پیام خراسان

آخرين مطالب

نویسنده‌ای که اگر نمی‌نوشت مغزش را منفجر می‌کرد سیاسی

نویسنده‌ای که اگر نمی‌نوشت مغزش را منفجر می‌کرد
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - ماریو بارگاس یوسا غول ادبیات امریکای لاتین و برنده نوبل ادبیات در سن 89 سالگی درگذشت‌. - اخبار فرهنگی -
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنی‌، ماریو بارگاس یوسا نویسنده سرشناس ادبیات آمریکای لاتین،‌ روزنامه‌نگار و سیاست‌مدار اهل پرو در سن 89 سالگی در زادگاهش درگذشت.
این برنده جایزه نوبل ادبیات،‌ از پایه‌های جنبش بوم در ادبیات آمریکای لاتین به شمار می‌رفت که تاکنون جوایز ادبی بسیاری و در رأس آن‌ها نوبل ادبیات را به خود اختصاص داده است،‌ آخرین رمان یوسا با عنوان «سکوتم را به شما تقدیم می‌کنم» در ماه‌های پایانی 1403 توسط نشر برج در ایران منتشر شده است.
او در مصاحبه‌ای در سال 1990 گفته بود: «بی‌تردید اگر نمی‌نوشتم،‌ مغزم را منفجر می‌کردم». غول ادبیات آمریکای لاتین در 28 مارس 1936 در شهر آرکیپا واقع در جنوب پرو به دنیا آمد. فعالیت ادبی خود را در همان سال‌های تحصیل در دانشگاه سن‌مارکوس و زمانی‌که با دو روزنامه در پرو همکاری می‌کرد، آغاز کرد. او در سال 1957 اولین داستان‌های کوتاه خود را به‌نام سردسته‌ها و پدربزرگ نوشت. اولین رمان یوسا با نام «زندگی سگی» در سال 1963 به انتشار رسید. داستانی که از تجربیات ماریو بارگاس یوسا در مدرسه‌ نظامی لئونسیو پرادو برگرفته شد. نقد فضای تیره‌ اجتماعی و جو آزاردهنده‌ مدرسه‌ و تشکیلات نظامی محتوای کتاب را تشکیل داده بود و ظرفیت‌های تکنیکی قلم یوسا اولین رمانش را با موفقیتی چشمگیر همراه کرد. انتشار این کتاب البته با انتقاد شدید ژنرال‌های نظامی همراه شد. آن‌ها این نگاه منتقدانه‌ یوسا که برگرفته از دوره‌ حضور خود او در مدرسه‌ نظامی بود را برنتافتند و اثر را حاصل ذهنی منحط خواندند و حتی بعضا به توطئه‌ اکوادور برای تضعیف ارتش پرو نسبت دادند.
یکی از اتقاق‌های مهم زندگی یوسا دیدار و آشنایی او با مارکز از نزدیک بود که اولین بار در زمان حضورش در کاراکاس برای دریافت جایزه‌ منتقدین رخ داد. رابطه‌ یوسا و مارکز فرازونشیب‌های بسیاری داشت تا آن‌جا که به درگیری فیزیکی نیز کشیده شد. یوسا فعالیت‌هایی نیز در سیاست داشت و تا آن‌جا در سیاست پیش رفت که نامزد انتخابات ریاست جمهوری پرو در سال 1990 شد، انتخاباتی که در آن از رقیبش آلبرتو فوجیموری شکست خورد.یوسا
مهم‌ترین دستاورد زندگی یوسا دریافت نوبل ادبیات در سال 2010 است. وی پیش از آن و در سال 1995 برنده جایزه‌ سروانتس شد؛ مهم‌ترین جایزه‌ای که تنها به نویسندگان اسپانیایی‌زبان تعلق می‌گیرد. او همچنین در سال 1996 جایزه‌ صلح آلمان را به خود اختصاص داد. این نویسنده‌ کهنه‌کار لاتین‌تبار که بی‌شک یکی از مهم‌ترین اصحاب قلم در آمریکای لاتین و جهان ادبیات بود‌، در دانشگاه پرینستون تدریس می‌‌کرد و موضع‌گیری‌های سیاسی بسیاری داشته است‌، از مهمترین موضع‌گیری‌های سیاسی یوسا می‌توان به مواضع او علیه نتانیاهو اشاره کرد،‌ او سال گذشته هنگامی که از دنیای رمان خداحافظی می‌کرد،‌ گفت:‌ «معتقدم در روزگار ما اطلاعات کارکرد بسیار چشمگیری دارد. تقریبا 50 سال پیش، جنگ‌ها بی‌پایان بودند و راهی برای خاتمه دادن به آنها وجود نداشت زیرا اطلاعات به این سرعت و گستردگی در دسترس توده‌ها قرار نمی‌گرفت. در حال حاضر امکانات فراوانی وجود دارد، گرچه همیشگی نیست. آرمان‌شهر فرهنگی یک ساده‌لوحی است و نمونه‌ آن را می‌توانیم در نمونه‌های بسیاری ببینیم. پوتین جنگ را به اوکراین کشانده است و به نظر نمی‌رسد آماده‌ مذاکره باشد، ...امیدوارم این‌طور بنجامین نتانیاهو، طبع وحشی‌گری‌اش را مهار کند و دست از قتل عام فلسطینی‌ها بردارد.»
با این حال یوسا را نمی‌توان از جمله نویسندگان ضد اسرائیلی دانست‌، یوسا در سال 2005 به همراه دخترش مورگانا به فلسطین و اسرائیل سفر کرد،‌ حاصل این سفر او گزارشی بود از وضعیت روابط بین دو کشور‌، که در کتابی با عنوان «اسرائیل ـ فلسطین: صلح یا جنگ مقدس» منتشر شد‌، گزارشی به گفته منتقدان گزارشی خام از درگیری‌های اسرائیل و فلسطین است.

پیام خراسان

هدف یوسا از این سفر،‌ درک پیامدهای تصمیم آریل شارون، نخست وزیر وقت اسرائیل برای تخلیه شهرک‌ها در غزه بود. آنچه برنده جایزه نوبل پرو در این سفر مشاهده و تجربه کرد، در این کتاب به تصویر کشیده شد، اثری است که گوشه های تاریک این درگیری را که برای نسل‌ها ادامه داشته را روشن می‌کند. وارگاس یوسا در کتاب خود گزارشی از وضعیت منطقه ارائه می‌کند، بدون اینکه از محکوم کردن سیاست‌های الحاقی اسرائیل در سرزمین‌های اشغالی و همچنین نقض حقوق بشر چندان سخنی بگوید.
برنده نوبل چگونه پرچم اسرائیل‌ستیزی را در فرانسه برافراشت؟ او البته از زیر سؤال بردن شیوه‌های تبعیض آمیز علیه اعراب اسرائیل و نفوذ راست افراطی در سیاست داخلی خودداری نمی‌کند. او هم‌چنین صدایی انتقادی را در اسرائیل کشف می‌کند، افرادی که سیاست خارجی اسرائیل را زیر سوال می‌برند.
وی نگاهی نیز به نوار غزه ارائه می‌دهد، جایی که هزاران فلسطینی در اردوگاه‌های پناهندگان زندگی می‌کنند و با گرسنگی، بیماری و بیکاری دست و پنجه نرم می‌کنند. به گفته وارگاس یوسا، این افراد یاد گرفته‌اند که هم به اسرائیل و هم به تشکیلات خودگردان فلسطین بی‌اعتماد باشند و امید خود را به حماس، گروه مسلح اسلامی که وعده محو اسرائیل از روی نقشه می‌دهد، بسته‌اند.
نویسنده تنها به صحبت درباره اسرائیل اکتفا نمی‌کند، بلکه به عمق واقعیت سرزمین‌های اشغالی فلسطین می پردازد. این به تفصیل تأثیر دیوار بر کرانه باختری را توصیف می‌کند، ساختاری که به خشونت و خصومت دامن زده است. وارگاس یوسا محدودیت های رفت و آمد، جدایی خانواده‌ها و جوامع و ظلمی که فلسطینیان در زندگی روزمره خود متحمل می‌شوند را محکوم می‌کند. یکی از تکان‌دهنده‌ترین لحظات در این صفحات، داستان شهر الخلیل، شهری تحت اشغال غیرنظامی و نظامی است. اینکه چطور شهرک نشینان یهودی فضای خشونت دائمی را علیه اعراب ایجاد می‌کنند.
بسیاری از آثار یوسا به فارسی برگردانده شده است از جمله «گفت‌وگو در کاتدرال»، «سال‌های سگی»،‌ «سوربز»، «دوئل»،‌ «سکوتم را به شما تقدیم می‌کنم» و...
رهبر انقلاب شناختی بسیار دقیق از این نویسنده دارند‌، ایشان که نگاهی انتقادی به این نویسنده دارند‌، در بازدید از نمایشگاه کتاب تهران در سال 94 ، به آثار یوسا اشاراتی داشته و فرموده‌اند: «کتاب قبلی‌اش سور بُز بود. این جنگ آخرالزمان هم کتاب جدیدش است. نویسنده‌ خیلی قوی‌ای است.»
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/848757/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیام توییتری پزشکیان به مناسب میلاد امام رضا(ع)/ بخشی از همبستگی ما ایرانی‌ها حول عشق به حضرت رضا شکل گرفته است

استقبال از پرچم بارگاه رضوی در شرکت مجتمع فولاد خراسان

تجلیل میراسماعیلی از پیشکسوت جودو/ پایان مسابقات جودو قهرمانی جوانان کشور در یزد

پیام توییتری پزشکیان به مناسب میلاد امام رضا(ع)

تکرار قهرمانی جودوکاران خراسان شمالی در مسابقات کشوری جوانان

مدرسه انقلاب، مدرسه بصیرت و جهاد تبیین است

موسیقی مقامی خراسان در موزیک ویدئوی «برج ولایت»

ارائه خدمات هلال‌احمر به بیش از 320 نفر در روستای فردوس هویزه

پیداشدن استخوان‌های یک استاد دانشگاه در ارتفاعات شمال تهران

راز قتل استاد دانشگاه در ارتفاعات کوهستانی تهران

سفر آیت الله جوادی به عتبات عالیات + تصاویر

رونمایی از 4 تجهیز تولید بار اول در نفت فلات قاره

افتتاح نخستین مدرسه آموزشی پینت‌بال کشور در مشهد

پیام سرپرست وزارت امور اقتصادی و دارایی به‌مناسبت برگزاری نمایشگاه بین‌المللی کتاب

نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران یک ساعت تمدید شد

برنامه روز چهارم نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در غرفه مجمع ناشران انقلاب اسلامی

جانباز 70درصد «حاج حسن خیری» به مقام والای شهادت نائل آمد

از ایوان بند «بمونی برام» را بشنوید

فصل برای کاپیتان رم تمام شد

آرسنال مشتری ستاره پرطرفدار میلان شد

پرز نمی‌خواهد ال‌کلاسیکو را از نزدیک ببیند!

انتقال تاریخی در بوندسلیگا؛ بایرن با ویرتز توافق کرد!

یوپ هاینکس رئیس بایرن را به خانه‌اش راه نداد!

تابستان شلوغ؛ ناپولی به دنبال دو ستاره لیگ برتر

پیشنهاد عجیب به لینه‌کر؛ اجرای برنامه آشپزی!

فرصت بزرگ گولر؛ درخشش برابر بارسا!

آغاز مذاکرات لورکوزن با گزینه اصلی جانشینی ژابی

تمدید قرارداد دروازه‌بان جوان بارسلونا تا 2028

آهنگ «چشمای مست تو» با خوانندگی سینا شعبانخانی

حمله موشکی یمن؛ سامانه آمریکایی بار دیگر عاجز ماند

افتتاح نخستین مدرسه آموزشی پینت‌بال کشور در مشهد در حضور رییس فدراسیون ورزش‌های همگانی

استقبال ویژه از عادل فردوسی‌پور در نمایشگاه کتاب

کهن‌ترین، جامع‌ترین و اصلی‌ترین حدیث شیعه، کتاب «کافی» است

خطوط ویژه اتوبوسرانی برای اجتماع امام رضایی‌ها و نمایشگاه کتاب

بازدیدکنندگان برای گرفتن امضا از فردوسی پور در نمایشگاه کتاب صف کشیدند + عکس

روایتی از چهل روز آخر زندگی شهید رئیسی در کتاب «راز پرواز»

حجت‌الاسلام خسروپناه: بنیاد سعدی نباید رقیب دستگاه‌ها تلقی شود

برخورد عجیب مردم با عادل فردوسی پور در نمایشگاه کتاب +فیلم

«راز پرواز»؛ سوگنامه‌ای برای رئیس جمهور شهید

تودور: لطفاً درباره آینده از من سؤال نپرسید!

آموریم: از حالا فقط به فینال فکر می‌کنیم

تدابیر امنیتی ویژه برای ال‌کلاسیکوی سرنوشت‌ساز

هواداران رئال حذف بارسا را دست گرفتند!

گواردیولا: می‌دانستم ژابی مربی بزرگی می‌شود

آرتتا: برای لیورپول تونل می‌زنیم چون بهترین است

ناراحتی رائول از رئال؛ سرمربی‌گری تیم حق من است!

آزمون و عزت‌اللهی در فینال حاضر شدند

روماریو: دوست دارم آنچلوتی سرمربی برزیل شود

آواز دل انگیزی از «پرواز همای» در طبیعت زیبا

راز شوکه‌ کننده پشت بزرگ شدن شکم با افزایش سن!