پیام خراسان

آخرين مطالب

شریان‌های به گل نشسته و دیگر هیچ مقالات

  بزرگنمايي:

پیام خراسان- اترک این روزها با فصول پر از آب و هِی‌هِی چوپانان و صدای بَع بَع گوسفندان در گذشته نه چندان دور غریبه است و دیگر با شنا کردن در آب‌های روان این آشنای اکنون غریبه، باید خاطره بازی کرد.

روزگاری جریان آب در این شریان زندگی خراسان، جان می‌بخشید و حال ترک‌های کف آن همچون مرگی ناباور، آرام آرام رقم می‌خورد و باید مرثیه‌ای بر این ممد حیات بخش گریست.

کمی آن طرف‌تر سدهای این خطه قباپوش سبز نیز با آن روزهای خوش گذشته فاصله دارند و با قطره‌هایی زنده مانده‌اند که خود از غرش آسمان نالانند و اشک می‌ریزند.

اینجا دیگر همان هیچ است!

سدهایی که شفافی آب در کنار طراوت نیزارها و نم باران نسیم خوش زندگی به انسان‌ها می‌بخشید این روزها سکانس‌هایی دردناک از خشکسالی با جان دادن شریان هایش بر روی پرده می‌برد.

همیشه اسیر دیواری هستیم که از آجر ندانسته‌ها ساخته‌ایم و اندکی بعد شاید دیر است و نباید نگریست و باید کاری کرد.

هر چند دیر ولی باید پرده نا امیدی را کنار زد و پنجره های روشنایی را گشود، باید به این شریان‌های زندگی جانی دوباره بخشید.

چندی پیش که از سد بارزو گذشتم دیدن ترک‌های کف سد در کنار عظمت تاج که سال‌ها اعتبار در خود بلعیده و زمان‌ها برده تا ساخته شود، تعجب مرا بر انگیخت.

سدی که حدود هفت سال طول کشید تا قد برافراشت، اینک محل تجمع استخوان‌های ماهیانی شده که روزگاری طرح پرورش و تامین خوراک مردم شیروان را در سر می‌پروراند.

به راستی چه شده بر این سرزمین که روزگاری تپه‌های مخملی و شُرشُر آبشارهای آن، بهشتی را تداعی می‌کرد که چاره‌ای جز دامدار زیستی نبوده و غوغای شهرنشینی را در خود حل کرده بود.

ذخیره 14 درصدی آب در سدها

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی ظرفیت کل مخازن سدهای استان را 228 میلیون و 790 هزار متر مکعب اعلام کرد و در این خصوص می گوید: تنها 30 میلیون و 640 هزار مترمکعب معادل 14 درصد آب در سدهای استان ذخیره است.

وحید واسطه می افزاید: بارش های پاییزی تاثیر ناچیزی بر افزایش حجم سدهای این استان داشته است و بارندگی های سیلابی بیشتر بر روی حجم سدها تاثیر گذار هستند و بارندگی با شدت کم بیشتر به رطوبت خاک کمک می کند.

وی بر صرفه جویی مصرف آب تاکید کرد و می گوید: اینک مخازن سه سد مهم تامین آب شرب استان تنها حدود 20 میلیون متر مکعب آب دارد و با توجه به وضعیت خشکسالی ها و کاهش بارندگی باید در بخش های مختلف از جمله حوزه کشاورزی و آب شرب صرفه جویی لازم انجام شود.

معاون حفاظت و بهره‌برداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی در خصوص وضعیت آب سد شیرین دره تصریح می کند: این سد در سال گذشته 23 میلیون متر مکعب آب داشت و اینک حدود 17 میلیون متر مکعب آب ذخیره دارد و سد شیرین دره پر اهمیت ترین سد استان به لحاظ توان تنظیم آب و تامین آب شرب مرکز استان است.

وی در خصوص ذخیره سایر سدهای استان نیز می افزاید: ذخیره آب سد بارزو در سال گذشته 11 میلیون متر مکعب بوده است در حالی که موجودی آب این سد اکنون کمتر از 2 میلیون متر مکعب است و سد بیدواز اسفراین نیز کمتر از 2 میلیون متر مکعب آب دارد در حالی که پارسال در همین مدت بیش از 2 میلیون متر مکعب بود.

خراسان شمالی هشت سد با ظرفیت ذخیره سازی 234 میلیون متر مکعب در دست بهره برداری دارد.

تازیانه خشکسالی بر 94 درصد از پهنه خراسان شمالی

مدیرکل هواشناسی خراسان شمالی نیز در خصوص وضعیت خشکسالی استان می گوید: بر اساس تحلیل شاخص «استاندارد بارش، تبخیر و تعرق» (SPEI) دوره یکساله تا پایان اسفندماه 1401 حدود 94 درصد از مساحت استان درگیر خشکسالی بود و در این مدت 6.6 درصد از مساحت استان با میزان بارندگی نرمال، 30 درصد از مساحت خشکسالی خفیف، 48.2 درصد خشکسالی متوسط، 14.3 درصد با خشکسالی شدید و 0.74 درصد از وسعت استان با خشکسالی بسیار شدید مواجه است.

مجید بیجندی می افزاید: 100 درصد از پهنه شهرستان مانه و سملقان به عنوان قطب کشاورزی و شهرستان گرمه دچار خشکسالی است و این رقم در بجنورد 99.6 درصد است.

وی می گوید: از ابتدای مهر پارسال تا نیمه فروردین ماه امسال 118.2 میلیمتر باران در استان ثبت شد که این رقم در بلند مدت 158.9 میلیمتر و در مدت مشابه پارسال 102 میلیمتر گزارش شده است و میانگین بارش استان در این مدت در مقایسه با بلند مدت 25.7 درصد کاهش و در مقایسه با سال گذشته حدود 16 درصد افزایش دارد.

مدیرکل هواشناسی خراسان شمالی یادآور می شود: بارش یک ساله کامل در استان بیش از 250 میلیمتر است که بر این اساس در سال آبی جاری 47.1 درصد از بارش های استان تامین شده است.

وی می افزاید: دمای هوا در این مدت به طور میانگین 8.1 درجه سانتیگراد ثبت شد که این رقم در سال قبل 7.4 درجه و در بلند مدت 6.9 درجه سانتیگراد گزارش شده است.

به گزار  استان خراسان شمالی از لحاظ جغرافیایی در منطقه معتدل کوهستانی واقع است که میانگین باران سالانه آن حدود 240 میلمتر می رسد و حدود 344 هزار هکتار اراضی زیر کشت باغی و زراعی دارد با تولید افزون بر یک میلیون تن محصولات کشاورزی و باغی است و 82 هزار نفر بهره برداری بخش کشاورزی این استان محسوب می شوند.

تغییر اقلیم و برداشت آب از سفره‌ها و آبخوان‌های زیرزمینی باعث شده است که هشت دشت از مجموع 11 دشت استان در وضعیت نامناسبی از نظر ذخائر آبی قرار گیرد و به همین دلیل هرگونه توسعه بهره‌برداری و برداشت جدید در آنها به منظور تعادل بخشی به منابع آبی ممنوع شده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/600945/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

میکروفن رو به سردار بدهید: بالا بالا بالا!

خلاصه بازی میلان 3 - بولونیا 1

شرط عجیب رونالدو برای تمدید: اخراج پیولی!

کونسیسائو: تمدید نه، الان زمان قهرمانی میلان است

پشیمانی مدیران بایرن؛ نباید گراونبرخ را می‌فروختیم!

چهارمین دوره مسابقات کشتی با چوخه در آلماجق برگزار شد

وقتی برای اولین بار لوله‌کشی آب به تهران آمد

هشدار کوبنده سپاه پاسداران به مقامات آمریکا و اسرائیل

معرفی برترین دختران دوومیدانی‌کار در پایان قهرمانی کشور

تصاویری از تشرف آیت‌الله جوادی آملی به حرم امام علی(ع)+ جزئیات

قهرمانی خراسان‌شمالی در مسابقات جودو جوانان کشور

صیادمنش با گل غیبت شد!

تیم منتخب بوندسلیگا در تسخیر شاگردان کمپانی!

گل زیبای ریکاردو اورسولینی به میلان؛ میلان 0_1 بولونیا

جشن قهرمانی تیم شباب الاهلی در جام ریاست جمهوری امارات

کشتی آزاد نونهالان کشور/ مازندران قهرمان شد/ تهران در جایگاه دوم

اجرای احساسی قطعه «اسکله» از محسن یگانه در کنسرت اروپا

راز قتل استاد دانشگاه در ارتفاعات تهران فاش شد

مهمانان خاص مراسم سالگرد شهید رئیسی در مشهد (عکس)

امیر قلعه نویی: انتقاد دارم که چرا به طارمی کم بازی می‌دهند/ می‌خواهم بازی آخر با لباس یکدست سبز در مشهد بازی کنیم/ تراکتور شایسته قهرمانی بود

انتقاد دارم که چرا به طارمی کم بازی می‌دهند/ می‌خواهم بازی آخر با لباس یکدست سبز در مشهد بازی کنیم/ تراکتور شایسته قهرمانی بود

روند لاکچری شدن کالاهای اساسی ادامه دارد؛ این بار نوبت لوبیاست

کاروان زیر سایه خورشید این بار به روستای تکه نهاوند رسید + فیلم

ناشران خارجی حضور فعالی در نمایشگاه کتاب تهران دارند

تمهیدات اورژانس استان تهران در سی و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب

61 میلیارد تومان فروش در سه روز اول نمایشگاه کتاب

قطعه «گل سنگم» استاد انوشیروان روحانی با پیانوی سامان احتشامی

سرمربی جدید تیم ملی عراق معرفی شد

رونمایی پوما از توپ رسمی ال‌کلاسیکو

ژابی به‌ درد رئال می‌خورد چون اداره مالیات را برد!

تغییر موضع آموریم؛ کاسمیرو دیگر فروشی نیست!

طارمی برای مهار یامال تمرین کرده بود

پوکر قهرمانی 2 ستاره تیم ملی در کنار خلیج فارس!

دستبرد بزرگ سپاهان از یحیی گل‌محمدی

پرسپولیس از باشگاه خیبر شکایت کرد

شاید سیدحسین مقابل سپاهان هم غایب باشد!

پرسپولیس با یک گلزن قرارداد بست!

واکنش مجتبی جباری به شایعه راه‌رفتن در اصفهان!

پیام توییتری پزشکیان به مناسب میلاد امام رضا(ع)/ بخشی از همبستگی ما ایرانی‌ها حول عشق به حضرت رضا شکل گرفته است

استقبال از پرچم بارگاه رضوی در شرکت مجتمع فولاد خراسان

تجلیل میراسماعیلی از پیشکسوت جودو/ پایان مسابقات جودو قهرمانی جوانان کشور در یزد

پیام توییتری پزشکیان به مناسب میلاد امام رضا(ع)

تکرار قهرمانی جودوکاران خراسان شمالی در مسابقات کشوری جوانان

مدرسه انقلاب، مدرسه بصیرت و جهاد تبیین است

موسیقی مقامی خراسان در موزیک ویدئوی «برج ولایت»

ارائه خدمات هلال‌احمر به بیش از 320 نفر در روستای فردوس هویزه

پیداشدن استخوان‌های یک استاد دانشگاه در ارتفاعات شمال تهران

راز قتل استاد دانشگاه در ارتفاعات کوهستانی تهران

سفر آیت الله جوادی به عتبات عالیات + تصاویر

رونمایی از 4 تجهیز تولید بار اول در نفت فلات قاره