پیام خراسان

آخرين مطالب

آناباسیس، روایتی ظفرمندانه از یک شکست مقالات

آناباسیس، روایتی ظفرمندانه از یک شکست
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - این کتاب یکی از مهم‌ترین منابع درباره جنگ‌های یونان و ایران و همچنین یک شاهکار در ادبیات جنگی و تاریخی است.
این اثر روایت سفر 10 هزار سرباز مزدور یونانی است که در سال 401 پیش از میلاد به درخواست کوروش کوچک، شاهزاده هخامنشی، به ایران آمدند تا او را در سرنگونی برادرش اردشیر دوم یاری کنند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
کوروش کوچک در نبرد «کوناکسا» نزدیک به بابِل (در 88 کیلومتری جنوب بغداد امروزی و نزدیک شهر حله عراق) شکست خورد و کشته شد. یونانی‌ها که رهبر خود را از دست داده بودند، در سرزمین دشمن گرفتار و مجبور شدند با فرماندهی جدید، از میان سرزمین‌های ایران عبور کنند و خود را به یونان برسانند.
گزنفون که خود یکی از سرداران یونانی بود، فرماندهی بخشی از این نیرو‌های شکست‌خورده را بر عهده گرفت و آنها را از میان سرزمین‌های دشمن، قبایل بیگانه و سپاهیان هخامنشی عبور داد تا به دریای سیاه برسند و از آنجا راهی یونان شوند. این سفر، یکی از شگفت‌انگیزترین عقب‌نشینی‌های نظامی در تاریخ محسوب می‌شود.
چرا آناباسیس مهم است؟
این کتاب منبع دست‌اول تاریخی به شمار می‌آید، زیرا گزنفون به طور مستقیم شاهد وقایع آن بوده است و اطلاعات ارزشمندی درباره اوضاع ایران در دوران هخامنشی و ساختار سپاه مزدوران یونانی ارائه می‌دهد.
نقد‌هایی بر آناباسیس با این حال اعتبار تاریخی در «آناباسیس» مورد انتقاد قرار گرفته است؛ گزارش گزنفون به عنوان یک منبع اولیه، ارزشمند است، اما اعتبار تاریخی آن به دلایل مختلف مورد بحث قرار گرفته است. یکی از مهمترین دلایل آن خودبرتربینی مرسوم یونانی است، زیرا گزنفون نه تنها شاهد بلکه یکی از شرکت‌کنندگان و فرماندهان رویداد‌هایی است که توصیف می‌کند.
این موضوع می‌تواند باعث شود که روایت او سهم خود و هم‌پیمانانش را بیش از حد پررنگ نشان دهد و داستان از دیدگاه شخصی او ارائه شود و تصویری کمتر بی‌طرف از وقایع ارئه کند.
از سوی دیگر گزنفون ممکن است به طور ناخودآگاه یا عمدی جزئیاتی را که با روایت مورد نظرش همخوانی ندارد حذف کرده باشد که این موضوع می‌تواند باعث ایجاد برخی برداشت‌های مغرضانه از برخی رویداد‌ها شود.
از آنجایی که این اثر هم جنبه تاریخی و هم ادبی دارد، گزنفون نیز از تکنیک‌های داستان‌سرایی رایج در زمان خود بهره برده است، به همین دلیل، برخی درس‌های اخلاقی یا جلوه‌های دراماتیک جای دقت در بیان واقعیات تاریخی را گرفته باشند.
اگرچه «آناباسیس» یکی از معدود روایت‌های دست اول از ماجرای ده هزار نفر است، اما در مواردی با سایر منابع و یافته‌های باستان‌شناسی مربوط به همان دوره تفاوت‌هایی دارد.
مورخان با مقایسه این منابع سعی می‌کنند تصویری جامع از رویداد‌ها ارائه دهند و تناقض‌ها می‌توانند سؤالاتی جدی در مورد دقت جزئیات ارائه شده توسط گزنفون مطرح کنند.
در دوره‌ای که گزارش‌های تاریخی اغلب با اهداف سیاسی و فرهنگی در هم آمیخته بودند، روایت گزنفون نیز ممکن است بازتابی از تعصبات و ایدئولوژی‌های زمان خود باشد.
اسکندر مقدونی و اثر «آناباسیس» گفته می‌شود که اسکندر این کتاب را خوانده بود و از آن برای شناخت ایران و برنامه‌ریزی جنگ استفاده کرد. احتمالاً اسکندر این کتاب را مطالعه کرده تا تاکتیک‌های نظامی ایرانی، جغرافیا و نقاط قوت و ضعف امپراتوری را بهتر بشناسد.
گزنفون چالش‌های تأمین نیرو، مدیریت روحیه و عبور از مناطق سخت‌عبور مانند کوه‌ها، رود‌ها و بیابان‌ها را توصیف می‌کند و اسکندر، در حالی که فرمانده ارتشی بسیار بزرگتر بود، از استراتژی‌های مشابه در عملیات خود بهره برد تا از تغذیه مناسب، نظم و سازگاری نیروهایش اطمینان حاصل کند.
این کتاب نشان می‌دهد که ایرانی‌ها چگونه می‌جنگیدند و حکومت می‌کردند، که این اطلاعات به اسکندر در آماده‌سازی برای نبرد‌های آتی کمک کرد.
استفاده از حرکت‌های سریع و قاطع، اتکا به سواره نظام و بهره‌برداری مؤثر از جغرافیا، از جمله نکات کلیدی در «آناباسیس» بودند که در مجموعه حملات اسکندر نیز مشاهده می‌شوند.
اسکندر برای حفظ نظم و ارتقای روحیه نیرو‌ها در مسیر‌های طولانی، احتمالاً از آموزه‌های گزنفون بهره‌مند شده است.
با این که شواهد مستقیمی مبنی بر این که اسکندر شخصاً «آناباسیس» را مطالعه کرده باشد وجود ندارد، اما مربی او، ارسطو، با ادبیات و فلسفه یونان آشنا بود و احتمالاً اسکندر را با آثار گزنفون آشنا کرده است از سوی دیگر بسیاری از ژنرال‌ها و سربازان اسکندر کتاب «آناباسیس» را مطالعه کرده و از آن تحت تأثیر قرار گرفته بودند.
داستان یا تاریخ‌نگاری؟ در مجموع، اگرچه «آناباسیس» نگاهی بی‌نظیر و دقیق به کارزار‌های نظامی باستان ارائه می‌دهد و بینش‌های ارزشمندی از آن دوران به دست می‌دهد، اعتبار تاریخی آن باید با در نظر گرفتن سوگیری‌های احتمالی، تزئینات ادبی و زمینه‌ای که در آن نوشته شده، مورد بررسی قرار گیرد.
به همین دلیل، مورخان مدرن از این اثر به همراه سایر شواهد استفاده می‌کنند تا تصویری دقیق‌تر از رویداد‌های آن دوران به دست آورند.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/862324/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حمله به شورای ورزش؛ فقط از حذف بارسا ناراحتید!‏

استراماچونی: اینتر برای اسکودتو یک راسپادوری کم دارد

آلیسون بهترین گلر جهان است، از او یاد می‌گیرم!

ماموریت غیرممکن آرتتا در شهری که دوستش دارد!

سرگردانی بارسلونا؛ یا چهارگانه یا یک گانه!

پاسخ داور نیمه‌نهایی به بارسا؛ حرف‌هایتان مسخره‌ست!

لاپورتا: داور به ما ضربه زد ولی قهرمان لالیگا می‌شویم

مدیر کل آموزش و پرورش خراسان رضوی با اعضای کانون بازنشستگان استان دیدار کرد

توسعه فضاهای ورزشی درون مدرسه ای گام موثری در سلامت جسمی و روانی و نشاط دانش آموزان است

نماهنگ فیلم «بوی پیراهن یوسف» با موسیقی استاد مجید انتظامی

نماهنگ «حیدر بابا سلام» با صدای سیاوش اسداللهی

ماهیت و ویژگی‌های زیارت اصیل از منظر رهبر معظم انقلاب اسلامی

تقویت ظرفیت های گردشگری کرمان در حوزه حج وزیارت

تقویت ظرفیت‌های گردشگری کرمان در حوزه حج و زیارت

قطار شهری مشهد در روز میلاد امام رضا (ع) رایگان شد

افزایش یک ساعته زمان پایان کار نمایشگاه کتاب در روز دوم

وظیفه حوزویان شناخت و عمل به منشور رهبر انقلاب است/ لزوم صیانت از حوزه دربرابر هجمه‌های داخلی و خارجی

سناریوهای پیش روی قیمت دلار؛ آیا 60 هزار تومان می‌شود؟

دیبالا: مورینیو صبح زود زنگ زد و گفت به رم بیا

مارسکا: باید اولین قهرمان هر سه جام اروپایی شویم

آمار باورنکردنی اینتر؛ فقط 16 دقیقه عقب افتادند!

آرائوخو آنقدر فحش خورد اینستاگرامش را بست!‏

دلداری طارمی به ستاره بارسا

تشرف خادمان بارگاه منور رضوی به آستان مبارک امام زاده یحیی بن زید(ع)

تکریم معلمان، کلید ارتقای کیفیت آموزشی

معلمان پیشکسوت، الگویی الهام بخش برای نومعلمان هستند

«گاهی بخند» را با صدای محمد علیزاده بشنوید

قطعه «سوزه گیان» با اجرای استاد فرج علیپور

موزیک ویدئوی «پدر» با صدای پاول آنکا

تثبیت 16.5 هکتار فضای سبز در کوهستان قاضی‌آباد خرم آباد

اسطوره‌های فوتبال ایران در میدان انسان‌دوستی

اشتباه است فکر کنیم افراد فوق مدرن با داستان زندگی نمی‌کنند

رکورد تاریخی قیمت گاز اروپا

دبیر سندیکای صنعت برق: مردم بادبزن و آفتابه تهیه کنند!

آخرین مانع برداشته شد؛ ژابی بدون ترس به رئال می‌رود!‏

پی‌اس‌‌جی و آرسنال؛ مکتب بارسا زنده است!

اینزاگی جواب بارسا را داد؛ مارسینیاک عالی بود!

فلیک در رختکن؛ برمی‌گردیم، سرتان را بالا بگیرید!‏

روایت مهربانی

موزیک ویدئوی «وقت پرواز» از پازل بند

نخستین شماره دی‌نما (مجله تصویری بیمه دی)

قابی خاطره انگیز از گرامیداشت معلمان روستای ده محمد + عکس

ابعاد توحیدی، تربیتی و آداب زیارت در منظومه فکری رهبری

چه کسی برای اولین بار حلقه ازدواج را اختراع کرد؟

بزرگترین جشن خانوادگی امام رضایی‌ها در مشهد

عرضه کتاب‌ های نشر نوین با تخفیفات دانش‌ آموزی و دانشجویی در نمایشگاه کتاب

برگزاری جشنواره کتاب‌خوانی برای عشایر

صالحی: نمایشگاه کتاب فرصتی برای توسعه اجتماعی و تولید و مصرف صحیحِ کتاب خوب است/ بیش از 400 نشست در این دوره از نمایشگاه کتاب برگزار می‌شود

«خلیج عربی» دروغ است

برنامه های معاونت هنری وزارت ارشاد در «پاویون هنرگان کتاب»