پیام خراسان

آخرين مطالب

احتمال کاشت بذر اسکیزوفرنی از دوران جنینی علمي

احتمال کاشت بذر اسکیزوفرنی از دوران جنینی
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - پنجره‌ای از زمان در زندگی ما وجود دارد که همه ما از آن عبور کرده‌ایم، اما هنوز اطلاعات کمی درباره آن داریم و آن، اوایل بارداری و جنینی است و محققان یک جفت غیبت ژنتیکی مرتبط با اسکیزوفرنی را یافته‌اند که احتمالاً در آن دوره شکل‌گیری انسان رخ می‌دهد.

به گفته دانشمندان، بذر بیماری اسکیزوفرنی ممکن است در اولین لحظات زندگی انسان کاشته شود و اکنون دانشمندان کشف کرده‌اند که یک تغییر ژنتیکی در دوران جنینی با ابتلا به اسکیزوفرنی مرتبط است.
به نقل از اس‌ای، این کشف از سوی گروهی از محققان به رهبری ادواردو مائوری(Eduardo Maury)، پزشک و دانشمند دانشکده پزشکی هاروارد که داده‌های ژنتیکی از نمونه‌های خون تقریباً 25 هزار فرد مبتلا به اسکیزوفرنی یا بدون اسکیزوفرنی را بررسی کردند، به دست آمد.
در حالی که این دو تغییر ژنتیکی نیاز به تأیید بیشتری دارند، یافته‌ها این ایده نوظهور را تقویت می‌کند که بذر اسکیزوفرنی همیشه ارثی نیست، با این حال ممکن است مدت‌ها قبل از اینکه کسی به دنیا بیاید، رقم زده شود. اگر چنین باشد، پنجره‌ای را به روی پیشگیری اولیه این بیماری باز می‌کند.
اسکیزوفرنی یک اختلال عصبی جدی است که از ترکیب پیچیده‌ای از عوامل ژنتیکی و محیطی ناشی می‌شود و رویدادهایی مانند ترومای دوران کودکی یا عفونت‌های ویروسی احتمالاً در آن نقش دارند و خطر ابتلا به علائم هذیانی یا اختلال تفکر را در آینده در زندگی افزایش می‌دهند.
اسکیزوفرنی یا شیزوفرنی(Schizophrenia) که با نام روان‌گسیختگی نیز شناخته می‌شود، یک اختلال روانی است که با دوره‌های مداوم یا عودکننده روان‌پریشانه مشخص می‌شود. علائم اصلی آن شامل توهم، غالبا توهم شنیداری، هذیان و اختلال تفکر است. علائم دیگر آن عبارتند از کناره‌گیری اجتماعی، کاهش ابراز عواطف و بی‌تفاوتی. این علائم معمولاً به تدریج بروز پیدا می‌کنند، در اوایل بزرگسالی شروع می‌شوند و در بسیاری از موارد هرگز به ‌طور کامل برطرف نمی‌شوند.
برای تشخیص اسکیزوفرنی، هیچ آزمون عینی مشخصی وجود ندارد و بر اساس رفتار مشاهده‌ شده از بیمار توسط پزشک یا روان‌شناس بالینی، برای تشخیص نیاز است و سابقه‌ای شامل تجارب گزارش‌ شده فرد و گزارش افراد آشنا با فرد تهیه شود.
همچنین برای تشخیص بیماری اسکیزوفرنی، پزشکان باید تأیید کنند که علائم و اختلالات عملکردی در فرد به مدت 6 ماه وجود داشته است. 
بسیاری از افراد مبتلا به اسکیزوفرنی دارای اختلال‌های روانی دیگر نیز هستند، به ‌ویژه اختلالات سوءمصرف مواد، اختلالات افسردگی، اختلالات اضطرابی و اختلال وسواس فکری-عملی.
حدود 0٫3 تا 0٫7 درصد از مردم در طول زندگی خود به ‌عنوان بیمار اسکیزوفرنی تشخیص داده می‌شوند. برآوردها در سال 2017 بیانگر ابتلای 1٫1 میلیون مورد جدید بوده است و در سال 2019 مجموعاً 20 میلیون مورد از این بیماری در جهان وجود داشته است. مردان بیشتر از زنان مبتلا می‌شوند و سن شروع بیماری در مردان به ‌طور متوسط پایین‌تر از زنان است؛ اگرچه برخی از تحقیقات گسترده تفاوت جنسیتی در شیوع این اختلال پیدا نکرده‌اند.
علل احتمالی ابتلا به اسکیزوفرنی شامل عوامل ژنتیکی و عوامل محیطی است. عوامل ژنتیکی شامل انواع واریانس‌های ژنتیکی متداول و نادر است. عوامل محیطی احتمالی شامل بزرگ‌شدن در شهر، مصرف ماری‌جوآنا در دوران بلوغ، عفونت‌ها، سن مادر یا پدر فرد و تغذیه نامناسب مادر در دوران بارداری است.
تقریباً نیمی از مبتلایان به اسکیزوفرنی در درازمدت بدون عود مجدد بهبود چشمگیری خواهند داشت و بخش کوچکی از این افراد به ‌طور کامل بهبود می‌یابند، اما 50 درصد باقی‌مانده دچار نقص مادام‌العمر خواهند بود. در برخی موارد ممکن است فرد به ‌طور مکرر در بیمارستان بستری شود. مشکلات اجتماعی مانند بیکاری طولانی مدت، فقر، بی‌خانمانی و سوءاستفاده از بیمار و بزه‌دیدگی شایع است.
متوسط امید به زندگی افراد مبتلا به این اختلال 20 سال کمتر از جمعیت عمومی است. این مسئله، پیامد افزایش مشکلات سلامت جسمی و میزان خودکشی بالاتر (حدود 5 درصد) در بیماران اسکیزوفرنی است. تخمین زده می‌شود که در سال 2015 حدود 17 هزار نفر در سراسر جهان در اثر عواملی که مربوط به اسکیزوفرنی یا ناشی از آن است، جان خود را از دست داده‌اند.
هسته اصلی درمان اسکیزوفرنی، مصرف داروهای ضد روان‌پریشی است که روان‌درمانی، آموزش شغلی و توان‌بخشی اجتماعی در کنار آن صورت می‌گیرد. تا یک سوم از بیماران ممکن است به داروهای ضد روان‌پریشی نسل اول پاسخ ندهند. در این صورت ممکن است از داروی ضد روان‌پریشی نسل دو مثل کلوزاپین استفاده شود.
شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد فیزیولوژی مسئول اسکیزوفرنی است یا در اوایل بارداری یا در نتیجه عوارض حاملگی منشأ می‌گیرد.
دانشمندان در سال 2017، با مطالعه دسته‌هایی از سلول‌های رشدیافته در آزمایشگاه که شبیه مغزهای کوچک بودند، شواهدی پیدا کردند که نشان می‌دهد سلول‌های مغزی نامرتب که به سرعت تقسیم می‌شوند و خیلی زود تمایز می‌یابند، ممکن است منجر به اسکیزوفرنی شوند.
محققان در سال 2021، ژن‌های خاصی را در جفت جنین شناسایی کردند که در بارداری‌های پیچیده فعال هستند و با این اختلال مرتبط هستند.
مائوری و همکارانش در سال 2023، دو ژن به نام‌های NRXN1 و ABCB11 را شناسایی کردند که به نظر می‌رسد زمانی که نسخه‌هایی از ژن‌ها در رحم ناپدید می‌شوند، با اسکیزوفرنی مرتبط هستند.
کریس والش(Chris Walsh)، نویسنده ارشد و متخصص ژنتیک در بیمارستان کودکان بوستون، در زمان انتشار این تحقیق توضیح داد: ما در حال بررسی جهش‌هایی هستیم که از والدین به ارث نمی‌رسند.
محققان در ژن‌های NRXN1 و ABCB11، تغییراتی به نام «تغییرات تعداد رونوشت» پیدا کردند که نوعی خطای ژنتیکی است که در آن رونوشت‌هایی از یک ژن یا بخش‌های طولانی دی‌ان‌ای در یک فرد در مقایسه با فرد بعدی رونوشت می‌شوند یا در این مورد «حذف» می‌شوند.
در موارد نادر، تغییرات تعداد رونوشت‌ها می‌تواند به ارث برسد که در حدود 5 درصد از موارد اسکیزوفرنی نقش دارد. آن جهش‌های به ‌اصطلاح ژرم‌لاین(germline) در تمام سلول‌های بدن ظاهر می‌شوند، زیرا قبل از اولین تقسیم‌بندی تخمک بارور شده در ژنوم فرد نوشته شده‌اند.
جهش ژرم‌لاین را می‌توان به عنوان هرگونه تغییر در توالی ژنتیکی ژن‌های سلول‌های زایا (گامت) تعریف کرد.
تحقیقات پیشین با مطالعات جدیدتر که به فهرست پیوندهای ژنتیکی شناخته شده اضافه می‌شود، همچنین نشان می‌دهد که از هر پنج مورد اسکیزوفرنی، چهار مورد را می‌توان در ژن‌های به ارث رسیده از والدین کودک ردیابی کرد. با این حال، هنوز هم تقریباً 20 درصد از موارد بدون مبنای آشکاری در مسائل ارثی باقی می‌ماند.
مائوری و همکارانش از بین دو ژن شناسایی شده در این مطالعه، حذف نسبی NRXN1 را در پنج مورد اسکیزوفرنی و حذف هیچ‌یک را در افراد سالم گروه شاهد پیدا کردند. این شیوع بسیار بیشتر از پایگاه‌های داده در سطح جمعیت بود.
ژن NRXN1 به سلول‌های مغز در انتقال سیگنال‌ها کمک می‌کند و قبلاً با اسکیزوفرنی مرتبط شناخته شده است؛ یعنی زمانی که این جهش‌ها به ارث می‌رسند.
هنگامی که جهش‌ها ارثی نیستند، اما در مراحل اولیه رشد یا اواخر زندگی به دست می‌آیند، به آنها «جهش جسمی» یا «جهش سوماتیک» می‌گویند.
جهش سوماتیک را می‌توان به عنوان هرگونه تغییر در توالی ژنتیکی ژن‌های سلول سوماتیک تعریف کرد. به عبارت دیگر، این نوعی جهش است که در سلول‌های سوماتیک (پیکری) و پس از لقاح گامت‌ها در طول چرخه زندگی ارگانیسم رخ می‌دهد.
از آنجایی که این سلول‌ها پس از اینکه سلول‌های جنینی سفرهای جداگانه‌ای را آغاز کرده‌اند و سلول‌های مختلف را تشکیل می‌دهند تا یک انسان کامل را ایجاد کنند، به وجود می‌آیند، این جهش‌ها به نوادگان سلول منتقل می‌شوند.
بنابراین جهش‌های جسمی تنها در کسری از سلول‌های بدن یافت می‌شوند. به عنوان مثال سلول‌های مغز و خون، اما نه سلول‌های جنسی. این نوعی جهش در ژن NRXN1 است که مائوری و همکارانش پیدا کردند.
ژن دوم شناسایی شده، ABCB11 نام دارد که به عنوان کد کننده پروتئین کبد شناخته شده است، اما ارتباط آن با اسکیزوفرنی به مراتب کمتر قطعی است.
مائوری و همکارانش حذف‌هایی در ژن ABCB11 در پنج مورد دیگر اسکیزوفرنی یافتند که همگی به داروهای ضد روان پریشی پاسخ ندادند.
مائوری درباره ژن ABCB11 می‌گوید: این یکی برای ما از ناکجاآباد آمد. برخی مطالعات انجام شده است که جهش در این ژن را با اسکیزوفرنی مقاوم به درمان مرتبط می‌کند، اما به خودی خود به شدت در اسکیزوفرنی دخیل نیست.
در مجموع، محققان به این نتیجه رسیدند که تغییرات در این دو ژن ممکن است بخش کوچک اما قابل توجهی از معماری ژنتیکی اسکیزوفرنی را ایجاد کند، اما به گفته خودشان، تحقیقات بیشتری لازم است تا بفهمیم چقدر جدی است.
این مطالعه در مجله Cell Genomics منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/829608/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصادف در جاده روستایی طبس-خرو سه کشته بر جا گذاشت

منچستریونایتد استرس فینال را دارد!

کنایه روی کین به بکام: چرا ما را دعوت نکردی!

اتفاقی عجیب در مراسم افتتاحیه المپیک لس‌آنجلس

ریوالدو: اشتباهات دفاعی بارسلونا غیرقابل قبول است

آهنگ مناسبتی مجید اخشابی به نام «نذر هر سال»

راز فوت ناگهانی استاد شجریان فاش شد

عراقچی پس از پایان سفر دو روزه هند، وارد مشهد شد

خاطرات هاشمی: به زیارت مقبره آخوند خراسانی از حامیان اصلی مشروطه رفتم

ساعت کاری جدید بانک‌ها اعلام شد

النصر اینگونه رونالدو را به مرز دیوانگی رساند!

فینالیست شدن پی‌اس‌جی به کام قهرمان لیگ یونان!

محرومیت دو عضو خیبر به‌دلیل کتک‌‌زدن سرپرست پرسپولیس

کورسوی امید برای پرسپولیس و سپاهان

آهنگ «جانان» با صدای حمید هیراد

ژاوی: همسرم از فوتبال دیدنم شاکی است!

کلاهبرداری 19 میلیاردی با وعده فروش خودرو و ملک در خراسان شمالی

کتاب «قاعده لاضرر» روانه بازار نشر شد

خبر سرلشکر سلامی از نقشه شوم نتانیاهو

شیر و عسل؛ ترکیبی شفا‌بخش یا زیان‌بار؟

عراقچی: بار دیگر تصاویر ترسناک ماهواره‌ای خیلی دقیق و حساب شده در حال انتشار هستند | نتانیاهو نوکران دون‌پایه ایرانی صدام را به کار گرفته است

کتاب «ورزش با ارزش» روانه بازار نشر شد

نفرات برتر جشنواره هنرهای تجسمی رضوی در مشهد معرفی شدند

صالحی: در بحث کپی‌رایت عقد توافقی را پیش می‌بریم که هیچ مشکلی ندارد

یونایتد 4-1 بیلبائو: بدترین منچستر تاریخ در فینال!

غیبت فصیحی در دوومیدانی زنان قهرمانی کشور؛ یک رکورد ملی شکسته شد

داور الکلاسیکو مشخص شد / هرناندز قاضی جدال رئال و بارسا

حضور و هم‌افزایی بانوان نخبه رضوی در بوستان ریحانه مشهد

برپایی موکب «محبّان‌الرضا(ع)» با مشارکت و همکاری امور بانوان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان رضوی

شهید رئیسی کار برای رأی جمع کردن را شرک‌ می‌دانست

ایرانی‌ها باهوش‌تر از آمریکایی‌ها!

ویژگی مشترک حاج قاسم و امیرعبداللهیان از زبان سفیراسبق ایران در سوریه

آنالیز گلهای بازی پاری سن ژرمن 2 -1 آرسنال

تک گل چلسی به دورگاردن توسط دیوزبری هال

سردار سلامی: هر نقطه‌ای که مبدا تهاجم باشد، مقصد تهاجم خواهد شد

برپایی موکب محبّان الرضا با مشارکت و همکاری امور بانوان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان رضوی

کشتی آزاد نونهالان کشور/ نفرات برتر 6 وزن نخست مشخص شدند

گل چهارم منچستریونایتد توسط میسن مونت در دقیقه 90+1

گل اول منچستریونایتد توسط میسن مونت در دقیقه 72

گل سوم منچستریونایتد توسط هویلون در دقیقه 85

گل دوم منچستریونایتد توسط کاسمیرو در دقیقه 81

شلیک دیدنی؛ گل اول اتلتیک‌بیلبائو توسط میکل در دقیقه 31

قهرمانی کشور دوومیدانی؛ یک رکورد ملی شکسته شد

اهالی سینماوهنر از حس‌وحال خادمیاری خود در یک شب خاص گفتند

درگذشت هنرمند پیشکسوت تئاتر

با این موسیقی و ترکیب بارون و پیانو و حس خوب، ذهنتو آروم کن

امام رضا الگوی بی‌بدیل بندگی و ساده‌زیستی در برابر تجمل‌گرایی خلفا بود

فرماندار: اهالی 10 روستای بردسکن امشب را در فضای باز سپری کنند

دعوت از 6 فوتسالیست معدن و صنایع معدنی به اردوی تیم ملی فوتسال کارگری برای نخستین بار

پیام تبریک مدیرعامل فولاد سنگان به مناسبت ولادت با سعادت امام رضا (ع)