پیام خراسان

آخرين مطالب

موش به اندازه دلفین باهوش است؟ علمي

موش به اندازه دلفین باهوش است؟
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - یک موش معمولی با خز تیره، آزمایش معروف آینه‌ای را گذرانده است تا به نهنگ‌هایی مانند نهنگ‌های قاتل و دلفین‌های بینی بطری، به‌علاوه تعدادی از نخستی‌سانان بپیوندد. این آزمایش نشان می‌دهد که موش‌ها ممکن است دارای خودشناسی باشند.

محققان مرکز پزشکی دانشگاه تگزاس ساوت‌وسترن (UTSMC) از آنالیز مشاهده‌ای و عصبی برای سنجش اینکه آیا موش معمولی آزمایشگاهی (Mus musculus) می‌تواند متوجه تغییر در ظاهر خود شود، استفاده کرده‌اند. پژوهشگران یک قطره جوهر سفید روی پیشانی موش‌ها ریختند و رفتار آنها را هنگامی که در فضایی حاوی آینه رها می‌شوند بررسی کردند.
در این مطالعه موش‌ها متوجه تغییر ظاهر خود شدند و پس از تماس با آینه، سر خود را به‌شدت تمیز کردند. درحالی‌که این آزمایش بدون شک خودآگاهی را اثبات نمی‌کند، اما سؤالات جالبی را درمورد شناخت و هوش غیرانسانی مطرح می‌کند.
«تاکاشی کیتامورا»، عصب‌شناس و نویسنده ارشد، می‌گوید: «برای شکل‌گیری حافظه اپیزودیک، به‌عنوان مثال از رویدادهای زندگی روزمره، مغز اطلاعاتی درباره مکان، زمانی و اشخاص شکل می‌دهد و ذخیره می‌کند. اما مهم‌ترین مؤلفه، خودآگاهی یا حالت است. محققان معمولاً بررسی می کنند که چگونه مغز دیگران را تشخیص می‌دهد، اما جنبه شناخت خود نامشخص است.»
تست خودشناسی آینه‌ای (MSR) تاحدی توسط «چارلز داروین» ارائه شد. اما به‌طور رسمی در سال 1970 توسط روانشناس آمریکایی «گوردون گالوپ جونیور» توسعه یافت تا خودآگاهی بصری حیوانات غیرانسانی اندازه‌گیری شود.
ایده این بود که اگر حیوانی بتواند هنگام مواجهه با آینه به علامتی روی بدنش، مانند رنگ و برچسب، توجه نشان دهد و سپس آن علامت را بررسی کند، سطح بالایی از خودآگاهی و آگاهی شناختی را نشان می‌دهد.
البته این تست خالی از انتقاد و ایراد نیست. آزمون آینه‌ای به گونه‌هایی محدود می‌شود که عمدتاً به نشانه‌های بصری تکیه می‌کنند. مثلا سگ‌ها فرق رایحه خود را با دیگران تشخیص می‌دهند اما در آزمایش MSR شکست می‌خوردند. آزمایش همچنین به حیوانی متکی است که به اندازه کافی برای بررسی علامت گذاشته شده روی آنها اشتیاق داشته باشد.
تحلیل رفتار موش‌ها
در این مطالعه که در ژورنال Neuron منتشر شده است، همه موش‌ها رفتاری برای قبولی در آزمون از خود نشان ندادند. موش‌هایی که شروع به مرتب‌کردن سر خود کردند، ظاهراً برای شستن لکه سفید، حیواناتی بودند که قبلاً در معرض آینه قرار گرفته بودند و به آینه‌ها عادت کرده بودند یا با موش‌های دیگر که تیره بودند معاشرت می‌کردند و لکه جوهر هم بزرگ بود (بین 0.6 تا 2 سانتی‌متر مربع).
بااین‌حال، اگر جوهر با رنگ خز آنها مطابقت داشت، موش‌ها به‌طور کامل این نقطه را نادیده می‌گرفتند که به محققان این موضوع را نشان می‌داد که این تشخیص هنوز مبتنی بر بینایی است. هنگامی که لکه کوچک بود (0.2 سانتی‌متر مربع)، حتی در رنگ متضاد سفید در برابر خز تیره، باز هم موش‌ها نتوانستند آن را تشخیص دهند.
موش‌ها همچنین برای گذراندن‌ آزمایش آینه به نشانه‌های حسی خارجی قابل‌توجهی نیاز داشتند. «جان یوکوزه»، نویسنده اول پژوهش، گفت: «ما باید جوهر زیادی روی سرشان بگذاریم و سپس محرک لمسی که از جوهر می‌آید حیوان را قادر می‌سازد تا جوهر روی سرش را از طریق بازتاب آینه تشخیص دهد. اما شامپانزه‌ها و انسان‌ها به هیچ یک از این محرک‌های حسی اضافی نیاز ندارند.»
کاوش‌های ژنتیکی
به‌دنبال این یافته‌ها، محققان نشانه‌های ژنتیکی را نیز بررسی کردند. آنها زیرمجموعه‌ای از نورون‌ها را در هیپوکامپ پیدا کردند که در ایجاد و ذخیره تصویر بصری از خود نقش دارند و از لحظه‌ای که موش خود را در آینه شناخت، فعال شدند.
وقتی این نورون‌ها از بین برده‌ شدند، موش‌ها دیگر رفتار نظافت خود را در مقابل آینه آغاز نکردند.

پیام خراسان


جالب اینجاست که زیرمجموعه دیگری از این نورون‌ها نیز با مشاهده یک موش شبیه با رنگ و ظاهر مشابه، ایجاد شد. اما زمانی که موش به هم‌نوعانی با خز سفید معرفی شد، فعال نبودند.
از طریق این تجزیه‌وتحلیل، تیم همچنین شناسایی کرد که موش‌هایی که از اجتماع جدا شدند و موش‌های خزدار که همراه موش‌های خز سفید پرورش داده شدند، در طول آزمایش MSR «خودشناسایی» فیزیکی یا عصبی نشان ندادند! بدین ترتیب، محققان بر این باورند که برای اینکه موش خودآگاهی پیدا کند، باید بین موش‌هایی که شبیه خودشان هستند اجتماعی شوند تا این مدارهای عصبی توسعه یابند.
کیتامورا گفت: «زیرمجموعه‌ای از این نورون‌های خودپاسخ‌دهنده نیز هنگامی که موش‌ها را در معرض موش‌های دیگری از همان سویه قرار دادیم دوباره فعال شدند. این با پژوهش قبلی درمورد خودشناسی انسان مطابقت دارد که نشان می‌داد برخی از سلول‌های هیپوکامپ نه تنها زمانی که فرد به خودش نگاه می‌کند، بلکه زمانی که به افراد آشنا مانند والدینش نگاه می‌کند، فعال می‌شوند.»
خودشناسی غیرانسانی و خودآگاهی یک راز بزرگ باقی مانده‌ است که ممکن است هرگز به‌طور کامل حل نشود. بااین‌حال، محققان از یافته‌های خود خوشحال شده‌اند. آنها اکنون بررسی خواهند کرد که آیا موش‌ها می‌توانند در صورت مجازی‌بودن‌ نقطه جوهر، از طریق فیلتر یا برجستگی خود آینه، تغییرات را در بازتاب خود تشخیص دهند یا خیر.
آنها همچنین قصد دارند سایر نواحی مغز را که ممکن است در شناخت خود و پردازش نشانه‌های بصری دخیل باشند، بررسی کنند.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/617296/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تولید 4 هزار و 100 تن گوشت دام به همت عشایر خراسان جنوبی

نخستین ولیمه مهربانی زائر خراسان جنوبی به بیماران سرطانی اهدا شد

راز جسدی که از«خانه وحشت» بیرون آمد

گزارش تصویری / استقبال و پذیرایی از مسافران پرواز‌های تهران – مشهد هواپیمایی چابهار به مناسبت میلاد امام رضا و دهه کرامت

هزینه ارسال بار به خارج از کشور 1404

مناسبت روز/ شنبه، 20 اردیبهشت‌ماه

تألیف بیش از 20 عنوان کتاب جدید برای دانشجومعلمان در دانشگاه فرهنگیان

کتاب «مهرماهی» روایت زندگی ناوسروان جانباز عیسی آهنج منتشر شد

کتاب «من شهید نیستم» به قلم اعظم پشت‌مشهدی منتشر شد

تایید گواردیول توسط گواردیولا

آهنگ زیبای «ماه تابانم» با صدای علی منتظری

توضیح قوه قضاییه درباره خبر حکم اعدام تتلو

صفحه نخست روزنامه‌های خراسان جنوبی - شنبه 20 اردیبهشت

سراب فضای مجازی زوج جوان را به جدایی کشاند

دیدار سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با خانواده شهدای عشایر

انعقاد تفاهم‌نامه بزرگترین طرح بهینه‌سازی مصرف گاز کشور در خراسان رضوی

سفرهای هوایی به مشهد در آستانه میلاد امام رضا(ع) رکورد 7 ساله را شکست

قلعه‌نویی رنگ و عدد سال را مشخص کرد!

سفر کاری یک‌روزه مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران گیلان به شهرستان لنگرود

میکروفن رو به سردار بدهید: بالا بالا بالا!

خلاصه بازی میلان 3 - بولونیا 1

شرط عجیب رونالدو برای تمدید: اخراج پیولی!

کونسیسائو: تمدید نه، الان زمان قهرمانی میلان است

پشیمانی مدیران بایرن؛ نباید گراونبرخ را می‌فروختیم!

چهارمین دوره مسابقات کشتی با چوخه در آلماجق برگزار شد

وقتی برای اولین بار لوله‌کشی آب به تهران آمد

هشدار کوبنده سپاه پاسداران به مقامات آمریکا و اسرائیل

معرفی برترین دختران دوومیدانی‌کار در پایان قهرمانی کشور

تصاویری از تشرف آیت‌الله جوادی آملی به حرم امام علی(ع)+ جزئیات

قهرمانی خراسان‌شمالی در مسابقات جودو جوانان کشور

صیادمنش با گل غیبت شد!

تیم منتخب بوندسلیگا در تسخیر شاگردان کمپانی!

گل زیبای ریکاردو اورسولینی به میلان؛ میلان 0_1 بولونیا

جشن قهرمانی تیم شباب الاهلی در جام ریاست جمهوری امارات

کشتی آزاد نونهالان کشور/ مازندران قهرمان شد/ تهران در جایگاه دوم

اجرای احساسی قطعه «اسکله» از محسن یگانه در کنسرت اروپا

راز قتل استاد دانشگاه در ارتفاعات تهران فاش شد

مهمانان خاص مراسم سالگرد شهید رئیسی در مشهد (عکس)

امیر قلعه نویی: انتقاد دارم که چرا به طارمی کم بازی می‌دهند/ می‌خواهم بازی آخر با لباس یکدست سبز در مشهد بازی کنیم/ تراکتور شایسته قهرمانی بود

انتقاد دارم که چرا به طارمی کم بازی می‌دهند/ می‌خواهم بازی آخر با لباس یکدست سبز در مشهد بازی کنیم/ تراکتور شایسته قهرمانی بود

روند لاکچری شدن کالاهای اساسی ادامه دارد؛ این بار نوبت لوبیاست

کاروان زیر سایه خورشید این بار به روستای تکه نهاوند رسید + فیلم

ناشران خارجی حضور فعالی در نمایشگاه کتاب تهران دارند

تمهیدات اورژانس استان تهران در سی و ششمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب

61 میلیارد تومان فروش در سه روز اول نمایشگاه کتاب

قطعه «گل سنگم» استاد انوشیروان روحانی با پیانوی سامان احتشامی

سرمربی جدید تیم ملی عراق معرفی شد

رونمایی پوما از توپ رسمی ال‌کلاسیکو

ژابی به‌ درد رئال می‌خورد چون اداره مالیات را برد!

تغییر موضع آموریم؛ کاسمیرو دیگر فروشی نیست!