها و نسل ها موثر افتد. بدون شک چنین طرح هایی طولانی مدت بوده و با پایان سال به اتمام نمی رسد. سال 1400 البته سال تدوین شناسامه شاخص های خانواده و اجرایی سازی کامل سیاست های دوستدار خانواده خواهد بود.
همچنین در موضوع مهم حقوق انسانی و شهروندی 10 لایحه با اسناد پشتیبان در 4 سال اخیر منجر و 17 جلسه گفتگوی فقهی و حقوقی با دانشگاه مفید قم برگزار شده که لازم می دانیم آن را در سال 1400 هم ادامه دهیم. چرا که جوامع بشری با ظهور موضوعات جدید می بایست پاسخ های درخور برای حل مشکلات خود داشته باشند. از جمله این لوایح حضانت فرزند توسط مادر و یا ممنوعیت ازدواج زیر 13 سال دختران است. خوشبختانه در دو دولت آقای دکتر روحانی با پیگیری های لازم، لوایحی مانند حمایت از حقوق اطفال و نوجوانان پس از حدود 10 سال به قانون تبدیل شد و یا لایحه حفظ کرامت و حمایت از زنان در برابر خشونت به نتیجه رسید و در انتظار تصویب مجلس است. فرزندان زنان ایرانی حاصل از ازدواج با مردان خارجی نیز دارای شناسنامه می شوند و اقدامات حقوقی بی شک باید متناسب با مقتضیات جامعه در سال 1400 تداوم یابد.
چنانچه در حوزه تعمیق باورهای دینی نیز نباید تلاش ها کم رنگ شود. در سال های اخیر تلاش شد آیات قرآنی با محور زنان، خانواده و جنسیت به صورت پادکست هایی تولید و انتشار یابد که تاکنون 30 پادکست منتشر شده و یا فرازهایی از زندگی حضرت زهرا در 15 کلیپ گفتاری و زندگی پربار حضرت خدیجه با پشتوانه تحقیقات گسترده به صورت کتاب و فیلمنامه مورد اهتمام قرار گرفت.
از سوی دیگر نظر به رویکرد جدی دولت در افزایش نسبت مدیران زن به منظور حضور زنان شایسته درعرصه های تصمیم سازی و برنامه ریزی، امید است به هدف گذاری 30 درصدی زنان مدیر در بخش دولتی دست یابیم در سال 1400 دست یابیم. این رقم در سال 92 5 درصد بوده که اکنون به حدود 25 درصد رسیده است.
در عرصه بین المللی نیز با وجود برخی محدودیت ها ،توسعه روابط دو جانبه و چند جانبه درموضوع زنان و خانواده برای معرفی دستاوردهای زنان ایرانی و الگوسازی در موضوعاتی مانند کارآفرینی و گفتگو در خانواده با همکاری مرکز بین المللی آیسسکو انجام گرفته که در سال آتی ادامه خواهد یافت.

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/345613/چشم-انداز-1400-برای-زنان؛-تحقق-عدالت-جنسیتی-و-تداوم-تلاش-ها
بستن   چاپ