پیام خراسان

آخرين مطالب

دانشمندان برای اولین بار تصاویری از استراتژی سرّی سرطان ثبت کردند علمي

دانشمندان برای اولین بار تصاویری از استراتژی سرّی سرطان ثبت کردند
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - اکنون دانشمندان اولین تصاویر با وضوح بالا از پلیمراز تتا را ثبت کرده‌اند که نقش آن را در توسعه سرطان روشن می‌کند.

پروتئین‌های ترمیم کننده دی‌ان‌ای به عنوان ویرایشگرهای مولکولی بدن عمل می‌کنند و به طور مداوم آسیب کد ژنتیکی ما را شناسایی و تصحیح می‌کنند. یک چالش که برای مدت طولانی محققان را درگیر کرده، درک این موضوع بوده است که چگونه سلول‌های سرطانی از یکی از این پروتئین‌ها به نام پلیمراز تتا (Pol-theta) برای حمایت از بقای خود استفاده می‌کنند. اکنون دانشمندان اولین تصاویر با وضوح بالا از پلیمراز تتا را ثبت کرده‌اند که نقش آن را در توسعه سرطان روشن می‌کند.
این مطالعه که در روز 28 فوریه سال 2025 منتشر شده است، نشان می‌دهد که پلیمراز تتا در هنگام اتصال به رشته‌های دی‌ان‌ای شکسته، دچار تحول ساختاری قابل توجهی می‌شود. این تحقیق با ترسیم وضعیت فعال و متصل به پلیمراز تتای دی‌ان‌ای، پایه‌ای برای طراحی درمان‌های دقیق‌تر و موثرتر سرطان فراهم می‌کند.
به نقل از اس‌تی‌دی، گابریل لندر (Gabriel Lander)، نویسنده ارشد این مطالعه می‌گوید: اکنون تصویر واضح‌تری از نحوه عملکرد پلیمراز تتا داریم که به ما این امکان را می‌دهد تا فعالیت آن را با دقت بیشتری مسدود کنیم.
پلیمراز تتا: یک بازیکن کلیدی در بقای سلول‌های سرطانی
از نظر فنی، پلیمراز تتا یک آنزیم است. نوعی پروتئین که واکنش‌های شیمیایی، از جمله واکنش‌های مربوط به ترمیم سلول را سرعت می‌بخشد. آسیب دی‌ان‌ای یک مشکل همیشگی برای سلول‌ها است که میلیون‌ها بار در روز به طور جمعی در سراسر بدن ما رخ می‌دهد.
سلول‌ها معمولا از مکانیسم‌های بسیار دقیقی برای رفع این شکست‌ها استفاده می‌کنند، اما برخی از سرطان‌ها به‌ویژه سرطان‌هایی که از جهش‌های BRCA1 یا BRCA2 ناشی می‌شوند، مانند برخی سرطان‌های پستان و تخمدان، این عملکرد را ندارند. در عوض، آنها به روشی مستعد خطا وابسته هستند که توسط پلیمراز تتا کنترل می‌شود.
کریستوفر زریو (Christopher Zerio)، نویسنده اول این مطالعه، محقق سابق فوق دکترا در آزمایشگاه لندر، می‌افزاید: پلمراز تتا یک هدف مهم است و بسیاری از شرکت‌های داروسازی آن را راهی امیدوارکننده برای درمان سرطان‌هایی می‌دانند که مسیرهای ترمیم دی‌ان‌ای معیوب دارند.
اگرچه مطالعات قبلی بخش‌هایی از ساختار پلیمراز تتا را ترسیم کرده‌اند، اما تعاملات آنزیم با دی‌ان‌ای به خوبی شناخته نشده بود.
زریو می‌گوید: آنچه مشخص نشده بود این بود که چگونه پلیمراز تتا واقعا دی‌ان‌ای را درگیر می‌کند که این برای توسعه دارو ضروری است.
ثبت پلیمراز تتا در لحظه عمل
تحقیقات قبلی نشان داده است که پلمراز تتا به دو شکل وجود دارد: تترامر که شامل چهار نسخه از آنزیم است و دیمر که شامل دو نسخه است. اما چرا یا چگونه پلیمراز تتا بین این اشکال تغییر می‌کند، ناشناخته بود.
قبل از این مطالعه، ساختار پلیمراز تتا فقط در حالت غیرفعال ثبت شده بود، و یک شکاف علمی بزرگ در مورد نحوه تعامل آنزیم با دی‌ان‌ای باقی مانده بود.
لندر توضیح می‌دهد: می‌دانید که تعامل اتفاق میوفتد، اما بدون دیدن آن، این مکانیسم مانند یک راز باقی می‌ماند.

پیام خراسان

آنزیم پلیمراز تتا به رنگ آبی دو قسمت از یک رشته دی‌ان‌ای شکسته به رنگ زرد را به هم پیوند می‌زند. این فرآیند جهش‌زا است و می‌تواند منجر به سرطان شود. 
با استفاده از میکروسکوپ الکترونی کرایو و آزمایش‌های بیوشیمیایی، این گروه در حین ثبت پلیمراز تتا در لحظه عمل ترمیم دی‌ان‌ای به کشف شگفت‌انگیزی دست یافتند. هر زمان که پلیمراز تتا به رشته‌های شکسته متصل می‌شد، پیوسته از حالت تترامریک به یک پیکربندی دیمری که پیش از این دیده نشده بود تغییر می‌کرد.
زمانی که پلیمراز تتا در حالت فعال خود قرار گرفت، دی‌ان‌ای را با استفاده از یک فرآیند دو مرحله‌ای ترمیم کرد. در مرحله اول، آنزیم دنباله‌های منطبق کوچکی به نام «میکروهومولوژیز» (microhomologies) در رشته‌های شکسته را جستجو می‌کند. هنگامی که یک توالی منطبق پیدا شد، پلیمراز تتا رشته‌های دی‌ان‌ای شکسته را نزدیک به هم نگه می‌دارد تا بتوان بدون نیاز به انرژی اضافی به هم وصل شوند. بیشتر آنزیم‌ها برای عملکرد خود به تقویت انرژی نیاز دارند، اما پلیمراز تتا به جاذبه طبیعی بین توالی‌های دی‌ان‌ای منطبق تکیه می‌کند و به آن‌ها اجازه می‌دهد به خودی خود در جای خود قرار گیرند.
زریو می‌گوید: اگر بتوانیم این فرآیند را مسدود کنیم، می‌توانیم سرطان‌های وابسته به پلیمراز تتا را نسبت به درمان حساس‌تر کنیم.
پلیمراز تتا در سطوح پایین در سلول‌های سالم تولید می‌شود و همین آن را به یک هدف امیدوارکننده برای درمان سرطان تبدیل می‌کند. برخلاف سلول‌های سرطانی که به پلیمراز تتا وابسته هستند، سلول‌های سالم به مکانیسم‌های ترمیم دقیق‌تری متکی هستند که به انرژی نیاز دارند که ترمیم دقیق‌تر دی‌ان‌ای را تضمین می‌کند. از آنجایی که سلول‌های سالم برای بقا به پلیمراز تتا نیازی ندارند، مسدود کردن فعالیت آنزیم احتمالا باعث آسیب گسترده به بافت سالم نمی‌شود.
لندر خاطرنشان می‌کند: بیشتر داروهای سرطان پروتئین‌هایی را هدف قرار می‌دهند که سلول‌های سالم نیز به آنها نیاز دارند. به طور خاص هدف قرار دادن پلیمراز تتا فقط باید سلول‌های سرطانی را از بین ببرد و احتمال عوارض جانبی در طول درمان را کاهش دهد.
داروهایی که پلیمراز تتا را مهار می‌کنند در حال حاضر در آزمایش‌های بالینی هستند، اما در حال حاضر باید با سایر درمان‌ها ترکیب شوند تا به طور مؤثر عمل کنند. در حالی که این مطالعه می‌تواند به توسعه داروی دقیق‌تری کمک کند، تحقیقات بیشتر ممکن است نقش‌های دیگری را که آنزیم ممکن است در عملکردهای سلولی ایفا کند نشان دهد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/830197/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بوفون تأیید کرد: گتوزو سرمربی ایتالیا

بایرن برای صرفه‌جویی اجازه داد سانه برود!

تمدید لغو پروازهای داخلی و خارجی تا ساعت 15 امروز

آلمانی‌ها در لیورپول؛ از نبوغ هامان تا کابوس کاریوس!

ریندرز: در سیتی سریع‌تر از میلان به اهدافم می‌رسم

وقتی رئال بازیکنت را می‌خواهد نمی‌توانی کاری کنی!

اهداف حضور مسی در جام جهانی؛ لئو کارخانه پول!

گواردیولا: اگر کرویف نبود، هرگز مربی موفقی نمی‌شدم

حمایت روانی بدون وقفه؛ خط 1570 و مراکز مشاوره آموزش و پرورش، آماده پاسخگویی

تمجید سوارز از یامال؛ او همیشه مسئولیت‌پذیر است

دی‌بروینه: جاه طلبی‌های من و ناپولی مشترک است!

سومین مهاجم بایرن مونیخ جدا می‌شود

رئیس‌جهور مکزیک علیه آمریکا؛ فوتبالی‌ها را آزار ندهید

استعداد بزرگ بایرن؛ کمپانی آلابای جدید را پیدا کرد!

معرفی تیم‌های جام باشگاه‌های جهان؛ گروه ‏C

اینتر ناامید شد؛ بدون طارمی در جام جهانی باشگاه‌ها

استقبال ویژه پاپ لئو چهاردهم از کونسیسائو در واتیکان!

فوتبال ژاپن این‌گونه شکست خواهد خورد

سیمئونه: پی‌اس‌جی را بردیم ولی شانسی بود!

دستور رئیس‌کل بانک مرکزی برای تخصیص یک میلیارد دلار برای تامین ارز واردات کالاهای اساسی

متهم به قتل برای جام باشگاه‌ها به آمریکا می‌رود!‏

خشم رئیس پورتو از بارسا؛ قاچاق انسان می‌کنید!‏

حمایت دلافوئنته از یامال؛ او را تخریب نکنید

والورده: رئال باید قهرمان جام باشگاه‌ها شود

معرفی تیم‌های جام باشگاه‌های جهان؛ گروه ‏B

جام قهرمانی به میزبان رسید!

شرایط خدمات‌رسانی، تأمین ارزاق عمومی، سوخت و حمل‌ونقل کاملاً عادی است

با پیگیری مطالبات مردمی، خروج خودروهای جزیره کیش تسهیل شد

شهادت فرزند برومند شهرستان دشتی استان بوشهر در حمله متجاوزانه صهیونیست به خاک ایران

دیدارهای عیدانه استاندار خراسان رضوی با علما و مراجع شهر مشهد

اطمینان مدیر مالی بایرن مونیخ به هواداران؛ وضع مالی ما خوب است؛ اما خبری از ولخرجی نیست

اعتراف تلخ موراتا: داشتم می‌مردم، وای از ترس مرگ!

اونانا: نمی‌دانم در یونایتد می‌مانم یا نه!

انتقام‌گیری امباپه؛ تسویه حساب با پی‌اس‌جی

معرفی تیم‌های جام باشگاه‌های جهان؛ گروه ‏A

دور جدید مذاکرات استقلال برای جذب علی کریمی

شهادت تیرانداز ایرانی در راه دفاع از وطن؛ یک مربی پیلاتس به همراه خانواده‌اش شهید شدند

سؤال بزرگی که ژابی باید جواب دهد!

می‌خواهم فرمانده جدید بایرن مونیخ باشم

ژاوی جدیدترین گزینهٔ هدایت الاهلی عربستان

بن‌بست در مونیخ؛ لئون گورتسکا و سرژ گنابری قصد جدایی ندارند

مدافع محبوب ژابی آلونسو در آستانهٔ پیوستن به اتلتیکو مادرید!

پیام صریح آموریم: این دو گلر را اصلا نمی‌‌خواهم!‏

هشدار وزش باد شدید در برخی استانهای کشور از امروز

موزیک ویدئو حماسی «ایرانِ علی» با صدای علیرضا معتمدی

عملیات تهاجمی بارسلونا شروع شد

راهکار ویژه اینتر برای خارج کردن طارمی از ایران

دمبله: در بارسلونا تاوان سنگینی دادم

ویتینیا؛ شاعر خاموش فوتبال در آستانه فتح توپ طلا

چالش بزرگ برابر وابستگی نگران‌کننده رئال