پیام خراسان

آخرين مطالب

بحران فرونشست زمین در 8 دشت خراسان رضوی گفتگو

بحران فرونشست زمین در 8 دشت خراسان رضوی
  بزرگنمايي:

پیام خراسان- دکتر هادی معماریان در گفت و گویی افزود: فرونشست زمین؛ مخاطره‌ای غیرقابل بازگشت و تهدید کننده حیات در خراسان رضوی است.

وی خاطرنشان کرد: خشکسالی و برداشت بی‌رویه از آب‌های زیرزمینی طی سال‌های اخیر در دشت‌های خراسان رضوی که با کمبود آب روبرو هستند، مشکلات عدیده‌ای را فراهم ساخته است.

این فعال زیست‌محیطی تصریح کرد: فرونشست در نتیجه‌ برداشت آب زیرزمینی به وسیله فاکتورهایی از قبیل افزایش تنش مؤثر، ضخامت و تراکم پذیری رسوبات، طول مدتی که افزایش بار رسوب صورت گرفته، سرعت و نوع تنش بکار برده شده، عمق قرارگیری آبخوان و گسترش جانبی آن کنترل می‌شود.

وی اذعان کرد: طی چهار دهه اخیر فشار بسیار زیادی به منابع آب زیرزمینی استان وارد شده و این منابع تخلیه شده‌اند.

معماریان عنوان کرد: تخلیه منابع آب زیرزمینی باعث ایجاد یک نوع خشکسالی مصنوعی شده که به تبع آن فرونشست زمین در بسیاری از دشت‌های خراسان رضوی قابل مشاهده است.

وی گفت: وقتی منافذ لایه‌های رسوبی آبخوان‌ها بر اثر فرونشست زمین فشرده می‌شوند، دیگر قابلیت بازگشت به وضعیت اولیه را ندارند، از این رو فرونشست به عنوان یک مخاطره غیر قابل بازگشت محسوب می‌شود.

این کارشناس حفاظت خاک با توجه به نقشه‌های فرونشست زمین و نرخ فرونشست سالانه در بلوک‌های مختلف مطالعاتی افزود: دشت‌های استان از وضعیت نامطلوبی برخوردار و در برخی از مناطق از نرخ بالای فرونشست سالانه برخوردارند.

وی با اشاره به بحران فاجعه فرونشست زمین در 8 دشت از شهرستان‌های خراسان رضوی اظهار کرد: به عنوان مثال، مناطقی از دشت مشهد در اطراف زیارتگاه ویرانی و نقاطی از دشت رباط سنگ و مناطقی در دشت کاشمر مانند اطراف قنات کسرینه، میزان فرونشست زمین بین 220 تا 240 میلی‌متر در سال است.

معماریان خاطرنشان کرد: در بازه زمانی بررسی فرونشست زمین در خراسان رضوی، دامنه فرونشست در دشت‌های خواف، باخرز و زاوه تا 120 میلی‌متر در سال برآورد شده است.

وی همچنین گفت: دشت سبزوار نیز با میانگین سالانه 100 میلی‌متر فرونشست، وضعیت مشابهی دارد، سایر دشت‌ها از جمله، دشت مشهد چناران با 160 تا 220 میلی‌متر فرونشست در سال، دشت نیشابور با 150 تا 200 میلی‌متر، دشت کاشمر و خلیل‌آباد با 120 تا 240 میلی‌متر، بردسکن با 100 تا 220 میلی‌متر، دشت رباط سنگ با 180 تا 240 میلی‌متر و دشت تربت‌جام و فریمان با 120 تا 180 میلی‌متر در سال در وضعیت بحرانی قرار دارند.

این استاد دانشگاه گفت: در صورت تداوم خشکسالی اقلیمی و برداشت از منابع زیرزمینی، روند فرونشست نیز تداوم داشته و منتهی به تخریب بدون بازگشت آبخوان‌ها می‌شود.

وی افزود: اگرچه برای کنترل و مدیریت این بحران، فرصت‌های مناسب از دست رفته است، اما هرگونه اقدام برای کاهش برداشت از منابع آب‌های زیرزمینی می‌تواند از بروز یک فاجعه عظیم محیط‌زیستی و یک زلزله خاموش جلوگیری نماید.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/476543/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تأکید بر تبیین اهداف شهدا در نظام آموزشی کشور در یادواره شهدای فرهنگی و دانش‌آموز سرایان

گام های بلند توسعه برای جامعه از مدرسه شروع می شود.

برگزاری محفل قرآنی «خادم الرضا (ع)» در بیرجند

درخشش خراسان شمالی در نهضت ملی زندگی با آیه‌ها

برنامه قطعی برق خراسان شمالی امروز سه‌ شنبه 23 اردیبهشت

مانولوپولوس در ایسنا: برای تغییر فرهنگ بسکتبال ایران آمده‌ام/ مثل حدادی 100 سال یک بار می‌آید

رقص چاقو رضا عطاران با یک دختر بچه در مراسم تولدش در مشهد + فیلم

تایوان برای نخستین‌بار سامانه موشکی جدید آمریکا را آزمایش کرد

بی‌صبرانه منتظر حضور رهبر انقلاب در نمایشگاه کتاب هستیم

دسترسی بیمه‌ای فرهنگیان و دانش‌آموزان باید به صورت کامل وجامع باشد

کشف جدید دانشمندان: راز کاهش وزن در زبان شما نهفته است

اطلاعیه هواپیمایی چابهار درمورد پرواز شماره 7640 مسیر تهران – مشهد

پدران شهدا الگو های برتر صبوری، فداکاری و گنجینه ای از اسرار عشق و ایثارند

اختتامیه مسابقات فوتسال دانش آموزان دختران

سازمان هواپیمایی اطلاعیه داد / علت تاخیر پرواز تهران

پیولی راز غیبت رونالدو را فاش کرد

کشف آب ر اعماق مریخ: راز جدید سیاره سرخ

فرنکی دی یونگ برای دومین بار پدر می‌شود / عکس

امروز بیش از 700 کرسی درس تفسیر در سطوح عالی و خارج حوزه برگزار می‌شود

پنالتی دادن به روش پت و مت!

راز کاهش وزن!

کمبود آب روستای «برآباد» شهرستان خواف به طور کامل برطرف می شود

آتالانتا و کسب سهمیه لیگ قهرمانان برای پنجمین بار

تصاویر؛ رضا عطاران در اکران مردمی فیلم «صددام» در مشهد

رسم عجیبی که در تهران اجرا می شد

خلاصه بازی آتالانتا 2 - رم 1

گل دوم آتالانتا به رم توسط سولمانا در دقیقۀ 77

گل قیچی برگردون تماشایی و محشر سانتیاگو مونتیل در لیگ برتر آرژانتین

غیبت دوباره ستاره افت کرده پرسپولیس/ این بار خروج از لیست بازی با هوادار!

وضعیت اسف‌بار 3 تیم انگلیسی فینالیست رقابت‌های اروپایی در هفته سی و ششم لیگ برتر / فان

در معیت پرزیدنت

گل دوم الهلال به العروبا توسط سالم الدوساری

ضدحمله‌ سریعی که منجر به گل نشد؛ آتالانتا 1-0 رم

بریس لیما، گل چهارم الهلال برابر العروبا

پنالتی لیما، گل سوم الهلال برابر العروبا

گل پنجم النصر به الاخدود توسط جان دوران

گل ششم النصر به الاخدود توسط سادیو مانه

گل اول رم به آتالانتا توسط کریستانته در دقیقه 32

گل هفتم النصر به الاخدود توسط مانه

گل هشتم النصر به الاخدود توسط مانه

گل نهم النصر به الاخدود توسط مارن

آهنگ «پاییز دلم» از امیر عباس گلاب

ساعت فعالیت مدارس خراسان جنوبی تغییر کرد

پیروزی پالایش نفت بندرعباس مقابل شهر راز شیراز در لیگ دسته اول فوتبال کشور

ادعای بزرگ پاری سن ژرمن؛ کیلیان امباپه 98 میلیون یورو به ما بدهکار است!

مسئولان حج و زیارت پای درد و دل زائران در مدینه نشستند

پالایش نفت بندرعباس 2 – 0 شهر راز: شیرازی ها امشب در غم و شادی

دوربین هیرو A1 (H3AE) برای اولین بار در ایران با گارانتی رستر سرویس

قیمت انواع محصولات کشاورزی در میادین میوه و تره بار؛ 22 اردیبهشت 1404

تولید 86 هزار تُن محصولات شیلاتی در گیلان