پیام خراسان

آخرين مطالب

برای نخستین‌بار دی‌اکسید کربن در جو سیارات فراخورشیدی شناسایی شد سیاسی

برای نخستین‌بار دی‌اکسید کربن در جو سیارات فراخورشیدی شناسایی شد
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - سازمان فضایی آمریکا، ناسا، اعلام کرد که تلسکوپ فضایی جیمز وب برای نخستین‌بار موفق به مشاهده مستقیم دی‌اکسید کربن در جو سیارات فراخورشیدی شده است.
تیمی به رهبری دانشمندان آمریکایی موفق شده‌اند حضور دی‌اکسید کربن را در جوهر چهار سیاره شناخته‌شده در منظومه «اچ‌آر 8799» شناسایی کنند.
این منظومه در 130 سال نوری از زمین واقع شده است و تنها 30 میلیون سال عمر دارد که در مقایسه با قدمت 4.
6 میلیارد ساله منظومه شمسی ما بسیار جوان محسوب می‌شود.
ناسا در بیانیه‌ای اعلام کرد: «تصاویر تازه تلسکوپ وب از دو منظومه نمادین اچ‌آر 8799 و اریدانی 51 و سیارات‌شان، پژوهشگران را مبهوت کرده و اطلاعات جدیدی درباره ترکیب شیمیایی غول‌های گازی جوان ارائه داده است.»
برای این رصد بی‌سابقه، دانشمندان از ابزارهای کرونوگراف تلسکوپ استفاده کردند که نور درخشان ستارگان را مسدود می‌کنند تا سیارات اطرافشان با وضوح بیشتری دیده شوند.
ویلیام بالمر، اخترفیزیکدان دانشگاه جان هاپکینز و نویسنده اصلی این مطالعه، در این باره گفت: «مثل این است که انگشت شست‌تان را جلوی خورشید بگیرید تا بتوانید اطراف آن را ببینید.»
پیش‌تر تلسکوپ جیمز وب سیارات فراخورشیدی را تنها زمانی مشاهده می‌کرد که از برابر ستاره خود عبور می‌کردند؛ روشی که موسوم به «ترانزیت» است.
این روش در سال 2022 برای شناسایی غیرمستقیم دی‌اکسید کربن در سیاره‌ای به نام «وسپ-39» به‌کار رفت. اما در کشف اخیر دانشمندان برای نخستین‌بار توانسته‌اند نور منتشرشده از خود سیاره را مستقیماً مشاهده کنند و نه فقط اثر آن بر نور ستاره میزبان را.
پژوهشگران این کار را به «تشخیص کرم شب‌تاب کنار یک فانوس دریایی با کمک چراغ‌قوه» تشبیه کرد‌ه‌اند.
با وجود اینکه غول‌های گازی مانند منظومه کشف‌شده برای میزبانی حیات مناسب نیستند، با این حال دکتر بالمر می‌گوید ممکن است قمرهایی پیرامون آن‌ها وجود داشته باشند که دارای شرایط مناسب برای حیات باشند.
مأموریت‌هایی نیز هم‌اکنون برای بررسی وجود آب مایع در زیر پوسته یخی برخی از قمرهای مشتری در حال انجام‌ هستند.
دی‌اکسید کربن یکی از عناصر حیاتی برای شکل‌گیری حیات در زمین است و به همین دلیل، یافتن آن در سیارات دوردست بسیار مهم تلقی می‌شود.
در سرمای عمیق فضا، دی‌اکسید کربن به ذرات یخ تبدیل می‌شود و حضور آن می‌تواند نشانه‌ای از روند شکل‌گیری سیارات باشد.
به گفته اخترشناسان سیاراتی چون مشتری و زحل احتمالاً از ذرات ریز یخ‌زده‌ای تشکیل شده‌اند که به مرور به یک هسته جامد تبدیل شده و سپس با جذب گاز، به غول‌های گازی تبدیل شده‌اند.
آقای بالمر می‌گوید: «این کشف، یکی از قطعات کلیدی پازل است که نشان می‌دهد سیارات دوردست می‌توانند دقیقاً مانند سیارات منظومه شمسی ما شکل بگیرند.»
هرچند هنوز مشخص نیست این روند تا چه اندازه در کیهان رایج است.
تاکنون نزدیک به 6 هزار سیاره فراخورشیدی شناسایی شده‌اند، اما هیچ‌کدام زیست‌پذیر نبوده‌اند. در حالی که محققان می‌گویند اهداف بعدی باید تمرکز روی سیارات کوچک‌تر و مشابه زمین باشد، ناسا قصد دارد در سال 2027 تلسکوپ فضایی «نانسی گریس رومَن» را برای بررسی چنین سیاراتی به فضا پرتاب کند.
سال گذشته تلسکوپ جیمز وب موفق به شناسایی دی‌اکسید کربن و پراکسید هیدروژن در سطح قمر شارون، بزرگ‌ترین قمر پلوتو، شده بود.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/836916/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رئیس شرکت سلسیوس به دلیل کلاهبرداری به 12 سال حبس و پرداخت 48 میلیون دلار محکوم شد

14 بار رکورد تولید گاز در سال گذشته شکسته شد/ میدان ابوذر به مدار بازگشته است+ فیلم

رسول صدرعاملی: با زیر 25 میلیارد تومان «زیبا صدایم کن» را ساختم/ اولین‌بار بود که کمتر احساس فقر می‌کردم

کتاب «درسنامه شناخت و نقد شبهات» منتشر شد

حضور مرکز نشر هاجر با 500 عنوان کتاب در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران

برگزاری گردهمایی دوست‌داران امام رضا (ع) فردا در دانشگاه الزهرا (س)

ثبت‌نام بیش از 95 هزار دانشجو برای دریافت بن نمایشگاه کتاب تهران

عصر شعر رضوی «در حوالی آفتاب» در نمایشگاه کتاب برگزار می‌شود

از متن تا حاشیه‌های نمایشگاه کتاب + فیلم

پایان یک رویا؛ مصدومیت لبـران جیمز و شکست پروژه لیکرز

پیاده‌روی 32 کیلومتری با لباس خواب پس از شکست سلتیکس!

مارک کاسادو: هانسی فلیک زندگی‌ام را تغییر داد

سرنوشت طارمی به فینال چمپیونز لیگ گره خورد

آخرین وضعیت ترافیکی جاده ها؛ ترافیک سنگین در محورهای چالوس و هراز

نماهنگ «جونم امام رضا» با صدای گروه سرود رهپویان حرم

وحدت اسلامی در سایه زیارت

تصمیم ترامپ درباره حوثی‌ها شوکه‌مان کرد! | راز و نیاز وزیر اسرائیلی با روبیو درباره ایران! | دور جدید مذاکرات هسته‌ای یکشنبه در عمان؟

14 بار رکورد تولید گاز در سال گذشته شکسته شد

14 بار رکورد تولید گاز در سال گذشته شکسته شد/ میدان ابوذر به مدار بازگشته است

حرم امام رضا (ع) میزبان میلیون‌ها زائر؛ جشن ولادت با حضور اقوام ایرانی

حرم رضوی میزبان میلیون‌ها زائر؛ جشن ولادت با حضور عاشقان ضامن آهو

رگبارهای پراکنده و وزش باد خراسان شمالی را در بر می‌گیرد

45 مددجو زندانی در خراسان شمالی با بدرقه خدام رضوی آزاد شدند

پروانه یک بحران؛ واکاوی زمینه‌ها، علل و پیامدهای بحران سوریه

طارمی یامال 17 ساله را زمین گیر کرد

حضور خبرآنلاین با 11 اثر در نمایشگاه کتاب تهران/ کتاب ها را چگونه تهیه کنیم؟

استان تهران پنجشنبه‌ها تعطیل شد

احمدرضا معتمدی: سینما زبان تصویرسازی مفاهیم فلسفی است

عصبانیت پوستکوگلو: نتایج یونایتد چه ربطی به من دارد!

بزرگترین نگرانی بارسا در آستانه ال‌کلاسیکو

اولین روزی که ژاوی به یامال 16ساله در ترکیب اصلی بارسا بازی داد

رختکن پاری‌سن‌ژرمن بعد از برد آرسنال و صعود به فینال

کلودیو رانیری چطور باشگاه محبوبش را نجات داد؟

آموریم دوباره در رختکن یونایتد خودزنی کرد!

سوپراستار والیبال دنیا هم‌تیمی جدید عبادی‌پور

6 تیم انگلیسی در لیگ قهرمانان اروپا!

راز و رمز نقاره‌خوانی در حرم رضوی

بهبود شرایط دریایی در استان هرمزگان؛ تنگه هرمز و دریای عمان آرام‌تر می‌شوند

تصادف در جاده روستایی طبس-خرو سه کشته بر جا گذاشت

منچستریونایتد استرس فینال را دارد!

کنایه روی کین به بکام: چرا ما را دعوت نکردی!

اتفاقی عجیب در مراسم افتتاحیه المپیک لس‌آنجلس

ریوالدو: اشتباهات دفاعی بارسلونا غیرقابل قبول است

آهنگ مناسبتی مجید اخشابی به نام «نذر هر سال»

راز فوت ناگهانی استاد شجریان فاش شد

عراقچی پس از پایان سفر دو روزه هند، وارد مشهد شد

خاطرات هاشمی: به زیارت مقبره آخوند خراسانی از حامیان اصلی مشروطه رفتم

ساعت کاری جدید بانک‌ها اعلام شد

النصر اینگونه رونالدو را به مرز دیوانگی رساند!

فینالیست شدن پی‌اس‌جی به کام قهرمان لیگ یونان!