پیام خراسان

آخرين مطالب

راز سر به مهر تیموریان در سازه‌های زیرزمینی گناباد مقالات

  بزرگنمايي:

پیام خراسان- همان زمان رئیس اداره میراث فرهنگی وقت این شهرستان در توضیح این سازه گفته بود که پس بررسی‌های اولیه کارشناسان، در پناهگاه مذکور بیش از 90 متر دالان و به همراه تعدادی اتاقک کشف شده است و با توجه به اینکه داخل فضاهای مورد اشاره تا ارتفاع یک متر پر شده است کاوش در آن بسیار سخت و زمان‌بر است.

اگرچه کشف چنین سازه‌ای موجب شد که اهمیت تاریخی دهستان زیبد و منطقه براکوه و موقعیت استراتژیک آن بیش از گذشته شود، اما این سازه ارزشمند از همان زمان کشف پلمب و تا حدودی به فراموشی سپرده شد، اما در اواسط شهریورماه امسال، حفره پیدا شده در یکی از معابر روستا و ارتباط آن با سازه زیرزمینی بار دیگر ذهن‌ها را به سمت این سازه معطوف کرد و کارشناسان و باستان‌شناسان را به منطقه کشاند.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان گناباد در همین خصوص از بررسی علمی سازه‌های زیرزمینی کشف شده در روستای رضویه گناباد خبر داد.

حمیدرضا محمودی قوژدی با بیان اینکه بر اساس بررسی‌های اولیه تاریخ‌نگاری، قدمت این سازه به 600 سال گذشته و اواسط دوره اسلامی (تیموریان) نسبت داده شده است، گفت: سازه زیر زمینی کشف شده در روستای رضویه پس از گذشت سه سال از کشف آن، توسط کارشناسان اداره کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع‌دستی استان و مرکز آموزش عالی گناباد مورد بررسی قرار گرفت.

وی افزود: پس از ایجاد حفره در یکی از معابر روستا به هنگام اجرای عملیات آسفالت و بررسی‌های میدانی اولیه، مشخص شد که این حفره احتمالاً با سازه زیرزمینی کشف شده در سال 1399 ارتباط داشته و بخشی از آن است.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان گناباد خاطرنشان کرد: از آنجایی که در زمان کشف این سازه، بررسی‌های دقیق و کارشناسی انجام نشده بود، بررسی‌های میدانی و علمی برای شناخت سازه ضروری بود که در دستور کار قرار گرفت.

وی اظهار کرد: در همین راستا چاهی که سال‌های گذشته در یکی از منازل مسکونی و به منظور دفع فاضلاب سرویس بهداشتی حفر و در پی آن این سازه زیرزمینی کشف شد مجدد بازگشایی شده و مورد بررسی میدانی باستان‌شناسان قرار گرفت.

محمودی قوژدی با بیان اینکه ریزش سازه در نقاط مختلف و ورود سیلاب و گل و لای به داخل آن بررسی آن را مشکل کرده است، در رابطه با مشخصات اولیه این سازه گفت: این سازه زیرزمینی به صورت دستکند در عمق 4 متر و 70 سانتیمتری از سطح عمومی زمین به طول بیش از 100 متر و در محدوده بافت تاریخی (هسته اولیه روستا) واقع شده است.

رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی گناباد ادامه داد: سازه متشکل از راهروهای بسیار باریک، واشدگاه، رف‌ها، سیستم آب‌رسانی و تهویه است و با توجه به حجم آوار بسیار زیاد، ارتفاع سازه مشخص نشد.

وی افزود: بر اساس گفته قدیمی‌های محلی در نزدیکی سازه، بنایی موسوم به قلعه کهنه بوده که در حال حاضر به کلی تخریب شده ‌و به احتمال بسیار زیاد این سازه در ارتباط با این قلعه بوده است.

محمودی قوژدی با بیان اینکه کارکرد سازه به منظور اقامت موقت و اضطراری (پناهگاه) در مواقع خطر و حمله دشمنان است، خاطرنشان کرد: یافته‌های سطحی شامل تکه‌های سفال لعاب‌دار، بدون لعاب، منقوش و ساده بود که بررسی‌های اولیه تاریخ‌نگاری آنها، قدمت این سازه را به 600 سال گذشته اواسط دوره اسلامی (تیموریان) نسبت می‌دهد و نمونه‌های مشابه این پناهگاه‌ها را می‌توان در اکثر روستاهای براکوه از مشاهده کرد.

 وی با اشاره به اینکه شهرستان گناباد دارای 177 اثر ثبت شده در فهرست آثار ملی ایران و بیش از ده‌ها جاذبه گردشگری و رشته‌های صنایع‌دستی و نیز صدها اثر تاریخی است، بر توجه به تعدد این پناهگاه‌ها در منطقه از جمله در روستای گوهردشت، استاد، کلات، دیسفان و کاخک همچنین با توجه به قدمت، نوع سازه و ساختار آن، بر لزوم حفظ و حراست از طریق ثبت در فهرست آثار ملی و احیای آن در راستای رونق و توسعه گردشگری تأکید کرد.

دهیار روستای رضویه همان زمان نیز در خصوص این سازه زیرزمینی در گفتگوی ویدئویی با یکی از رسانه‌های شهرستان گفته بود، پیش از کشف این سازه نیز سفال‌هایی در قسمت‌های دیگری از روستا پیدا شده که تحویل میراث فرهنگی داده شده است.

همچنین روایت فرد چاه‌کن هنگام حفر چاه و مواجهه با این پدیده عجیب جالب است به طوری که بر اساس گفته خودش در تمام سال‌های فعالیتش با چنین موردی مواجه نشده و از عظمت سازه متحیر شده بود.

حال سؤال اینجاست که آیا این سازه مهم تاریخی آن‌چنان که باید، مورد بررسی‌های کارشناسان متخصص قرار گرفته و بررسی‌های کارشناسی و علمی ادامه‌دار خواهد بود و یا باز هم بعد از مدتی این مطالعات و تحقیقات نیز همچون خود سازه در زیر تلی از خاک به فراموشی سپرده خواهد شد؟

گفتنی است روستای رضوی با جمعیتی بالغ‌بر 80 نفر در 20 کیلومتری جنوب شهر گناباد و در دامنه رشته کوه‌های سیاه‌کوه واقع شده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/597712/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

از ایوان بند «بمونی برام» را بشنوید

فصل برای کاپیتان رم تمام شد

آرسنال مشتری ستاره پرطرفدار میلان شد

پرز نمی‌خواهد ال‌کلاسیکو را از نزدیک ببیند!

انتقال تاریخی در بوندسلیگا؛ بایرن با ویرتز توافق کرد!

یوپ هاینکس رئیس بایرن را به خانه‌اش راه نداد!

تابستان شلوغ؛ ناپولی به دنبال دو ستاره لیگ برتر

پیشنهاد عجیب به لینه‌کر؛ اجرای برنامه آشپزی!

فرصت بزرگ گولر؛ درخشش برابر بارسا!

آغاز مذاکرات لورکوزن با گزینه اصلی جانشینی ژابی

تمدید قرارداد دروازه‌بان جوان بارسلونا تا 2028

آهنگ «چشمای مست تو» با خوانندگی سینا شعبانخانی

حمله موشکی یمن؛ سامانه آمریکایی بار دیگر عاجز ماند

افتتاح نخستین مدرسه آموزشی پینت‌بال کشور در مشهد در حضور رییس فدراسیون ورزش‌های همگانی

استقبال ویژه از عادل فردوسی‌پور در نمایشگاه کتاب

کهن‌ترین، جامع‌ترین و اصلی‌ترین حدیث شیعه، کتاب «کافی» است

خطوط ویژه اتوبوسرانی برای اجتماع امام رضایی‌ها و نمایشگاه کتاب

بازدیدکنندگان برای گرفتن امضا از فردوسی پور در نمایشگاه کتاب صف کشیدند + عکس

روایتی از چهل روز آخر زندگی شهید رئیسی در کتاب «راز پرواز»

حجت‌الاسلام خسروپناه: بنیاد سعدی نباید رقیب دستگاه‌ها تلقی شود

برخورد عجیب مردم با عادل فردوسی پور در نمایشگاه کتاب +فیلم

«راز پرواز»؛ سوگنامه‌ای برای رئیس جمهور شهید

تودور: لطفاً درباره آینده از من سؤال نپرسید!

آموریم: از حالا فقط به فینال فکر می‌کنیم

تدابیر امنیتی ویژه برای ال‌کلاسیکوی سرنوشت‌ساز

هواداران رئال حذف بارسا را دست گرفتند!

گواردیولا: می‌دانستم ژابی مربی بزرگی می‌شود

آرتتا: برای لیورپول تونل می‌زنیم چون بهترین است

ناراحتی رائول از رئال؛ سرمربی‌گری تیم حق من است!

آزمون و عزت‌اللهی در فینال حاضر شدند

روماریو: دوست دارم آنچلوتی سرمربی برزیل شود

آواز دل انگیزی از «پرواز همای» در طبیعت زیبا

راز شوکه‌ کننده پشت بزرگ شدن شکم با افزایش سن!

ولادتی که جغرافیا را برداشت؛ وحدت را جایگزین کرد/ خانه پدری دل‌ها؛ جایی که سنگ‌ها هم گوش شنوا دارند!

ولادتی که جغرافیا را برداشت؛ وحدت را جایگزین کرد/ امروز روزی است که حرم، تولد مهربانی را جشن می‌گیرد

ولادتی که جغرافیا را برداشت؛ وحدت را جایگزین کرد/ میلاد آقا؛ روزی که آجرهای حرم هم ذکر می‌گویند!

تنها روستای چوبی کشور/ عکس

حمله موشکی یمن؛ سامانه آمریکایی بار دیگر عاجز ماند+ فیلم

فروش 60 میلیاردی نمایشگاه کتاب تا ظهر روز سوم

انتشار کتاب «ظهر روز اربعین» خاطرات شهید مدافع حرم حجت‌الاسلام دهقانی

حال و هوای دومین روز سی و ششمین نمایشگاه کتاب تهران

استقبال ویژه از عادل فردوسی‌پور در نمایشگاه کتاب/ عکس

رونمایی از دو کتاب عباس ملکی/ روسیه در عصر پوتین با حضور سفیر ایران

فروش در نمایشگاه کتاب به 61 میلیارد تومان رسید

فروش 611 میلیارد تومانی حضوری و مجازی نمایشگاه کتاب در 2.5 روز

کتاب «راز پرواز» رونمایی شد

دیدار با خانم آقای او

پیش‌ بینی بورس شنبه 20 اردیبهشت 1404

ویدئوی زیرخاکی از خوانندگی مسعود صادقلو

ژابی آلونسو: در پایان فصل از لورکوزن می‌روم