/نگاهی به عملکرد یک ساله مجلس یازدهم/
پارلمان زیر ذرهبین نمایندگان
شنبه 8 خرداد 1400 - 10:13:24
ایسنا - سیاسی - خراسان رضوی
پیام خراسان - ایسنا/خراسان رضوی یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی، در حالی در هفتم خردادماه سال 99 کار خود را آغاز کرد که از نظر ترکیب سیاسی، مجلسی تقریبا یکدست و متکثر از اصولگرایان محسوب میشود.
از مجموع 284 نمایندهای که در حال حاضر عضو این مجلس هستند، 229 نفر اصولگرا، 18 اصلاحطلب و 37 نفر مستقل هستند. همچنین تعداد 56 نفر از نمایندگان مجلس دهم نیز توانسته بودند به مجلس یازدهم راه یابند.
انتخابات مجلس یازدهم در دوم اسفندماه 98 در ایامی برگزار شد که مردم تحت فشارهای سنگین اقتصادی و معیشتی بودند و همین وضعیت باعث شد تا نامزدهای انتخاباتی، وعده حل مشکلات اقتصادی را در صدر تمامی وعدههای خود قرار دهند و در نهایت نمایندگان نیز بتوانند با نرخ مشارکت حدود 42 درصد وارد پارلمان سبزرنگ خیابان بهارستان شوند.
طرح شفافیت آرای نمایندگان (عدم تصویب)، طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران (تصویب شده)، طرح الزام دولت به پرداخت یارانه کالاهای اساسی (تصویب شده) و طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده (تصویب شده) از مهمترین و پربحثترین طرحهای مجلس یازدهم در یک سال آغازین این مجلس بودند.
اینک پس از یک سال از شروع به کار مجلس یازدهم که نمایندگان آن نام مجلس انقلابی را بر دوش خود میکشند، چند تن از نمایندگان این مجلس در گفتوگو با ایسنا ارزیابی خود از عملکرد یک ساله مجلس یازدهم را بیان کردند.
احسان ارکانی، نماینده مردم نیشابور و عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با بیان اینکه سال اول مجالس، سال جهتگیری و حرکت به سوی هدفها است، اظهار میکند: البته سال اول مجلس یازدهم مصادف شده بود با سال آخر دولت آقای روحانی که بسیاری از مردم معتقدند به مسائل اقتصادی و معیشتی در این دولت توجه مناسبی صورت نگرفته است.
وی در خصوص مهمترین تفاوتهای مجلس یازدهم در مقایسه با مجالس پیشین، بیان میکند: این مجلس متشکل از حدود 70، 80 نماینده جوان زیر 45 سال است که این نسبت به مجالس پیشین یک امتیاز ویژه بود و همین مسئله باعث به وجود آمدن نشاط و پویایی بیشتر در مجلس یازدهم شده بود.
ارکانی ادامه میدهد: همچنین تعداد زیادی از نمایندگان مجلس یازدهم، افرادی هستند که سابقه کار در سایر حوزههای سیاسی کشور را دارند. به عنوان مثال سه نفر از اعضای کمیسیون برنامه و بودجه وزرای شاخصی در دولتهای قبلی بودهاند، تعداد دیگری از اعضا نیز معاون وزیر، استاندار و یا از دیگر چهرههای شاخص سیاسی کشور هستند. این نشان میدهد که وزن سوابق اجرایی و پارلمانی نمایندگان مجلس یازدهم، از مجالس قبلی بیشتر است.
جواد نیکبین، نماینده مردم کاشمر و عضو کمیسیون فرهنگی مجلس نیز به تصویب بودجه سال 1400 به عنوان شاخصترین اقدام مجلس یازدهم در حوزه معیشت اشاره میکند و میگوید: مجلس توانست با تصویب یک بودجه مناسب و متعادل، کشور را از بودجه غیرمنطقی که دولت طرحریزی کرده بود، نجات دهد.
حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس ، اما ضمن مثبت ارزیابی کردن عملکرد مجلس یازدهم، انتقاداتی نسبت به ساختار پارلمانی کشور دارد و عنوان میکند: آییننامههای داخلی مجلس، در مجالس اول و دوم نوشته شده است که هرچند در آن زمان خوب بوده است، اما حالا بسیاری از این آییننامهها نیاز به بازبینی دارد.
وی اضافه میکند: ما در مجالس قبلی چندین بار خواستیم آییننامهها را بازبینی کنیم، اما نمایندگان چون فکر میکنند با این کار قدرتشان کاهش پیدا میکند، راضی به انجام این کار نمیشوند و رای نمیدهند، اما امیدواریم اگر تغییر آییننامهها در دستور کار قرار گرفت، مجلس انقلابی به آن رای دهد.
شهریاری خاطرنشان میکند: کلیه طرحها و لوایح باید ابتدا در کمیسیون تخصصی مربوطه بررسی شوند و وقتی که در صحن مطرح میشوند نیز اولویت سخنرانی و نطق باید با اعضای آن کمیسیون باشد، اما طبق آییننامه مجلس، در بسیاری از مواقع فرصت نطق به افراد متخصص حوزه موضوع مورد بحث نمیرسد.
محمد صفایی، نماینده مردم گناباد و عضو کمیسیون اقتصادی مجلس نیز مجموع تلاش یک ساله مجلس یازدهم را مثبت ارزیابی میکند و میگوید: به هر حال مصوبات مجلس را باید یک قوه مجریه پرتلاش و کارامد به ثمر برساند تا طعم شیرین آن را ملت بچشند، اما متاسفانه عمدتا به علت کارکرد ضعیف دولت، قوانین مصوب مجلس یازدهم نتوانست چندان رضایت مردم را جلب کند.
هرچند نمایندگان مجلس یازدهم ارزیابی مثبتی از عملکرد یک ساله این مجلس داشتند، اما واقعیتی که در سطح جامعه دیده میشود این است که اوضاع اقتصادی و معیشتی مردم تفاوت چندانی با یک سال گذشته نکرده است.
حال باید منتظر بود و دید که طی چند ماه آینده، با تغییر سکاندار قوه مجریه، فعالیتهای مجلس به کدام سمت و سو خواهد رفت و آیا نمایندگان مجلس با همکاری دولت جدید، سرعت بیشتری برای عمل به وعدههای خود به خرج خواهند داد یا خیر.
انتهای پیام
http://www.khorasan-online.ir/fa/News/367560/پارلمان-زیر-ذرهبین-نمایندگان
بستن
چاپ