پیام خراسان

آخرين مطالب

اثرگذاری زنان روستایی در توسعه اقتصاد معاونت امور زنان و خانواده

اثرگذاری زنان روستایی در توسعه اقتصاد
  بزرگنمايي:

پیام خراسان -

دهیار روستای زناسوج از توابع الموت غربی در استان قزوین در یادداشتی که به مناسبت پانزدهم اکتبر، روز جهانی زنان روستایی نوشته و آن را در اختیار ایسنا قرار داده است، می‌نویسد: در جامعه‌ی حاضر نیل به اهداف توسعه و چه بسا توسعه پایدار بدون استفاده از ذخیره عظیم نیمی از بدنه اجتماع، یعنی زنان، امری بسیار دشوار و حتی غیرممکن است.
لذا زنان روستایی آموزش‌دیده با آگاهی بیشتر به کاری که انجام می‌دهند، نقش موثری در توسعه روستایی خواهند داشت. اکثر اقتصاددانان توسعه معتقدند آن‌چه در نهایت ویژگی و روند توسعه اقتصادی و اجتماعی را تعیین می‌کند منابع انسانی یک کشور است. در نتیجه به عنوان نیمی از منابع انسانی، زنان نه تنها موضوع و هدف هر نوع توسعه‌ای هستند بلکه عامل پیشبرد اهداف توسعه اقتصادی و اجتماعی نیز به شمار می‌روند.
اولین گام درجهت توانمندسازی زنان روستایی فراهم کردن نیازهای تغذیه‌ای‌، بهداشتی و آموزشی است. پس از آن فراهم آوردن زمینه‌های لازم برای ارتقای سطح دانایی و آگاهی زنان برای شناخت واقع‌بینانه ظرفیت‌ها و توانایی‌های آن‌هاست. چنین شناختی برای استفاده از فرصت‌ها، اعاده حقوق اجتماعی و خانوادگی، آشنایی با محدودیت‌ها و نیازهای واقعی و هم‌چنین تقویت خود باوری ضروری بوده و نقش مهمی در فائق آمدن بر نابسامانی‌های فردی‌، خانوادگی و اجتماعی خواهد داشت.
مرحله بعد، مشارکت واقعی زنان در تمامی مراحل برنامه‌ریزی شامل شناسایی و تشخیص نیاز، تصمیم‌گیری‌، مدیریت‌، هدایت‌، اجرا، بازنگری و ارزشیابی از یک سو و سهیم بودن آن‌ها در منافع طرح‌ها و برنامه‌ها از سوی دیگر است.
زنان روستایی بخش عظیمی از نیروی کار کشاورزی جهان را تشکیل می‌دهند. سهم زنان روستایی در نیروی کار کشورهای جهان سوم به دلیل سنتی بودن، ساختار تولید و روابط کار، بیشتر از مردان و هم‌چنین بیشتر از زنان و مردان کشورهای توسعه یافته است.
زنان روستایی بر اساس توانایی خود در بسیاری از امور تولیدی اعم از زراعی، تولید فرآورده‌های کشاورزی و صنایع دستی فعالیت دارند که هر چند تولیدات آنان در برخی موارد جنبه خود معرفی دارد اما اغلب برای کسب درآمد و عرضه به بازارهای ملی و بین‌المللی انجام می‌گیرد. با این وجود با توجه به ساختار نظام‌های بهره‌برداری کشاورزی کشور و تسلط بهره‌برداری‌های کوچک و متوسط و مزارع خانوادگی که عمده نیروی کار آنان را زنان و کودکان بدون مزد تشکیل می‌دهند، هنوز آمار رسمی و جامعی از میزان مشارکت آنان در مراحل گوناگون تولید کشاورزی در دست نیست. افزون بر آن هنوز دسترسی زنان به درآمدهای حاصل از این فعالیت‌ها اندک است و فاقد استقلال اقتصادی و به دنبال آن استقلال اجتماعی مورد نظر هستند.
زنان روستایی علاوه بر مشارکت موثر در تولیدات کشاورزی، در سایر عرصه‌های غیرتولیدی نیز نقش‌های منحصر به فرد دارند. یکی از آن‌ها انتقال ارزش‌های فرهنگی به کودکان است. در همین ارتباط است که نخستین و اساسی‌ترین مراحل شکل‌گیری شخصیت و اجتماعی شدن زنان و مردان آینده هر جامعه تحقق می‌یابد. این مهم در تمامی جوامع در حوزه وظایف زنان قرار دارد.
میزان مشارکت زنان درمراحل گوناگون تولید برای همه محصولات یکسان نبوده و نسبت به شرایط و روش‌های تولید، تفاوت قابل ملاحظه‌ای در آن‌ها مشاهده می‌شود. مثلاً: در مزارع تجاری که محصولات نقدی تولید می‌کنند از زنان به عنوان کارگران روزمزد استفاده می‌شود.
اما در کشت محصولات کاربردی مانند برنج، چغندر قند و انواع سبزیجات نقش تولیدی زنان هم‌چنان به قوت خود باقی است، اما در کشت محصولاتی مانند گندم و جو که استفاده از ماشین آلات کشاورزی در مراحل گوناگون تولید نسبت به سایر محصولات بیشتر است، مشارکت نیروی کار زنان کاهش یافته است.
افزایش مهاجرت مردان روستایی به شهرها و مراکز صنعتی به نحو دیگری باعث مشارکت زنان گردیده و حتی مفهوم خاصی از زنان سرپرست خانوار را پدید آورده است. مهاجرت مردان به شهرها باعث افزایش وظایف زنان روستایی می‌شود. مهاجرت زنان روستایی به شهرها اغلب به دنبال مردان انجام می‌گیرد و باعث تخلیه روستاها از کارآمدترین نیروهای اقتصادی می‌شود. در حالی‌که زنان روستایی در مناطق شهری نمی‌توانند کارآیی چندانی داشته باشند.
ذکر این نکته ضروری به نظر می‌رسد که اگر چه تمامی مطالعات انجام شده نشان‌گر نقش قابل توجه زنان روستایی در فعالیت‌های کشاورزی است ولی مشارکت آن‌ها در مدیریت و تصمیم‌گیری اندک است. به عبارتی زنان روستایی وقتی توانا هستند که تنها انجام دهنده بخشی از کار نباشند بلکه در مدیریت و تصمیم‌گیری نیز شریک باشند.
منبع: ایسنا

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/418930/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رئیس فیفا با تحریک رونالدو، حرص سعودی‌ها را درآورد

خداحافظی مردی که کابوس برنابئو بود

بهترین گل‌های تاریخ پریمیرلیگ در روز پایانی

حرکات اکشن شزنی و لواندوفسکی در تمرین بارسلونا

صلاح بهترین بازیکن فصل انگلیس شد

اولین خروجی تابستانی بارسا مشخص شد

تحویل 288 واحد مسکونی احداث شده برای خانواده‌های ایثارگران

عملیات بیت‌المقدس نماد پایداری ملت ایران است

وین رونی و معرفی سرسخت‌ترین مدافعی که مقابلش بازی کرده است

دومین جام فصل برای انریکه و پاریس

حرکت زشت فیگو در پاسخ به هواداران بارسا!

پایان قرارداد دستیار همیشگی یحیی با فولاد

مدیرکل آموزش و پرورش خراسان جنوبی: در مدیریت باید شجاع، صادق و آینده‌نگر بود /مدارس کانکسی با بیش از 12 دانش‌آموز تا مهرماه حذف خواهند شد .

برای نخستین‌بار؛ برگزاری میز خدمت آموزش و پرورش با حضور مدیرکل و 12 مدیر شهرستان در نماز جمعه بیرجند

نگاه شهدا باور مندی، عمل به تعالیم اسلامی و نفی لذت گرایی بود

شکست آویسپا در لیگ ژاپن در غیاب شهاب زاهدی

چالش مولر بین اسطوره‌های بوندسلیگا و لیگ برتر

تسلیت سازمان منطقه آزاد کیش به مناسبت رحلت حجت الاسلام والمسلمین عبدالرحمان یوسف پور

اجتماع بزرگ مردم سمنان در اولین سالگرد شهادت شهید جمهور آیت الله رئیسی و دیگر شهدای خدمت

بیانیه نخبگان و تشکل‌های شاهد و ایثارگر به مناسبت روز سوم خرداد

مدال قهرمانی را به وارث مارادونا نمی‌دهند

اینفانتینو بمب رونالدو را تایید کرد

ویدیوی جذاب سری‌آ از لحظه قهرمانی باشگاه ناپولی

جنون در عربستان؛ پیشنهاد 50 میلیون یورو به اینزاگی!

آتش‌سوزی مهیب انبار کاغذ دیواری در بلوار رسالت مشهد

آهنگ «شگرد» از علی زندوکیلی

برق ادارات خورشیدی می‌شود؟

حمایت استراماچونی از اینزاگی

تاریخ‌سازی کونته در سری آ

محرومیت کشتی‌گیر آمریکایی به‌ خاطر فرار از آزمایش دوپینگ

درویش در پرسپولیس ابقا شد

بانک شهر به‌ عنوان مالک اصلی پرسپولیس ادامه می‌دهد

پوستکوگلو: فصل سوم بهتر از دومی است، مثل سریال‌ها!

کلوپ: وقتی آرنولد هو شد، تلویزیون را خاموش کردم

گزینه مربیگری استقلال خاص‌تر از مورینیو

هوای 5 منطقه مشهد آلوده است

کمربندی راه‌آهن سالار - شادمهر به بهره‌برداری رسید

عبداللهی در دیدار با کارکنان و نمایندگان بیمه دی در استان خراسان رضوی: بیمه دی در مسیر شکوفایی و تعالی / نمایندگان و تحول آفرینی در جذب پرتفوی با کیفیت

حضور فعال بیمه دی در نمایشگاه بورس، بانک و بیمه در مشهد

کارگاه آموزشی کارشناسان ارتباطات و مراجعات برگزار شد

دیگه ماشینتو کارواش نبر ( 40٪ تخفیف فقط امروز)

بازگشت روال عادی به بازار سیمان؛ به زودی

عملکرد موفق خراسان جنوبی در حوزه حمل و نقل کالا و مسافر در فروردین 1404

خراسان جنوبی میزبان مسابقات آزاد کروکت شرق کشور

رئیس ناپولی: کلاهم را به احترام کونته برمی‌دارم

حل مشکلات 15 ساله اراضی فرودگاه بجنورد

🎬 سفری در نوع خود، کم نظیر!

کیفیت هوای طبس در وضعیت خطرناک قرار گرفت

ادعای جالب لوکاکو؛ ترسیدم بلای بایرن سرمان بیاید!

باخت بزرگ اینتر؛ در ایتالیا نباید گل بخوری!

ویکی پدیاجستجو