پیام خراسان

آخرين مطالب

آئین قنبرخوانی؛ روایتی از عشق و فراق گفتگو

آئین قنبرخوانی؛ روایتی از عشق و فراق
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - شهرستان کاشمر، واقع در خراسان رضوی، به عنوان یکی از مراکز فرهنگی و مذهبی ایران شناخته می‌شود و دارای میراثی غنی و عمیق در زمینه آئین‌های مذهبی است. این شهرستان، با تاریخچه‌ای پربار، نه تنها به دلیل پتانسیل‌های زیارتی‌اش مشهور است، بلکه به عنوان یک کانون فرهنگی، آئین‌های مختلفی را در خود جای داده است.

پیام خراسان

نقل‌های تاریخی از زندگی قنبر
جواد افتاده، پژوهشگر آئین‌های مذهبی، در خصوص قنبر خوانی و جایگاه آن در فرهنگ کاشمر گفت: کاشمر شهری است با سابقه طولانی در برگزاری آئین‌های مذهبی مختلف که این آئین‌ها در این دیار رونق و جلوه خاصی دارند.
وی افزود: گرچه زندگی قنبر، غلام وفادار حضرت علی(ع)، در تاریخ به‌صورت مستند مشخص نیست، اما نقل‌های تاریخی و حکایت‌های مختلفی از او در کنار حضرت علی(ع) و خاندان ایشان وجود دارد.
افتاده ادامه داد: بر اساس پژوهش‌های انجام شده، قنبر یک فرد ایرانی بوده که در حبشه زندگی می‌کرده و در جنگ‌های میان ساسانیان و اعراب در سن 24 یا 25 سال اسیر می‌شود.
این پژوهشگر آئین‌های مذهبی، افزود: قنبر پس از اینکه اسیر می‌شود با وجود اینکه در شرایط سختی قرار داشت، تلاش می‌کرد تا به عنوان غلام اعراب در بازار برده فروشان فروخته نشود.
وی اظهار کرد: گرچه او در بازار برده فروشان هرگز سرش را بالا نمی‌آورد تا چهره‌اش دیده نشود ولی در نهایت با عربی آشنا می‌شود که در او ایمان و صداقت موج می‌زد. این فرد کسی نبود جز حضرت علی(ع) که قنبر را خریداری کرده و نام او را نیز به همین نام گذاشت.
افتاده توضیح داد: حضرت علی(ع) پس از اینکه قنبر را می‌خرند ابتدا از وی می‌خواهند که مسلمان شود، اما قنبر به شرطی خواسته ایشان را می‌پذیرد که پس از مسلمان شدن، اجازه دهند غلام‌شان شود که با قبول حضرت از آن زمان به بعد قنبر مرید حضرت علی(ع) می‌شود و در تمامی مکان‌ها و بسیاری از جنگ‌ها ایشان را همراهی می‌کند.

پیام خراسان

وی گفت: قنبر به عنوان غلام وفادار حضرت علی(ع) در جنگ‌های مختلفی در کنار ایشان حضور داشته و با جان و دل از آن حضرت دفاع کرده است. در واقع قنبر به عنوان یک شخصیت تاریخی، نماد وفاداری و ارادت به اهل‌بیت(ع) محسوب می‌شود و مراسم قنبر خوانی به نوعی تجلیل از این وفاداری است.
این پژوهشگر آئین‌های مذهبی، با بیان اینکه قنبر در طول زندگی‌اش، در جنگ‌های مختلفی، از جمله جنگ صفین، به عنوان پرچم‌دار حضرت علی(ع) حضور داشته است، افزود: قنبر در جنگ صفین نیز به عنوان پرچم‌دار امام علی(ع) شناخته می‌شود و عشق او به این امام بزرگوار در تمامی مراحل زندگی‌اش مشهود است.
آنچه بر قنبر پس از شنیدن خبر شهادت حضرت علی(ع) گذشت
پس از خبر شهادت حضرت علی(ع) توسط ابن ملجم، قنبر به سرعت به خانه آن حضرت می‌رود. ناصری در توضیح این واقعه گفت: از لحظه‌ای که قنبر به سر کوچه حضرت علی(ع) می‌رسد، شروع به خواندن اشعار و رجزخوانی می‌کند تا مردم را به جمع شدن ترغیب کند.
افتاده افزود: قنبر پس از رسیدن به درب خانه حضرت، خشت‌هایی که در اطراف بود را برمی‌دارد و با نواختن اشعار و مرثیه به سر خود می‌زند. قنبر آن‌قدر با شور و شوق مرثیه‌سرایی می‌کند که از هوش می‌رود.
این پژوهشگر آئین‌های مذهبی ادامه داد: پس از شهادت حضرت علی(ع)، قنبر به خدمت امام حسن(ع) می‌رود و به عنوان یکی از نزدیک‌ترین یاران آن حضرت در کنار ایشان قرار می‌گیرد. او آن‌قدر به امام حسن(ع) نزدیک بود که در شب شهادت ایشان در بستر امام حضور داشت.
وی با بیان اینکه قنبر به عنوان یک شخصیت تاریخی، نه تنها به خاطر وفاداری‌اش به حضرت علی(ع)، بلکه به دلیل نزدیکی‌اش به امام حسن(ع) نیز مورد احترام و توجه قرار دارد، گفت: پس از شهادت امام حسن(ع)، بنی‌امیه به شدت علیه پیروان اهل‌بیت(ع) اقدام کرد و بسیاری از مریدان را دستگیر و به زندان انداخت.
افتاده افزود: قنبر، غلام وفادار حضرت علی(ع) هم نیز از این قاعده مستثنی نبود و در زندان به سر می‌برد و به همین دلیل، او نتوانست در واقعه عاشورا و کربلا شرکت کند.
وی تصریح کرد: پس از شهادت امام حسین(ع) و آزادی از زندان، قنبر به همراه سایر اسرا از زندان آزاد می‌شود و به دنبال امام زین العابدین(ع) می‌گردد و خدمت به ایشان را آغاز می‌کند.

پیام خراسان

این پژوهشگر آئین‌های مذهبی در ادامه با بیان اینکه قنبر بعد از شهادت حضرت علی(ع) به سه نفر دیگر از ائمه نیز خدمت کرده است، گفت: در آن زمان، حجاج، حاکم وقت، به دنبال خون‌ریزی علیه مریدان اهل‌بیت(ع) به ویژه حضرت علی(ع) بود و قنبر یکی از معدود افرادی بود که هنوز مرید واقعی حضرت علی(ع) محسوب می‌شد.
وی گفت: براساس آنچه در تاریخ آمده حجاج قنبر را به نزد خود فراخواند و به او گفت اگر به حضرت علی(ع) و دیگر ائمه ناسزا بگوید، او را خواهد بخشید؛ اما قنبر با شجاعت شعری در مدح و ثنای حضرت علی(ع) خواند و در نتیجه گردن او را زدند.
محل دفن قنبر هنوز ناشناخته مانده و سندی در این زمینه وجود ندارد؛ اما پس از شهادت قنبر، ایرانیان از آواها و مرثیه‌های او استفاده کردند و با ادغام آن‌ها با موسیقی و آوازهای ایرانی، نمایشی مذهبی به نام قنبر خوانی را شکل دادند. این مراسم به‌طور سالیانه در 21 ماه مبارک رمضان، بعد از نماز ظهر و عصر در مسجد جامع کاشمر برگزار می‌شود.
آئین قنبرخوانی، تجلی فرهنگ دینی و مذهبی مردم کاشمر
قنبرخوانی به نوعی مصیبت‌خوانی در رثای امیرالمؤمنین(ع) است و قدمت آن به دوران رواج تشیع در ایران برمی‌گردد. قنبرخوانی که در کاشمر بیش از 200 سال قدمت دارد در آغاز، راویان این آئین شامل مرشدان و پرده‌خوانان بودند و به مرور زمان، هنرمندان تعزیه‌خوان نیز در حفظ و تداوم این آئین نقش مؤثری ایفا کردند.
رضا یوسفی، کارشناس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی، با بیان اینکه این مراسم به دلیل غنای مذهبی و تاریخی‌اش، در چهارم بهمن‌ماه سال 1391 به شماره 828 به ثبت در فهرست میراث ناملموس کشور به ثبت رسید، افزود: این مراسم از آن زمان تا به امروز زنده و فعال مانده است.
همه ساله و در روز بیست و یکم ماه مبارک رمضان، جمعیتی انبوه در نماز جماعت ظهر و عصر مسجد جامع کاشمر حاضر می‌شوند. همزمان، جمعیت چشمگیری نیز در حسینیه حیدری تجمع می‌کنند و عزاداران در قالب چند دسته بزرگ عزاداری از محل حسینیه حیدری حرکت کرده و به سمت مسجد جامع رهسپار می‌شوند. در اینجا، نمازگزاران حاضر در مسجد فضا را برای هیئت حیدری باز می‌کنند و پس از ورود آن‌ها به مسجد، مراسم را در اختیار مداحان و عزاداران هیئت حیدری قرار می‌دهند. این فرآیند به نوعی همبستگی و اتحاد مردم را نشان می‌دهد و بر اهمیت اجتماعی این آئین تأکید می‌کند.

پیام خراسان

یوسفی تأکید کرد: اکنون آئین قنبرخوانی به عنوان یکی از نمادهای فرهنگی این شهرستان شناخته می‌شود و بسیاری از مردم از نقاط مختلف کشور برای مشاهده این رویداد به منطقه می‌آیند.
وی با اشاره به اینکه قنبرخوانی به عنوان یک آئین مذهبی و فرهنگی، نه تنها در کاشمر، بلکه در سراسر ایران به عنوان نمادی از عشق و ارادت به اهل‌بیت(ع) شناخته می‌شود، گفت: این مراسم با حفظ سنت‌های قدیمی و ترکیب آن با هنر نمایشی، به نسل‌های آینده منتقل شده و همچنان در دل مردم زنده است.
این کارشناس میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی، با بیان اینکه اکنون آئین قنبرخوانی به نام کاشمر شناخته می‌شود، خاطرنشان کرد: آئین قنبرخوانی نه تنها یادآور تاریخ و فرهنگ غنی اسلامی است، بلکه به عنوان منبع الهام برای نسل‌های آینده در حفظ ارزش‌های انسانی و دینی به شمار می‌آید.
آئین قنبرخوانی همچنان به عنوان یک رویداد مهم فرهنگی در کاشمر، نه تنها در یادها و دل‌ها، بلکه در تاریخ فرهنگی ایران به ثبت رسیده و به نسل‌های آینده منتقل خواهد شد. این مراسم با تنوع فرهنگی و هنری خود، نه تنها یک نمایش مذهبی، بلکه یک رویداد اجتماعی و فرهنگی است که می‌تواند به عنوان الگوی مناسبی برای سایر مناطق کشور در راستای حفظ و ترویج ارزش‌های فرهنگی و مذهبی مورد توجه قرار گیرد.
منبع: ایسنا

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/837197/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خبر سرلشکر سلامی از نقشه شوم نتانیاهو

شیر و عسل؛ ترکیبی شفا‌بخش یا زیان‌بار؟

عراقچی: بار دیگر تصاویر ترسناک ماهواره‌ای خیلی دقیق و حساب شده در حال انتشار هستند | نتانیاهو نوکران دون‌پایه ایرانی صدام را به کار گرفته است

کتاب «ورزش با ارزش» روانه بازار نشر شد

نفرات برتر جشنواره هنرهای تجسمی رضوی در مشهد معرفی شدند

صالحی: در بحث کپی‌رایت عقد توافقی را پیش می‌بریم که هیچ مشکلی ندارد

یونایتد 4-1 بیلبائو: بدترین منچستر تاریخ در فینال!

غیبت فصیحی در دوومیدانی زنان قهرمانی کشور؛ یک رکورد ملی شکسته شد

داور الکلاسیکو مشخص شد / هرناندز قاضی جدال رئال و بارسا

حضور و هم‌افزایی بانوان نخبه رضوی در بوستان ریحانه مشهد

برپایی موکب «محبّان‌الرضا(ع)» با مشارکت و همکاری امور بانوان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان رضوی

شهید رئیسی کار برای رأی جمع کردن را شرک‌ می‌دانست

ایرانی‌ها باهوش‌تر از آمریکایی‌ها!

ویژگی مشترک حاج قاسم و امیرعبداللهیان از زبان سفیراسبق ایران در سوریه

آنالیز گلهای بازی پاری سن ژرمن 2 -1 آرسنال

تک گل چلسی به دورگاردن توسط دیوزبری هال

سردار سلامی: هر نقطه‌ای که مبدا تهاجم باشد، مقصد تهاجم خواهد شد

برپایی موکب محبّان الرضا با مشارکت و همکاری امور بانوان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی استان خراسان رضوی

کشتی آزاد نونهالان کشور/ نفرات برتر 6 وزن نخست مشخص شدند

گل چهارم منچستریونایتد توسط میسن مونت در دقیقه 90+1

گل اول منچستریونایتد توسط میسن مونت در دقیقه 72

گل سوم منچستریونایتد توسط هویلون در دقیقه 85

گل دوم منچستریونایتد توسط کاسمیرو در دقیقه 81

شلیک دیدنی؛ گل اول اتلتیک‌بیلبائو توسط میکل در دقیقه 31

قهرمانی کشور دوومیدانی؛ یک رکورد ملی شکسته شد

اهالی سینماوهنر از حس‌وحال خادمیاری خود در یک شب خاص گفتند

درگذشت هنرمند پیشکسوت تئاتر

با این موسیقی و ترکیب بارون و پیانو و حس خوب، ذهنتو آروم کن

امام رضا الگوی بی‌بدیل بندگی و ساده‌زیستی در برابر تجمل‌گرایی خلفا بود

فرماندار: اهالی 10 روستای بردسکن امشب را در فضای باز سپری کنند

دعوت از 6 فوتسالیست معدن و صنایع معدنی به اردوی تیم ملی فوتسال کارگری برای نخستین بار

پیام تبریک مدیرعامل فولاد سنگان به مناسبت ولادت با سعادت امام رضا (ع)

اعتراض شادمهر عقیلی به اقدام ترامپ علیه خلیج فارس (تصویر)

سنگ‌شکن شماره 5 سنگان در 45 روز به بهره‌برداری رسید

برپایی موکب های پذیرایی همزمان با شب ولادت امام رضا(ع) در خواف

خراسان شمالی پنجشنبه‌ها تعطیل شد

دومین روز از نمایشگاه بین المللی کتاب تهران

رونمایی از دو کتاب درباره شهید آیت‌الله رئیسی

رونمایی از کتاب «راز پرواز» در غرفه «رئیسی عزیز ما» نمایشگاه کتاب تهران

توسعه کشاورزی درخراسان جنوبی نیازمند استانداردسازی و فرآوری محصولات است

وضعیت مورینیو در فنرباغچه؛ تانگو باید دو نفره باشد!‏

با گل آچربی‌ گریه کردم اما صعود حق بارسا بود!

استقلال تهران 0-0 چادرملو اردکان؛ مربی خارجی واجب‌تر از نان شب برای آبی‌ها

خیبر خرم آباد 1-2 پرسپولیس؛ اورونوف امید آسیایی را زنده نگه داشت

امضای قهرمان پای سقوط شهر خسته؛ کامبک سرخ‌ها در راه کسب سهمیه

مشهدالرضا نورباران شد

اجتماع بزرگ امام رضایی‌ها در تربت‌حیدریه

عکس/ حال و هوای حرم مطهررضوی در شب میلاد شاه خراسان

قطعه ای با صدای مرحوم محمدعلی کریمخانی به نام «جان خستگان»

ساعت کاری ادارات خراسان شمالی از 20 اردیبهشت تغییر می‌کند